Duyurular

Bozcaada Caz Festivali’nin “Oyun” Dolu Keşif Programı

Medya sponsoru olduğumuz Bozcaada Caz Festivali, Keşif etkinlikleriyle de katılımcılara zengin bir festival deneyimi sunuyor.

Paribu ana sponsorluğunda 8-9-10 Eylül 2023 tarihlerinde gerçekleşecek Bozcaada Caz Festivali’nin bu yılki teması ise “Oyun”. BCF Keşif etkinlikleri kapsamında, katılımcılar disiplinlerarası etkinliklerle “Oyun” kavramının hem tanıdık hem yepyeni boyutlarını keşfedecek.

Bu sene 3dots ve fermente tarafından yedincisi düzenlenecek olan Bozcaada Caz Festivali, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) katkılarıyla 8-9-10 Eylül 2023 tarihlerinde “oyun”un güç veren, özgürleştiren, yaratıcılığı artıran, başkalarıyla kurduğumuz bağı pekiştiren ve elbette neşelendiren yanını keşfetmeye olanak tanıyan kapsamlı bir etkinlik programıyla ziyaretçileriyle buluşmaya hazırlanıyor. Üç gün boyunca gerçekleşecek atölye, panel, yürüyüş, tartışma, gösterim, pop-up konser, tadım gibi çeşitli alanlarda 40’ı aşkın etkinliğin yer aldığı BCF Keşif programı, içinizdeki oyuncu insanla tanışmanız için fırsatlar yaratıyor.

BCF Keşif “oyun”a davet ediyor

Paribu ana sponsorluğunda ve Kendine Has, Volkswagen, Jack Lives Here, CarrefourSA, The ORGANICS by Red Bull, Tchibo, Kale Grubu ve Hep Yeni Kal’ın katkılarıyla düzenlenecek festivalde, “oyun” temasının izini hem sahnede hem de BCF Keşif etkinliklerinde sürmek mümkün. Cazın doğaçlamadan beslenen ve bu anlamda oyunla yakın bir ilişki içinde olan doğasını yansıtan projeler dinleyiciyle buluşurken; adanın yerel ve kültürel tarihi, gastronomi, girişimcilik, sanat ve well-being gibi pek çok farklı alana oyuncu bir anlayışla değinen BCF Keşif programı da katılımcılara yaratıcılıkla dolu üç gün vadediyor.

Yaşam için oyun

BCF Keşif etkinliklerinde üç gün boyunca Emre Erbirer’in program kürasyonunda “Güncel Meseleler, Yeni Olasılıklar” başlığıyla oyunun hayatımızdaki farklı işlevlerine bazen müzikle bazen sohbetle farklı kapılar aralayacağız. Araladığımız her bir kapıdan göreceklerimiz, çocukken hepimizin çok iyi bildiği ama büyüdükçe zaman zaman unuttuğumuz oyunun o sınır tanımaz gücünü yeniden hatırlamamıza yardımcı olacak.

“Benimle Oyna: Şarkılarda Oyun” ile oyunun günlük hayattaki yerine bakacağız. Program kapsamında müzik yazarı ve programcısı Murat Meriç’in yapacağı performatif sunumda Türkiye müzik tarihinde şarkılarda, albümlerde, kliplerde, konserlerde, sahne şovlarında “oyun”un izini süreceğiz.

“Oyunu Savun: Oyunda Kal” başlığı ile gerçekleşecek sohbette Socrates Dergi’nin genel yayın yönetmeni ve spor yorumcusu Caner Eler ve Türkiye’nin ilk LGBTİ+ futbol takımı ve topluluğu Sportif Lezbon’un kurucularından Selin Yıldız ile birlikte bir oyun biçimi olarak sporun dezavantajlı veya marjinalleştirilmiş kitleler ile ilişkisine göz atacağız.

Yaratıcılığı ve hayal gücünü desteklemeyi amaçlayan oyun deneyimleri tasarlayan sosyal girişim Toyi’nin kurucu ortağı girişimci Elif Atmaca, Boğaziçi Üniversitesi’nde iklim ve sürdürülebilirlik eğitimi gibi alanlarda eğitim veren öğretim üyesi Gaye Defne Ceyhan, sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşama hakkını odak alan sivil inisiyatif Şehir Dedektifi’nden şehir plancısı ve kent tarihçisi Gizem Kıygı ve özel ihtiyaçları olan çocuklar için kolay ve erişilebilir eğitim çözümleri geliştiren Otsimo’nun kurucu ortağı girişimci Zafer Elcik’in konuşmacı olduğu “Birlikte Oyna: Oyun Bize İyi Gelir” başlıklı panelde ise oyunun karmaşık meseleleri nasıl kapsayabileceği ve kolaylaştırabileceği üzerine tartışacağız.

“Benimle Oyna: Şarkılarda Oyun”, 8 Eylül Cuma, 15.00-17.00, Salhane

“Oyunu Savun: Oyunda Kal”, 9 Eylül Cumartesi, 14.00-16.00, Kasaba

“Birlikte Oyna: Oyun Bize İyi Gelir”, 10 Eylül Pazar, 14.00-16.00, Kasaba

Yaratıcılık için oyun

Ece Ağırtmış ile Atık Ahşap Malzemelerle Afiş Tasarımı Atölyesi

Bozcaada Caz Festivali her yıl genç bir sanatçıyla iş birliği yapıyor. Bu sene festivalin “oyun” teması çerçevesinde işbirliği yaptığı sanatçı ise renkli ahşap oyuncaklarla yepyeni ve eğlenceli bir evren yaratan sanatçı Ece Ağırtmış. Ece Ağırtmış’ın BCF Keşif etkinlikleri kapsamında gerçekleştireceği “Atık Ahşap Malzemelerle Afiş Tasarımı Atölyesi”nde atık ahşap malzemeler ve ahşap baskı teknikleri kullanarak özgün ve çevre dostu kompozisyonlar tasarlarken, sanatı doğa ile buluşturacağız.

9 Eylül Cumartesi, 12.00-14.00, Aral Tatil Çiftliği

KAFT x Paribu Serigrafi Atölyesi

Çocukken yaptığımız patates baskıları hepimiz hatırlıyoruzdur. Şimdi o patates baskıları yapan çocuklar büyüdüğüne göre daha gelişkin bir baskı tekniğiyle oyun oynamaya başlayabiliriz! Paribu desteğiyle gerçekleşecek olan KAFT Serigrafi Atölyesi’nde festivalin oyun temasını tişörtlerimize taşıyacağız. Etkinliğin ilk adımında, giyilebilir formlar aracılığıyla hikayeler anlatan tasarım ürünleri markası KAFT’ın Bozcaada Caz Festivali için hazırladığı desenleri serigrafi tekniğiyle tişörtlere aktaracağız. Etkinliğin ikinci adımında ise boya, kalıp gibi çeşitli araçları kullanarak, bireysel ya da kolektif olarak tişörtlere kendi dokunuşlarımızı ekleyeceğiz.

9 Eylül Cumartesi, 12.30-14.00, Salhane

9 Eylül Cumartesi, 14.30-16.00, Salhane

Atölye Kale ile Kaz Dağları Endemik Bitki Örtüsünden İlhamla Seramik Atölyesi

Türkiye’de kadın girişimcileri ve kadın istihdamını destekleyen ve İyi Bak Dünyana hareketiyle sürdürülebilir dünya için sosyal etki yaratan dönüşümlere öncülük eden Atölye Kale, Kaz Dağları’nın büyüleyici endemik bitki örtüsünden ilham alarak ürünler tasarlıyor ve günümüzün tasarım trendlerini yorumlayarak sanatı ve zanaatı buluşturuyor. Atölye Kale’nin sır altı seramik boyama atölyesiyle el işçiliğinin ve ruhumuzun inceliklerini seramiğe aktaracağız.

9 Eylül Cumartesi 14.00-16.00, K Bozcaada Revma

Dayanışma için oyun

Craft Antakya ve Nevruz Köyü Kadınları ile Senin Benim Bohçam Atölyesi

6 Şubat depreminin yarattığı yıkım hepimizin hafızasında ve kalbinde hâlâ çok tazeyken dayanışmanın hepimize iyi geleceğini biliyoruz. Bu fikirle yola çıkarak BCF Keşif, Craft Antakya ve kadın emeğini desteklemek amacıyla hayata geçirilmiş Kale Grubu’nun desteklediği Nevruz Köyü kadınları ile birlikte dayanışma ruhunu destekleyecek bir etkinlik gerçekleştirecek. 6 Şubat depreminden sonra Hatay’da üretime devam etmek isteyen zanaatkarları desteklemek amacıyla kurulan Craft Antakya ve Çanakkale’nin Nevruz Köyü’nde el işçiliğini farklı tasarımlarla birleştiren bir kadın kooperatifi olan Nevruz Köyü Kadınları,bohça çantalar tasarlayacak. Her bir çanta sahibinden başlayarak, farklı ellerin emeğiyle üretilecek ve sonunda kolektif emekten çıkan bir çanta çıkacak ortaya. Dayanışma, emek ve sevgiyle dolu bir çanta…

10 Eylül Pazar, 11.00-13.00, Calisto17

BIFED iş birliğiyle: Mare Nostrum (Bizim Deniz) film gösterimi ve Ethem Özgüven söyleşisi

Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED) bu sene 10’uncu yılına girerken özel bir film gösterimi ve söyleşiyle Bozcaada Caz Festivali kapsamında da yerini alıyor. Ekolojik gerçekleri belgesel aracılığıyla yaymak, yönetmenleri, kamuoyu ve çevre için mücadele edenleri bir araya getirmek ve yerel ihtiyaçları ilgilendiren önemli konularda izleyicileri tartışmaya dahil etmek amacıyla kurulan BIFED ile güçleri birleştirdiğimiz bu etkinlik kapsamında Mare Nostrum (Bizim Deniz) belgeselini izleyecek ardından da yönetmeni Ethem Özgüven ile bir söyleşi gerçekleştireceğiz.

8 Eylül Cuma, 13:00-13:30 Gösterim, 13:30-14:00 Söyleşi, Salhane

Gelecek için oyun

Onaranlar Kulübü ile Onaran Atölyeler: Atıklardan İleri Dönüşüm

“Birinin çöpü bir başkasının hazinesidir,” derler. Onaran Atölyeler’in “Atıklardan İleri Dönüşüm” etkinliğinde bu sözün hakkını vereceğiz! Üretme, onarma ve paylaşma odağında sosyal fayda projeleri geliştiren sosyal girişim Onaranlar Kulübü’nün bu etkinliğinde eskiyi onarma ve tekrar kullanma felsefesini ön planda tutarak, atık malzemelerin çöpe gitmek yerine nasıl yaratıcı ve işlevsel ürünlere dönüşebileceğini hep birlikte keşfedeceğiz.

9 Eylül Cumartesi, 14.00-16.00, Aral Tatil Çiftliği

10 Eylül Pazar, 14.00-16.00, Aral Tatil Çiftliği

Onarım Atölyesi soruyor: Nasıl oyuncu bir ekonomi tasarlayabiliriz?

Deneyimlediğimiz ekonomik sistem pek de oyuncu bir sistem değil. Peki, başka bir ekonomi mümkün mü? Onarım Atölyesi’nin kurucusu etki tasarımcısı Ekin Al’ın kolaylaştırıcılığında ve Doughnut Economics Action Lab işbirliği ile “Oyuncu bir ekonominin dinamikleri neler olabilir?”, “Bir ekonomiyi nasıl daha oyuncu hale getirebiliriz?” sorularını merkeze aldığımız hararetli bir tartışma yürüteceğiz…

8 Eylül Cuma, 15.00-17.00, Kasaba

Esmiyor ekolojik dertlere derman arıyor: İklim krizi sizi de darlıyor mu?

Hayatımızda onlarca, belki yüzlerce dert var. Ve bunlara her gün yenileri ekleniyor. İklim değişikliği, biyoçeşitlilik kaybı, plastik kirliliği… Bunları düşünmek, dert edinmek hepimizi zorluyor. Sürdürülebilirlik ve iklim değişikliğine odaklanan amaç odaklı tasarım ajansı ve bağımsız dijital medya platformu Esmiyor’un kurucuları Utku Güven ve Derin Altan’ın katılımıyla düzenlenecek “İklim krizi sizi de darlıyor mu?” adlı sohbette hepimizin zihninde genişçe bir yer kaplayan bu konulara farklı bir bakış açısıyla yaklaşmayı deneyeceğiz.

Eski Köye Yeni Oyun: Biz Kuşağı

Bireylerin üçüncü 25 yılına yeni fikirler ve yeni çalışmalar sığdırmak için tasarlanan hazırlık ve üretim kampı Genwise’ın kurucusu Tuğrul Ağırbaş, yönetim ve danışmanlık şirketi olarak hizmet veren multidisipliner tasarım stüdyosu Katalist’in eş kurucusu Jülide Erdoğan, değişim yaratan insanların ve kurumların toplumsal, ekolojik ve kültürel meselelere çözüm üretmek üzere buluştuğu ve birlikte çalıştığı sosyal inovasyon platformu imece’nin program yöneticisi Hazal Kartalkanat’ın ve sistemik dönüşümü kolaylaştırmak için gençliğe ve olumlu etkiye odaklanan kapsayıcı tasarım stüdyosu Youth for Good’un eş kurucusu Kaya Aytuğ Demirel’in konuşmacı olacağı panelde hem sohbet edeceğiz hem de world cafe tekniğiyle nesiller arası bir iş birliği yapacağız. Farklı nesillerin etkileşimi, deneyimi, başarı ve anlam kavramlarını konuşacağımız ve nesiller arası aktarımı nasıl sağlayabileceğimiz üzerine düşündükten sonra world cafe tekniği ile katılımcıların birlikte düşüneceği ve yine birlikte çözümler üreteceği bir deneyim bizi bekliyor.

9 Eylül Cumartesi, 16.30-18.30, Kasaba

Geçmiş için oyun

Bozcaada Keşif Haritası Pusula ile “Ada Müşterek” Rotası

Türkler ve Rumların yakın döneme kadar birlikte yaşadığı, bugün Rum nüfusunun sayıca 100’ü bulmadığı Bozcaada’da, bu iki kültürün, yemek, mimari, eğlence, zanaat gibi alanlarda birbiriyle girdiği etkileşimin pek çok izi var. Kültür sanat ve kent yayını Lavarla’nın festival için geliştirdiği Ada Müşterek rotasında, Bozcaada Keşif Haritası Pusula ile bu izlerin peşinden yürüyeceğiz, hafıza mekânlarında müşterekleri arayacağız. Beş duraklı bu mini turda, adadaki Türk ve Rum toplululuklarının birlikte yaşama kültürü ve bu kültür içerisindeki ortaklıklar hafıza mekanları üzerinden anlatılacak.

Başarı için oyun

Sınırları Aşarak Oynamak: Girişimcilerin Londra’daki Yolculukları

Girişimciler için iş yaşamının oyunbazları demek yanlış olmaz. Strateji ve tasarım odaklı yaratıcı iletişim ajansı Monroe Creative Studio’dan Hatice Çağlar’ın moderatörlüğünde gerçekleşecek Sınırları Aşarak Oynamak: Girişimcilerin Londra’daki Yolculukları adlı panelde iş yaşamının oyunbazlarına veriyoruz mikrofonu. Türkiye’de başlayan maceralarını yurt dışına taşıyan girişimcilerin iş yaşamı ve oyunun ilişkisini masaya yatıracağı panelde, Türk startup’lara inovasyon hizmetleri sunan Londra merkezli teknoloji girişimi Academia Park Londra’dan Ata Argüder ve kişiselleştirilmiş müzik eğitimi girişimi deplike’den Ufuk Polat, Türkiye’de başlayan girişim yolculuklarının yurt dışında nasıl devam ettiğini, oyun alanı değişikliğinin sürprizlerini ve zorluklarını, farklı oyun alanlarına nasıl adapte olunabileceğine dair kişisel deneyimlerini, takım ruhunun oyundaki yerini, iş yaşamında oyunbaz bir yaklaşımın faydalarını tartışacaklar.

10 Eylül Pazar, 11.00-13.00, Kasaba

Çark-ı Mesele

Değişim yaratan insanların ve kurumların toplumsal, ekolojik ve kültürel meselelere çözüm üretmek üzere buluştuğu ve birlikte çalıştığı bir sosyal inovasyon platformu olan imece, sosyal sorunlara oyunla yanıt arayan bir atölye düzenliyor. Girişimcilik programlarında doğan ve oyunu merkezine alan üç girişimi konuk alan Çark-ı Mesele’nin ağırlayacağı girişimler arasında öğrenen öğretmenlerin dijital platformu Mektepp, öğrenmeyi kolay ve keyifli hale getiren oyunlar ve yenilikçi öğrenme programları tasarlayan Öğrenme Tasarımları ve erken yaşta kodlama eğitimi için tasarlanmış, ekransız kodlama oyunu Tospaa yer alıyor. Bu üç başarılı girişimin ilham veren hikayelerini Mektepp’ten Betül Gültekin, Tospaa’dan Damla Sürek, Öğrenme Tasarımları’ndan Nurşah Yılmaz ve imece’den Zeynep Erdoğan moderasyonunda dinledikten sonra hep birlikte çarkları çevireceğiz ve oyunun yaratıcı gücüyle sosyal meselelere çözümler üreteceğiz.

10 Eylül Pazar, 15.00-17.00, K Bozcaada Revma


KEŞİF sonbaharı iki yeni projeyle karşılıyor

Bozcaada Caz Festivali’nin kurucu ekipleri 3dots ve fermente’nin ortak değerlere sahip kurum ve toplulukları bir araya getirmek amacıyla kurduğu yaratıcı girişimi KEŞİF, sonbahara iki projeyle merhaba diyor.

Kızlar için Caz: Nubya Garcia ile Kampın Ön İzlemesi

Bozcaada Caz Festivali’nin desteklediği birçok savunuculuk alanından biri de cinsiyet eşitliği. 2014 yılında Jazz Danmark ve Kopenhag Caz Festivali tarafından başlatılan, sonrasında İngiltere ve Kuzey Avrupa ülkelerine yayılan “Kızlar için Caz Kampı” da festivalin çok önemsediği bir konuya odaklanıyor. Türkiye ayağındaki koordinasyonunu KEŞİF’in sağladığı ve Kasım ayında gerçekleşecek “Kızlar için Caz Kampı” projesinin amacı, müziğe ilgi duyan kız çocuklarını desteklemek, müzik endüstrisindeki kadın enstrümantalist sayısını artırmak ve böylece caz müziği sektöründeki cinsiyet dengesini sağlamak… Proje kapsamında Nordisk Kulturfond destekleriyle Kasım ayında gerçekleşecek projenin haberini verirken, kız çocuklarının gelişimine katkıda bulunmak amacıyla öncü kadın müzisyenlerden İngiliz caz müzisyeni, saksafoncu, besteci, kadın ve LGBTİ+ hakları aktivisti Nubya Garcia ile British Council’ın ‘Yaratıcı İşbirlikleri’ hibe fonu desteğiyle festivalde de bir söyleşi gerçekleşecek.

8 Eylül Cuma, 11.00-12.00, Kasaba

Cazın Dilinde Diplomasi: Türkiye-ABD Kültürel Bağları

Müzik, kültürler ve kuşaklar arasında iletişim kurmanın belki de en dolaysız araçlarından biri… Bu fikirle yola çıkan ve KEŞİF’in Ekim ayında gerçekleştireceği “Caz ile Köprü Kur” projesi de caz aracılığıyla ifade özgürlüğünü ve kültürel diyaloğu sağlamlaştırmayı, genç sanatçıların ve öğrencilerin bir araya geldiği bir caz topluluğu oluşturmayı ve Türkiye ile ABD arasındaki kültürel diplomasi tarihini caz müziği bağlamında inceleyerek iki ülke arasındaki tarihsel ilişkiye farklı bir gözle bakmayı amaçlıyor. Etkinlik kapsamında Ekim ayında gerçekleşecek projenin haberi verilecek.

10 Eylül Pazar, 14.00-16.00, Aral Tatil Çiftliği


7. Bozcaada Caz Festivali’nin BCF Keşif programı seçkisinde yer alan tüm ücretsiz etkinliklerin yanı sıra biletli gerçekleşecek etkinlik ve konser biletlerini Passo’dan satın alabilirsiniz.

Hollanda Başkonsolosluğu, İsrail Başkonsolosluğu, Institut français Türkiye İzmir, Goethe-Institut Istanbul, Kultur | lx ve  British Council ‘’Yaratıcı İşbirlikleri’’ hibe programının destekleriyle gerçekleşen festivalin medya sponsorları Aposto, Argonotlar, artful living, calling, Dadanizm, Dergy, Kafa, Lavarla, Oggusto, Socrates Dergi, T24, The Magger ve Uplifers. TikTok Türkiye ise Bozcaada Caz Festivali’nin eğlence sponsoru olarak yerini alıyor.

Caz ritimleriyle salınıp, hayatın zorlukları karşısında her defasında yeni oyunlar kurmak için 8-9-10 Eylül’de Bozcaada Caz Festivalinde buluşalım.

Adaya has caz esintileri ve Keşif için Bozcaada Caz Festivali’ni takipte kalın!

Festivali TwitterFacebookYoutube ve TikTok hesaplarından da takip edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Kütüphane

21 Aralık 2024 tarihine kadar Bozlu Art Project Mongeri Binası’nda görülebilecek olan “İçinde Bir Bağ” sergisinin katalog metni Argonotlar Kütüphanesinde.

Kütüphane

Sibel Kırık'ın "Akt-Metabol" isimli kişisel sergisi için Emre Zeytinoğlu'nun kaleme aldığı metin Argonotlar Kütüphanesinde.

Eleştiri

Galerist’te yer alan “Distilled From Scattered Blue” sergisi vesilesiyle mavinin yolculuğu, potansiyeli ve çağrışımları üzerine…

Kütüphane

Mehmet Çeper'in "Derhal" isimli kişisel sergisinin katalog metni Argonotlar Kütüphanesinde.

© 2020

Exit mobile version