Bülten Arşivi

Güncel Sanat Bülteni #7

2021’de sanat dünyasında neler oldu? Özet, tartışmalar, gelişmeler ve eleştiriler…

Argonotlar ekibinden herkese merhaba. İki haftalık aranın ardından yıl sonu bülteniyle karşınızdayız. 2021 yılı Argonotlar için verimli ve tartışmalarla dolu bir yıl oldu. Yeni yılda da daha güçlü bir yayın için okurlarımızla daha çok iletişim kurmak, yeni yazarlarımızla büyümek ve güncel sanatı kültür dünyamız içinde tartışılır kılmak için çalışmaya devam edeceğiz. 

Odak

Yıl sonu derlemelerini seviyoruz. Nasıl geçtiğini anlamadığımız yıla dönüp neler olmuş diye bakmak ve aslında yıla bir sürü bir aradalığı, tartışmayı, ânı sığdırdığımızı görmemizi sağlıyor. Bu sene Argonotlar yazarlarına yıl içinde gördükleri, onları en çok etkileyen sergiyi sorduk. Pera Müzesi’ndeki Etal Adnan’ın İmkânsız Eve Dönüş, Murat Germen’in küratörlüğünü yaptığı SSM’deki Dün, Bugün, İstanbul, Kevser Güler’in küratörlüğü yaptığı Yapı Kredi Kültür Sanat’taki Burası, Emre Hüner’in Arter’deki Elektroizolasyon: Bilinmeyen Parametre Kayıt Dışı, Deniz Artun’un küratörlüğünü yaptığı Meşher’deki Ben-Sen-Onlar: Sanatçı Kadınların Yüzyılı gibi büyük kurum ve müzelerin sergilerinin yanında bağımsız inisiyatiflerin ve küçük galerilerin de sergilerinin öne çıkanlar arasında olduğunu görmek güzel. İşte karşınızda Argonotlar yazarlarının seçkisiyle yılın sergileri!

Gündem

Dünyada da sanat camiası yılı bol tartışmalarla geçirdi. 2020 yılına damgasını vuran Black Lives Matter hareketinin sanat dünyasına etkileri devam etti, yüz yüze etkinliklere geri dönüldü, hayatımıza NFT kavramı girdi, İngiliz ve Alman müzeleri koleksiyonlarındaki bazı eserleri asıl ülkelerine geri gönderme kararı aldı. ARTnews dergisinin seçkisini Türkçeleştirdik. 

Pandemi sonrası dönemde genç sanatçılar neler yaptı? Mamut Art Project, Akbank Günümüz Sanatçıları Sergisi ve BASE gibi genç sanatçılara yönelik etkinlikleri Argonotlar olarak takip ettik. Ozan Ünlükoç, Mamut ve BASE katılımcılarının bir kısmıyla küçük söyleşiler gerçekleştirmişti. Peki, bu üç etkinliğe katılan sanatçıların üretimleri bize neler söyler? İpek Yeğinsü, Mamut Art Project, Akbank Günümüz Sanatçıları Sergisi ve BASE üzerinden değerlendirdi. 

Argonotlar’da sanat ekonomisine dair haber, analiz vs. çok fazla yayınlamıyoruz. Dünyadaki tartışmaların ne kadarı Türkiye sanat piyasasını etkiliyor, emin değilim. Türkiye’deki sanat piyasasına dair bir şeyler yazmak da zor. Ancak 2021 yılına genel bir bakış atmak istedik. Tuğçe Kaprol, Argonotlar’da “2021’den sonra sanat piyasası” yazısıyla pandemi sonrası kimi köklü değişikliklere uğrayan sanat endüstrisini yeni teknolojiler, iş modelleri ve raporlar üzerinden değerlendirdi. 

Eleştiri

Argonotlar’da yıl boyunca tartışma zemini yaratacak, bakış açımızı genişletecek, yeni okumalar sunacak eleştiri yazılarına yer verdiğimiz için mutluyuz. Bu yıl yirmiden fazla yazar Argonotlar’a katkı koydu. Öne çıkan yazılardan bir derleme yapıp hatırlamak istedik.

Ege Berensel’in oyuncu Cevat Kurtuluş’un 8 mm. filmlerinden yola çıkarak hazırladığı AVTO’daki sergiyi İbrahim Cansızoğlu değerlendirdi.

Furkan Öztekin, Ayşe Erkmen’in Tünel’de yer alan Açık Sütun heykelini kuir opaklık kavramı üzerinden okudu

Elmas Deniz, kendi sanat pratiğinden yola çıkıp derelere, denizlere ve oradan müsilaja değindi.

Alper Turan’ın küratörlüğünde gerçekleşen Göze Parmak sergisini Melih Aydemir inceledi.

Nergis Abıyeva, Etal Adnan’ın Pera Müzesi’ndeki İmkânsız Eve Dönüş sergisini değerlendirdi.

Asu Aksoy, Beyoğlu Kültür Yolu Festivalini “Yeni Beyoğlu kimliğinde Beyoğlu yok” diyerek eleştirdi

Elif Dastarlı, Deniz Artun küratörlüğünde Meşher’de devam eden Ben-Sen-Onlar: Sanatçı Kadınların Yüzyılı sergisinin sorunlarına değindi

Fatih Özgüven, Çapraz nazarlar yazısında son dönem sergilerdeki kuir potansiyelleri yazdı

Oktay Orhun, Pera Müzesi’ndeki Minyatür 2.0 sergisi üzerinden minyatürün güncel sanatla ilişkisine değindi

Duyuru

Arter‘in ziyaret saatleri boyunca açık olan Arter Kitabevi, sanat dolu bir yıl geçirmek isteyen okurlar için kapsamlı bir yayın seçkisi sunuyor. Kitabevinde her yaştan okurun yeni yılını sanatla zenginleştirecek kitapların yanı sıra yılbaşı temalı defterler, kalemler ve bez çantalar da bulunuyor.

Arter Kitabevi’ndeki tüm ürünlerde geçerli olan Hediye Kart, dilediğiniz tutarda yükleme yapabileceğiniz kişiselleştirilebilen bir hediye olanağı sunuyor.

Ayrıntılı bilgi için: 📨 kitabevi@arter.org.tr 📞 0 212 708 58 11

İlginizi Çekebilir

Söyleşi

Yelta Köm, Depo’da gerçekleşen “Üç Kapı” sergisini kamusal programı düzenleyenlerden Başak Ertür’le konuşarak ele aldı.

Kütüphane

Sanat Dünyamız Film Günleri’nin ikincisi bu yıl “Bir de Buradan Bak” başlığı altında 24-27 Ocak Tarihleri arasında gerçekleşecek. Bu vesileyle Senem Aytaç'ın Sanat Dünyamız...

Kütüphane

“Sakin Topraklar” sergisi vesilesiyle küratör Yasemin Ülgen ve direktör Esra Eldem’le Eldem Sanat Alanı’nın danışmanı Melike Bayık’ın gerçekleştirdiği söyleşi Argonotlar Kütüphanesinde.

Gündem

Bor Sanat konuşmalarının son oturumunda Türkiye’nin kültür-sanat ortamındaki eleştiri kültürü ve üslubu, geçmişten günümüze bir perspektifle ele alındı.

© 2020

Exit mobile version