Bülten Arşivi

2019’un öne çıkan sergileri nelerdi?

Güncel Sanat Bülteni artık yeni görünümüyle karşınızda. İlk olarak 2019 yılını değerlendiriyoruz.

Herkese merhaba. Düzenli takipçiler tabii ki fark etmiştir, uzun zamandır bu e-bülteni gönderemiyordum. Bu süre zarfında bir yandan gördüğünüz gibi bültenin formatına dair değişiklikler üzerinde çalıştım. Bir yandan da e-bülten artık bir web sitesine kavuşuyor. Kısa sürede duyuracağım siteyi farklı yazarların katkı koyacağı bir online platform haline getirmeyi planlıyorum.

2019’un öne çıkan sergileri nelerdi?

Artık Haftalık Kültür Sanat Gazetesi adıyla yoluna devam edecek e-bültenin bu yeni yolculuğuna 2019 yılı sanat gündemini değerlendirerek başlayalım. 

Kuşağından birçok sanatçı için retrospektif sergiler açılmasına rağmen Nur Koçak için henüz büyük çaplı bir sergi açılmamıştı. SALT Beyoğlu ve Galata’da yer alan Mutluluk Resimlerimiz sergisiyle bu önemli açık kapanmış oldu.Merve Ünsal, Art Unlimited’a Koçak’ın yarım yüzyıllık üretimini yorumladı.

Daha çok filmleriyle tanıdığımız Sergey Parajanov’un geniş kapsamlı sergisi Parajanov – Sarkis ile bizi sanatçının çok yönlü üretimleriyle tanıştırdı. Her türlü zorluğa rağmen üretmekten vazgeçmeyen, bir alanda baskı ve sansür gördükçe başka alanlarda yaratıcılığını sergileyen Parajanov’un geniş dünyasını keşfetmiş olduk. Sergideki “Sarkis ile” dokunuşu da Parajanov’un sonsuz olanaklarına kapı araladı.Gazete Duvar’a Parajanov’a bugünden bakmanın anlamını yazdım.

Sen Söyle sergisi, Canan Tolon’un kırk yıla varan sanat serüveninden kronolojik bir seçkiyi karşımıza getirdi. Sergide özellikle sanatçının 90’lı yıllara dair pek bilmediğim işleri ilgimi çekti. Aynı zamanda farklı sergiler için sanatçının ürettiği enstalasyonları da bu sergide tekrar üretildi.

Erkan Aktuğ’un sergi değerlendirmesi Hürriyet Kitap Sanat’ta.

Kevser Güler’in küratörlüğünü yaptığı grup sergisi “etten, kemikten” bir süredir sanatın, siyasetin ve felsefenin gündeminde yer alan beden politikaları hakkında yeni perspektifler ortaya koydu.

Kevser Güler’in Vartan Estukyan’la yaptığı söyleşi Agos’ta. 

Sanatta arşivin kullanımı uzun süredir gündemimizde. Daphne Vitali’nin küratörlüğünü yaptığı, DEPO’da gerçekleşen Şimdi Tarih Olduğunda sergisi bu açıdan önemli bir sergi olarak kayıtlara düşüldü.Evrim Altuğ’un SAHA Yazı Dizisi kapsamında yazdığı sergi değerlendirmesini bağlantıdan okuyabilirsiniz.

Hasan Pehlevan’ın PG Art Gallery’de açtığı Anı(t)sal Tahribat sergisi insanlığın kültürel mirasını bir kazı alanı olarak ortaya koydu. Göbeklitepe, Sur, Hasankeyf gibi birçok mekan üzerine çalışan sanatçı David Harvey’in siyaset ve mekan ilişkisi üzerine söylediklerini temel aldı.

Gazete Duvar’a sergiyi değerlendirdim.

Kuşağının en üretken sanatçılarından İhsan Oturmak bu sene Öktem & Aykut Galeri’de yer alan Açık Stratejiler Dizisi sergisiyle karşımızdaydı. Sanatçının cezaevinde resim öğretmeni olarak çalıştığı dönemden yola çıkan sergi izleme ve gözetleme pratiklerinin günümüzdeki politik anlamlarını karşımıza getirdi.

Sanatçıyla yaptığım detaylı röportaj K24’te.

Mührü Kırmak: 1996’dan 2019’a Bir Seçki sergisi Neriman Polat’ın 20 yılı aşkın üretiminden bir seçkiyi karşımıza getirdi. Toplumsal cinsiyet, günlük hayat, şiddet ve kentsel dönüşüm gibi temalar etrafında örülen sergi sanatçının fotoğraf, video, tekstil ve enstalasyon gibi alanlardaki üretim çeşitliliğini ortaya koydu.

Rumeysa Kiger’in hazırladığı Gözün Gördüğü/Gösterdiği programında Neriman Polat, Wenda Koyuncu ve Esra Aliçavuşoğlu sergiyi anlatıyor.

Haftalık Kültür Sanat Gazetesi, Kültigin Kağan Akbulut’un editörlüğünde hazırlanıyor. Bağlantıdaki forma e-posta adresinizi bırakarak abone olabilirsiniz.

Yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

© 2020

Exit mobile version