Geçen yıl dünya çapında müze ve galerilerin sergi programları için bir hayal kırıklığı olsa da müzeler ve küratörler boş durmadı ve 2021 yılı için birbirinden iddialı sergiler hazırladı. Amsterdam’da Rijksmuseum’un kölelik tarihine odaklanan sergisinden Barbara Kruger, Yayoi Kusama, Sophie Taeuber-Arp ve Jasper Johns gibi isimlerin retrospektiflerine kadar, 2021’in heyecanla beklenen sergileri belli oldu.
Slavery (Kölelik)
Rijksmuseum, hem Atlantik hem de Hint Okyanusundaki köle ticareti ağlarını ele alan Kölelik sergisinde dört kıtayı kapsayan 250 yıllık sömürge tarihini kapsamlı bir şekilde işleyecek. Köleler, köle sahipleri ve direnişçilerin de aralarında bulunduğu on kişinin hayat hikâyesi etrafında şekillenecek sergi sözlü tarih, şarkılar, uzmanların konuşmaları eşliğinde sesli bir rehberle gezilebilecek. (Rijksmuseum, Amsterdam, 12 Şubat – 30 Mayıs)
Epic Iran (Epik İran)
Adı ve doğası gereği ‘epik’ olan bu sergi, 350 obje/eser aracılığıyla 5000 yıllık İran tarihini kapsayacak. Geçen yıl açılması planlanan ancak pandemi dolayısıyla ertelenen sergi kapılarını bu yıl açmayı hedefliyor. On farklı bölüme ayrılacak olan sergide MÖ 3200’den günümüze kadar İran’ın, politik, dini ve sanatsal kırılımlarının izini sürmek mümkün olacak. (Victoria and Albert Museum, Londra, 13 Şubat-30 Ağustos)
Dürer’s Journeys: Travels of a Renaissance Artist (Dürer’in Yolculukları: Bir Rönesans Sanatçısının Seyahatleri)
Yolculuğun zor, tehlikeli ve pahalı olduğu bir zaman diliminde, Albrecht Dürer’in hayatı boyunca seyahat etmediği çok az dönem oldu. Dürer, 15. yüzyıl sonu ve 16. yüzyıl başlarında Avrupa’yı uçtan uca gezerek yeni fikirler ve teknikler topladı; sanatçılar ve müşteriler arasında bağlantılar kurdu ve kendi ününü istikrarlı bir şekilde yaydı. National Gallery’deki sergi, Dürer’in İtalya, Belçika, Lüksemburg ve Hollanda gibi ülkelere yaptığı gezilerin hem sanatçının çalışmalarına hem de daha genel olarak sanat ortamına etkisine odaklanacak. Sergi, Dürer’in seyahatleri sırasında yaptığı manzara, bitki, hayvan ve insan figürlerinin yer aldığı eskizlere de ev sahipliği yapacak. Serginin daha büyük bir versiyonu ise yaz aylarında Suermondt-Ludwig Müzesinde açılacak. (National Gallery, Londra, 6 Mart-13 Haziran; Suermondt-Ludwig-Museum, Aachen, 18 Temmuz-24 Ekim)
Yayoi Kusama: A Retrospective (Yayoi Kusama: Retrospektif)
Yayoi Kusama’nın 1952 ve 1983 yılları arasında gerçekleşen en önemli sergilerinden sekizi, bu bahar retrospektif sergisi için Berlin’de yeniden canlandırılacak. Sergilerin yeniden düzenlenmesi sanatçının alan kullanımının nasıl geliştiğini ve şu anda 70 yıla yayılan kariyerinde farklı mecra ve araçları nasıl kullandığını da gösterecek. Sergi için özel olarak yapılmış yeni bir Infinity Mirror Room da sergide yer alırken sanatçının daha az bilinen işleri de ön planda olacak. Sanatçının Almanya’daki ilk retrospektifi olacak sergi, sonbaharda ise Tel Aviv’e gidecek. (Gropius Bau, Berlin, 19 Mart – 1 Ağustos; Tel Aviv Museum of Art, 2 Kasım – 23 Nisan 2022)
Vermeer: On Reflection (Vermeer: Yansıma Üzerine)
Sergi, Amsterdam’daki Rijksmuseum’dan Londra’daki National Gallery’ye kadar birçok ünlü kurumdaki Vermeer eserlerini bir araya getirecek. Sergide Vermeer’e ait on resim, aralarında Pieter de Hooch’un da bulunduğu Hollandalı dönem sanatçılarının 40’tan fazla eseri etrafında bağlamsallaştırılacak. (Gemäldegalerie Alte Meister, Dresden, 19 Mart – 27 Haziran)
Sophie Taeuber-Arp: Living Abstraction (Sophie Taeuber-Arp: Yaşayan Soyutlama)
Geometrik soyutlamarıyla öncü -ve birçok kadın sanatçının kaderini paylaşarak gözden kaçan- sanatçı Sophie Taeuber-Arp’ın retrospektifi Basel’dan Londra’ya oradan MoMa’ya uzanan uzun bir yolculukla izleyiciyle buluşacak. Sergi, erken dönem mimari ve iç tasarım işlerinden başlayıp sanatçının 1943’teki karbon monoksit zehirlenmesi sonucu ölümünden kısa bir süre önce ürettiği soyut çizgi çizimleriyle biten yaklaşık 400 parça eserini bir araya getirecek. (Kunstmuseum Basel, 20 Mart-20 Haziran; Tate Modern, Londra, 15 Temmuz-17 Ekim; Museum of Modern Art, New York, 21 Kasım-12 Mart 2022)
Georgia O’Keeffe
Georgia O’Keeffe kendi ülkesinde oldukça tanınır olsa da aynı ilgiyi Avrupa’dan gördüğünü söylemek zor. Bu kapsamlı sergi Madrid’den başlayarak Avrupa’daki izleyiciye Amerikalı modernistin hayatını ve çalışmalarını keşfetme şansı veriyor. Çalışmaları bu üç şehirde ilk kez bu ölçekte sergileneceğinden sanatçının uzun kariyerine geniş bir bakış sağlamak amacıyla sergilerde yaklaşık 80 resim yer alacak. (Museo Thyssen-Bornemisza, Madrid, 20 Nisan- 8 Ağustos; Centre Pompidou, Paris, 8 Eylül-6 Ekim; Fondation Beyeler, Basel, 23 Ocak 2022-22 Mayıs 2022)
Barbara Kruger: Thinking of You, I Mean Me, I Mean You (Barbara Kruger: Seni Düşünüyorum, Yani Beni, Yani Seni)
Metin ve görüntüyü birleştiren politik kolajlarıyla tanınan Amerikalı feminist kavramsal sanatçı Barbara Kruger için hazırlanacak bu kapsamlı retrospektif sanatçının kırk yıllık üretimini bir araya getirecek. Feminist eleştiriyi ilerletmedeki rolünü de araştırmayı ve gözler önüne sermeyi hedefleyen sergi için New York’ta Museum of Modern Art’ın avlusunda mekâna özel bir enstalasyon yapılması da planlanıyor. Chicago’da ise sergi, Kruger’in çalışmalarının reklam panolarında, otobüslerde ve toplu taşıma biletlerinde görülebileceği şekilde sokaklara taşacak ve sanatçının siyaset, tüketim toplumu ve bedensel özerklik konularını dile getiren cesur aforizmalar saçtığı erken dönem sokak müdahalelerini hatırlatacak şekilde tasarlanacak. (Art Institute of Chicago; Los Angeles County Museum of Art; tarihler yakında açıklanacak.)
Botticelli
İtalyan Rönesans sanatçısı Sandro Botticelli’nin kapsamlı sergisi bu sonbaharda Paris’teki Musée Jacquemart – André’de açılacak. Sergi Louvre’dan Madonna and Child, Cincinnati Art Museum’dan The Return of Judith to Bethulia, Rijksmuseum’dan Judith Leaving the Tent of Holofernes başta olmak üzere ABD ve Avrupa koleksiyonlarından başyapıtları içerecek. Sergi, sanatçının bir defaya mahsus resim üretimiyle, seri halinde, çoğu asistanı tarafından üretilen işleri arasındaki geçişi gösterirken stüdyosunun nasıl İtalyan Rönesansının fikir ve eğitim merkezine dönüştüğünü de yansıtacak. (Musée Jacquemart – André, Paris, 10 Eylül – 24 Ocak 2022)
Jasper Johns: Mind/Mirror (Jasper Johns: Zihin/Ayna)
Jasper Johns’la ilgili şimdiye kadarki en büyük retrospektif, o kadar büyük ki, birbirinden 160 kilometre uzakta, iki müzede aynı anda gerçekleşecek. İki müze işbirliğinde gerçekleşecek sergilerde, Johns’un çalışmalarında tekrar ve yansıtma kullanımının oynadığı rol önemli bir yer kaplayacak. (Philadelphia Museum of Art; Whitney Museum of American Art, New York; iki sergi için de tarihler 29 Eylül – 13 Şubat 2022)
Queer
Avustralyalı bir kurum tarafından şimdiye kadar hazırlanan en büyük queer temalı sergi olarak lanse edilen Queer’de, Melbourne’daki National Gallery of Victoria koleksiyonundan yaklaşık 300 eser yer alacak. Sergideki işler açık queer kimlikleriyle son dönem üretim yapan sanatçılarla beraber yüzlerce yıllık eserlerdeki -dönemi itibariyle açığa vurulamamış ya da vurulmamayı tercih etmiş- queer yaklaşımları da içine alacak. (NGV International, Melbourne, 10 Ekim-Haziran 2022)
Kaynak: The Art Newspaper