Eleştiri

İzmir Eylül-Ekim sergi rehberi

İzmirli sanatseverlerin ziyaretini bekleyen en güncel kişisel sergiler, grup ve koleksiyon sergileriyle ilgili detaylar Argonotlar sergi rehberinde.

Sevil Tunaboylu, Fotokolaj, 2021.

Öne Çıkanlar

Darağaç / Temas
24 Eylül – 9 Ekim 2021, Umurbey Mahallesi

Darağaç Kolektifi, Umurbey Mahallesi’nin sokaklarına ve özel alanlarına yayılan sergi serisini, bu sene “Temas” kavramı etrafında oluşturuyor. “Temas” kelimesi “dokunma, buluşup görüşme ve ilişki kurma” anlamlarını taşırken, pandemi döneminde bu kavramın geçirdiği değişimler sorgulanıyor. Keşfedilen yeni ve farklı temas biçimleri neler? Yeni temas biçimleri günlük hayatta yer edinirken, temas yeni bir anlam mı kazanıyor? Altıncısı düzenlenen sergi serisi, mahallede, sokaklarda, atölyelerde ve metruk durumdaki açık ve kapalı alanlarda “temas” kavramını tekrar, sanatçılar, mahalle sakinleri ve temasa geçmek isteyen herkesle deneyimlemeye çağırıyor.

BACK TO IZMIR
7 Eylül – 12 Kasım 2021, Ahmed Adnan Saygun Kültür Merkezi 
Back to İzmir sergi afişi.

Rafet Arslan’ın küratörlüğünü üstlendiği sergi, İzmir’de doğmuş ya da büyümüş olup farklı nedenlerden dolayı hayatını ve çalışmalarını farklı şehirlerde devam ettiren sanatçıların bir “yuvaya dönüş” sergisi olarak ön plana çıkıyor.

Video, enstalasyon, desen, resim, heykel, dokuma ve fotoğraf medyumlarındaki yapıtlar, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin beş salonunda sergileniyor. Back to Izmir, İzmirli sanatçıların doğdukları kentle samimi ve oyuncul bir yaratı eylemi olan sanat ile yeniden kurdukları ilişkiye ışık tutuyor.

Farklı nesil ve disiplinlerden on dokuz sanatçıyı buluşturan sergide; Ahmet Elhan, Barış Sarıbaş, Candaş Şişman, Darağaç, Fırat Neziroğlu, Genco Gülan, Gülden Ataman, Halil Vurucuoğlu, Hayal İncedoğan, Mehmet Dere, Merve Şendil, Nejat Satı, Sercan Apaydın, Songül Girgin, Şafak Gürboğa, Şevket Akıncı ve İlhami Tunç Gencer, Okan Aydoğan, Onston Can Yeşiloğlu ve Yunus Emre Erdoğan yer alıyor.

Sergi kapsamında yapılacak konser ve mapping gösterisi ise 17 Eylül Cuma günü 19.30-23.30 saatleri arasında Tarihi Havagazı Fabrikası Gençlik Yerleşkesi’nde gerçekleşecek.

Umut Altıntaş & Yunus Ak /  Re: Re:
17 Eylül – 8 Ekim 2021, Karantina Mekân

Re: Re: projesi, tasarımcı Umut Altıntaş ve Yunus Ak’ın Porto’dan İzmir’e, İzmir’den Porto’ya e-posta ile birbirlerine gönderdikleri tipografik “mektup”lardan oluşuyor. Yazışma eyleminin farklı yollarının arandığı ve iki tasarımcı arasında “tipografik” bir diyaloğa dönüşen 206 mektup, Ofset Yapımevi tarafından basılan kitapta bir araya geliyor. Re: Re: projesi İzmir’den başlayarak, Ankara, İstanbul, Eskişehir ve Porto’da sergilenecek. Sergide; mektupların orijinal ofset baskı edisyonlarından bir seçkiye sınırlı edisyon olarak basılan kitap da eşlik ediyor. Sergi ve kitap lansmanı 17 Eylül’de gerçekleşiyor.

Ali Kanal / Maviyi Aramak
10 Eylül – 01 Ekim 2021, Çatı Galeri

Ali Kanal’ın ilk kişisel sergisi “Maviyi Aramak”, 10 Eylül Cuma günü Çatı Galeri’de açılıyor. Sergi aynı zamanda galerinin de açılış sergisi. Ali Kanal, bu sergide Rebecca Solnit’in Kaybolma Kılavuzu adlı kitabından yola çıkıyor; “(…) Arzunun kaynağını arar, kaynağa odaklanır ve bu duygunun doğasına veya çağrışımlarına değil de kaynağına nasıl ulaşabileceğimize yoğunlaşırız. Halbuki, çoğu zaman hislerimizi ayaklandıran, arzu nesnesi ile aramıza giren mavi mesafenin yarattığı güçlü istekten başka bir şey değildir.”

Aynı zamanda İzmir’in öne çıkan sanatçı kolektifi Darağaç’ın da üyesi olan Ali Kanal üretiminde buluntu nesneleri kullanırken bu nesnelerle boş veya terkedilmiş mekânlarda karşılaşıyor ve bu arayış ve karşılaşma süreci de pratiğinin önemli bir parçasını oluşturuyor.

Solo sergiler

Nomadmind & Tasarım ile / Ayna, Ayna…
1-30 Eylül 2021, Bornova – Konak – Bostanlı
Nomadmind & Tasarım ile / Ayna, Ayna… yerleştirme afişi.

Nomadmind çatısı altında projelendirilen ve Kültür İçin Alan tarafından desteklenen Tasarım ile/with design şehirde yerleştirmelerin açılışlarına devam ediyor. Etkinlik İzmir’de kamusal alanda tasarım aracılığıyla şehir insanının deneyimine ve etkileşimine olanak sağlayacak mekânsal müdahaleler/yerleştirmeler gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Tasarım ile’nin ikinci etkinliği Tansel Özalp tarafından tasarlanan “Ayna, Ayna…”, kentin üç ayrı noktasında görülebilecek gezici bir yerleştirmeden oluşuyor. İlk durağı Bornova Küçük Park’tan sonra, yerleştirme Eylül ayı boyunca kentin farklı meydanlarına taşınacak. Tansel Özalp, kentin üç ayrı kamusal mekânına yerleştirdiği tasarım nesneleriyle, tasarlanmış kentsel mekânın çeşitli dokularının yansımalarını araç olarak kullanarak bu çerçevede ürettiği sorulara kentlilerin oluşturacağı görseller üzerinden yanıtlar arıyor.

Tasarım ile’nin Eylül ayındaki bir diğer yerleştirmesi “ALTyapı” ise 15 Eylül’de açılıyor. Onurcan Çakır’ın tasarladığı yerleştirme, kentte “görmediklerimizi -ama görmesek de aslında orada olmaya devam edenleri- hatırlamak için bir yerleştirme”. Kent katmanlarını merak edenler için buluşma saati ve yeri: 15 Eylül, saat 19.00’da, Konak Pier Üst Geçidi’nin İzmir Vergi Dairesi önündeki ayağı.

Gül Ilgaz / Görüş Mesafesi
24 Eylül – 26 Ekim 2021, BE Contemporary Art Gallery

Gül Ilgaz, insanların görüş mesafesinin oldukça azaldığı, gerçeğin ya da geleceğin artık açık seçik görünemez olduğu bir ortamda bulunduğuna dikkat çektiği sergisinde, son dönemde dış dünyanın birey üzerindeki etkilerini ve toplumun genel hissiyatını metaforik açıdan ele alarak izleyiciye sunuyor.

Gül Ilgaz, doksanlı yıllardan bu yana yurtiçi ve yurtdışında aktif olarak üretimde bulunuyor. 2003 yılında, 50. Venedik Bienali’nde Türkiye Pavyonu’na katılmış olan sanatçının üretimi fotoğraf, video ve yerleştirmelerden oluşurken, resim geleneğinden gelen bir sanatçı olarak bu pratiğin izlerini üretimlerinde görmek mümkün. Çalışmaları çoğunlukla kimlik, kültürel melezlik, cinsiyet ve toplumsal roller, iç çatışmalar, bellek ve kent konularını içeriyor. Yapıtlarının ortak paydasını oluşturan otobiyografik süreç kişisel deneyimlerinin bir ürünü olmakla birlikte toplumsal bilinçaltı ile örtüşerek ortaya çıkıyor.

Deniz Aktaş / Yitik Ölçek
3 Eylül – 3 Ekim 2021, Maquis Projects
Deniz Aktaş ve Peli Tan

İstanbul’da artSümer tarafından temsil edilen sanatçı Deniz Aktaş ve sosyolog ve sanat tarihçi Pelin Tan arasında 3 Eylül’de gerçekleşen konuşma sergiye girizgah yapıyor.

Marmara Üniversitesi GSF Resim Bölümü ve Yeditepe Üniversitesi’nde yüksek lisans mezunu sanatçı Deniz Aktaş Diyarbakır’da yaşıyor ve çalışıyor. Çalışmalarında kent hafızasının travmaları, kentsel dönüşüm, zorla tahliye, yıkım ve toplumsal çatışmaların izlerini inceliyor. 2016’da Paris’teki Cité Internationale des Arts misafir sanatçı programına katılan Aktaş’ın ilk kişisel sergisi Yok Yerler, artSümer, İstanbul’da (2018) gerçekleşti. Grup sergileri arasında Yedinci Kıta, 16. İstanbul Bienali (2019); İmkansız Uzam, Kasa Galeri, İstanbul (2017); Poser Son Temps (Zamanını Bırakmak), On-Off Site, Paris (2017); Wider den Grautönen (Gri Tonlara Karşı), Pasinger Fabrik Gmbh, Münih (2016); Açık Şehir, Pilot, İstanbul (2016) ve Mitolojiler, 3. Mardin Bienali (2015) yer alıyor.

Şule Yiğit / Eksiğim, Unutkanım, Öyleyim…
3 – 24 Eylül 2021, Balconnection

Şule Yiğit’in Edip Cansever’in şiirinden ilhamla gerçekleştirdiği “Eksiğim, Unutkanım, Öyleyim…” adlı çalışması, Balconnection inisiyatifiyle Selçuk’ta sergileniyor. Balkonları sanata açan ve sanatçılara sergileme alanı kazandıran Balconnection, yani Balconny + Connection’ı bu defa Ercan’ın evi misafir ediyor.

Şule Yiğit, çeşitli galerilerde, üniversitelerde ve kültür merkezlerinde karma ve kişisel sergilerde yer aldı. Gösteri afişleri, tiyatro aksesuarları ve çocuk kitapları için illüstrasyonlar yapan Şule Yiğit, 2006’dan itibaren heykel üretimine başladı. 2007’de Amerika’da School of the Museum of Fine Arts’ta William Flynn ve Gerry Hoag ile çalıştı. HIAA (Helsinki İnternational Artists Assocation) üyesidir. Çalışmalarını İstanbul, Beşiktaş’taki atölyesinde sürdürüyor.

Şule Yiğit’in çalışması Atatürk Mah. 1010. Sk. no:6 Selçuk/İzmir adresinde görülebilir.

Grup sergileri

Doğa, Bahçeler, Düşler
7 Eylül 2021 – 30 Ocak 2022, Arkas Sanat Merkezi

İnsanın varlığını sürdürebilmesinin kaynağının doğayla sürekli etkileşimi ve uyumu olduğu fikrinden yola çıkan sergi Doğa, Bahçeler, Düşler Arkas Koleksiyonu’ndan 16. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan döneme ait doğayı yücelten çalışmalara yer veriyor. Tüm bu seçkide “bahçe”, kimi zaman mitler dünyasının ev sahibi, kimi zaman bir keyif mekânı, kimi zaman bir tarım alanı olarak tasvir ediliyor, bohem veya yapılandırılmış halleriyle izleyiciyle buluşuyor.

Doğanın henüz insan tahribatına uğramadığı dönemlerde üretilmiş eserleri bir araya getiren sergide; Alfred Sisley, Maurice de Vlamick, Maurice Denis ve John William Godward,  John Atkinson Grimshaw, Alfred de Breanski gibi Avrupa resim sanatının önemli temsilcilerinin eserlerinin yanı sıra; Hoca Ali Rıza, İsmail Hakkı, Nazmi Ziya Güran ve Sami Yetik gibi Türkiye’den önemli ressamların peyzaj konulu eserleri yer alıyor. Sergi, resimlerin yanı sıra Jean-Baptiste Carpeaux ve Albert-Ernest Carrier-Belleuse dahil olmak üzere 19. yüzyılın önemli heykeltraşlarından eserleri, 16. yüzyıl Flaman duvar halılarını, 19. yüzyıla tarihlenen Osmanlı saray halı geleneğini yansıtan Feshane ve Kumkapı halılarını ve Art Nouveau döneminin temsilcilerinden Emile Galle ve Daum Nancy atölyelerinden cam eserleri de görme imkânı sunuyor.

Zamana Takılmak
15 Ekim – 18 Aralık 2021, Hayy Açık Alan
4 / 6

Ezgi Yakın küratörlüğünde gerçekleşen ve “mekân” kavramına odaklanan sergide, sanatçılar mekanı fiziki, psikolojik ve politik katmanlarıyla ele alıyor. Mekânın sembolik ve işlevsel anlamları üzerinde düşünürken, iç gözlem ve diyalog imkânlarından yararlanan sanatçılar; belirsiz bir zaman aralığında yerin mahremiyeti, müdahil olmakta zorlanılan dış dünyanın gerçekliği, özel ve kamusal alanda aidiyet kurma ve yabancılaşma konularını video performans, seramik, enstalasyon, resim, ses ve kolaj gibi farklı medyumlardaki çalışmalarda işliyor. Hem fiziksel hem de çevrim içi platformda gerçekleşecek sergiye, atölye ve konuşma yan etkinlikleri de eşlik edecek. Sergide yer alan sanatçılar arasında; Cevdet Erek, Şeyma Güzelaydın, Kalender Meşrep (Tuğçe Akay & Ayşegül Doğan), Sevil Tunaboylu, Özge Yağcı, Nalan Yırtmaç bulunuyor.

Hiçbir Şey Olmadığında
9 Ekim – 24 Ekim 2021, Çatı Sanat Alanı

Sarı Denizaltı Sanat İnisiyatifi’nin Kültür için Alan tarafından desteklenen güncel sanat projesi Hiçbir Şey Olmadığında, Georges Perec’in “Hiçbir şey olmadığında ne oluyor?” sorusundan yola çıkıyor. Gündelik hayatımızda önemsiz ve değersiz görünen, bizi şaşırtmayı bırakmış şeyleri, aleladeyi, sıradanı sorgulamak üzere gündelik hayatın kendi dinamiği ve ritmi içinde günümüz koşullarında giderek daralan hayatımıza yeniden bakmayı deniyor. Günseli Baki ve Yücel Tunca’nın koordinatörlüğünü yaptığı projeye ayrıca Gündelik Hayatın Sanatı isimli bir konuşma serisi eşlik ediyor.

Sergide yer alan sanatçılar: Ali Kanal, Aslıhan Güçlü, Ateş Alpar, Can Tanrıseven, Didem Erişkin, Ekin İdiman, Kıvılcım Güngörün, Selin Yağmur Sönmez, Sezgi Abalı, Okan Pulat, Zekiye Buğurcu, Zeynep Merve Çiçek

Diğer Etkinlikler
Artifex Ludens / Sanatla Oyun: Sunay Akın Sanatın Oyuncakları Koleksiyonundan Bir Seçki
8 Eylül – 8 Kasım 2021, Kültürpark Atlas Pavilyonu

Marcus Graf’ın küratörlüğünü üstlendiği, Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi ve İstanbul Oyuncak Müzesi işbirliğiyle gerçekleşen sergi, sanat, tarih ve oyuncaklar arasında ilişkileri inceleyen ortak bir sergide buluşuyor. Yazar ve koleksiyoner Sunay Akın’ın “Sanatın Oyuncakları” başlıklı koleksiyonundan oluşan seçki, aralarında Van Gogh, Mozart, Frida Kahlo, Salvador Dali, Elvis Presley ve Edgar Allan Poe’nun bulunduğu birçok ünlü sanatçının figürleri ve oyuncaklarını görme imkânı sunarken müzik, edebiyat, resim ve sinema tarihini oyuncaklar üzerinden anlatıyor.

Ah Kardeşim: Selanik İzmir 1880 – 1912 Bölgesel Merkezler, Küresel Liman Kentleri
4 – 29 Eylül 2021, Portekiz Sinagogu

İki tarihi liman kentinin ilişkilerini inceleyen araştırma sergisi Ah Kardeşim: Selanik İzmir 1880 – 1912 İzmir Akdeniz Akademisi organizasyonuyla gerçekleşiyor. Daha önce 2019’da Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen sergi, bu defa Portekiz Sinagogu’nda yer alıyor. İzmir Akdeniz Akademisi, Akdeniz Kent Portreleri Projesi kapsamında bir çalıştayla başlayan sergi, Doğu Akdeniz’in önemli iki liman kentini hem kendilerine özgü yönleriyle hem de farklılıklarıyla ele alıyor. Küratörlüğünü Dr. Dilek Akyalçın’ın yaptığı sergi, Sanayi Devrimi’nin şehir üzerinde yarattığı etkilerin izlerini sürmeyi sağlıyor.

Derleyen: Nihan Karahan

İlginizi Çekebilir

Kütüphane

“Sakin Topraklar” sergisi vesilesiyle küratör Yasemin Ülgen ve direktör Esra Eldem’le Eldem Sanat Alanı’nın danışmanı Melike Bayık’ın gerçekleştirdiği söyleşi Argonotlar Kütüphanesinde.

Gündem

Bor Sanat konuşmalarının son oturumunda Türkiye’nin kültür-sanat ortamındaki eleştiri kültürü ve üslubu, geçmişten günümüze bir perspektifle ele alındı.

Gündem

Protodispatch yazı dizisinin bu bölümünde yazar/sanatçı Kridpuj Dhansandors, sanatçı/film yapımcısı Apichatpong Weerasethakul'un Motion Pictures (Hareketli Görüntüler) adlı enstalasyonu aracılığıyla Tayland'daki politik travmalarla iç içe...

Kütüphane

Kun Art Space koordinatörlüğünde Adana Seyhan Çırçır Sanat Merkezi'nde gerçekleşen Toprağın Teni sergisinin küratör metni Argonotlar Kütüphanesinde.

© 2020

Exit mobile version