Eleştiri

İstanbul Ekim ayı sergi takvimi

Argonotlar sergi rehberi İstanbul’da birbirinden farklı mekânda izleyicisiyle buluşacak otuza yakın sergiyi bir araya getirdi.

Özer Toraman, A Dream of Light, 2021, Tuval üzerine yağlıboya, 120 x 180 cm.

Öne çıkanlar

Ben-Sen-Onlar: Sanatçı Kadınların Yüzyılı / Koleksiyon sergisi
7 Ekim – 27 Mart, Meşher
Yıldız Moran, 1952.

Meşher, Ben-Sen-Onlar: Sanatçı Kadınların Yüzyılı başlıklı sergide yaklaşık 1850’lerden 1950’lere kadar Türkiye topraklarında yaşamış ve çalışmış sanatçı kadınların yapıtlarından oluşan bir seçkiye yer veriyor. Çiğdem Simavi hamiliğinde gerçekleşen serginin küratörlüğünü ise Deniz Artun üstleniyor. İsmini Şükran Aziz’in sergideki bir eserinden alan sergi, çoğunluğu “ben”leşememiş ve dolayısıyla sanat tarihi tarafından kaydedilmemiş kadın sanatçıları tek tek fark etmenin yanı sıra, kolektif bir “biz”in oluşabilme koşullarını araştırıyor.

Sergide Eren Eyüboğlu’ndan Hale Asaf’a, Bilge Friedlaender’den Yıldız Moran’a, Harika Lifij’den Maryam Şahinyan’a 117 sanatçıdan 232 eser yer alıyor.

Saint-Joseph: Fevkalade bir Makinenin Kalbi. Biçimler, Sahneler ve Öykülerle 150 Yıllık Bir Pedagoji Hikayesi / Grup sergisi
1 Ekim 2021 – 21 Ocak 2022, İstanbul Özel Saint-Joseph Fransız Lisesi

Saint-Joseph Fransız Lisesi’nin 150. kuruluş yıl dönümü kutlamaları vesilesiyle Aslı Seven küratörlüğünde tasarlanan sergi, Dilşad Aladağ & Eda Aslan, Emre Hüner, Ekin Kano, Komet, Maude Maris, Daniel Otero Torres, Emin Fırat Övür, İz Öztat, Julien Prévieux, Sergen Şehitoğlu ve Virginie Yassef’in çalışmalarını bir araya getiriyor. Fransa Büyükelçiliği ve Fransız Kültür Merkezi’nin desteği ile gerçekleşen sergi, okulun arşivleri ve eğitim araçları etrafında, uzun süreli bir sanatsal araştırma ve üretim sürecinin sonucu olarak ortaya çıkıyor.

Dikenden Sığınak / Grup Sergisi
14 Ekim – 19 Aralık, Depo İstanbul
bi’bak’ın arşivinden fotoğraflar, (önde) isimsiz (1971, Berlin)

Depo, Türkiye ve Almanya arasında imzalanan İşgücü Anlaşması’nın 60. yıl dönümü vesilesiyle Erden Kosova, Marina Papazyan ve Mert Sarısu’nun hazırladığı Dikenden Sığınak adlı sergiye ev sahipliği yapıyor. Türkiye’den yola çıkıp çalışmak ve yaşamak amacıyla Almanya’ya göç eden farklı kuşakların yaşamını konu alan sanat yapıtları, araştırmalar ve şiirleri bir araya getiren sergide Želimir Žilnik, bi’bak, DiasporaTürk, Özlem Sarıyıldız, Semra Ertan ve Cana Bilir-Meier’in çalışmaları yer alıyor. Aynı zamanda Red Thread adlı e-derginin önümüzdeki aylarda yayınlanacak olan 6. sayısına hazırlık niteliği de taşıyan serginin Almanya’ya gönderilen işçilerin muayene edildiği Tophane’deki irtibat bürosunun yanı başında olan Tütün Deposu binasında gerçekleşmesi de ayrı bir tarihsel öneme sahip.

Paolo Colombo / Ne Uykuda Ne Suda
8 – 30 Ekim, Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi

Mardin, Selanik, İstanbul bienallerinin de küratörlüğünü üstlenmiş, aynı zamanda şair ve sanatçı kimliğiyle de tanınan Paolo Colombo, suluboya resimleriyle Kıraathane’nin konuğu oluyor. Sergilendiği her defasında değişiklik geçiren bir şiir/resim karma dizisi olan sergi, Nilüfer Kuyaş çevirisiyle Kıraathane Yayınları’ndan çıkan kitapla da aynı adı taşıyor. 

5 Sanatçı & 5 Video, Kapsamlı Bir Video Sergisi / Grup Sergisi
4 Ekim – 16 Ocak 2022, Evliyagil Dolapdere

5 Sanatçı & 5 Video, Kapsamlı Bir Video Sergisi, Beral Madra küratörlüğünde Ferhat Özgür, Danielle Vallet Kleiner, Ergin Çavuşoğlu, Gülçin Aksoy ve Adrian Paci’nin işlerini bir araya getiriyor. Sergi, sanatçıların video pratiğinin 60’ların sonundaki erken üretimlerinden ‘’ilişkisel estetik’’ kavramı etrafında şekillenen günümüz anlayışına kadar sanatın dönüşümleri içinde etkili bir araç ve dil olduğunu göstermeyi amaçlıyor.

Solo sergiler

CANAN / Hayal-i Alem
7 Ekim – 20 Kasım, Odeabank O’art

CANAN Odeabank O’Art’taki Hayal-i Alem sergisinde mitoloji ve masalları toplumsal cinsiyet eşitliği üzerinden feminist bir bakış açısıyla yorumluyor. Sergide sanatçının üç boyutlu büyük minyatür heykeller ya da minyatür enstalasyonlar olarak tanımladığı çalışmalarına, 71 minyatürden oluşan Büyü serisi ve kendi sesinden masal kayıtları da eşlik ediyor.

Elçin Acun / Bir Hayalin Alegorisi
7 – 16 Ekim, Bilsart

Elçin Acun’un Bir Hayalin Alegorisi başlıklı video yerleştirmesi, Melike Bayık’ın küratörlüğünde Bilsart’ta. Acun, kamusal alanda kuir bireylerin ötekileştirilmesi ve yok sayılmasına dair feminist bir yaklaşımla kurguladığı çalışmasında, görünürlük ve görünmezlik arasında kalmış saydam beden imgeleriyle, kamusal alanı bir illüzyonla işgal etmeyi deniyor.

Zulal / Billboard’u Yakala
5 Ekim – 13 Kasım, Evin Sanat Galerisi
Zulal, Flamingo Rengi, 70×100 cm.

Zulal’ın Evin Sanat Galerisi’nde izleyiciyle buluşan yedinci kişisel sergisi Billboard’u Yakala sanatçının doğup büyüdüğü mega kent İstanbul ve Kuzey Ege’de yarı zamanlı yerleştiği kasaba arasındaki yolculuklarındaki manzaralardan yola çıktığı kompozisyonlardan oluşuyor. Sergide Zulal’ın son dönem resimlerinin yanı sıra, tuvallerine kaynak oluşturan kolajları ve özgün desenleri de yer alıyor.

İrem Nalça / Güneşin Duvarı Yok
30 Eylül – 6 Kasım, Simbart Projects Çukurcuma

İrem Nalça’nın adını Karagöz oyunlarının bir  dizesinden alan Güneşin Duvarı Yok başlıklı sergisi, sergi mekanını bir sahne arkası, kuklacının kaotik atölyesi olarak kurguluyor. Sergi, dijital teknolojilerin izleyiciyi pasif  bir konuma yerleştirmesine karşılık analog yöntemin fizikselliğiyle aktif bir deneyim sahasına taşımaya niyet ediyor. 

Devrim Erbil / Çeşitlemeler
2 Ekim – 2 Kasım, G&G Sanat Merkezi
Devrim Erbil, Haydarpaşa.

Anadolu yakasının yeni kültür sanat mekanlarından, Çiftehavuzlar’daki Beyaz Köşk’te yer alan G&G Sanat Merkezi, kapılarını Devrim Erbil sergisiyle açıyor. Sergilerin yanı sıra resim, seramik, gravür atölyeleri; seminer ve söyleşiler de düzenlenecek mekanın bu ilk sergisi ise Ahmet Özel küratörlüğünde Erbil’in çeşitli dönemlerine ait resim, baskı ve halı çalışmalarını bir araya getirecek Çeşitlemeler sergisi.   

Özer Toraman / O Esnada Dünya Dönmeye Devam Eder
21 Eylül – 23 Ekim, Pi Artworks

Özer Toraman’ın ismini Mary Oliver’ın Wild Geese (Yaban Kazları) adlı şiirindeki bir mısradan alan O Esnada Dünya Dönmeye Devam Eder başlıklı sergisi, sanatçının doğadan, devinimden ve hayalden güç almaya dair ürettiği resimlerinden oluşuyor.

Şeniz Polat / Alan Savunması
11 Ekim – 4 Aralık, Büyükdere35
Şeniz Polat,-Anlat sen, 2019, Kâğıt üzerine kara kalem ve asetat kağıdı, 64×100 cm.

Şeniz Polat ilk kişisel sergisi Alan Savunması’nda 2018 yılından beri ürettiği Kesit Bedenler serisinin son bir yıllık sürecini paylaşıyor. Polat, aile ve ailedeki dinamikleri merkeze koyduğu seride, aile bireylerinin karakter ve ifadelerini beden kesitleriyle aktarıyor.

Jake Michael Singer / Bennu Statis: Aydınlıkta Yeniden Buluşacağız
3 Ekim – 30 Kasım, Küçük Mustafa Paşa Hamamı

Tarihi Küçük Mustafa Paşa Hamamı Muse Contemporary, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Güney Afrika Ankara Büyükelçiliği himayelerinde, Fatih Belediyesi işbirliği ile Güney Afrikalı sanatçı Jake Michael Singer’ın Bennu Stasis: Aydınlıkta Yeniden Buluşacağız enstalasyonuna ev sahipliği yapıyor. Sanatçının mekana özgü enstalasyonu özgürlük ve esaret, düzen ve kaos arasında bir metafor oluşturan dev soyut kuş heykellerinden oluşuyor.

Aslı Smith / Solar: Güneşe Dair
5 – 28 Ekim, Kale Tasarım ve Sanat Merkezi

Bitki, yiyecek atıkları, toprak ve taşları, buharlama ve kaynatma gibi çeşitli süreçlerden geçirerek sürdürülebilir sanatsal malzemelere dönüştüren Aslı Smith, Solar: Güneşe Dair sergisinde dokuma resimlerle izleyici karşısına çıkıyor.  Çıkış noktasını güneşin yeryüzüne getirdiği dönüşümlerden alan serginin küratörlüğünü Yonca Keremoğlu ve Rana Kelleci üstleniyor.

Ozan Ünal / Rüya anıdan sayılır mı?
15 Ekim – 15 Kasım, Ortaköy Hüsrev Kethüda Hamamı

Heykeltıraş Ozan Ünal; Rüya anıdan sayılır mı? sergisiyle; iklimsel, sosyolojik, politik, etik  bozulmaların etkisiyle her geçen gün daha da zorlanan insan ruhuna rüya evrenlerinin manzaralarından bakıyor. Galeri Selvin küratörlüğündeki sergide sanatçının beton, demir, paslanmaz çelik ve bronz malzemelerle çalıştığı heykeller yer alıyor. Sergide sanatçının bu sergi projesi kapsamında kullandığı eskiz defteri de 250 edisyon basılarak izleyiciye sunulacak.

Grup Sergileri

U’upa a Hina
7 Ekim – 7 Kasım, Dirimart / Grup Sergisi
Sylvie Fleury, Pembe Patlamış Mısır, 2008, Fiberglass, araba boyası, 70x60x120 cm.

Ay Tanrıçası Hina’dan ilham alan “U’upa a Hina” sergisi çoklu dünyalar teorisini, dünyaların üst üste binmiş, birarada varoluşlarını keşfetmek üzere yola çıkıyor.  Anissa Touati küratörlüğündeki sergide Sylvie Fleury, Gonzalo Lebrija, Florian & Michael Quistrebert’in işleri yer alıyor.

Courage to care
2 – 31 Ekim, Bar / Grup Sergisi

Muhterem Semiz ve M. Cevahir Akbaş küratörlüğünde hazırlanan Courage to care başlıklı sergi, hem fotoğrafın araçsallığına hem de sergilendiği mecraların önemine dikkat çekerek Beyoğlu’nda Mis Sokak No:15’teki Bar adlı mekanda izleyiciyle buluşuyor. Sergide Ateş Alpar, Damla Şahinbaş, Edze Ali, Erdem Varol, M. Cevahir Akbaş ve Tulya Çavuşoğlu’nun çalışmaları yer alıyor.

İleri Dönüşüm Heykel Sergisi
29 Eylül – 30 Ekim, Zorlu Center/ Grup Sergisi
Eser: Cem Özkan

Adnan Ceylan, Cem Özkan, Özge Günaydın, Taylan Türkmen, Ali Abayoğlu ve Zeynep Koçan’ın dönüştürülebilir malzemelerle ürettiği heykellerden oluşan  İSD-ART küratörlüğündeki İleri Dönüşüm Heykel Sergisi başlıklı sergi, Zorlu Center Meydan ve Boğaz katında izleyiciyle buluşuyor.

Müdahale
7 Ekim – 7 Kasım, The Artisan İstanbul Hotel / Grup Sergisi

Sosyo-politik konuları, insanlığı ve toplumsal eşitliği merkezine alan mekana özgü işleri bir araya getiren sergi, gündelik hayatta insanın karşısına çıkan evrensel değerlere çok boyutlu anlamlar katmayı hedefliyor. Ayça Telgeren, Azade Köker, Canan, Elif Uras, Eşref Yıldırım, Fırat Engin, Fırat Neziroğlu, Lara Ögel, Leyla Emadi, Memed Erdener, Merve Dündar ve Nancy Atakan’ın eserlerine yer verilen sergiye Prof. Dr. Marcus Graf ve Mari Spirito yazılarıyla katkı sunuyor.

Sinan Logie & Güçlü Öztekin
1 Ekim-13 Kasım, Barın Han

Sinan Logie ve Güçlü Öztekin’in ikili sergisi Gökyüzü ekte / Ses de, buluşalım, Dirimart ve Öktem Aykut işbirliğinde Barın Han’da izleyiciyle buluşuyor.

Barok Ev
9 Ekim – 20 Kasım, KRANK Art Gallery/ Grup Sergisi

KRANK Art Gallery, Zeynep Beler, Damla Yalçın, Güçlü Öztekin, Sinan Logie, Güneş Terkol’un mekanların birbirlerinin içinden akış ve dönüşünü, aralarındaki çatışmaya karşın içiçe geçişlerini araştırdıkları çalışmalarından oluşan Barov Ev başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor. Deleuze’ün Kıvrım: Leibniz ve Barok adlı incelemesinde betimlediği “Barok Ev”den ilhamla kurgulanan sergi, mekan kavramının geçişgen doğası üzerine eğiliyor.

Olumlayan Dünya Sergisi
12 Ekim – 30 Kasım, Summart Sanat Merkezi

On sekiz sanatçının kırk iki eserinden oluşan Olumlayan Dünya sergisi, düşünür Rosi Braidotti’nin Olumlayıcı Etik ve Olumlayıcı Siyaset kavramlarından hareketle; ahlaki protokollerin, normların ve değerlerin dünyasını yeniden ele alıp kritik etmenin ve çareler aramın farklı patikalarında geziniyor. Mahmut Wenda Koyuncu’nun küratörlüğünü yaptığı sergi İnsan sonrası dünya içinde çoklu ekolojilerin / malzemelerin ilişkiselliğine odaklanarak farklı arayışları ortaklaştıran bir duygunun peşine düşmektedir.

Devam edenler

Ali Bilge Akkaya / Dört veya Kaotik Kentlerin Çözülmüş Sessizliği
21 Eylül – 30 Ekim, x-ist
Ali Bilge Akkaya, Karanlıkta Adımlar, Rotterdam, Fine art kagıt, arsivsel pigment baskı, 95 x 130 cm, 3 ed. + 1 AP, 2020

Kent ve geometri arasındaki yakın ilişkiyi fotoğraflarında deneysel bir yaklaşımla yorumlayan Ali Bilge Akkaya’nın, dördüncü kişisel sergisi Dört veya Kaotik Kentlerin Çözülmüş Sessizliği’nde x-ist’te sürüyor. Sergide Akkaya’nın fotoğraf çalışmalarının yanı sıra bu kez otoportre ve heykelleri de yer alıyor.

Selçuk Demirel / Bir Ağacın Altında
24 Eylül – 30 Ekim, Galeri Nev İstanbul

Selçuk Demirel’in yeni kişisel sergisi Bir Ağacın Altında, aynı zamanda Yapı Kredi Yayınları’nca sergiyle eş zamanlı yayımlanan kitabının da adı. Sergide Demirel’in Çin ve Japon estamplarından ilhamla pirinç kağıtlar üzerine suluboyayla gerçekleştirdiği ve marufle tekniğiyle tuval üzerine gererek ürettiği Bir Ağacın Altında serisiyle geçmiş işlerinden küçük bir seçki yer alıyor.

Dünyanın Ağırlığı
22 Eylül – 5 Kasım, Sabancı Üniversitesi Kasa Galeri/ Grup Sergisi

Sabancı Üniversitesi Kasa Galeri, 5 Kasım’a dek Misal Adnan Yıldız küratörlüğünde gerçekleşen Dünyanın Ağırlığı başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor. Nevin Aladağ, Mahmut Celayir, Cansu Çakar, İpek Duben, Dennis (Mehmet Refik) Gün, Neşe Karasipahi, Berk Kır, Murat Morova, Agnieszka Polska, Peter Robinson, Furkan Öztekin, Ayfer Tutkan ve Billy Apple® ’ın üretimlerine yer verilen sergi, ziyaretçilerin kendi yorumunu bırakacağı şiirsel bir alan oluşturarak aşk, yansıma ve iç gözlemin birleşeceği bir olasılık yaratmayı amaçlıyor.

Şu An Buradasınız
24 Eylül – 24 Kasım, Vision Art Platform (Akaretler 35) / Grup Sergisi
Ufuk Yılmaz / Duvar
24 Eylül – 24 Ekim, Vision Art Platform (Akaretler 35)
Ufuk Yılmaz, Duvar 57, 2021 Tuval üzerine akrilik 30 x 30 cm.

Sergilerin yanı sıra workshop, sanatçı konuşmaları ve performans gibi etkinliklere de yer verecek yeni sanat platformu Vision Art Platform; Şu an Buradasınız adlı grup sergisi ile Ufuk Yılmaz’ın ilk kişisel sergisi olan Duvar’a ev sahipliği yapıyor. Yaşam, mekan ve mimariye odaklanan sergilerden Şu an Buradasınız’da Mike Berg, Merve Denizci, Umut Kambak ve Semih Zeki’nin eserleri yer alıyor. Yılmaz’ın sergisinin küratörlüğünü ise Ezgi Bakçay üstleniyor. Ezgi Bakçay’ın sergiye dair değerlendirmesi “Duvar: TOKİ pembesi bir dünyadan David Hockney’in donuk neşesine” burada.

Aslı Işıksal & Esra Oskay /  Ofis Yeşili #120 derece
Gizem Ünlü & Merve Vural /  Dalganın Getirdikleri
25 Eylül- 25 Aralık, Daire Sanat

Daire Sanat Açık Atölye Konuk Programı’nda Aslı Işıksal & Esra Oskay ve Gizem Ünlü & Merve Vural sanatçı ikililerini ağırlıyor. Aslı Işıksal & Esra Oskay, Açık Atölye kapsamında Ofis Yeşili #120 derece adlı projeleri ile park kavramını çok yönlü heterojen yapısıyla inceleyerek kent içindeki rolüne odaklanıyor; Gizem Ünlü & Merve Vural’ın çalışmasının çıkış noktası ise ikilinin İstanbul’daki Bizans su yapılarını ve Konstantin Forum’nu araştırırken rastladıkları Japon sörf geleneğinin tarihi ile ilgili bir yazı. Sanatçıların atölyeleri cuma ve cumartesi günleri saat 11.00-18.30 arası, perşembe günleri ise randevu ile ziyarete açık.

Eylül ayında açılan birçok sergi halen devam ediyor. İstanbul ve İzmir’deki sergiler hakkındaki bilgileri de bağlantılara tıklayarak erişebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Kütüphane

Mehmet Çeper'in "Derhal" isimli kişisel sergisinin katalog metni Argonotlar Kütüphanesinde.

Duyurular

Kreşendo'nun düzenlediği "Bu Festival Bizim," 1-8 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen birbirinden renkli konser, atölye ve konuşmalarla şehrin nabzını mutluluğun ritmiyle attırdı.

Kütüphane

Açık Radyo’nun karasal yayın lisansını iptal etmesinin ardından 2021’den beri ilk kez yayınlanamayan Bağımsızlar, Açık Radyo ile dayanışan Argonotlar aracılığıyla size ulaşıyor.

Kütüphane

Berkay Tuncay'ın SANATORIUM’da gerçekleşen “Clicktrance” isimli sergisinin metni Argonotlar Kütüphanesinde.

© 2020