Duyurular

Bitkiler ve Bitkileri Sevenler için Sıcak Toprak Sesleri

Ses enstalasyonları 5 Haziran 2024 – 6 Nisan 2025 tarihleri arasında Salt Beyoğlu’ndaki Kış Bahçesi’nde!

Bitkiler ve Bitkileri Sevenler için Sıcak Toprak Sesleri, Özcan Ertek, Passepartout Duo, Fulya Uçanok, Ömer Sarıgedik ve Zeynep Ayşe Hatipoğlu’nun Salt Beyoğlu’ndaki Kış Bahçesi’nde art arda yer alacak bir dizi ses enstalasyonundan oluşuyor. Program, adını elektronik müziğin öncülerinden Mort Garson’ın bitkilere ithaf ettiği Mother Earth’s Plantasia (1976) albümünden alıyor.

Garson’ın, bitkilerin gelişiminde müzik ve ses dalgalarının etkisini irdeleyen The Secret Life of Plants [Bitkilerin Gizli Yaşamı] (1973) kitabından etkilenerek hazırladığı albüm, Los Angeles’taki Mother Earth isimli çiçek dükkânında “bitkilerin dinlemesi için” kaydedilir ve dükkândan çiçek alanlara hediye edilir. Sentezleyici ile elektronik sesleri yenilikçi biçimlerde kullanan bu çalışmadan esinlenen seri, Kış Bahçesi’ndeki bitkiler ile ses ve müzik üzerinden ilişki kuran üretimleri bir araya getiriyor.

Bitkiler ve Bitkileri Sevenler için Sıcak Toprak SesleriL’Internationale‘nin Museum of the Commons [Müşterekler Müzesi] projesi kapsamında ve EK BİÇ YE İÇ desteğiyle gerçekleştirilmektedir. Mekâna özgü olarak kurgulanan enstalasyonlar, 5 Haziran 2024–6 Nisan 2025 tarihlerinde beş ayrı programda sunulacak.

Özcan Ertek, Berlin merkezli müzisyen ve sanatçı. Makine mühendisliği alanındaki lisans eğitiminin ardından yüksek lisansını İstanbul Teknik Üniversitesi Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde (İTÜ MİAM) yaptı. Berlin University of the Arts’ta (UdK) Sanat ve Medya Programı’nı tamamladı. İşleri çeşitli sanat mekânları ve ses stüdyolarında yer alan Ertek, 2018’den bu yana yeni medya ile mekanik unsurların öne çıktığı kinetik ses enstalasyonları üzerine çalışıyor. Disiplinlerarası üretiminde insan-makine-doğa ilişkilerini ve yeni teknolojilerin toplumsal etkilerini irdeliyor.

Zeynep Ayşe Hatipoğlu, çellist, besteci ve doğaçlamacıdır. Pratiğinin merkezinde serbest doğaçlama, çağdaş/yeni müzik ve makam müziğinin yanı sıra disiplinlerarası sanatçılarla ortaklaşa yürüttüğü projeler yer alıyor. Yüksek lisansını 2016’da İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müzik Teorisi ve Kompozisyon Bölümü’nde; doktora eğitimini 2022’de “Müzikal Doğaçlama Üzerine Uygulama Temelli Araştırma: İşbirlikçi Doğaçlamanın Oyun Hâli” başlıklı teziyle İTÜ MIAM’da tamamladı.

Fulya Uçanok, piyanist, elektroakustik müzik bestecisi ve doğaçlamacı. Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı’nda klasik piyano eğitimi alan Uçanok, yüksek lisansını İTÜ MİAM’da; doktorasını aynı üniversitenin Sonik Sanatlar Bölümü’nde “Karşılıklı ve Sorumlu Bir Kompozisyon Pratiğine Doğru: İnsanla, İnsan Olmayanla ve Nesneyle Dolanıklaşma” başlıklı teziyle tamamladı. İlgi alanları arasında elektroakustik müzik estetiği ve enstrümanlar ile materyal faillik pratikleri yer alıyor.

Ömer Sarıgedik, 2005’ten bu yana tiyatrolar, güncel sanat kurumları ve görsel-işitsel medya kanallarında ses tasarımı çalışmaları yürütüyor. DJ setleri ve radyo programlarında noise, IDM, glitch, abstract gibi karakteristik seslerle şekillenen alternatif sampling türlerini kullanıyor. Müzik Hayvanı etiketiyle yayımlanmış iki albümü bulunan Sarıgedik, elektronik müzik çalışmalarını “oemr” adı altında sürdürüyor.

Passepartout Duo, piyanist Nicoletta Favari ile perküsyoncu Christopher Salvito’dan oluşuyor. Elektroakustik unsurlar ile değişken ritimlerden yararlanan ikilinin çalışmaları, dinleme ve sesle bağlantı kurmanın farklı yollarını araştırıyor. Kullandıkları enstrümanları sürekli olarak yeniden değerlendiren ikili, analog elektronik ile geleneksel perküsyondan büyük tekstil enstalasyonları ve buluntu nesnelere el yapımı müzik aletlerini kullanarak özgün ekosistemler geliştiriyor.

İlginizi Çekebilir

© 2020

Exit mobile version