Gündem

Ankara Ocak – Şubat sergi rehberi

2022 yılının ilk sergileri kapılarını açarken Ankara’da gerçekleşecek sergileri takip etmek ve devam eden sergilerden haberdar olmak için rehberiniz hazır.

Bihrat Mavitan sergi görüntüsü, Siyah Beyaz Galeri.
Solo Sergiler
Görülmez / Rezzan Gümgüm
22 Ocak – 27 Mart, Galeri Vitrin, Goethe Institut Ankara

Rezzan Gümgüm, kişisel ve toplumsal deneyimlerden yola çıkarak mekâna özgü performansında “görünmezlik” kavramını bedeni aracılığıyla araştırıyor. Galeri Vitrin, kendine özgü yapısıyla özel ve kamusal alan arasında geçişli, çok bakışlı bir bağ kuruyor. “Görülmez” performansı görmenin bedenle olan ilişkisinin yanısıra bakış açılarının görmeye olan etkisi ve etkileşimi üzerinde dururken performansın izleri Galeri Vitrin’de bir yerleştirmeye dönüşecek. Bizi her gün yaşadığımız duygularla ve kendi yansımalarımızın sessizliğinde gizlenen cephelerle yüzleştirecek, görünmezlik deneyimlerini hatırlatacak. Görülenin, görülmeyenin, görülmesi istenmeyenin kontrolünü elinde bulundurmanın oyununa çağıran sergiye paralel gerçekleşecek performans tarihleri ise şöyle: 22-23-24 Ocak 2022, Saat 16.00-19.00.

Haberci / Itır Tokdemir Özüdoğru
13-29 Ocak, İklim Sanat Projesi
Itır Tokdemir Özüdoğru Haberci sergi görüntüsü.

“Herkes bir gölge taşır”(Carl Gustav Jung).

Kuşlar mitolojide pek çok farklı anlamla karşımıza çıkmaktadır. Genellikle karga, kuzgun gibi Corvus (Corvidae familyası) cinsi kuşlar kötü talih, şansızlık getirmek ile suçlansalar da farklı kültürlerde farklı anlamlandırmalara sahiplerdir. Karga ve benzeri kuşların zekâsı ve becerileri ile kültür tarihinde önemli bir yere sahip olmuş, bazı kültürlerde büyülü varlıklar olarak inanılmış hatta kişiler kargalar ile ruhsal bağlantılara sahip olduklarını düşünmüştür. Mitolojideki önemli rollerinden biri de kargaların haberci kimlikleridir. Kâhin kimliği de bulunan karganın öbür dünya ile bu dünya arasında haber taşıdığına da inanılmıştır. Genellikle feminizm bağlamında eserler üreten sanatçı bu sergisinde bireye ve bireyin ötekileştirdiği kendi gölgesine değiniyor. Gölge arketipi bilinçaltında baskılanan davranışları, günlük hayatta dışa vurulamayan içgüdüleri, kişinin canavarlarını barındırır. Haberci isimli sergisinde ele aldığı kargalar, bilinçaltı ve bilinç arasında haber taşıyan habercileri temsil ediyor.

Formsuz / Zeynep Tuncel Kahyaoğlu
21 -31 Ocak, Tosca Art&Design
Zeynep Tuncel Kahyaoğlu Formsuz sergisinden eser.

Hayattan parçalar sunmayı temel alan çalışmalar; bireylerin kaygıları, eksiklik veya fazlalıkları, birbirinden farklı ya da rutin bir düzen içerisinde sürüp giden farksız durumlarıyla ilişkilendirilerek üretilmiş. Bu çalışmaların birbiri ile kurduğu diyalog, farklı sanat pratikleriyle üretilmiş olsa da beden kesiti kullanımıyla oluşan belirsizlik ve eksikliğin yarattığı ortak anlatımlarla sağlanmıştır. En küçüğünden en büyüğüne, karşılaşılan belirsiz durumlar çözüme kavuşana kadar bireyleri eksik ya da yarım kalmış hissettirebilir. Zeynep Tuncel Kahyaoğlu Formsuz sergisinde bu hissin görsel olarak anlatımını, beden formlarından kesitler alınıp belirli ve bütün bir bedeni tamamlama isteği uyandıran açık formlar oluşturularak yapıyor. Tamamlanmış hissinden uzak, her zaman duyulan bir eksikliğin olduğu belirsiz formlarla birlikte, zaman zaman yapı bozumuna uğrayan ve formsuzluğa doğru giden yollar çiziyor.

Zıt / Kirkor Sahakoğlu
28 Ocak – 5 Mart, Siyah Beyaz Galeri
Kirkor Sahakoğlu, İsimsiz, 2015, kâğıt üzerine karışık teknik, 70×100 cm.

Ankaralı sanatseverlerle ilk kez buluşan Kirkor Sahakoğlu, bu sergisinde birbirine tezat oluşturan fikir ve kavramları bir araya getiriyor. Bu düşünce ve kavramların önce çatıştığı sonra birliktelik oluşturduğu eserleri rastlantısal bir şekilde bir araya geliyor. Sahakoğlu, farklı renk paletlerinde boya katmanlarının üç boyutlu ve plastik etkisinin öne çıktığı soyut resimlerinden oluşan sergiyi ‘’Siyah ile beyaz, soğuk ile sıcak, bilinç ile bilinçaltı veya kurgu ile rastlantısal kadar “zıt” fikirlerin korkmadan, öylesine, her şeyi kendi akışına bırakıp o muhteşem birlikteliğe kavuştuğu bir sentez bu.’’ sözleriyle anlatıyor.

Kendileme / Doğu Topaçlıoğlu
15 Şubat – 22 Şubat, Ka Atölye

Doğu Topaçlıoğlu’nun Kendileme isimli sergisi 15 – 22 Şubat tarihleri arasında Ka Atölye’de gerçekleşecek.Sesi plastitede farklı bir kavrayış olarak sunmayı amaç edinen sergi, sonik düzenlemelerden oluşuyor.Sesin, nesnelerin ontolojik durumunda algısal ve nesnel değişiklikler yaratabilmesi üzerine çalışan sanatçı, psiko-akustik olanakları heykel ve desen diliyle de ilişkilendiriyor.

Terminal / Can Akgümüş
27 Ocak – 13 Şubat, Ka Atölye

“Bir şeyin kıvrımlaşması onun iç ve dış bükey yüzeyinin icat edilmesiyle ilişkilidir. Daha açık ifadeyle buna fikirler ile duyuların karşılıklı zarflanışı da diyebiliriz.” Can Akgümüş’ün geçtiğimiz Kasım Arthan Galeri’de gerçekleşen “Terminal” başlıklı ikinci kişisel sergisine Ka ev sahipliği yapıyor.

İşte Şimdi Taçlandık / ahora estamos coronados / Cemal Akyüz
19 Şubat – 6 Mart, Tosca Art&Design
Cemal Akyüz sergisinden eser.

“Her şeyi unutup yola devam etmek için bize kıpırdama denen bir zaman seçilebilir mi? Her yolculuk için illa hareket etmek mi gerekli? Hareket eden ya da kıpırdamadan duran figürlerimde ne zaman ne de mekân var, hepsi kendi hükümranlığında…” Bu kişisel sergisinde Cemal Akyüz, kağıt ve tuval üzerine çalıştığı figüratif resimlerini izleyiciyle buluşturacak.

Grup Sergileri
Dünyanın Küçük Prens Kitapları Sergisi
4 Ocak – 3 Şubat, Zülfü Livaneli Kültür Merkezi Mutluluk Sergi Salonu

Yayımlandığı 1943 yılından bugüne kadar, 481 farklı dil ve lehçede basılan bu kitap için kurulan Eskişehir Anadolu Lisesi Küçük Prens Kitap Müzesi koleksiyonundan kitapların yer aldığı; Dünyanın Küçük Prens Kitapları Sergisi‘nde Küçük Prens kitabının farklı dillerde ve Türkçede yayımlanma süreci anlatılıyor.

Bu özel sergide farklı tasarım ve boyuttaki kitaplarla ve bilgilendirme panolarıyla Küçük Prens evreni hakkında özel bilgiler bulacaksınız.

Dünyanın dört bir yanından adını bile duymadığımız dil ve lehçelerde kitaplar ve Türkçedeki farklı baskılar bir arada sergileniyor. Bu kitaplar arasında nadir, yok olmuş diller, yapay diller, Star Wars ve Star Trek evrenlerinden farklı dillerde kitaplar, minik kitaplar, sadece aynadan okunan kitap, Mors alfabesinde basılmış kitaplar gibi özel tasarımlı kitaplar var.

Ayrıca “Küçük Prens’in Dil Serüveni (1943-2021)” ve “Küçük Prens’in Türkçe Serüveni (1953-2021)” başlıklı zaman tünellerinde Küçük Prens’in dünyada ve Türkiye’deki tüm baskıları yıllara göre görsel olarak anlatılıyor.

Kassel Dummy Award 2022 Finalist Kitapları Sergisi
14 Ocak – 23 Ocak, Ka Atölye
Kassel Dummy Award 2022 Finalist Kitapları Sergisi.

Mas Matbaa ve İstanbul Photobook Festival işbirliği ile gerçekleşecek olan bu sergide, 2022 Kassel Photobook Festival dahilinde gerçekleşen maket kitap yarışması sonucunda finalist olan kitaplar 14 – 23 Ocak tarihleri arasında Ka’da sergilenecek.

Yokai Geçit Töreni – Japonya’dan Doğaüstü Varlıklar
16 Şubat – 14 Mart, Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi Füreya Koral Sergi Salonu

Sergi Japon yokai (folklorik hayali doğaüstü varlıklar) kültürünü, resimli parşömenler ve nishiki-e (çok renkli japon ahşap baskısı) eserlerin yanı sıra oyuncaklar ve filmlerin de dâhil olduğu çeşitli vasıtalar aracılığıyla tanıtmayı amaçlıyor. Japon yokai’leri de çeşitli masallarda bu tür doğaüstü güçleri ifade eden, insanlarda şaşkınlık ve korku uyandırmaya hizmet eden karakterler olarak ortaya çıkmıştır. Daha sonra yeni bilim ve teknolojilerin gelişmesi ile birlikte insanların yaşamlarında değişiklikler meydana gelmesiyle yokai giderek daha az korkulur hale geldi ve daha çekici, dostane bir varlık olarak görülmeye başlandı.

Japonya hâlâ kaidan’da (hayalet hikâyeleri ve doğaüstü hikâyeler) oldukça popüler bir kültüre sahip; yokai de ülke genelinde televizyon ve sinema ekranlarında öne çıkıyor. Sergi yokai kültürünün popülerleşmesine odaklanıyor ve ziyaretçileri yokai’lerin gizemli dünyasına girmeye ve bu dünyayı keşfetmeye davet ediyor.

Devam Edenler
Nesne(l) / Grup Sergisi
17 Aralık – 31 Ocak, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi Kemal Kurdaş Salonu
Sergiden görünüm. Sanatçı: Ahmet Güven

ODTÜ KKM, Murat Akın ve Ahmet Güven küratörlüğünde; Nesne(l) Sergisini ağırlamaya hazırlanıyor. Sergi, hazır nesnenin, sanat objesine dönüşüm sürecindeki serüvenini, farklı sanatçı stratejilerinde arıyor. Sergideki yerleştirmelerde, nesnenin, üzerinde özne müdahalesinin olmadığı ‘nötr’ haliyle, özneyi mekânında dünyaya açan ‘yaşanmışlık’ hali karşılaştırılıyor. Sergi, altı sanatçının kendi sanat pratikleri çerçevesinde beden, mekân, alet-edavat ve kayıtlar adlı dört fragmanda oluşturdukları işlerinden meydana geliyor.

Sanatçılar: Murat Akın, Işıl Kurmuş Aleksandrov, Coşkun Dermirok, Ahmet Güven, İdil Mirata, Aslı Sinman.

Ben Heykellerimi Onlar İçin Yapıyorum / Bihrat Mavitan
24.12.2021 – 22.02.2022, Siyah Beyaz Galeri
Bihrat Mavitan Ben Heykellerimi Onlar İçin Yapıyorum sergi görüntüsü.

Galeri Siyah Beyaz’ın 37 sene önce açtığı ilk serginin sanatçısı Bihrat Mavitan’ın yıllar içinde gerçekleştirdiği her sergisinde farklı bir düşüncenin ifade biçimi olan eserleri, Ben Heykellerimi Onlar İçin Yapıyorum isimli sergisinde de devam ediyor. Geniş malzeme ve teknik bilgisiyle eserlerini üreten Mavitan, bu sergide heykellerinin yanı sıra iki boyutlu eserleri de yer alacak. Kendine has bir tarzın önemini dile getiren Mavitan bu sergisinde çizgi, renk istif ve kitle dengesini mükemmel bir şekilde kurarak yine bu anlayışını klasikleşmiş portre ve figürleri üzerinden kurguluyor.

Çağdaş Baskı: Grafik Olasılıklar / Grup Sergisi
7 -17 Ocak 2022, Tosca Art&Design

Çağdaş baskı terimi, Türkiye’de “özgün baskı resim” olarak tanımlanan ve gelenekle olan ilişkisini koruyan alanın dışını tanımlayabilmek için kullanılmaktadır. Deneysel yaklaşımlar, hibrit teknikler ve kavramsal yeni içerikler oluşturarak genişletilen bu alan, tüm dünyada, hem çağdaş baskı bienalleri ile kendini devamlı güncellemiş hem de çağdaş sanat etkinliklerinin bir parçası haline gelmiştir. Çağdaş Baskı: Grafik Olasılıklar sergisi, baskının en güncel yorumlarını kamu ile paylaşmak amacı ile sanatçılar Ozan Bilginer ve Engin Esen gözetiminde çalışan geleceğin sanatçılarının eserlerini bir araya getiriyor.

Özge Yalacak / Organik İlişkiler Ağı
24 Ekim – 30 Ocak, Müze Evliyagil Art Oda

ArtOda, her yıl yapılan Alfa açık çağrısıyla Ankara’da güzel sanatlar okuyan ya da mezun olmuş genç sanatçılara ilk kişisel sergilerini yapmaları için ayrılmış bir mekân. Bu yıl dördüncüsü gerçekleşen çağrıda jüri tarafından belirlenmiş olan isim Özge Yalacak’ın Organik İlişkiler Ağı isimli ilk kişisel sergisini yıl sonuna kadar görmek mümkün. Sanatçı, bu ilk solo sergisinde pandemi sürecindeki gündelik yaşamıyla ortaklık ve yeni bağlantılar kurduğu mekânlara odaklanıyor.

İzleyen Yüzler Müze Evliyagil Koleksiyonu’ndan Portreler / Koleksiyon Sergisi
19 Haziran– 17 Temmuz, Müze Evliyagil
İzleyen Yüzler sergisinden Necla Rüzgar’ın eserlerinden görünüm.

Küratörlüğünü Can Akgümüş’ün yaptığı İzleyen Yüzler sergisi, Evliyagil koleksiyonundan ve dışarıdan davet edilen sanatçılar ile oluşturulmuş bir sergi. Otuz sekiz sanatçının üretimlerinin yer aldığı sergi, 1950 yılından bu yana koleksiyona dahil edilmiş sanatçılar ve eserleri arasından portre sanatına odaklanıyor. Evliyagil evlerinden dönüştürülmüş olan müzedeki kimi sergileme biçimleri de koleksiyonun yer aldığı, yine aynı mimariye sahip evdeki sergilemeye sadık kalınarak yapılmış durumda.

Sergide sanatçılar Abidin Dino, Ali Elmacı, Anıl Saldıran, Asya Tok, Bedri Baykam, Burcu Perçin, Burhan Doğançay, Çınar Eslek, Eda Gecikmez, Ercan Akın, Erdal İnci, Ergin İnan, Ezgi Ecem Okşin, Fethi Arda, Feyhaman Duran,Gözde İlkin, Gülsün Karamustafa, Gülşah Bayraktar, Güneş Terkol, Haluk Akakçe, Hakan Gürsoytrak, Hayati Misman, İbrahim Balaban, İnci Eviner, Kemal Önsoy, Levent Morgök, Mustafa Karasu, Necla Rüzgar, Rasin Arsebük, Roland Topor, Selim Cebeci, SENA, Semiha Berksoy, Tunca Subaşı, Ümmühan Yörük, Valerio Adami, Yüksel Arslan’ın eserleri yer alıyor.

Derleyen: Gözde Mulla

İlginizi Çekebilir

Eleştiri

Galerist’te yer alan “Distilled From Scattered Blue” sergisi vesilesiyle mavinin yolculuğu, potansiyeli ve çağrışımları üzerine…

Kütüphane

Mehmet Çeper'in "Derhal" isimli kişisel sergisinin katalog metni Argonotlar Kütüphanesinde.

Duyurular

Kreşendo'nun düzenlediği "Bu Festival Bizim," 1-8 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen birbirinden renkli konser, atölye ve konuşmalarla şehrin nabzını mutluluğun ritmiyle attırdı.

Kütüphane

Açık Radyo’nun karasal yayın lisansını iptal etmesinin ardından 2021’den beri ilk kez yayınlanamayan Bağımsızlar, Açık Radyo ile dayanışan Argonotlar aracılığıyla size ulaşıyor.

© 2020