Gündem

Savaşa karşı sanat: Make Art For Peace sergisi

Ukrayna’daki savaştan etkilenen çocuklar ve aileleri yararına düzenlenen “Make Art For Peace” sergisi 28 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında Fişekhane Camlı Sahne’de.

Eda Soylu Duvar Kâğıdı, Ve Evin Yüzü Burkuldu Serisi, Balat, 2015, 50x70 cm, fine art baskı.

Ukrayna’daki savaşın etkileri görülmeye devam ediyor. Contemporary İstanbul Vakfı, Istanbul Artist Residency ve UNICEF iş birliğiyle düzenlenen sergide Türkiye, Ukrayna, Polonya ve Gürcistan’dan toplam 19 sanatçının eserleri sergileniyor. “Make Art For Peace” (Barış için Sanat Yap)sergisindeki eser satışlarından elde edilecek gelir ise Ukrayna’daki ailelere bağışlanacak.

Ukraynalı ve uluslararası çağdaş sanatçıları bir araya getiren serginin açılışında yerli ve uluslararası sanat koleksiyonerleri, sanatçılar, kuruluşlar, sosyal girişimciler ve diplomatik temsilciler yer aldı. Serginin açılış konuşmalarını gerçekleştiren Contemporary İstanbul Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, Ukrayna başkonsolosu Roman Nedilski ve Istanbul Artist Residency kurucu ortağı ve sanat direktörü Polina Somochkina’nın ardından gazeteci Aslıgül Atasagun moderatörlüğünde gerçekleşen “Savaşın Etkileri” konu başlıklı oturumda farklı alanlarda uzmanlaşmış konuşmacılarla “Küresel politikaların sonucu savaşların, toplum psikolojisi, kültürel, mimari, sanat ve sanatçıyı etkileme biçimleri” hakkında konuşularak savaşın etkileri tartışıldı.

28 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında Zeytinburnu’ndaki tarihi Fişekhane binasında gerçekleşecek sergide, sanatçılar Andrii Bludov, Alla Guner, Eda Soylu, Eymen Aktel, Hale Tenger, Koray Tokdemir, Lal Batman, Merve Morkoç, Michal Czuba, Mr. Hure, Murat Germen, Mustafa Boğa, Nancy Atakan, Nilbar Güreş, Petro Smetana, Rusudan Khizanishvili, Serhiy Savchenko, Yuriy Svter ve Suzanna Dolega’nın eserleri bulunuyor. Sergiden elde edilen gelirin tamamı UNICEF’e bağışlanacak.

Make Art For Peace sergisinden görünüm.

Nedilski: “Herkes kendi imkânıyla Ukrayna’da yaşananları aktarıyor”

“Make Art For Peace” sergisine katılan Ukrayna başkonsolosu Roman Nedilski konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı: “Ukrayna’da var olan savaşın bir an önce bitmesi için herkes elinden geleni yapıyor. Sanat ve sanatçılar hayatın bir parçası, insanlar kendi imkânlarıyla Ukrayna’da yaşananları kendi toplumuna aktarmaya çalışıyor.”

Bu etkinliğin bir sanatsal tarafı bir de Ukrayna’da savaşın mağduru çocuklara yardım etmek olmak üzere iki yönü olduğuna dikkat çeken Nedilski; “Ben özellikle bu etkinliğin insanî tarafına dikkat çekmek istiyorum. Burada satılan tablolardan elde edilen gelir Ukrayna’daki çocuk vakıflarına destek olarak gönderilecek. Buraya gelecek kişilerin insanî katkısı çok büyük. Çünkü sadece tablo almıyorlar aynı zamanda mağdur kalan çocuklara ve ailelere bir destekte bulunuyorlar. Onun için bu tam gönüllü insanî yardıma yönelik bir organizasyon,” diye sözlerini sürdürdü.

Nedilski son olarak Türkiye ve Ukrayna’nın kültürel olarak yakınlığına vurgu yaparak; “Biz komşu iki ülkeyiz. Türkiye ve Ukrayna arasında birçok ortak nokta var. Türkiye’de aile ne kadar önemliyse Ukrayna’da aynı ölçüde önemli. Türkiye’de çocuklar nasıl seviliyorsa Ukrayna’da da seviliyor. Biz duygusal ortaklıklara sahibiz. Zor durumda kalan çocuklar için bu problemlerin bir an önce bitmesini istiyoruz,” diyerek sözlerini tamamladı.

Ukraynalı sanatçı Andrii Bludov’un “Aile Albümü” serisinden.

Somochkina: “Sanat kriz zamanlarında güçlü bir araç”

Istanbul Artist Residency Kurucu Ortağı ve Sanat Yönetmeni Polina Somochkina ise sanatın kriz zamanlarında barış ve birlik için güçlü bir araç olabileceğini söylerken, böyle bir sergi yapmaya nasıl karar verdiklerne dair şunları söyledi: “Bu uğurda harekete geçen sanatçı topluluğu aracılığıyla Ukrayna’da geride kalan çocukları onurlandırmak üzere bu yardım etkinliğine ‘Make Art For Peace – Barış İçin Sanat Yap’ adını verdik. Bu amaçla, Ukrayna’daki çocuklar için yardım toplamak ve acil durum programlarını desteklemek için UNICEF Türkiye Millî Komitesi ile iş birliği yapıyoruz.”

Alla Güner, Ukrayna-Türkiye. “Hope”, Tuval üzerine karışık teknik, 105 x 78 cm. 

Guner: “Bu tip projelerin savaşın etkisini azalttığını düşünüyorum”

Sergide eserleri izleyicilerle buluşan Ukraynalı sanatçı Alla Guner ise verdiği demeçte; “Bir Ukraynalı olarak çok acı durumlar yaşıyoruz. Bu projeye katılmaktan çok mutlu oldum. Bu tip projelerin savaşın etkilerini azaltacağına inanıyorum. Çünkü ne kadar konuşursak o kadar iyi olur. Yaptığımız her aksiyonun bir katkısı var. Savaşın biteceğine de inanıyorum. Ailem Ukrayna’da kaldı. Onlarla her gün konuşuyorum. Öyle sanıyorum ki bu yaza kadar bu savaş bitecektir. Bugüne kadar maalesef 207 Ukraynalı çocuk öldü ve 400’e yakın çocuk yaralandı. 7,5 milyon insan su, elektrik ve ısınma olmadan yaşama riski altında. O yüzden eserlerimle herkese dikkat çekmek istiyorum. Herkes Ukrayna’da yaşanan acıları bilsin istedim,” dedi.

Serhiy Savchenko, Eruption. Hope, Painting, Tuval üzerine akrilik, 140 x 100 x 3 cm.

Germen: “Zulme karşı yapılan işbirliklerini değerli buluyorum”

Sergiye bir eseriyle katkıda bulunan sanatçı-fotoğrafçı Murat Germen ise projeye dahil olmaktan dolayı mutlu olduğunu belirtirken; “Çeşitli erk sahibi oluşumların gerek bireyler olsun gerek devletler olsun kendi çıkarları için çatışmayı sürdürmeleri beni çok ağır yaralıyor. Herhangi bir çatışma olduğunda bir tarafı tutmaya yönelik bir tavır almak istemiyorum. Birini çok haksız ötekini çok haklı olarak da görmek istemiyorum,” diye konuştu.

1 / 8

“Sanat savaş gibi konulara çok odaklanıyor. Bazı militarist imgeleri sıklıkla kullandığınızda o imgeler şoke edici niteliklerinden bazen arınıp normalleşiyor.”diyen Germen; “Birbirimizle savaşmak yerine iklimsel sorunları yaratan şeylerle savaşmamız gerekiyor. Biz bilimsel bir şey yapmıyoruz sonuçta bir farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Sanat daha çok kişiye ulaşma şansı verdiği ve daha gündelik olduğu için bizim yaptığımız şeylere çok katkısı oluyor. Sanatın aktivizme soyunması ve bilimle sanatın yan yana gelmesi çok önemli. Her halükarda sonucu ne olursa olsun dünyadaki zulme karşı yapılan işbirliklerini çok değerli buluyorum. Onun için bunun bir parçası olmaktan ve savaşın karşısında olduğunuzu en azından deklare etmekten dolayı mutluyum,” diye sözlerini sonlandırdı.

Birçok sanatseverin katılımıyla gerçekleşen “Make Art For Peace” sergisinin açılış etkinliği Bilkent Senfoni Orkestrası’ndan uluslararası alanda üne sahip müzisyenler Yevgeniy Kostrytskyy ve Rustam Rahmedov’un müzik performansıyla sonlandı.

İlginizi Çekebilir

Söyleşi

Raziye Kubat’la dağ köyüne dönüşünü, romantik imgelerden uzak bir perspektifle, doğanın sertliği ve direnişiyle şekillenen yaratım sürecini konuştuk.

Kütüphane

Sanat Dünyamız dergisinin "Sanat Tarihi Nasıl Yazılır?" temalı Eylül/Ekim 2024 tarihli sayısında yayımlanan Sezin Romi'nin yazısı Argonotlar Kütüphanesinde.

Söyleşi

Civan Özkanoğlu ile .artSümer'de gerçekleşen ilk kişisel sergisi "Hepimiz Biliyoruz"u konuştuk.

Duyurular

Argonotlar Almanak 2024'ün basılı olarak yayımlanması için başlattığımız destek kampanyasının detayları bağlantıda!

© 2020

Exit mobile version