2024’ün bu son ve zorlu günlerinde bütün bir yıla kuşbakışı göz atarken yine ne derece zorlu ve kendi içerisinde sorunlu bir yılı ardımızda bıraktığımızı görmüş olduk. Özellikle yılın ilk çeyreğinde gerçekleşen 31 Mart yerel seçimleri, İsrail işgalinin farklı bölgelere sıçraması, Ukrayna-Rusya savaşının hız kesmeden devam etmesi, ABD’de bir kez daha Donald Trump’ın başkan seçilmesi ve son günlerde vuku bulan, Suriye’deki iç savaşın farklı bir yöne doğru evrilmesi gündemin farklı noktalarda sürekli değişmesine zemin hazırladı. Türkiye de kimi yerel kimi uluslararası bütün bu krizlerden kimi zaman doğrudan kimi zamansa dolaylı olarak etkilendi elbette. Dolayısıyla 2024 üzerine düşünürken kimi bu yıl gerçekleşmiş, kimiyse geçtiğimiz yıldan bu yıla taşınmış çeşitli problemleri de göz önünde bulundurmak gerek.
Türkiye’de kültür sanat ortamının elbette bütün bu gelişmelerden farklı şekillerde etkilendiğini söylemek mümkün. Özellikle bir önceki yılın devamı olarak seçim meselesi, uzun bir süre gündemi meşgul etti. Hemen ardından başlayan denetimler, soruşturmalar ve hükûmetle muhalif belediyeleri karşı karşıya getiren meseleler huzursuz bir yılın izdüşümleri olarak nitelendirilebilir. Birçok konserin iptal edilmesi, belediye tiyatro ve kültür sanat etkinliklerine engel getirilmesi, belediye yayınlarının kesintiye uğratılması bu süreçte 2024’ün sosyal anlamda da zor bir yıl olmasına sebep oldu. Bununla birlikte yayıncılık da elbette bu meselede hedeflerden biriydi. Sözgelimi geçtiğimiz yıllarda birçok önemli yayına imza atan İBB Yayınları, 2024 boyunca çok az kitabı gün yüzüne çıkarabildi. Belediye tiyatroları, galeri mekânları ve etkinlikleri de birçok kez bütçe ve soruşturmalar dolayısıyla iptal edilmek durumunda kaldı. Yıla dair birer not olarak bu gelişmeleri göz önünde bulundurmak gerekir.
Öte yandan kültür sanat ortamına bağımsız kurum ve kuruluşlar, müze ve galeriler üzerinden bakıldığındaysa tablonun görece bir önceki yılın devamı şeklinde gözüktüğü ifade edilebilir. Ekonominin önceki yıllara nazaran daha stabil olması ve iç siyasetteki yerel seçimlerin ilkbaharda arkada bırakılmasıyla özellikle de güz döneminin daha olumlu geçtiğini ifade etmek mümkün. Özellikle de yayıncılık bağlamında bu durumun altı çizilebilir.
2024, yayıncılık bağlamında önceki yıllara göre nazaran daha iyi geçti. Burada karşılaştırılan yıllar, özellikle de pandemiyi takip eden süreç ve ekonomik krizle boğuşulan 2023, yayıncılık anlamında olumsuz bir tablo çizmişti. Dolayısıyla 2024’ün önceki yıllara göre daha iyi geçtiğini söylerken esas kıstasın normalin ötesinde olumsuz seyreden geçtiğimiz yıllar olduğu ifade edilebilir.
Gerek yayınevleri gerekse bağımsız kurum, kuruluş, müze ve galeriler, 2024 programlarında daha fazla kitap ve yayına yer verdi. Gerek programlardaki yayın sayısındaki artış gerekse yayınlardaki çeşitlilik ve içeriklerindeki zenginlikleri bakımından bunu söylemek mümkün. Döviz kurunun görece sabitlenmesi, dünyadaki ekonomik kriz ve açmazların da daha stabil bir hâle gelmesi, bu anlamda dile getirilebilir. Yayınların geçtiğimiz yılların kâbusundan uzaklaşmak istemeleri de yine bu yılı görece daha iyi bir hâle getirdi. Bütün bunlar, 2024’e, kültür sanat ortamımıza ve yayıncılığa dair hızlı notlar olarak dile getirilebilir.
Son olarak, bütün bu başlıklara rağmen birçok yayınevi, galeri, müze, kurum ve kuruluşun 2024 yılı içerisinde çeşitli yayınlara yer verdiğini, yayın skalalarını genişletme düşüncesiyle hareket ettiklerini ve sorumluluk aldıklarını söylemek mümkün.
2024’ün öne çıkan kültür-sanat kitaplarını derlerken farklı türden çalışmalara, telif-tercüme dengesi gözetmeye özen gösterdik. Herkese iyi okumalar!
Yasemin Özcan, Islak Zemin, Arter
Yasemin Özcan’ın Arter’de gerçekleşen aynı isimli kişisel sergisine paralel bir şekilde yayımlanan Islak Zemin, serginin küratörü Eda Berkmen’in sanatçıyla gerçekleştirdiği söyleşinin yanı sıra Kaya Genç, Evrim Kaya ve Işın Önol’un kitap için kaleme aldıkları metinlerden meydana geliyor. Özcan’ın üretim pratiğine dair farklı açılımları içerisinde barındıran kitap, aynı zamanda sanatçının üç farklı jenerasyondan kadın karakterlerin tanıklıkları üzerinden kurguladığı kurmaca metinleri V Yaka, Islak Zemin ve Derz Heykelleri serileri için yazdığı metinleri içerisinde barındırıyor. Eda Berkman ve Süreyyya Evren tarafından yayına hazırlanan Islak Zemin’in tasarımıysa Ayşe Bozkurt’a ait.
Arter, bu yıl Islak Zemin’le birlikte üç önemli yayına daha yer verdi. Selen Ansen ve Süreyyya Evren tarafından yayına hazırlanan, Yeşim Demir Pröhl’ün tasarımını üstlendiği Farz Et Ki Sen Yoksun, Nilüfer Şaşmazer’in kaleme aldığı, Esen Karol tarafından tasarlanan Maaria Wirkkala: Karaya Çıkmak Yasaktır ve e-metinler dizisinin üçüncü kitabı Müzeden Seçmeler: Andrea Fraser’ın Yazıları 2024 yılı içerisinde okuyucularla buluştu.
Aynur Gürlemez Arı, Venedik Bienali’nde Türkiye: 1895-2022, Salt
Aynur Gürlemez Arı’nın arşiv belgeleri üzerinden Türkiye’nin Venedik Bienali’ne katılım süreçlerini incelediği bu e-yayın, Türkiye’nin uluslararası bienal ve sanat fuarlarındaki görünümüne dair bir araştırma/soruşturma içermesi bakımından ön plana çıkıyor. 1895’ten beri düzenlenen Venedik Bienali’ne ilk kez 1952’de Abidin Dino’nun bağımsız temsiliyle katılan, ardından belirli dönemlerde bienalde yer almaya devam eden Türkiye, 2007 yılından itibaren sergi düzenleme görevini İstanbul Kültür Sanat Vakfı’na (İKSV) devreder. Bütün bu süreci farklı noktalar üzerinden tartışmaya açan Aynur Gürlemez Arı, aynı zamanda Türkiye’nin geçmişten günümüze nasıl bir kültür sanat politikası üzerinden hareket ettiğinin de izini sürer.
Türkiye’nin “1950’li yıllara kadar neden Venedik Bienali’ne katılmadığı” sorusundan hareketle ülkenin kültür, siyaset ve sanat ortamına dair farklı bir bakış geliştiren Venedik Bienali’nde Türkiye: 1895-2022 başlıklı yayının editörlüğünü Vasıf Kortun, Sezin Romi ve Ezgi Yurteri üstlendi.
İpek Duben: Ten, Beden, Ben, Salt
Adını 2021-2022’de Salt Beyoğlu’nda gerçekleştirilen sergiden alan İpek Duben: Ten, Beden, Ben, Salt tarafından yayımlandı. Duben’in sanat pratiğindeki önemli başlıklar arasında yer alan “göç”, “tüketim”, “erkek şiddeti”, “toplumsal cinsiyet” gibi birçok farklı başlıkta kaleme alınmış metinlerle şekillenen kitap, Türkçe ve İngilizce olarak okurla buluştu. Vasıf Kortun’un yayıma hazırladığı kitabın tasarımını Esen Karol üstlendi, Banu-Hakan Çarmıklı ve Umur Basım A.Ş. de kitabı destekledi.
Vasıf Kortun’un İpek Duben ile gerçekleştirdiği kapsamlı bir söyleşiyle başlayan kitapta Kaelen Wilson-Goldie, Marianne Hirsch ve Işın Önol’un yazılarıyla Duben’in 1991’de Maçka Sanat Galerisi’ndeki sergisi sırasında düzenlenen “Modernizm ve 1980’lerde Sanat” başlıklı panelin dökümü yer alıyor.
Burak Delier, Mistik Konferans: Muhtemel Bir Ses-Söz İşi için Anlatı
Kendisini ve sanatı sorunsallaştıran çalışmalarıyla ön plana çıkan Burak Delier’in yeni kitabı Mistik Konferans: Muhtemel Bir Ses-Söz İşi için Anlatı, Ayşe Umur ve border_less Book Fund desteğiyle üretildi. 50 edisyon olarak hazırlanan kitap, sanatçının yakın dönem işlerinde ön plana çıkan sanatçı grubuyla gerçekleştirdiği bir dizi söyleşiden meydana geliyor. “Ölüm” ve “sahtekârlık” gibi çeşitli konuların tartışmaya açıldığı kitabın tasarımı Okay Karadayılar’a ait.
İnci Eviner, Arkasında Mahrem Bir Şeyler, DİRİMART
DİRİMART tarafından yayımlanan Arkasında Mahrem Bir Şeyler, bir sanatçı kitabı olarak 2024’ün özgün ve özel işlerinden biriydi. Eviner’in 2023–2024 yılları arasında, Büyükada, İstanbul’da yazdığı şiirsel metinlerle farklı dönemlerde ürettiği desenleri buluşturan çalışma; sanatçının üretim pratiğine, metinsel deneme ve yazınına dair ayrıksı bir iş olarak değerlendirilebilir. Kitabın tasarım konseptini İnci Eviner’in kendisi, tasarımını Ruslan Abasov, editörlüğünüyse Erdem İlgi Akter üstleniyor.
DİRİMART’ın bu yıl yayımladığı bir diğer kitap Bedri Rahmi Eyüboğlu: Sonsuz Yankı’nın da özel bir iş olduğu söylenebilir. Bir Bedri Rahmi monografisi olarak ön plana çıkan kitap, 27 Aralık 2023 ile 4 Şubat 2024 tarihleri arasında Dirimart’ın Dolapdere ve Dirimart Pera’daki mekânlarında aynı anda gerçekleşen, sanatçının “Sonsuz Yankı” başlıklı sergisine paralel bir şekilde yayımlandı. Metinlerini Ömer Faruk Şerifoğlu, Burcu Pelvanoğlu ve Emre Zeytinoğlu’nun kaleme aldığı kitaptaki eser fotoğrafları Nazlı Erdemirel’e ait. Sonsuz Yankı’nın tasarımınıysa Ali Emre Doğramacı gerçekleştirdi.
DİRİMART ayrıca 2024 yılı içerisinde Canan Tolon ve Albert Bitran kataloglarına yayınları arasında yer verdi.
Hesaplar ve Tesadüfler, Pera Müzesi
Algoritma sanatının öncü isimleri arasında yer alan Vera Molnár, Dóra Maurer ve Gizella Rákóczy’nin Macaristan Ulusal Bankası Koleksiyonu’nda yer alan eserlerini bir araya getiren “Hesaplar ve Tesadüfler” başlıklı grup sergisine eşlik eden yayın, söz konusu üç sanatçının sanat anlayışlarına odaklanan özel bir iş olarak gün yüzüne çıktı.
Kinga Rózsa Hamvai’nin küratör metniyle açılan Hesaplar ve Tesadüfler’de Kerem Ozan Bayraktar’ın “Düzeni seviyorum ama ona katlanamıyorum” başlıklı metni; Hans Ulrich Obrist’in sanatçılar Vera Molnár ve Dóra Maurer ile gerçekleştirdiği röportajlar; Gizella Rákóczy’nin kendi çalışma pratiğini anlattığı “Dört Kollu Spiraller” adlı yazı ve Jon McCormack, Oliver Bown, Alan Dorin, Jonathan Mccabe, Gordon Monro ve Mitchell Whitelaw’ın kaleme aldığı yazılardan meydana geliyor.
Pera Müzesi, Hesaplar ve Tesadüfler’e paralel bir şekilde Ters Yüz PƎRⱯ: Mekânlar ve Metinlerde Denemeler’e de bu yılın yayınları arasında yer verdi. İstanbul’daki sanat kurumları ve kentsel çevrelere dair eleştirel bir bakış geliştiren kitapta serginin küratörleri Prof. Aslı Serbest, Prof. Mona Mahall ve Yelta Köm’ün ortak metinlerine paralel bir şekilde Begüm Özden Fırat ve Çisel Karacebe’nin, Mary Louise Pratt, Birte Kleine-Benne, Isabel Vila-Cabane’nin makaleleri yer alıyor.
Berkay Tuncay, Tanımlayıcı Seslerden Şiirler, SANATORIUM
Berkay Tuncay’ın Tanımlayıcı Seslerden Şiirler (Poems From Descriptive Noise) başlıklı kitabı, sanatçının 20 Eylül ile 2 Kasım 2024 tarihleri arasında SANATORIUM’da gerçekleşen “CLICKTRANCE” başlıklı kişisel sergisine paralel bir şekilde yayımlandı. Tuncay’ın Mr. Robot dizisindeki ses ve gürültüleri tanımlayan altyazıları bir araya getirerek kurguladığı yayın, bir tür deneysel şiir girişimi olarak da görülebilir. Tasarımını Dilara Sezgin’in üstlendiği Tanımlayıcı Seslerden Şiirler’de Süreyyya Evren’in de metni yer alıyor.
Sanatorium aynı zamanda “Aralıktan Seksek” isimli solo sergisine paralel olarak Irmak Canevi için bir kitapçık hazırladı. Kitapçıkta Fırat Yusuf Yılmaz, Ejder Aydoğdu ve Ryusuke Kongo’nun metinleri yer alıyor.
Oyuk ve Kırık Dökük: Bir Dünya Hâli, İKSV
Gülsün Karamustafa’nın 60. Venedik Sanat Bienali sırasında Türkiye Pavyonu’nda sergilenen işiyle aynı başlığı taşıyan Oyuk ve Kırık Dökük: Bir Dünya Hâli isimli kitap, iki cilt olarak yayımlandı. Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan, 12 yazara ait metinlerin bulunduğu kitabın grafik tasarımını Esen Karol, editörlüğünüyse Melis Cankara üstleniyor.
Georg Baselitz: Son On Yıl, SSM
Çağdaş Alman sanatının öncü isimlerinden biri olan Georg Baselitz’in son dönem işlerini bir araya getiren ve Sakıp Sabancı Müzesi’nde gerçekleşen “Georg Baselitz: Son On Yıl” başlıklı sergiye eşlik eden bu katalog, sanatçının yakın dönem çalışmalarına odaklanır. Norman Rosenthal, Beral Madra, Eric Darragon ve John-Paul Stonard’ın yazılarının yer aldığı ve tasarımını E S Kibele Yarman’ın üstlendiği kitap, Baselitz ve sanat pratiğine dair yeni açılımlar geliştirmenin yollarını arar.
Özlem İnay Erten, Düşten Güzel, Hayalden Öte: Bozlu Art Project’in 10 Yılı, Bozlu Sanat Yayınları
Bozlu Art Project, 10. yılını Dr. Özlem İnay Erten küratörlüğünde gerçekleşen “Düşten Güzel, Hayalden Öte: Bozlu Art Project’in 10 Yılı” başlıklı sergiyle kutladı. 10 yıllık süreçte Bozlu Art Project’te gerçekleşen sergi, yayın, sanatçı konuşması, panel, atölye ve etkinler üzerinden yayına hazırlanan kitap, aynı zamanda arşivsel bir değer taşıyor.
Dr. Şükrü Bozluolcay Koleksiyonu’ndan yola çıkarak hazırlanan bir diğer kitap da “İçinde Bir Bağ” sergisi için hazırlanan aynı isimli e-yayın oldu. Mongeri Binası, koleksiyon ve sergide yer alan sanatçılarla ilgili bilgilerin de yer aldığı yayının metnini İbrahim Cansızoğlu kaleme aldı.
Ömer Faruk Şerifoğlu, Diyarbakırlı Tahsin Bey (1874-1931), Galeri Selvin
Galeri Selvin’in aile koleksiyonunda kalan son ve çoğu poşad niteliğinde 30 kadar eserden meydana gelen “Diyarbakırlı Tahsin Bey (1874-1931)” başlıklı resim sergisi, 24 Nisan ile 18 Mayıs 2024 tarihleri arasında gerçekleşti. Geç dönem Osmanlı’nın yetiştirdiği önemli deniz ressamlarından olan Diyarbakırlı Tahsin Bey’in çalışmalarına odaklanan, sanatçının yaşamı ve eserlerine dair arşiv malzemesini de içeren yayın, Ömer Faruk Şerifoğlu tarafından hazırlandı.
Édouard Louis, Ken Loach, Sanat ve Siyaset Konuşmaları, Tellekt
Ken Loach ve Édouard Louis’nin “sanat”, “sanatçı”, “üretim”, “süreç” gibi bir işin üretim pratiğine odaklanan ve bir meseleye farklı açılardan nasıl bakılabileceği üzerinde duran ortak çalışmaları Sanat ve Siyaset Konuşmaları, bir ülkenin iç siyasetiyle sanat anlayışının nasıl iç içe geçebileceğinin izini sürüyor. İki farklı kuşak ve coğrafyadan iki sanatçı olan Loach ve Louis, bugüne ve bugünün sanatına dair yeni tablolar çizmekten geri durmaz.
Emre Şan, Sanat Felsefesinin Hikâyesi, Ketebe
Emre Şan’ın Sanat Felsefesinin Hikâyesi, geçmişten günümüze sanat tarihi araştırmalarına yönelik kapsamlı bir araştırma olarak ön plana çıkıyor. Mağara resimlerinden dijital imajlara, dünyada sanatın ve sanat olgusunun nasıl değiştiğinin izini süren kitap, aynı zamanda “sanat felsefesi”nin de hangi temel kaynak ve bağlamlar etrafında geliştiğini görünür kılıyor.
Yayın programında bu yıl da çeşitli sanat kitaplarına yer veren Ketebe, Anne Sauvagnargues’in Deleuze ve Sanat Michel Butor’un Resimde Kelimeler, Ezra Pound’un Makine Sanatı ve Diğer Yazılar kitaplarını yayımladı.
Bruno Munari, Meslek Olarak Sanat, Ayrıntı Yayınları
Bruno Munari’nin ilk kez 1966 yılında yayımlanan, yazarın bir kısmını Il Giorno gazetesinde bir kısmını farklı mecralarda değerlendirdiği metinlerini bir araya getiren Meslek Olarak Sanat, temelinde “endüstriyel tasarım” meselesinin yer aldığı bir kitap. Bugün artık bir başucu kitabına dönüşen Meslek Olarak Sanat, Munari’nin reklamcılık, grafik tasarım, gündelik nesnelerin estetiği, kullanım nesneleri ve sanat gibi farklı bağlamlardaki yazılarını bir araya getirir.
Ayrıntı Yayınları’nın bu yıl yayımladığı sanat kuram kitapları arasında ayrıca Boris Groys’un Sanat Eserine Dönüşmek’i, Pooke’un Sanat Tarihinin Elli Temel Metni ve Miziev’in Edebiyat ve Düello’su da öne çıkan kitaplar arasında yer aldı.
Renato Poggioli, Avangard Sanat Teorisi: Avangard Düşüncesi ve Tarihi, İletişim Yayınları
Renato Poggioli, 1940’lı yıllarda Inventario dergisinde tefrika edilen ve 1962’de kitap olarak yayımlanan Avangard Sanat Teorisi’nde “avangard” meselesine sosyolojik bir olgu olarak yaklaşmayı dener. Avangardın 18. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar olan tarihsel serüvenini farklı bakış açılarıyla değerlendiren Poggioli, bu meselenin sanat ve edebiyatta ne derece farklı temsilleri olduğu üzerinde durur.
Ali Artun’un Mimarlığın Aklı başlıklı yeni kitabı, bu yıl İletişim Yayınları tarafından yayımlanan bir diğer sanat kitabı oldu.
Bugünü Resmetmek, Yapı Kredi Yayınları
Burcu Çimen ve Didem Yazıcı küratörlüğünde 17 Mayıs ile 11 Ağustos 2024 tarihleri arasında Yapı Kredi Kültür Sanat’ta gerçekleşen “BUGÜNÜ RESMETMEK” sergisindeki eserleri ve küratöryel yaklaşımı inceleyen bu kitap, çağdaş resim tartışmalarına yeni bir soluk getiriyor. Çimen ve Yazıcı’nın küratör metniyle açılan kitapta Özlem Altunok, Rana Kelleci ve Furkan Öztekin’in metinleri yer alıyor.
YKY tarafından bu yıl yayımlanan diğer sanat kitapları arasında Yeryüzü Halleri ve Bedrettin Cömert’in Estetik’i bulunuyor. Metin And’ın Osmanlı Tasvir Sanatları 2: Çarşı Ressamları ve Roland Barthes’ın Aydınlık Oda – Fotoğraf Üstüne Not’u da yakın zamanda tekrar baskısı yapılan kitaplar arasında.
Cem Akaş ve Süreyyya Evren’in sanat yazılarını derlediği iki kitap, Kafka Kitap
Cem Akaş’ın edebiyat ve sanata farklı bir gözle bakmayı denediği, birçok sanat eserinin arka planında bir mekaniğin yer aldığı düşüncesi üzerinden hareket ettiği Dildo: Yaşam, Yazın ve Sanatın Mekaniği başlıklı kitabı Kafka Kitap tarafından yayımlandı. Hakikatle düşsel olan, doğaçlama gelişenle mekanik barındıran arasında kurulan paralellikler üzerinden hareket eden kitap, okura karşıtlık ve koşutluklar üzerinden yeni bir düşsel serüven vadediyor.
Süreyyya Evren’in Sanat ve Anlamın İnşası, sanat tarihiyle toplumsal olayların ne derece iç içe geçebileceği üzerinden hareket eden bir kitap. Temelinde “anlam” ve “anlam arama” meselesinin yer aldığı kitap, sanat eleştirisine dair yenilikçi bir bakış açısı geliştiriyor.
Nazan Azeri, İçimdeki Şarkılar, LOFT Art Project
Nazan Azeri’nin Nergis Abıyeva küratörlüğünde Loft Art’ta gerçekleşen kişisel sergisine paralel bir şekilde yayımlanan İçimdeki Şeytanlar, gerek serginin bir çıktısı olması gerekse sanatçının üretim pratiğine dair fikir vermesi bakımından özel bir iş. Azeri’nin sergi çerçevesinde izleyicilerle buluşan işleri üzerinden hareket eden kitap, sanatçının yakın dönem işlerini de içerisinde barındırıyor. Katalogda Nergis Abıyeva’nın küratör metninin yanında Uras Kızıl ve Zeynep Sayın’ın yazıları bulunuyor.
Kataloglar ve diğer yayınlar:
cem ersavcı, Espas Sanat Kuram Yayınları
Burçak Bingöl,Yeryüzünde Minör Titreşimler
Bilal Yılmaz, Elhamra: Zanaatten Öğrenmek, Onagöre
Gül İrepoğlu, Tat ve Sanat Lezzetli Resimler, İş Bankası Kültür Sanat Yayınları
Emre Zeytinoğlu, Hamit Görele – Retrospektif / Retrospective, İş Bankası Kültür Sanat Yayınları
Şeref Bigalı, Resim Sanatı, İş Bankası Kültür Sanat Yayınları
Desmond Morris, Sürrealistlerin Hayatları, İş Bankası Kültür Sanat Yayınları
Tzvetan Todorov, Sanatçının Zaferi, Everest
Georges Didi-Huberman, Her Şeye Rağmen İmgeler, Everest
Esra Özgüroğlu, JASMINE, NOKS
Necmi Sönmez, Tiraje Sözlüğü, Doğan Kitap
James Hall, Otoportre Üzerine, Hayalperest Kitap
Arthur D. Efland, Sanat Eğitiminin Tarihi Görsel Sanatlar Öğretiminde Düşünsel ve Sosyal Eğilimler, Hayalperest Kitap
Julian Bell, Resim Üzerine, Hayalperest Kitap
Nil Yalter, Exile Is A Hard Job, Mas Matbaa
Sandalye ile ikinci kez, Zilberman Gallery
Kaçınılmaz Kareografi, Zilberman Gallery
Nedret Öztokat Kılıçeri, Resimdeki Söz: Balkan Naci İslimyeli’nin Yapıtına Bir Bakış, Sanat Kritik Yayınları
NODUL Almanak 2023: Kültür, Sanat, Edebiyat Almanağı
Yılın güncel sanat panoraması: Argonotlar Almanak 2023 yayımlandı!
Yıl boyu yayımladığımız eleştiri, söyleşi ve güncel sanat tartışmaları ile depreme özel içeriklerden geniş bir seçki Argonotlar Almanak 2023’te bir araya geliyor.
Daha fazla Argonotlar içeriği okumak ister misiniz?
2022’nin öne çıkan sanat kitapları
2023’ün öne çıkan sanat kitapları
Argonotlar ekibinin seçkisiyle 2024’ün öne çıkan sergileri
2024’ün öne çıkan Argonotlar yazıları