Gündem

Ankara yeni sezon sergi takvimi

Ekim ayında Ankara’da izleyiciyle buluşacak solo ve grup sergileri bir araya getirdik. Yeni sergileri görmek için takviminizi hazırlayın!

Hayri Şengün, Kalipso Yaramazlık Yapıyor, 2021. @ Galeri Siyah Beyaz.

Solo sergiler

Dürtü / Hayri Şengün
30 Eylül – 29 Ekim 2022, Galeri Siyah Beyaz

Galeri Siyah Beyaz 2022-2023 sezonunu Hayri Şengün’ün 30 Eylül – 29 Eküm 2022 tarihleri arasında gerçekleşecek solo sergisi “Dürtü” ile açıyor. Hayri Şengün biçimi dokunulacak nesne olarak yontarak, heykelleriyle dokunma isteğini uyandırmak, dokunsallığı canlandırmak üzerine çalışır. Bunları yaparken heykel ve uygarlık tarihine referanslar vererek pek çok izi bir araya getirir. Oluşturduğu biçim dilinin, yazınsal dilin sınırlarını aşmasını ya da çoklu anlamlar yaratmasını ister. “Dürtü” başlıklı bu sergisinde Hayri Şengün, sanat pratiğindeki süreci yansıtan, pirinçten ürettiği heykellerinin yanı sıra iki boyutlu yapıtlarıyla yeni katmanlar oluşturuyor. Yapıtlarının üzerinde tek yöne ya da belirli bir doğrultuda sürüklenmeyen çoklu izler, çoklu kavramayı yansıtıyor. Şengün, çok malzeme ve tekniğe yayılarak bir biçim dili kurabilmeyi asıl çabası olarak tanımlar. Temsil etmeyen ve sözcük ile ifade edilemeyecek bir duyum oluşturmak ister.

Hayri Şengün’ün “Dürtü” isimli solo sergisi Pazar hariç her gün 11:00 – 19:00 saatleri arasında Galeri Siyah Beyaz’da ziyaret edilebilir.

Aphrodisias – Ara Güler
30 Eylül 2022 – 28 Şubat 2023, Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi

Ara Güler Müzesi’nin Ankara’daki ilk sergisi “Aphrodisias-Ara Güler”, Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi ev sahipliğinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Volkswagen ana sponsorluğunda 30 Eylül’de açılıyor. Serginin ana gövdesini, Ara Güler’in 1958 yılında Geyre Köyü’ne tesadüf eseri gitmesinin ardından, 90’lı yılların başına kadar her fırsatta ziyaret ettiği, bugün Aphrodisias Arkeolojik Alanı olarak tescilli ve UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmiş olan Geyre Köyü ve civarında farklı zamanlarda çekmiş olduğu fotoğraflar oluşturuyor. Sergide ayrıca, Ara Güler’in Aphrodisias ile ilgili orijinal karanlık oda baskıları, fotoğraflarla ilgili uluslararası süreli yayınlar ve ajanslarla yazışmaları, bu yayınların baskılarıyla birlikte Ara Güler’in Aphrodisias Çığlığı adlı kitabının hazırlık sürecindeki çalışmalarına dair ipuçları, notlar ve kitap maketi de sergilenen eserler arasında yer alıyor.

“Aphrodisias-Ara Güler” sergisi Pazartesi hariç her gün 10:00-18:00 saatlerinde Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde ziyaret edilebilir.

Omelas’ı Bırakıp Gidenler / Ece Akay
17 Eylül – 22 Ekim 2022, Ka

Ece Akay’ın “Omelas’ı Bırakıp Gidenler” adlı kişisel sergisi 17 Eylül’de Ka’da izleyiciyle buluşuyor. Ursula Le Guin’in Omelas’ı Bırakıp Gidenler hikayesinden ilham alan ve 2020-22 yılları arasında ürettiği heykel ve illüstrasyonlarından oluşan aynı adlı sergide Ece Akay, fiziksel ve ruhsal acının yaşamın ayrılmaz bir parçası olmasından hareketle, bu ikilemle baş etmemize yardım eden sanatın sağaltıcı gücünü odağına alıyor. Ece Akay’ın beton, doğadan toplanmış diken ve parafin gibi malzemelerden yarattığı çoğu küçük boyutlu heykellerinin yanı sıra, mürekkep ve kurşun kalem kullandığı illüstrasyonlarını bir araya getiren Omelas’ı Bırakıp Gidenler, 22 Ekim 2022 tarihine kadar Pazar hariç her gün 10:00-19:00 arası Ka’da görülebilir.

Grup sergileri

Sanat Umudun En Yüksek Biçimidir / Müze Evliyagil & PAPKO Koleksiyonlarından Bir Seçki
15 Ekim 2022 – 16 Temmuz 2023, Müze Evliyagil

Müze Evliyagil, küratörlüğünü Beral Madra’ nın üstlendiği Sanat Umudun En Yüksek Biçimidir sergisini 15 Ekim 2022 – 16 Temmuz 2023 tarihleri arasında ağırlamaya hazırlanıyor. Türkiye’de öne çıkan Müze Evliyagil ve PAPKO koleksiyonlarından seçilmiş 49 sanatçının eserlerinden bir araya gelen sergi, bu coğrafyada üretilmiş Modern ve Çağdaş Sanatı her iki koleksiyon ekseninde ele alarak kent, beden ve imgelem kavramlarına odaklanıyor.

“Sanat Umudun En Yüksek Biçimidir” sergisi Perşembeden Pazara Müze Evliyagil’de görülebilir.

Duygular Coğrafyası Ankara
13 Eylül – 16 Ekim 2022, Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi Osman Hamdi Bey Sergi Salonu

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi daha önceki sergilerde Ankara‘nın kent merkezleri Ulus ve Yenişehir`e odaklanmış, 2019 yılında Bilinmeyen Ulus sergisiyle Ulus`un bilinmeyen yönlerini ortaya çıkarmayı hedeflemiştir. 2020 yılında pandemi sebebiyle yarım kalan ve Yenişehir`in değişken yapısını irdeleyen “Yarım Kalan Yenişehir” sergisini 2021 yılında izleyiciyle buluşturmuştur. 2022`de 8.si düzenlenecek olan sergi bu kez kente daha bütüncül bir yaklaşımla bakacak, Ankara`ya, Ankara`nın insanlarına ve onların duygularına odaklanacaktır. Yöntemsel olarak “Bilinmeyen Ulus” ve “Yarım Kalan Yenişehir” sergilerinde benimsendiği gibi yine sergi ürünlerinin bir dizi atölyenin çıktısı olarak üretilmesi amaçlanmaktadır. Atölyeler; kolektif ve interdisipliner üretim sürecini teşvik etmenin yanı sıra, bütünleştirici, kapsayıcı, eşitlikçi ve adaletli bir bakış açısını benimsemektedir.

Modern Fotoğrafçılıkta Bilim, Seyahat Ve Doğa / Çek Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği
16 Eylül – 16 Ekim 2022, Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi Osman Hamdi Bey Sergi Salonu

Üç genç Çek bilim adamı ve gezgin, üç fotoğraf konusu. Sergi, Petr Jan Juračka, Lukáš Synek ve Šárka Bejdová’nın bilim, seyahat gezileri ve fotoğrafçılıktaki ilgi alanlarını birleştiriyor. Her biri birden fazla profesyonel kariyere sahip, ancak bunları dengeleme çabası, dünyayı keşfederken özel bir karma görüş açısıyla sonuçlanıyor. Birinci Konu, Çekya’nın güzelliğini gösteriyor. Avrupa’nın göbeğinde küçük bir ülke olabilir, ancak yine de özellikle kuşbakışı görünümünden çok sayıda muhteşem doğal yerler, atmosferik kasabalar ve pitoresk köyler sunabiliyor. İkinci Konu, Çek gezginlerin Türkiye dâhil egzotik ülkeleri nasıl gördüklerini yansıtıyor. Avrupalılar için egzotik, yerel halk için genellikle zor ama kültürel, tarihi ve peyzaj açısından gerçekten zengin. Bu konunun özel bir bölümü, Himalaya dağlarına yapılan alpinist keşif gezilerinden drone fotoğrafları ile sunulmaktadır. Üçüncü Konu, taramalı elektron mikroskobu ve floresan mikroskobu gibi gelişmiş görselleştirme yöntemleriyle alınan bilimsel görüntülerden bir seçki sunuyor. Yazarlar, bilimsel resimlerin bile güzel olabileceğini ve yüksek bir estetik değer getirebileceğini belgeliyorlar.

Devam edenler

Varlığımın Garip Şarkısı / Nevhiz Tanyeli
20 Ağustos – 04 Aralık 2022, İş Sanat Ankara Sanat Galerisi

Resimleriyle yaşamın çok boyutluluğunu anlatan, figüratif resmin sıradışı isimlerinden Nevhiz Tanyeli’nin yarım asrı aşan sanat hayatına dair izler taşıyan “Varlığımın Garip Şarkısı” başlıklı sergisi Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi içerisinde yer alan İş Sanat Ankara Sanat Galerisi’nde 20 Ağustos’ta açıldı.

Yaşamı farklı açılardan ele alarak kendine özgü kurguladığı görsel diliyle bireyin ve toplumun içinden geçtiği evreleri tuvalleri aracılığıyla yansıtan sanatçı, yapıtlarında insanı dünyanın güncel sorunlarıyla buluşturan özgür bir yaklaşım sergiliyor. Neşet Günal, Cemal Tollu ve Bedri Rahmi Eyüboğlu’ndan resim dersleri alan, 30 yaşında Paris’e eğitim almaya giderek dönemin usta ressamlarının çalışmalarını gözlemleme fırsatı bulan Nevhiz Tanyeli, “Sanat trajik, komik, umarsız, bir o kadar da umut verici, güzel ve çirkin olan yaşamdan doğuyor. Resim yaparak yaşamın çelişkilerine, çok boyutluluğuna, dinginliğine akıl erdirmeye çalışıyorum” diyor.

Sergi, 4 Aralık 2022’ye kadar Ankara Ulus’taki Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nin 3. Katında yer alan İş Sanat Ankara Sanat Galerisi’nde Pazartesi hariç her gün 10.00 -18.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebilir.


Hazırlayan: Gözde Mulla

İlginizi Çekebilir

Kütüphane

Esra Özdoğan'ın Galeri Nev İstanbul'da gerçekleşen "Makinedeki Hayalet" sergisinin metni Argonotlar Kütüphanesinde.

Söyleşi

Raziye Kubat’la dağ köyüne dönüşünü, romantik imgelerden uzak bir perspektifle, doğanın sertliği ve direnişiyle şekillenen yaratım sürecini konuştuk.

Kütüphane

Sanat Dünyamız dergisinin "Sanat Tarihi Nasıl Yazılır?" temalı Eylül/Ekim 2024 tarihli sayısında yayımlanan Sezin Romi'nin yazısı Argonotlar Kütüphanesinde.

Söyleşi

Civan Özkanoğlu ile .artSümer'de gerçekleşen ilk kişisel sergisi "Hepimiz Biliyoruz"u konuştuk.

© 2020

Exit mobile version