Duyurular

Venedik Bienali 18. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu için açık çağrı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın koordinasyonunu üstlendiği Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu’nda yer alacak projenin belirlenmesi için yapılan açık çağrı 20 Ekim 2022 tarihine uzatıldı.

Fotoğraf: Andrea Avezzù

Venedik Bienali 18. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu’nda yer alacak serginin koordinasyonunu üstlenen İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV), sergide yer alacak projenin belirlenmesi amacıyla yaptığı açık çağrı 20 Ekim Perşembe gününe kadar devam ediyor.

Çağrı, küratörler, mimarlar, sanatçılar, tarihçiler, tasarımcılar, teorisyenler, eleştirmenler vb. alanlarda çalışan herkese açık olarak yapılıyor. Başvurular için çevrimiçi formun doldurulması ve gerekli belgelerinin 20 Ekim 2022, saat 18.00’a kadar formda belirtilen alanlara İngilizce olarak ve PDF formatında yüklenmesi gerekiyor.

Başvuru ve seçim süreci hakkında ayrıntılı bilgiye İKSV internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

Açık çağrı

Çeşitli mimari fikir üretimlerini ve yaklaşımlarını bir araya getiren Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi başvurularında ilk aşama için sunulan önerilerin, mimarlık alanında güncel meseleleri yeni fikir ve kavramlar üzerinden tartışmaya açabilen, mimarlık veya mimarlık ötesi kavramlara disiplinlerarası yaklaşımlar getiren, alışılagelen anlatılara meydan okuma potansiyeline sahip kavramsal bir çerçeve sunması bekleniyor.

Sergide yer alacak projenin güçlü bir görsel anlatımı olması bekleniyor. Ayrıca önerilen temanın anlaşılır ve erişilebilir olması da önem taşıyor. Çağrı, içinde Türkiye’den bir ekip liderinin yer aldığı çokuluslu ekiplerin de katılımına açık. 

Başvuru koşulları

Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi’nde beşinci kez yer alacak Türkiye Pavyonu sergisini oluşturmak için yapılan çağrının ilk aşamasında, Türkiye Pavyonu için önerilen serginin teması ve proje önerisiyle birlikte sergi tasarımı ve mekânsal kurgu, ekip yapısı ve çalışma prensiplerini açıklayan bir belge ile başvuru sahibi ya da sahiplerinin özgeçmişleri ve ilgili işlerin yer aldığı bir portfolyo sunulması bekleniyor. Seçici Kurul’un ikinci aşamada değerlendirilmek üzere belirleyeceği üç projenin ekiplerinden ise takvim, çalışma yöntemi, basılı malzeme ve bütçe gibi konularla ilgili ayrıntılı bilgi sunmaları istenecek. İki aşamalı bu süreç sonunda seçilecek başvuru sahiplerinin sergiyle ilişkili tüm küratoryal sorumlulukları üstlenmesi, sergiyi Seçici Kurul ve İKSV ekibi ile koordinasyon hâlinde geliştirmesi amaçlanıyor.

Başvurular için çevrimiçi formun doldurulması ve gerekli belgelerinin 20 Ekim 2022, saat 18.00’e kadar formda belirtilen alanlara İngilizce olarak ve pdf formatında yüklenmesi gerekiyor.

Çağrı, küratörler, mimarlar, sanatçılar, tarihçiler, tasarımcılar, teorisyenler, eleştirmenler vb. alanlarda çalışan herkese açık olarak yapılıyor. İKSV çalışanları, Seçici Kurul üyelerinin birinci dereceden akrabaları veya iş ortakları/çalışanlarının başvuruları ise değerlendirmeye alınmayacak. Başvurular bireysel veya ekip halinde ve Türkiye’den en az bir katılımcının dâhil olacağı uluslararası işbirlikleriyle yapılabilir. Ekip halinde yapılan başvurular için bir ekip lideri belirlenmelidir.

Seçim süreci

Türkiye Pavyonu sergisinde yer alacak projeyi, Aslı Çiçek, Neyran Turan, Prof. Dr. Ayşen Savaş, Han Tümertekin ve Ertuğ Uçar’dan oluşan Seçici Kurul, iki aşamadan oluşan açık çağrı yöntemi ile belirleyecek. Başvuruların, mimarlık alanındaki güncel sorunları yeni fikir ve kavramlar üzerinden yerel, bölgesel ve küresel boyutlarda tartışmaya açabilen, mimarlık kavramlarını disiplinlerarası yaklaşımlarla irdeleyen, tutarlı bir küratoryal anlatı sunması bekleniyor. İlk aşamaya başvuran projeler, küratoryal temanın geçerliliği, önerilen projenin uygulanabilirliği ve küratoryal ekibin organizasyon yapısına göre değerlendirilecek.

İkinci aşamaya devam etmek üzere yapılan başvurular arasından üç proje seçilecek ve bu projelerin çalışma yöntemi, basılı malzeme, takvim ve bütçe gibi konularda daha detaylı bir sunum hazırlaması istenecek. Seçilen proje sahiplerine araştırmalarını derinleştirmek için bir hakediş verilecek; proje ekipleri, projelerini detaylandırmalarının ardından Seçici Kurul üyeleri ve İKSV ekibine projelerini sunmak üzere İKSV binasına davet edilecek.

Başvuru için gerekenler

  • Çevrimiçi başvuru formu: https://bit.ly/3PPBQWg
  • Küratoryal öneriyi açıklayan metin (en fazla 5000 karakter – boşluksuz) 
  • Ekip yapısı ve çalışma prensiplerini açıklayan belge
  • Başvuru sahibi veya sahiplerinin ayrıntılı özgeçmişleri
  • Sergi tasarımı ve mekânsal kurgu (en fazla 10 MB)
  • Portfolyo (en fazla 10 MB)

*Başvurulardaki tüm belgelerin İngilizce hazırlanması ve PDF formatında olması gerekmektedir. Tüm dosyalar başvuru formunda yer alan ilgili alanlara yüklenmelidir.

*Başvuruların 20 Ekim 2022 Perşembe 18.00’e kadar tamamlanması gerekmektedir. 

Ayrıntılı bilgi için: venedikbienali@iksv.org

İlginizi Çekebilir

Kütüphane

“Sakin Topraklar” sergisi vesilesiyle küratör Yasemin Ülgen ve direktör Esra Eldem’le Eldem Sanat Alanı’nın danışmanı Melike Bayık’ın gerçekleştirdiği söyleşi Argonotlar Kütüphanesinde.

Gündem

Bor Sanat konuşmalarının son oturumunda Türkiye’nin kültür-sanat ortamındaki eleştiri kültürü ve üslubu, geçmişten günümüze bir perspektifle ele alındı.

Gündem

Protodispatch yazı dizisinin bu bölümünde yazar/sanatçı Kridpuj Dhansandors, sanatçı/film yapımcısı Apichatpong Weerasethakul'un Motion Pictures (Hareketli Görüntüler) adlı enstalasyonu aracılığıyla Tayland'daki politik travmalarla iç içe...

Kütüphane

Kun Art Space koordinatörlüğünde Adana Seyhan Çırçır Sanat Merkezi'nde gerçekleşen Toprağın Teni sergisinin küratör metni Argonotlar Kütüphanesinde.

© 2020

Exit mobile version