Eleştiri

İstanbul Kasım ayı sergi takvimi

Argonotlar sergi rehberi kentin farklı noktalarında açılan, öne çıkan, devam eden solo ve grup sergileri bir araya getiriyor.

Max Bedulenko, Streets of Constantinople, 2020 Sanatçının izniyle, https://www.artstation.com/mb14 (Pera Müzesi)

ÖNE ÇIKANLAR

Ankara Anlaşması
5 Kasım – 23 Aralık, Fransız Kültür Merkezi – Arşiv sergisi

Fransız Kültür Merkezi,  20 Ekim 1921’de  Fransa ve Türkiye arasında  imzalanan ve diplomatik bir ilişki kurulmasının önünü açan Ankara Anlaşması’nın 100. yılı vesilesiyle Ankara Anlaşması sergisini düzenliyor. Fransız ve Türk diplomatik arşivlerinden az bilinen belgelere dayanan sergi, ziyaretçilere 1919’dan 1926’ya Paris ve Anadolu arasında, “Ankara tarihini” yazan ve yeni Fransız – Türk ilişkilerinin kurulmasını sağlayan metinleri ve insanları  keşif olanağı sunuyor.

İstanbul’dan Bizans’a: Yeniden Keşfin Yolları, 1800–1955 / Koleksiyon Sergisi
İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!: Popüler Kültürde Bizans / Koleksiyon Sergisi
Yarına Notlar / Grup Sergisi
23 Kasım 2021 – 6 Mart 2022, Pera Müzesi

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, eş zamanlı üç sergiyle ziyaretçilerini geçmişten geleceğe uzanan bir kültür yolculuğuna çıkarıyor. İstanbul’dan Bizans’a: Yeniden Keşfin Yolları, 1800–1955 sergisi, İstanbul’un bir bilim dalı olarak gelişmeye başlayan Bizans araştırmalarının şekillenmesindeki merkezi rolüne arşiv seçkisi ve canlandırmalarla ışık tutuyor. İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!: Popüler Kültürde Bizans sergisi, Bizans tarihinin edebiyat, sinema, çizgi roman, moda gibi farklı sanat mecralarındaki temsillerini bir araya getiriyor. Independent Curators International [Uluslararası Bağımsız Küratörler] (ICI) girişiminin Yarına Notlar sergisinde ise farklı ülkelerden 25 sanatçının pandemiyle başlayan yeni küresel gerçekliği yansıtan eserleri yer alıyor.

Yeniden
29 Ekim – 28 Kasım, AKM / Grup Sergisi

Açılışı 29 Ekim’de Sinan operasıyla gerçekleşen Atatürk Kültür Merkezi (AKM), Haldun Dostoğlu’nun küratörlüğünü yaptığı Yeniden sergisiyle de galerisinin kapısını araladı. Yardımcı küratörlüğünü Gizem Gedik, danışmanlığını da Prof. Hüsamettin Koçan’ın üstlendiği sergi, AKM’nin yapıldığı 1969 tarihinden sonra doğan, bir süredir de AKM’ye yakın bölgelerde yaşayan, üreten ya da burada bulunan sanat galerileriyle düzenli olarak sergiler gerçekleştiren sanatçıları bir araya getiriyor. Sergide Aras Seddigh, Begüm Yamanlar, Bilal Hakan Karakaya, Çağrı Saray, Egemen Tuncer, Erdal İnci, İrem Tok, Kıymet Daştan, Mehmet Dere, Murat Palta, Nergiz Yeşil, Nermin Er, Serkan Yüksel, Tuğçe Diri, Yuşa Yalçıntaş ve Yüksel Dal’ın eserleri yer alıyor.

Komet / Resim Sergisi
11 Kasım – 12 Aralık, Dirimart

Komet, 80. yaşını doldururken Komet’in Resim Sergisi başlığı altında son iki yılda ürettiği figüratif resimler ve “Beyaz Resimler”ini Dirimart’ta bir araya getiriyor.

GRUP SERGİLERİ

Kutlama, disyon01
5 Ocak 2022, Dasdas

Yeni nesil bir sanat platformu olan Disyon’un ilk edisyon seçkisi DasDas’ta izleyiciyle buluşuyor. Seçkide Barış Kefeli, Baturalp Yılmaz, Can Sever, Juki, Ceren İdil, Dila Yumurtacı, İdil Dursun, Eylül Ezik, Ecemnaz Dalmaz, Gözde Mutluer, Ilgın Uçar, Kıvılcım Güngörün, Lisa Odette, Melis Büyükbaş, Selin Uyar, Selver Yıldırım ve Tolga Tarhan’ın çalışmaları yer alıyor. Sergi kapsamında ayrıca Selin Uyar’ın Kutlama başlığı altında yağlıboya eserleri de yer alıyor.

Untitled 1.0
6 – 26 Kasım, Frank Art Studio / Karma Sergi

Boğazkesen’de açılan Frank Art Studio, Untitled 1.0 başlıklı ilk sergisinde  A.C. Levent, Ahmet Rüstem Ekici, Ali Demirci, Asya Koç, Ayça Yücedağ, Azat Yeman, Ekrem Kahraman, Elif Akçay, Ercan Vural, Hakan Sorar, Melih Mankaloğlu, Rafet Arslan, Selim Köroğlu, Serhat Erem, Shahnaz Aghayeva, Ümit Şahin, Yunus Çermik’in de aralarında bulunduğu sanatçıların çalışmalarından oluşan bir seçki sunuyor.

SOLO SERGİLER

Basim Magdy / Kırık Ses Dalgaları Havuzundaki Bir Nokta
10 Kasım 2021 – 23 Ocak 2022, .artSümer

.artSümer’in Piyalepaşa Bulvarı’ndaki yeni mekânının ilk konuğu Kırık Ses Dalgaları Havuzundaki Bir Nokta sergisiyle Basim Magdy oluyor. Sergide yerçekiminin gittikçe arttığı bir dünya tahayyülünden yola çıkan Magdy’nin son filmi “M.A.G.N.E.T. ‘in [M.I.K.N.A.T.I.S]” yanı sıra polaroid fotoğraflar ve ilk defa gösterilecek olan yağlı boya resimler yer alıyor.

Sibel Horada / Kesinti ve Akış
4 Kasım – 11 Aralık, Versus Art Project

Sibel Horada’nın geçmiş çalışmalarından beri süregelen kentsel, arkeolojik ve ekolojik kültürler arasında ilişki kurma pratiği Kesinti ve Akış sergisinde de kendini gösteriyor. Serginin başlıca referans noktalarını Taksim, inşaat, ulusal kimlik, hafıza, su yolları, meydanlar ve yıkımlar oluşturuyor.

Burak Kabadayı / Sabit Değişiklikler, Dinamik Aralıklar
11 Kasım 2021 – 8 Ocak 2022, AVTO
Burak Kabadayı, Daire serisinden.

Burak Kabadayı’nın Sabit Değişiklikler, Dinamik Aralıklar sergisi hareket ve enerji kavramlarını modifiyeli araç kültüründen örneklerle ele alıyor. Sergi, yerli üretim otomobiller, bu otomobilleri üretim amacının dışında, gösteri odaklı keyfi bir pratik ile kullanan amatör sürücüler, sürüşe etki eden çevresel ve mekanik unsurlar arasındaki kompleks ilişkilerin izini sürüyor.

Michael Rakowitz / Görünmez Düşman Var Olmamalı
28 Ekim – 25 Aralık, Pi Artworks İstanbul

Amerikalı sanatçı Michael Rakowitz, Görünmez Düşman Var Olmamalı serisinden bir bölümle ilk kez İstanbul’a konuk oluyor. Irak Savaşı süresince ve sonrasında yağmalanan Irak Ulusal Müzesi’nden alınmış ya da yok edilmiş 7000’i aşan tarihi eseri yeniden yaratmak için 2007’de seriye başlayan Rakowitz’in PiArtworks’te, serinin devamı olan  2015’te Asur sarayının yer aldığı Kalhu’nun (Nimrud) rölyef panellerini oda oda “yeniden ortaya çıkardığı” çalışmaları yer alıyor.

Richard Wilson/ Mekânı Başkalaştırmak

Defne Tesal / Tereddüt
27 Ekim – 5 Aralık, Pilevneli Dolapdere

Mimari mekânlara müdahale eden eserleriyle tanınan İngiliz sanatçı Richard Wilson’ın Türkiye’deki ilk sergisi Mekânı Başkalaştırmak’ta sekiz heykel, bir yerleştirme, dokuz çizim, beş baskı ve üç duvar kolajı yer alıyor. Wilson’ın daha önce Saatchi Koleksiyonu’nda bulunan, şimdi ise Tazmanya’daki Mona’da kalıcı olarak sergilenen; sergilendiği mekanın bel hizasına kadar geri dönüştürülmüş motor yağıyla doldurulmasıyla oluşan eseri “20:50” adlı yerleştirme de Pilevneli Dolapdere’de izleyiciyle buluşuyor.

Desen, dikiş, video ve mekana özgü enstalasyonlar üreten Defne Tesal, Tereddüt başlıklı sergisinde tereddüt anlarının içindeki duygusal ve duyusal hareketlere odaklanıyor. Sergide sürekli tekrar eden ama hiçbir yere gitmeyen ipler, iğneler, nohutlar, çizgiler ve ağaç izleyiciyi dinamik bir eminsizlik içinde kalmaya davet ediyor.

Aslı Çavuşoğlu / Lahana pembesi / Soğan yeşili / Portakal mavisi
5 Kasım – 22 Ocak 2022, EK BİÇ YE İÇ (Gümüşsuyu ve Kurtuluş)
Aslı Çavuşoğlu, Lahana pembesi / Soğan yeşili / Portakal mavisi

Aslı Çavuşoğlu, Lahana pembesi / Soğan yeşili / Portakal mavisi adlı sergisinde son yıllarda Türkiye’nin farklı bölgelerinde ortaya çıkan tarım inisiyatiflerinin, endüstriyel tarım uygulamalarına karşı geliştirdikleri alternatif yolları, bitkisel boyalarla yaptığı desenler üzerinden anlatıyor. Üretimi KADIST (Paris) için gerçekleştirilen proje kapsamında yeni eserler dahil edilerek hazırlanan sergi, İstanbul’da EK BİÇ YE İÇ’in Gümüşsuyu ve Kurtuluş’taki mekânlarında izleyiciyle buluşuyor.

Fatma Belkıs ve Onur Gökmen / Belkıs Hanım ile Onur Efendi (Ardışık IV)
9 Kasım 2021-23 Ocak 2022, SALT Galata

Belkıs Hanım ile Onur Efendi sergisi, modernleşme hamlesiyle beliren bir “aydın” kimliği ve onun beraberinde doğan çalkantılı ruh hâllerine odaklanıyor. Sanatçıların adlarının dâhil edildiği sergi başlığı (Fatma Belkıs ve Onur Gökmen), ikilinin işlerindeki nükteli tona vurgu yaparken sergi, aydın karakterine atfedilen seçkinci avangart tavrın Tanzimat’tan itibaren nesilden nesile aktarılmış olma ihtimalini sorguluyor. 

İkilinin ilk uzun metrajlı kurgu filmi “Alakadar”dan (2018-süregelen) bir kesit ile bir dizi heykelden oluşan çalışma, otoriteyle kurulan sancılı ilişki kadar, sanatsal üretimde başarısızlık kaygısını ele alıyor.

Can Yıldırım / Merak etme, yan yanayız/Ne devler var, ne omuzları
26 Ekim – 4 Aralık, (İMÇ) 5533

İstanbul Manifaturacılar Çarşısı’ndaki (İMÇ) 5533, Can Yıldırım’ın Merak etme, yan yanayız/Ne devler var, ne omuzları  başlıklı sergisine ev sahipliği yapıyor. İnsanın sonlanmaya, sönümlenmeye, küçülmeye, işgal edilmeye gösterdiği direnci ve ritüellerde aradığı teselliyi odağına alan sergide, farklı canlı türleri bazen karşı karşıya, bazense yan yana acıyı sağaltmanın yöntemlerini deniyor.

Burçin Başar / Counter Argument
4 Kasım – 11 Aralık, x-ist
Karşılayanlar, Tuval üzerine yağlı boya, 120 x 170 cm.

Çalışmalarını kimlik-aidiyet, zaman-mekân ilişkileri üzerine oluşturan Burçin Başar, Counter Argument başlıklı sergisinde post-dijital çağın pozitifliği ile giderek yayılan sanallaşma halini, ideal ve gerçeklik arasındaki ilişki doğrultusunda ele alıyor. Görsel hafızanın kirliliği karşısında bir alan yaratma kaygısıyla görünen imgenin karşısında yeni bir görme biçimini şekillendiriyor.

Hasan Baran Kurtoğlu / Şeyin Anlatısı
5 Kasım – 3 Aralık, Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi

Hasan Baran Kurtoğlu’nun ilk kişisel sergisi Şeyin Anlatısı, Galeri Muaf ev sahipliğinde Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’nde gerçekleşiyor. Sergide sanatçının flu, parçalı ve katmanlı yapılarla hafızanın derinliklerine, geçmişle şimdinin ilişkisine, hatırlamaya dair ürettiği resimler

Tom van Veen / The Breeze, The Embodiment of Water
6 Kasım – 14 Aralık, Martch Art Project

Tom van Veen, Eylül-Kasım 2021 tarih aralığında Ayvalık’ta bulunan Martch Studio misafir sanatçı programı kapsamında hazırladığı The Breeze, The Embodiment of Water başlıklı sergisiyle insanın doğaya ve çevreye bakışını ele alıyor. Sanatçı, neon ya da beyaz ışık gibi yapay ışıkta resmettiği figür ve gölgeler aracılığıyla sona ermekte olan dünyaya dair söz söylüyor.

Felekşan Onar / Artakalan
4 Kasım – 31 Aralık, Kale Tasarım ve Sanat Merkezi (KTSM)
Felekşan Onar, Artakalan sergi görüntüsü.

Cam sanatçısı ve tasarımcı Felekşan Onar’ın Artakalan sergisi, ileri dönüşüm yöntemleriyle tasarlayıp ürettiği cam eserleri bir araya getiriyor. Güncel tasarımın tüketicilerin yaşam deneyimini zenginleştirmenin ötesinde, sosyopolitik, ekonomik ve ekolojik düzlemde yaratabileceği faydaya değinen serginin küratörlüğünü Serra Yentürk üstleniyor.

Gülseren & Teoman Südor / Birlikte; İnsana Rağmen
12 – 27 Kasım, Galeri Diani

55 yıllık sanat yaşamlarını geride bırakan Gülseren ve Teoman Südor, pandemi sürecinde birlikte ürettikleri çalışmalarını Birlikte; İnsana Rağmen sergisiyle izleyiciye sunuyor. Sergi, son yıllarda insan kaynaklı yaşanan faciaların etkilerinden izler taşıyor.

Mehmet Dere / Gönül Yakınlıkları
5 Kasım – 12 Aralık, Sanatorium

Mehmet Dere’nin Gönül Yakınlıkları başlığını taşıyan sergisi adını Goethe’nin aynı adlı romanından alıyor. Sanatçının eserlerinde kurduğu kavramsal ikilikler zıtlık olarak değil bir çeşit “gönül yakınlığı’’ ile bir arada bulunuyor.

Engin Güneysu / Ladalands
5 – 26 Kasım, Nâzım Hikmet Kültür Merkezi
Engin Güneysu, Ladalands.

Engin Güneysu’nun beş farklı ülkede Sovyetler Birliği etkilerini gözlemlediği Ladalands adlı fotoğraf sergisi, Kadıköy Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde izleyiciyle buluşuyor.

Sergi, üretimi Sovyetler döneminde başlayan ve 2000’li yıllara kadar devam eden Lada otomobilleri aracılığıyla beş ülkenin günümüz kültürlerine fotoğrafik bir bakış açısı sunuyor.

Emre Yusufi / Harmony of Contrast
6 – 30 Kasım, Yapı Kredi bomontiada

Emre Yusufi’nin İstanbul’da gerçekleşecek ilk kişisel sergisi Harmony of Contrast, 6 Kasım’da Yapı Kredi bomontiada’da izleyiciyle buluşuyor. Küratörlüğünü Ferdan Yusufi’nin üstlendiği sergi, Cue Art Space organizasyonu ve GROHE’nin katkıları ile gerçekleşiyor.

Eda Soylu / Yetişkinler İçin Oyun Blokları
13 Kasım -11 Aralık, Ferda Art Platform

Eda Soylu, Gezi Olayları’ndan artakalan gaz kapsüllerini muhafaza etme amacı ile ürettiği renkli beton blokları, Yetişkinler için Oyun Blokları sergisinde bu kez oyun kavramı üzerinden yeniden yorumluyor. Sergi geçmiş, hafıza, bireysel ve kolektif deneyim gibi kavramlar etrafında şekilleniyor.

Nihâl Martlı / Art De Vivre – Yaşama Sanatı
6 Kasım – 12 Aralık, C.A.M Gallery
Nihal Martlı, La cuisine, Tuval üzerine yağlı boya, 2008, 110 x 160 cm.

Nihâl Martlı, Yaşama Sanatı sergisindeki resimleriyle pandemi sürecinde bolca vakit geçirdiğimiz evlerde, odalarda gezinerek geçmişte üzerinde durduğu figür ve mekâna dair temaları tekrar gözden geçiriyor. Sanatçı, gerçeklik ve üst gerçeklik arasında yarattığı teatral kompozisyonlarla yaşama sanatına hicivli bir yaklaşımda bulunuyor.

Tufan Baltalar / Kayıt Dışı
11 Kasım – 1 Ocak, Pilot Galeri

Tufan Baltalar’ın Kayıt Dışı başlıklı sergisi sanatçının son üç yıl içinde ürettiği resim, heykel ve yerleştirmeleri bir araya getiriyor. Baltalar’ın kayıt altına alınamayan, büyük harfle yazılan tarihin dışında kalana odaklandığı sergi, toplumun ve bireyin doğasının kaydını tutma çabasını taşıyor.

Bıyıkof X Kerem Ardahan / Cry Baby
3 Kasım – 11 Aralık, Bant Mag. Havuz / Bina
Bıyıkof X Kerem Ardahan, Cry Baby sergisinden.

Resimlerine plansız başlayıp duygu durumunu boyayarak keşfe çıkan Bıyıkof ile özgür alanlarda edilen dansın ruhunu bulmak ve yansıtmak için mecrasını resim olarak seçen Kerem Ardahan’ın iki seneye yayılan kolektif üretimi ilk kez izleyiciyle buluşuyor. Bireysel olarak birçok sergiye dahil olan ikilinin bu sergi için birbiriyle diyalog halinde kurguladığı sergi, ikilinin birbiri üzerine bindirdiği katmanlar sonucunda tamamlanan resimlerden oluşuyor.

DEVAM EDENLER
Şinasi Barutçu / Şinasi Barutçu: Fotoğrafın İzinde
13 Ekim – 25 Aralık, Milli Reasürans Sanat Galerisi

Milli Reasürans Sanat Galerisi, Şinasi Barutçu’nun retrospektif sergisi Şinasi Barutçu: Fotoğrafın İzindeTürkiye’de başlıklı sergisine ev sahipliği yapıyor. Sanatçının farklı dönemlerinden çalışmalara yer veren serginin küratörlüğünü Marcus Graf üstleniyor.

Yael Meiry / Artık Yalnız Kaldığımıza Göre
23 Ekim – 12 Kasım, KOLİ Art Space
Yael Meiry, Wrapped in Gol, KOLİ Art Space

Fotoğrafı, toplumsal meselelerin göstergeleri olarak biçim ve kimlik  konularını sorgulamak için kullanan İsrailli sanatçı Yael Meiry, Artık Yalnız Kaldığımıza Göre başlığını taşıyan sergisinde arzu nesnesi olarak taşı merkezine alıyor. Bedensiz parçalar olarak yaklaştığı taşları heykele dönüştürerek fotoğrafa aktaran sanatçı, nesneler ve kavramlar arasındaki ilişkiye dikkat çekiyor.

Kezban Arca Batıbeki / Senin Annen Bir Melekti Yavrum!…
19 Ekim – 21 Kasım, Merdiven Art Space

Kezban Arca Batıbeki, sinema ve tiyatro oyuncusu annesi Nurhan Nur’un sinema fotoğrafları ve fotoromanlarından yola çıkarak hazırladığı çalışmalarını Senin Annen Bir Melekti Yavrum!… başlıklı sergide bir araya getiriyor. Küratörlüğünü Merih Akoğul’un üstlendiği sergiye, Deniz Beşer’in bu sergi için özel olarak ürettiği fanzinler eşlik ediyor.

Serhat Akavcı / Ecdysis
14 Ekim – 20 Kasım, Labirent Sanat

Serhat Akavcı’nın ilk kişisel sergisi Ecdysis, bireyin psikolojik dönüşümü ile eklembacaklıların kabuklarını değiştirdikleri dönemde yaşadıkları biyolojik metamorfoz arasında paralellik kurduğu fotoğraflardan oluşuyor.

İlginizi Çekebilir

Söyleşi

Yelta Köm, Depo’da gerçekleşen “Üç Kapı” sergisini kamusal programı düzenleyenlerden Başak Ertür’le konuşarak ele aldı.

Kütüphane

Sanat Dünyamız Film Günleri’nin ikincisi bu yıl “Bir de Buradan Bak” başlığı altında 24-27 Ocak Tarihleri arasında gerçekleşecek. Bu vesileyle Senem Aytaç'ın Sanat Dünyamız...

Kütüphane

“Sakin Topraklar” sergisi vesilesiyle küratör Yasemin Ülgen ve direktör Esra Eldem’le Eldem Sanat Alanı’nın danışmanı Melike Bayık’ın gerçekleştirdiği söyleşi Argonotlar Kütüphanesinde.

Gündem

Bor Sanat konuşmalarının son oturumunda Türkiye’nin kültür-sanat ortamındaki eleştiri kültürü ve üslubu, geçmişten günümüze bir perspektifle ele alındı.

© 2020

Exit mobile version