Connect with us

Ne arıyorsun?

Argonotlar
Abdullah Ezik

1995, İstanbul doğumlu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. Florida State College at Jacksonville’deki English Language Institute eğitimini 2018’de, English as a Second Language programını ise 2019’da bitirdi. SanatKritik, Artfulliving, IAN Edebiyat, Kitap-lık, Öykü Gazetesi, EdebiyatHaber, KE Dergi’de çeşitli çeviri, yazı ve söyleşileri yer aldı. John Lennon: İsa’dan Bile Popüler isimli biyografisi 2019’da, Peyami Safa’nın yazılarından derlenen Ramazan Geceleri 2020’de, Ahmet Rasim’in Osmanlıca aslından dil-içi çeviri yöntemiyle hazırladığı Hamamcı Ülfet 2021’de yayımlandı. Alakarga Yayınları’nın Türk Klasikleri serisinin dizi editörlüğünü üstleniyor ve MSGSÜ’de başladığı Yeni Türk Edebiyatı yüksek lisans eğitimine Otto-Friedrich-Universität Bamberg’in Orientalistik bölümünde devam ediyor.

Bor Sanat’ın ilk sergisi “Parçalar & Haller” üzerine

Alev Çağlı

Ege Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünden mezun oldu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Sanat Tarihi bölümü Batı Sanatı ve Çağdaş Sanatlar programında yüksek lisans eğitimine devam ediyor. Hayy Open Space’in ekip üyeliğini yapıyor ve dönemsel olarak İzmir bazlı sanat inisiyatifleri ve sanatçılarla çalışıyor.

Beşinci yılında Hayy Açık Alan deneyimi

Ali Kayaalp

Ali Kayaalp (1984, İstanbul) MSGSÜ Sanat Tarihi Bölümü'nde öğretim üyesidir. Sanal ve matbu olarak yayımlanmış çok sayıda metin kaleme almıştır.

Şano ve peşrev; neşe ve keder: Cihat Burak’ın Saz Heyeti

Ali Akay

Paris’te, 1976-1990 yılları arasında Paris VIII Üniversitesi’nde Sosyoloji, Felsefe ve Siyaset Bilim okuyan Ali Akay, 1990 yılından beri İstanbul’da, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesidir Aynı Üniversitenin Resim Bölümü’nde 1992 yılından beri doktora derslerini sürdürmektedir. 1980’li yılların sonu ve 1990’lı yılların başlarında Deleuze ve Guattari’den çeviriler yapmıştır. Felsefe ve Sosyoloji çalışmalarının yanı sıra çağdaş sanat ortamında, 1990’lı yılların başından beri sergiler yapmakta yazılar yazmakta ve kitaplar yayınlamaktadır .

Emre Erkmen ve kadrajı

Alican Acanerler

Lisansı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde bitirdi. Yüksek lisans öğrenimine İTÜ'de devam ediyor. Doğrulama platformu Teyit ve haber uygulaması Bundle'da içerik yazarı ve editör olarak çalıştı. NewsLabTurkey editoryal kurulunda görev alıyor. P24'ün kültür sanatta sansüre ve otosansüre karşı Susma Platformu için içerikler üretiyor.

Sanatta dijital bilgi aktivizmine neden ihtiyaç var?

Alper Turan

Alper Turan (1993, Ankara) İstanbul ve Berlin’de yaşayan bir küratör ve araştırmacı, Protocinema'da küratör. Devam eden araştırmaları ve küratoryal pratiği, kolektif spekülasyon, soyutlama ve anonimlik gibi kuir stratejiler ve yöntemlere odaklanıyor. Son dönem sergileri arasında Göze Parmak (Protocinema, poşe, İstanbul, 2021), HIVhikayeleri: Yaşayan Politikalar (EUROPACH ile birlikte, Berlin, Varşova, İstanbul), Pozitif Alan (Operation Room, İstanbul, 2018), Welcome to Homeland (Das Art Project ile, Pilot Galeri, 2017), Genetiğiyle Oynanmış (Das Art Project ile, 13. Sharjah Bienali kapsamında, 2017) bulunmaktadır. Turan, Camargo Foundation (Cassis, 2021), Slavs and Tatars Studio (Berlin, 2020), Cite des Arts (Paris, 2020), ARTER (İstanbul, 2019-20), Apartheid Müzesi (Johannesburg, 2019) International Curatorial Intensive (New Orleans, 2019) kurumlarında araştırma programlarına ve residencylere katılmıştır. Turan, Hamburg College of Fine Arts’ta (HFBK) sanat kuramı ve tarihi doktorasına devam etmektedir.

İstanbul’da LGBTİ+ Karşıtı Miting: Nefret Araca Dönüştüğünde

Ari P. Buyuktas

LGBTİ+ hakları aktivisti, çevirmen, araştırmacı ve yazar. Velvele.net editörlerinden ve yazarlarındandır. Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji lisansı ardından Strasbourg Üniversitesi Siyaset ve Sosyal Bilimler programı ile Central European University Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları programında yüksek lisans yaptı. Şu anda Galatasaray Üniversitesi Medya ve İletişim Çalışmaları Doktora Programı’nda güncel sanat ve queer kültür üzerine tez çalışmalarına devam etmektedir. LGBTİ+ hakları alanında çalışan ve feminist çalışmalar yürüten çeşitli sivil toplum kuruluşlarında medya, iletişim ve toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine projelerde çalıştı ve koordinatör olarak görev aldı. Ayrıca sivil toplum çalışmaları dahilinde cinsel sağlık, cinsel şiddet, cinselliğin psikososyal boyutu, toplumsal cinsiyet odaklı habercilik gibi alanlarda eğitimler; LGBTİ+ hakları, queer feminist yayıncılık, queer teori üzerine atölye ve seminerler gerçekleştirdi. Sel Yayıncılık Queer Düş’ün Serisi kurucularından olan Ari P. Büyüktaş, editör, çevirmen ve çeviri editörü olarak çeşitli yayınevleri ve kurumlar ile çalışmalarına devam etmektedir.

Nedir bu “queer sanat”?

Arter

Bir Vehbi Koç Vakfı kuruluşu olarak 2010 yılında açılan Arter, sanatın tüm disiplinlerini kapsayan programıyla herkes için erişilebilir, canlı ve sürdürülebilir bir kültür ve yaşam platformu sunar. Arter, sergilerinin yanı sıra çağdaş sanat etrafındaki tartışmaları beslemeyi ve teşvik etmeyi amaçlayan yayınlar yapar; Etkinlik Programı’yla farklı sanat disiplinlerine evsahipliğini sürdürür ve Öğrenme Programı’yla içinde yaşadığımız zamanı sanat aracılığıyla yorumlamaya yönelik süreçler sunar. Arter Yayınları, 2021 itibarıyla yaklaşık 400 sanatçının 1.300’den fazla yapıtını barındıran Arter Koleksiyonu’ndan eserleri mercek altına alan “Yakın Plan” ve koleksiyon sergilerinin arka planındaki düşünce sürecini ortaya seren kitaplardan oluşan “Arka Plan” yayın dizilerinin yanı sıra programındaki sergilere ve sanatçılara odaklanan kitaplar da sunar. Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilli yürüttüğü yayın politikasıyla Arter özgün araştırmaların hayata geçmesini ve yeni metinlerin oluşturulmasını destekleyerek sanat tarihi yazımına ve bu alandaki bilgi üretimine katkıda bulunmayı hedefler. Argonotlar Kütüphane’de Arter işbirliğiyle bu yayınlardan kesitler yayımlamaya devam ediyoruz.

“Ve işte renk, belirlenen günde, söylenen saatte”

Asida Butba

Asida Butba, Abhazya'nın ilk çağdaş sanat alanı olan SKLAD'ın kurucusu ve küratörlerinden biri. SKLAD, uluslararası izolasyon ve sınırlı kaynaklar altında başkent Suhum’un yaratıcı zihinlerini desteklemek için en uygun yapıyı kurmak amacıyla sanat, eğitim ve uluslararası işbirliğinin bitişiminde çalışan, kendi kendini örgütleyen bir girişimdir. 2015 yılının sonunda açıldığından beri 30 yerel ve uluslararası sanat sergisine ve film gösterimleri, sanatçı söyleşileri, konferanslar ve atölye çalışmaları gibi 250'den fazla halka açık etkinliğe ev sahipliği yapmıştır. Bu çalışmaların içinde Arşive Dönüş (2018), Silme İzleri (2017) ve Açık Havada Oyunlar (2016) yer almaktadır. Bu süreçte SKLAD dünyanın farklı yerlerinden 25 sanatçıyı ağırlamış, 2016'dan itibaren İsviçre Artas Vakfı ile ortak olarak çalışmıştır.”

Sarmaşığın pençesinde

Aslı Seven

Aslı Seven İstanbul ve Paris arasında yaşayan bağımsız bir küratör ve yazardır. Araştırmalarında ve projelerinde sanat ile altyapı ve arazi ilişkisine ve performatif belgelere odaklanır; saha araştırması, eleştirel kurmaca ve kolektif üretim yöntemlerini benimser. 2020’de CNAP (Centre National des Arts Plastiques) bursu ile Paris’te Cité Internationale des Arts’da misafir küratör programına katılmıştır. Fransa’da ENSA Bourges ve EESI Poitiers-Angouleme’den Sanatsal Araştırma doktorası (2019) ve Université Paris 1 – Sorbonne’dan Siyaset Bilimi araştırma yüksek lisans diploması bulunur. 2014’ten bu yana İstanbul’da Arter, Protocinema, The Pill, Pi Artworks, Galerist ve Bilsart ile, Fransa’da ise CNAC Magasin, Grenoble ; thankyouforcoming, Nice ve La Box Bourges ile küratöryal işbirlikleri olmuştur. 2018’den bu yana Sotheby’s Institute of Art, Londra; Arter Araştırma Programı, Istanbul; ENSA Bourges ve MOCO Montpellier gibi kurumlarda sanatsal araştırma odaklı atölyeler yürütmüş ve ziyaretçi öğretim üyesi olarak dersler vermiştir. AICA (Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği), C-E-A (Fransız küratörler birliği) ve ICI (Independent Curators International) üyesidir.

Yakın Geleceğin Islak Hatıraları*

Asu Aksoy

Asu Aksoy İstanbul Bilgi Üniversitesi Sanat ve Kültür Yönetimi bölümünde öğretim üyesidir. Doçentliğini 2019 yılında İletişim Çalışmaları alanında alan Aksoy, kültür ve sanat alanlarını, katılım, birlikte yapım, kamusal yarar, refah, çok-kültürlülük, kent hakkı, çevre hakkı, gibi temalar bağlamında ele alan çalışmalar yapmaktadır. Kültür politikaları, kültürel miras yönetimi, kültür ekonomisi ve kültür planlaması alanlarında dersler vermekte ve bu alanlarda araştırma projeleri yürütmektedir. Açık Radyo’da Kültürel Miras ve Koruma: Kim için Ne için? başlıklı programın eş yapımcısı ve sunucusudur. 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti çalışmaları, Türkiye’nin kültür politikasının ele alındığı Kalkınma Planları Komisyon çalışmaları, Uluslararası Rotterdam Mimarlık Bienali, İstanbul Tasarım Bienali gibi, birçok girişim ve etkinlikte yer almış olan Aksoy, İstanbul Turizm Platformu Kültürel Miras Komisyonu üyesidir. Aksoy’un Avrupa'da göçmenlik, medyanın ulusaşırılaşması, Türkiye’de kültür politikaları, kültürel kimlik, kentsel alanların kültürel gelişim ve kültürel miras odağından planlanması ve kültürel miras yönetimi konularında çalışmaları ve yayınlanmış yayınları bulunmaktadır.

Yeni Beyoğlu kimliğinde Beyoğlu yok

Ayça İnce

Ayça İnce, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’den Sosyoloji alanında doktora ve yüksek lisans derecelerini, London School of Economics’de Kent, Mekân ve Toplum yüksek lisans derecesini aldı. Araştırmalarında kültür endüstrisi, mutenalaşma, kültürel aracılar, izleyiciler, katılımcılık, kültür merkezleri gibi talep/tüketim ağırlıklı kültür-sanat sahasından beslenen konulara odaklandı ve kültür politikaları alanında uzmanlaştı. Uzunca yıllar İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültür ve Sanat Yönetimi lisans ve yüksek lisans programlarında tam zamanlı çalıştıktan sonra çeşitli üniversitelerde ders vermeye başladı, halen Londra-City Üniversitesi’nde Kültür, Politika ve Yönetim Master programında ders veriyor. 2014’den beri kurucularından olduğu sosyal girişim: EK BİÇ YE İÇ ile sürdürülebilir ekolojik yaşam ideali; 2015’ten beri annelik ve 2018’den beri İngiltere’de göçmen olma deneyimi hayatını değiştirmeye devam ediyor. Paylaştıkça çoğalan bir topluluk olabilmeyi her fırsatta deneyimliyor ve düşlüyor. https://independent.academia.edu/AYCAINCE

Kültür-sanat sektöründe neden taş üstüne taş koyamıyoruz?

Aykan Safoğlu

Aykan Safoğlu fotoğraf alanında yüksek lisans eğitimini Bard College’ın Milton Avery Sanat Yüksek Lisans Okulu’nda tamamladı. 2014-18 arasında Rijksakademie van beeldende kunsten, Akademie Schloss Solitude, Ashkal Alwan gibi kurumların misafir sanatçı programlarına katıldı. 2021 yılında Birgit Jürgenssen ödülünü kazanan sanatçı, doktora çalışmalarına Viyana Güzel Sanatlar Akademisi’nde devam etmektedir.

Istanbul is Burning

Aylin Şener

Lisans eğitimine Koç Üniversitesi’nde başladı, Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde devam ediyor. Reklam ajanslarında çalışırken gazeteciliğe yöneldi. T24’te haber editörlüğü, doğrulama platformu Teyit’te yazarlık yaptı. Şu anda InsideTurkey.news ve Daktilo1984’e katkıda bulunuyor.

Güncel sanatta Güney Kore dalgası: K-art

Aynur Gürlemez Arı

Sanat tarihçisi, öğretim görevlisi, bir çalışma ve kültür sanat mekânı olan Kırmızı Kapı Spadaro Evi’nin kurucu ortağı. Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi, Sanat Tarihi bölümünde tamamladı. Aynı bölümde “Çağımız Sanatında Hazır Yapım ve Dönüşüme Uğramış Nesne” başlıklı teziyle yüksek lisans derecesini aldı. Yıldız Teknik Üniversitesi, Sanat Tasarım Fakültesi, Sanat ve Tasarım Programı’nda başladığı doktorasını, Venedik Bienali Tarihi Arşivleri’nde (ASAC: Archivio Storico delle Arti Contemporance) sürdürdü. 2019 yılında "Venedik Bienali’nde Türkiye" başlıklı teziyle doktor unvanını aldı. Akademik makalelerinin yanı sıra yazıları Sanat Dünyamız, Istanbul Art News gibi dergi ve gazetelerde, SALT Blog, K24 gibi mecralarda yayımlandı. Farklı kurum ve projelerde editör, koordinatör ve belgesel yapımcısı olarak görev alan Aynur Gürlemez Arı, sanat tarihi çalışmalarını ağırlıklı olarak Türkiye’nin plastik sanatlar tarihi üzerine sürdürmekte ve Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde ders vermektedir. Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) Türkiye üyesidir.

ÇIN’dan bize ne kaldıysa

Ayşen Güven

Gazeteciliğe 2007 yılında Hayat Televizyonu ve Evrensel Gazetesi'nde başladı. Aynı dönemde Evrensel Kültür Dergisi yayın kurulunda yer aldı. Hayat Televizyonu'nda kameramanlık, muhabirlik, politika-bölge editörlüğü ve kültür-sanat programı yapımcılığı ve sunuculuğu rollerini üstlendi. 2016 yılında en son adı Hayatın Sesi olan mecra KHK ile kapatıldı. 2017-2018 yılları arası DasDas adlı kültür-sanat mekanında çalıştı. Punto24 Bağımsız Gazetecilik Patformu bünyesinde yer alan Susma Platformu adlı kültür-sanatta sansür ve otosansür konulu projedeki görevini tamamladı. Kıraathane İstanbul Edebiyatevi'nde etkinlik kürasyonu ve moderatörlük çalışmalarına devam ediyor. Ayrıca T24 haber sitesinin YouTube kanalı için sanat programı hazırlayıp sundu.

İstanbul Mon Amour: Bir kentin hikâyesini yeniden kurgulamak

Beral Madra

Beral Madra, sanat eleştirmeni ve küratör, Galeri BM and BM Çağdaş Sanat merkezi ve Arşivi kurucusu ve yöneticisi (1980'den günümüze); 1. (1987), 2. (1989) İstanbul Bienallerinin sanat yöneticisi, 43., 45., 49. 50., ve 51. Venedik Bienalleri Türkiye Pavyonu yöneticisi ve küratörü, Modernlikler ve Bellekler, İslam Dünyasından Çağdaş Sanat, 47. Venedik Bienali sergisi eş küratörlüğü. 53. (2009) Venedik Bienali Orta Asya Pavyonu, 54. (2011) Venedik Bienali Azerbeycan Pavyonu küratörlüğü. Alanica, Güney Ossetia (2013) sergisi, 3. and 4. Çanakkale Bienali (2012-2014) küratörlüğü, 8. Bükreş Bienali (2018) küratörlüğü. 1984'den günümüze kendi galerileri ve İstanbul'un çeşitli kamusal ve özel mekanlarında yerel ve uluslararası sanatçılarla 250'den fazla sergi düzenledi.

Söylem imgeleri

Berkant Çağlar

Berkant Çağlar, Minnesota Üniversitesi Antropoloji Bölümü’nde doktor adayı. Aynı üniversitenin Toplumsal Değişim ve Kalkınma Çalışmaları bölümünde yan dal yapıyor. Siyaset ve hukuk antropolojisi üzerine çalışıyor. İnkâr, dirayet ve yasallık çalıştığı etnografik konulardan bazıları. Uzun yıllardır farklı mecralarda kuir aktivizm alanının içinde.

Eksilerek biriktirmek: avuca sığan ve sığmayan arasında

Büke Uras

1976 yılında İstanbul’da doğdu. Roma, La Sapienza Üniversitesi’nde aldığı mimarlık eğitiminin ardından, New York’ta, başta Skidmore, Owings & Merill (SOM) olmak üzere farklı mimarlık ofislerinde çalıştı. 2012-2016 seneleri arasında Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde mimari tasarım dersleri verdi. Mimarlık kariyerine İstanbul ve Paris arasında devam etmektedir. Aylık İstanbul Art News gazetesindeki köşesinin yanı sıra birçok dergi ve gazete için makalaler kaleme aldı. Koleksiyonunu yaptığı Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemi mimarisine ait çizim ve belgelerden derlenen, Suna ve İnan Kıraç Vakfı sponsorluğunda İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde düzenlenen “Değişen Zamanların Mimarı: Edoardo De Nari (1874-1954)” başlıklı sergi kataloğu 2012’de, Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminin önemli dekoratörlerinden Bedros Sirabyan hakkındaki araştırması 2015’te, Prof. M. Baha Tanman’ne destek verdiği “Şişli Camii” başlıklı çalışma 2016 yılında, küratörlüğünü de üstlendiği, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde düzenlenen “Nazımi Yaver Yenal, Bir Kağıt Mimarının Hayali Dünyası” sergisi kataloğu 2017 yılında yayımlandı. “Balyanlar, Osmanlı Mimarlığı ve Balyan Arşivi” başlıklı kitabı 2021 yılında yayımlandı.

Hayal gücünün zaferi: Bir Türk “Kâğıt Mimarı” olarak Nazimî Yaver Yenal (1904-1987)

Burak Delier

Burak Delier (d. Adapazarı 1977). Sakarya Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi'nde Doçent olarak çalışan Delier'in sanat ve siyaset ilişkisini tartıştığı yazıları Koç Üniversitesi Yayınları'ndan Sanat Dünyasının Senaryoları (2016) başlığıyla yayımlandı. Birçok formatta ürünler ortaya koyan sanatçı, Tarihin Küçük Odası (Karşı Sanat, 2022), Sen Rolünü Oyna, Senaryo Arkadan gelir (Pilot, İstanbul, 2013), Freedom Has No Script (Iniva, Londra, 2014) gibi kişisel sergilerin yanında Bardergi: Kendini Bar Zanneden Dergi (Eylem Akçay, Emre Tansu Keten ve Taylan Kesanbilici ile, 2018) gibi kolektif projeler de gerçekleştirmektedir. Katıldığı grup sergiler arasında; İstanbul. Tutku, Neşe, Öfke, MAXXI Müzesi, Roma (2015), Uluslararası Sanatçı Filmleri, İstanbul Modern, İstanbul (2015) ve Whitechapel Galeri, Londra (2014), Unrest of Form, Viyana (2013), 2010 ve 2008 Taipei Bienalleri, 10. İstanbul Bienali (2007) sayılabilir. Kolektif ve bireysel çalışmalarında kapitalizm ve güncel sanat pratikleri arasındaki ilişkiyi görünür kılmakla ilgilenen Delier, gerilla taktikleri ve gündelik yaşamdan ödünç aldığı stratejilerle absürd kesişmeler yaratarak hayatı bir araştırma nesnesi haline getirir. Kendini ve sanatı sorunsallaştıran bir yaklaşımla araştırmalarını sürdüren sanatçı, halihazırdaki üretim ve güç ilişkilerinin ötesinde, hayatı daraltan baskın yaşama kültürünün karşısına konabilecek nefes alma alanları yaratmaya çalışıyor.

Çağdaş Sanat: Sahtekârlık ve ütopya arasında

Çağla Demirbaş

Çağla Demirbaş (Ankara, 1997), İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin Medya ve İletişim ve Sinema ve Televizyon bölümlerinden sırasıyla ikinci ve birinci olarak mezun oldu. “Media Omitted” (2022) adlı fotoğraf serisi, American Photographic Artists Awards’ta ikincilik ödülü kazanırken Head On Photo Awards’a aday gösterildi. İlk senaryosu "Oda Servisi" ile Oscar ve BAFTA sertifikalı Rhode Island Uluslararası Film Festivali'nde finalist oldu. 2019 yılından beri sosyal sinema platformu Fil'm Hafızası için kısa film seçkileri oluşturmakta.

Aynanın içinden Venüs

Chitra Ganesh

Chitra Ganesh, çalışmaları çizim, resim, çizgi roman, enstalasyon, video ve animasyonu kapsayan Brooklyn merkezli görsel sanatçı. Ganesh, edebiyat, göstergebilim, sosyal teori, bilim kurgu ile tarihsel ve efsanevi metinlerdeki çalışmaları aracılığıyla, sanatsal ve edebi kanonlarda bulunmayan kadınlık, cinsellik ve güç temsillerini uzlaştırmaya çalışır. Sık sık Hindu ve Budist ikonografisinden ve Kalighat ve Madhubani gibi Güney Asya biçimlerinden yararlanıyor ve şu anda Hindistan'da sağcı köktenciliğin yükselişiyle bu görüntülerle ilişkisini üzerine yoğunlaşıyor. Ganesh'in queer feminist kozmolojisi, özellikle de çizgi roman ve mit oluşturma araştırmalarında, yukarıda incelediği aynı kolektif görsel kültürden (kitle aracılı, yerel, grafik) alınan özgürleştirici anlatılar sunuyor. Ganesh, Brown Üniversitesi'nden Sanat Göstergebilimi ve Karşılaştırmalı Edebiyat alanında lisans derecesine ve Columbia Üniversitesi'nden MFA derecesine sahip. Farklı kıtalarda geniş çapta sergiler açtı ve çalışmaları Smithsonian Museum of American Art, Museum of Modern Art, San Jose Museum of Art ve Kiran Nadar Museum of Art gibi önde gelen kamu koleksiyonlarında tutuluyor. Çalışmaları, 28 Haziran'dan Şubat 2024'e kadar Rujeko Hockley'in küratörlüğünü yaptığı "Miras" sergisinin bir parçası olarak Whitney Müzesi'nde görülebilecek.

Eğitsel tablolar, mitler ve toplumsal kontrol

Çiçek İlengiz

Çiçek İlengiz (PhD), Dersim’deki radikal politik tahayyüllerin kutsallıkla kurduğu ilişkiye odaklanan doktora çalışmasını 2019 yılında Berlin’de bulunan Max Planck Enstitüsü bünyesindeki Duyguların Tarihi Araştırma Merkezi’nde tamamladı. Kolektif hafıza ve dinî miras konularındaki araştırma projelerinin parçası oldu. 2023 yılında Forum Transregionale Studien’in ev sahipliği yaptığı Beyond Restitution: Heritage, Dispossession and Politics of Knowledge adlı araştırma projesinde çalışmaya başladı. Kolektif hafıza, duygu politikaları ve dünya kültürel mirası üzerine yazdıklarına academia.edu üzerinden ulaşabilirsiniz.

kutsal olan ve olmayan: “işte bütün mesele” bu mu?

Deniz Gedizlioğlu

Araştırmacı, çevirmen ve yazar. Doktora çalışmalarını "Yeşilçam Kadınları İçin Bir Protesto Alanı Olarak Annelik Melodramları" başlıklı teziyle Bahçeşehir Üniversitesi Sinema ve Medya Çalışmaları Programında tamamladı. Araştırdığı ve üzerine yazdığı konular ağırlıklı olarak popüler kültür, toplumsal cinsiyet ve sınıf konumlarının kesişimine odaklanmaktadır. Akademik çalışmalarına Kadir Has Üniversitesi'nde yürütülmekte olan "Çağdaş Türk Sinemasında Aile Kurguları" konulu TÜBİTAK projesinde Doktora Sonrası Araştırmacı olarak devam ediyor.

Nelly & Nadine: Sessizliği yırtan aşk günlükleri

Deniz Özgültekin

Deniz Özgültekin 2001 yılında Varşova'da doğdu. Daha önce Milli Reasürans Sanat Galerisi, Eldem Sanat Alanı gibi kurumlarda asistan küratör olarak çalıştı. 2022 yılında Karşı Sanat Çalışmalarında açılan "Geçmişi Unutmak Yaldızlı Bir Yalan" sergisinin küratörlüğünü üstlendi. Dans ve beden odaklı sanatlar üzerine yayın yapan Kineo Dergi'de eş editör ve yazar olarak yer alıyor. Yeditepe Üniversitesi'nde Sanat ve Kültür Yönetimi ve Siyaset Bilimi bölümlerinde eğitimine devam ediyor.

Sandığımdan derin kâğıt kesikleri

Derya Yücel

Küratör, sanat yazarı, akademisyen ve AICA Türkiye (Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği) yönetim kurulu üyesidir. Sanat Yönetimi lisansının ardından (2006), Müzecilik yüksek lisansını tamamladı (2010). İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Sanat Tarihi alanında doktora çalışmasına devam etmektedir. 2006-2017 yılları arasında İstanbul Kültür Üniversitesi, 2009 yılından itibaren İstanbul Bilgi Üniversitesi Sanat ve Kültür Yönetimi Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışıyor. Ocak 2015 tarihinden itibaren Sabancı Üniversitesi KASA Galeri’nin Sergi Projeleri Sorumlusu olarak görev yapan Yücel’in çok sayıdaki küratöryel projeleri arasında “Kore-Türkiye Çağdaş Sanat Değişim sergileri” Incheon/Seul/İstanbul 2006-2007, “Save As” Milano Trienale Bovisa 2008, “28. Günümüz Sanatçıları İstanbul Sergisi” Akbank Sanat 2009, “Nil Yalter” Viyana Galerie Hubert Winter 2011, “Reunion...Buluşma” Sabancı Müzesi 2015, “Formsuz”, İstanbul-Belgrad 2014-2015, “Göremediğimiz Tüm Işıklar” Galerist 2017, “Aşk’la Semiha Berksoy” O’Art 2017, “EV” Müze Evliyagil Ankara 2017, BASE Yeni Mezunlar Platformu Sergileri (2017-2020) bulunmaktadır. Nazlı Gürlek ve Fırat Arapoğlu ile birlikte 2018 Mayıs’ında gerçekleşen 4. Mardin Bienali küratörlüğünü üstlenmiştir. Kitapları, Yeni Medya Sanatı ve Yeni Müzecilik (2012), Nil Yalter Sanatçı Monografisi (2013) İrfan Önürmen Sanatçı Monografisi (2015), Semiha Berksoy: Cataloque Raisonne (2017), Ali Alışır Sanatçı Kitabı (2019) ve Nadide Akdeniz Sanatçı Kitabı (2020) dışında çok sayıda sanatçı katalogları, derleme kitaplar, basılı/dijital mecralarda sanat üzerine yazıları yayımlanmıştır.

Kadri Özayten ve vaktinden önce ölen kelebekler

Derya Bayraktaroğlu

Bağımsız küratör ve yazar. Araştırmaları feminizm, queer metodoloji ve katılımcı sanat arasındaki etkileşimlere odaklanır. Küratörlüğünü üstlendiği sergi ve programlardan bazıları; buluşma (2020, Barın Han, İstanbul), unspeakable home, enchanting companions (2019, Badischer Kunstverein, Karlsruhe), koloni (2018, Schwules Museum, Berlin; 2017, Abud Efendi Konağı, İstanbul).

Sirius Alçalıyor: Duygusal borçlanma, göç, kimlik ve emek

Didem Ermiş

2016 yılında Yeditepe Üniversitesi’nin Sanat Yönetimi Bölümü’nde lisans eğitimini, 2020 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin Kültür Yönetimi Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Bu süreçte gönüllü olarak çalıştığı organizasyonların yanı sıra, çeşitli projelerde proje koordinatörlüğü yapmıştır. Bunlara ek olarak çevrimiçi ve basılı yayınlarda sergi değerlendirmeleri yazmakta ve kültür- sanat alanındaki profesyonellerle söyleşiler gerçekleştirmektedir. Akademik anlamda İstanbul Aydın Üniversitesi tarafından düzenlenen Lisansüstü Öğrencileri Sanat ve Tasarım Sempozyumu’na ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültür Politikaları ve Kültürel Diplomasi UNESCO Kürsüsü tarafından düzenlenen Genç Araştırmacılar Konferansı’na konuşmacı olarak katılmıştır. Küratöryel çalışmaları arasında Cendere Sanat Müzesi’nde düzenlenen Akışın Tanığı sergisindeki küratöryel asistanlık deneyimi bulunmaktadır. 2019 yılından bu yana İstanbul Aydın Üniversitesi Sanat ve Kültür Yönetimi Bölümü’nde Araştırma Görevlisi pozisyonunda çalışmaktadır. Ayrıca İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Sanat Tarihi bölümünde doktora eğitimini sürdürmektedir.

Yer değiştirmeler, aşılan sınırlar, imge üretiminde yeni(den) başlama olanakları

Duygu Demir

Yazar ve küratör Duygu Demir halen Massachusetts Institute of Technology’nin Mimarlık Fakültesi'nde Sanat ve Mimarinin Tarihi, Teorisi ve Eleştirisi bünyesinde doktora adayı. Güncel ve modern sanat, sanat ve sergileme tarihleri ile sanat ve mimarinin kesişimi hakkında okumayı ve yazmayı seviyor. SALT’ta programcı olarak çalıştığı dönemde araştırma odaklı sergi ve kitap projelerine yoğunlaştı. Şu sıralar en büyük meşgalesi “Senkretik Bir Modernizm: Türkiye'de Resim 1916-1946” başlıklı tezini bitirmek.

10: SOYUTLAMALAR, İMALAR, MÜTALAALAR

Ebru Nalan Sülün

Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun oldu. Resim Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini tamamladı. Doktora eğitimini “Türkiye’de Çağdaş Sanat Koleksiyonculuğu (1990-2010)” başlıklı tezi ile tamamladı. Sülün, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Sanat Yönetimi Ana Bilim Dalı’nda öğretim üyesidir ve batı sanatı- çağdaş sanat ile ilgili dersleri yürütmektedir. Sülün, I. Antalya Resim Festivali yürütme kurulu üyeliği ve festival sergisi koordinatörlüğü, Fırat Arapoğlu ile birlikte “Beden-Mekân Video-Enstalasyon Sergisi”, Akdeniz Art 1. Akdeniz Sanat Günleri özel sergi koordinatörlüğü, Merkez Bankası Sanat Koleksiyonu’ndan seçki sunan “Gerçeklikler ve İzdüşümler” , “Anlam ve Mahiyet” ve 50. Altın Portakal Film Festivali kapsamında açılan "Memento&Memory", Antalya Old Town Festivali- 2016 “Wısh&Hope”, İzmir “İmpact- VideoFest”, Pera Müzesi ve Antalya Kültür Sanat’ta açılan “Karşılaşmalar”, Old Town Kaleiçi Festivali “Açık Hava Sanat Alanı” sergileri ve farklı galeri sergilerinin küratörlüğünü üstlenmiştir.

Sanat tarihinin kayıp ismi Arif Dino

Ecem Arslanay

Ecem Arslanay, İstanbul merkezli bir editör, yazar, öğretim görevlisi, mimar ve yönetmendir. 2017-2019 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde ders vermiştir ve 2021 yılından beri Bahçeşehir Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Mimarlık alanında bir doktora adayı olarak dijital müze deneyiminin mekânsal niteliklerine odaklanmaktadır. Fatma Belkıs ve Onur Gökmen’in Sharjah Art Foundation ve Salt tarafından desteklenen uzun metraj filmi “Alakadâr”ın (2018-devam ediyor) sanat yönetmenidir. Birçok uluslararası festivalde finalist olan, çeşitli sergilerde gösterilen ve ödüller alan “The Clocks” (2021) adlı kısa filmin yazarlığını, eş yönetmenliğini ve eş yapımcılığını üstlenmiştir. AICA üyesi bir yazar olarak pek çok farklı sanat ve tasarım yayınına katkıda bulunmuştur. Öykü ve deneme alanında ödülleri vardır ve bir deneme kitabı çıkarmaya hazırlanmaktadır. Sakıp Sabancı Müzesi'nde yayınlar editörüdür. CultureCIVIC tarafından fonlanan “Yazarak Kuirleştirmek” adlı atölye ve konuşma programının yaratıcısı ve proje yöneticisidir.

Çatlaklar, ben, öteki, hayat ve su

Eda Berkmen

1985’te İstanbul’da doğdu. Yale Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nü 2007 yılında bitirdi. Elgiz Müzesi’nde Koordinatör (2009–2011) ve Galerist’te Artistik Direktör (2011–2015) olarak görev aldı. 2016 yılında University College London, Central Saint Martins Kültürel Çalışmalar Bölümü’nde Kültür, Eleştiri ve Küratörlük yüksek lisans programını tamamladı. 2017’den bu yana Arter’in küratoryal ekibinde yer alan Eda Berkmen, kurumun sergi programı dahilinde Nil Yalter (Kayıt Dışı, 2016), Can Aytekin (Boş Ev, 2018), İnci Furni (Bir An İçin Durdu, 2019–2020), Saat Kaç? (Emre Baykal’la beraber; 2019–2020), Alev Ebüzziya Siesbye (Tekerrür, 2020–2021) , Koyun Koyuna (2022-2023) sergilerinin küratörlüğünü yaptı ve bu sergilere eşlik eden yayınlara katkıda bulundu.

Kayıt Dışı

Eda Yiğit

1984 yılında Ankara’da doğdu. MSGSÜ Şehir Planlama Bölümü’nde lisans ve yüksek lisans derecesini tamamladı. Çalışma hayatında müzecilik ve güncel sanat alanında deneyim kazandı. Adalar Müzesi, Karşı Sanat, Tüyap İstanbul Sanat Fuarı çalıştığı kurumlar arasındadır. MSGSÜ Sosyoloji Bölümü doktora programında toplumsal bellek üzerine çalışmalarını sürdürmektedir. Orta Format çevrimiçi dergi editörlerindendir. Rubber Hammer'da sanatçıdır. BUM Atölye kurucu üyelerindendir. Bağımsız bir araştırmacı olarak küratoryal çalışmalarına devam etmektedir.

Pandemi sürecinde sanat alanındaki dayanışma pratikleri ve örgütlenme üzerine bazı saptamalar

Elâ Atakan

1986’da İstanbul’da doğdu. 2005’te Saint Joseph Fransız Lisesi’nden, 2009’da Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nden mezun oldu. Yüksek lisansını Sciences Po Grenoble’da siyaset bilimi ve demokratikleşme söylemi üzerine yaptı. 2011’de Sakıp Sabancı Müzesi’nde Sophie Calle’in İlk Kez ve Son Kez adlı sergi koordinatörlüğünü üstlendi. Bu sergiden sonra bu kurumda çalışmaya 2014’e kadar devam etti. Birçok sanat dergisine yazıyor ve sanat alanında bağımsız küratör olarak çalışıyor. Sciences Po Grenoble’da toplumsal hafıza ve sanat üzerine doktorasına devam ediyor. Kimsesizliğin Sonu, adında Encore Yayınları’ndan yayımlanmış bir öykü kitabı vardır.

SABO’nun Golden Hours sergisi üzerine

Elif Dastarlı

Sanat Tarihi lisans ve doktora derecesini İstanbul Üniversitesi’nden, Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat yüksek lisans derecesini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden aldı. Gençsanat, rh+ sanat dergilerinde ve çeşitli yayınevlerinde tam ve yarı zamanlı editörlük yaptı, İngilizceden Türkçeye sanat kitapları çevirdi. Işık, Sakarya, Sakarya Uygulamalı Bilimler ve Marmara üniversitelerinde dersler verdi. Akademik çalışmalar için belirli sürelerle Lizbon ve Strasbourg’ta yaşadı. Pek çok basılı ve online mecrada sanat üzerine yazılar yazdı, yazmayı sürdürmekte. Yan Kapıdan Girenler: Modern Türk Resminin Analizi kitabı 2021’de Hayalperest Yayınevi tarafından, Melis Cin ile birlikte yazdığı Feminist Art in Resistance: Aesthetics, Methods and Politics of Art in Turkey kitabı 2023’te Palgrave-Macmillan tarafından yayımlandı. Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) Türkiye Şubesi üyesidir.

Soyutu İnsanileştiren Heykeller

Emre Erbirer

Emre, pek çok konuda geniş bilgiye ve birkaç konuda uzmanlığa sahip bir genelci. Bir kültür yöneticisi, program küratörü, topluluk oluşturucu, kolaylaştırıcı ve yazar. Kapsamlı iletişim, programlama, topluluk oluşturma ve proje yönetimi deneyimine sahip yaratıcı bir profesyonel olarak, yaratıcı ekonomiye odaklanan proje ve programlar tasarlıyor ve yürütüyor. 2008-2010 yılları arasında Türkiye'nin önde gelen kültür kurumlarında bağımsız ve proje bazlı görevler üstlendikten sonra, 2010-2022 yılları arasında İstanbul Kültür Sanat Vakfı, Doğuş Yayın Grubu ve ATÖLYE'de iletişim, izleyici geliştirme, topluluk, programlama ve proje yönetimi gibi farklı alanlarda görevler üstlendi. 2015 yılında kültür sektöründeki profesyoneller için bağımsız bir platform olan kültür.limited'i kurdu. 2022 yılının ortasında serbest çalışmaya başlayan Emre, Haziran 2023'te kültür yönetimi danışmanlığı şirketi Espas'ı kurdu. Emre, aynı zamanda yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak Yeditepe Üniversitesi’nde Sanatta Pazarlama dersini veriyor ve topluluk ve programlama çalışmalarını CreativeMornings İstanbul'a ev sahipliği yaparak sürdürüyor. UNESCO Türkiye Millî Komisyonu’nda Kültürel İfadelerin Çeşitliliği İhtisas Komitesi Alt Çalışma Grubu’nda yer alıyor ve Türkiye İş Bankası tarafından açılan İş Mekân’ın Danışma Kurulu’nda görev alıyor. Kültür yönetimi, kültür politikaları ve popüler kültür üzerine yazıları Calling, Cumhuriyet, Gazete Duvar, Istanbul Art News, GQ, T24, Vogue ve Zero gibi mecralarda yayınlandı. Akademik makaleleri ise Kültür Politikası Yıllık, Yeni Medya Çalışmaları ve The European Network on Culture Management and Policy Yearbook gibi yayınlarda yer aldı. Emre ayrıca 2017 yılından beri bağımsız sanat yazarı olarak AICA Türkiye (Uluslararası Eleştirmenler Derneği) üyesi.

Monolitik, kakofonik ve kaotik: İstanbul Büyükşehir Belediyesi kültür politikaları, stratejisi ve programları

Emre Zeytinoğlu

1980 yılında Mimar Sinan Üniversitesi’nden mezun oldu. 1986 yılından itibaren kişisel sergiler açıyor ve ulusal ya da uluslararası organizasyonlardaki grup sergilerinde yer alıyor. 1988 yılından bu yana ise farklı dergilerde sanat ve estetik konularında makaleler yayımlıyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde ve Marmara Üniversitesi’nde “Sanat, Kuram ve Eleştiri”, “Çağdaş Sanat” ve “İdeolojik Metinler ve Sanat” adlı dersleri verdi. Sanat ve futbol kültürü üzerine radyo programları yaptı. Çeşitli televizyon kanallarında yaptığı arkeolojik yerleşim yerleri üzerine belgeselleri, halen İz Tv’de sürdürüyor. Kitapları arasında Sanatın Karanlığı (Espas Yay. 2020), Sanat, Bazı Şeyler ve Eleştiri (Corpus Yay. 2017), İktidarsızlığın İktidarı ve Sanat (Ayrıntı Yay. 2014), Sanat Üzerine Yersiz Yorumlar (Bağlam Yay. 2008), Sanatın Suç Ortaklıkları (Bağlam Yay. 2003 / Belge Yay. 2016), Kavramın Sınırlarında (Ali Akay ile, Bağlam Yay. 1998), Pisuarın Bir Dekonstrüksiyonu (Ali Akay ile, Galeri Urart Yay. 1994 / Minör Yay. 2013) yer alıyor.

Emel Başarık’ın resimleri üzerine

Seçil Epik

İstanbul merkezli yayıncı, editör ve eleştirmen. Lisans eğitimini Türk Dili ve Edebiyatı alanında tamamladı. 2013’ten bu yana çeşitli yayınlar için queer feminizm çerçevesinde edebiyat ve güncel sanat eleştirileri yazıyor. 2016-2019 yılları arasında çevrimiçi kitap, kültür ve kritik sitesi K24'ün editör kadrosunda yer aldı. 2018 yılından beri kitap önerilerini paylaştığı "Epik ne okuyor?" adlı bülteni hazırlıyor. 2021 yılında yayın hayatına başlayan Umami Kitap’ın kurucu ortağı ve editörü. Şu an bağımsız güncel sanat platformu Argonotlar’ın editörlüğünü yapıyor.

İstanbul’un yeni sanat alanı Hara’da “Bir Yer Var”

Eran Sabaner

1997 İstanbul doğumlu. 2019 yılında ABD’deki Tufts Üniversitesi’nde sanat tarihi, film ve medya çalışmaları okudu, bitirme tezi Madeline Caviness tez ödülünü kazandı. Yüksek lisansını Goldsmiths, University of London Görsel Kültür bölümünde, İrit Rogoff süpervizörlüğünde tamamladı. Şu an Londra’da, yeni bir online sanat platformunda çalışıyor.

Bir karşı kültür pratiği olarak kulüp: 2019 sergisi

Erdem Gürsu

Uzun yıllar boyunca Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği bünyesinde yürüttüğüm proje koordinatörlüğü görevimin yanı sıra LGBTİ+ hakları başta olmak üzere İnsan Hakları alanında çok sayıda makale ve raporun gayrı resmi çevirilerini yaptım, sözlü çeviri işlerini yürüttüm. Ayrıca, Marmara Belediyeler Birliği, Soda Ash Magazine, Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi gibi kurum ve kuruluşların yazılı çeviri işlerinde görev aldım. Gönüllü bir çeviri kolektifi içerisinde Sara Ahmed'in "An Affinity of Hammers" isimli makalesinin Pembe Hayat Derneği için Türkçeleştirilmesi sürecinde gönüllü çevirmen olarak yer aldım. İzmir Ekonomi Üniversitesi Uygulamalı İngilizce Çevirmenlik bölümü mezunuyum. Hali hazırda Yaşar Üniversitesi İngilizce Mütercim Tercümanlık bölümü son sınıf öğrencisiyim.

Yapı malzemelerinin ortasında kırılgan biri

Erdoğan Şekerci

İktisat eğitimi ile yola çıktı. Lisans eğitimini bitirince “napıyorum ben?” diyenlerden oldu. Bilkent Medya Görsel çalışmalar programında performans, trans deneyim, feminist otobiyografi üzerine çalıştı. “Trans Deneyimin Performansı: Esmeray Özadikti Örneği” başlıklı ilk tezini yazdı. Buralardan bir gideyim dedi, kendini Budapeşte’de buldu. CEU Toplumsal Cinsiyet Bölümüne katıldı. Ulus inşası, aradalık (liminality), yurtsuzluk, Kürt sinemasında kız çocukları temsilleri üzerine ikinci tezini yazdı. Yazıları ve yaptığı röportajlar KAOS GL, Gazete Duvar ve Argonotlar’da yayınlandı.

Kuir: her alanda, her ilişkide, her zamanda yaşanabilir mi?

Erman Ata Uncu

Erman Ata Uncu sanat yazarı ve araştırmacı olarak çalışmalarını İstanbul’da sürdürmektedir. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu. Amsterdam Üniversitesi’nin film çalışmaları yüksek lisans programını bitirdikten sonra uzun yıllar Radikal gazetesinde kültür sanat muhabiri ve editör olarak çalıştı. Yazıları Argonotlar, Art Unlimited, Altyazı, Di’van, Duvar, Duvar English ve Istanbul Art News’ta yayımlandı. Süreli yayınlarda sinema tarihi, güncel sanat ağırlıklı konular üzerine yazmaya devam eden Uncu aynı zamanda birçok sergide araştırmacı ve editör olarak çalıştı.

Temsilden önceki temsil

Esra Aliçavuşoğlu

1973'te İstanbul'da doğdu. 1996'da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü'nden mezun oldu. Aynı kurumda, 1999'da yüksek lisansını; 2005'te ise "1980 Sonrası Türk Sanatı'nda Sanatçının Yaratımında Kendilik Temsili" başlıklı tezi ile doktorasını tamamladı. 2000 yılında University of The Arts London Central Saint Martins'de "Curatorial Studies" alanında kurslara katıldı. 1996-2002 yılları arasında; Cumhuriyet'te kültür-sanat muhabirliği, Yapı Kredi Yayınları tarafından çıkarılan Sanat Dünyamız dergisinde editörlük, Tarih Vakfı İstanbul dergisinde Genel Yayın Yönetmeni olarak çalıştı. 2006-2013 yılları arasında Cumhuriyet ve tasarım kültürü dergisi Arredamento Mimarlık'ta sanat eleştirileri ve yazıları yazdı. 2013'de Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat alanında Doçent ünvanı aldı. 2016’da Tübitak bursu ile New York’ta çağdaş sanat müzeleri üzerine araştırmalar yaptı. 2020’de Profesör unvanını aldı. Günümüzde Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak çalışmakta olup sanat tarihi dersleri vermektedir. AICA Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği üyesi olan Aliçavuşoğlu'nun ulusal ve uluslararası pek çok akademik yayında makaleleri yayınlanmıştır.

Bir Yaz Gecesi Rüyasından uyanmak…

Esra A. Aysun

Istanbul’da doğan Esra A. Aysun, Boğaziçi Üniversitesi’nde Sosyoloji okudu ve yüksek lisansını New York Üniversitesi Gösteri Sanatları Yönetimi Bölümü’nde tamamladı. 2003 yılından itibaren İstanbul’da devam etmekte olduğu kültür ve sanat alanındaki profesyonel kariyerinde farklı disiplinlerdeki kültür oluşumlarında yönetici olarak çalıştı ve bir yandan da çeşitli üniversitelerde sanat yönetimi alanında ders verdi. 2014 yılından itibaren British Council Türkiye’de Sanat Direktörü olarak Birleşik Krallık ve Türkiye arasında kültürel işbirlikleri projelerini geliştiren Aysun, yaratıcı alanları sivil toplum ile biraraya getiren ve kültürde kadın gücü odağında gerçekleşen WOW- Dünya Kadınlar Festivali’nin Türkiye Küratörü’dür. Arter Yönetim Kurulu Üyesi olan Aysun, günümüzde kültür kurumlarının sürdürülebilirliğinde sanat yönetiminin etkisi üzerine yazmaya ve konuşmaya devam ediyor ve omuz.org üyesi olarak kolektif gücün parçası olmayı önemsiyor. Aysun’un arşiv ve güncel yazıları esraaysun.org adresinden okunabilir.

Kültür ve sanat alanında Müdire Hanım olmak

Esra Ece Kuleci

Türk Dili Edebiyatı ve Medya üzerine eğitimini tamamladı. Çeşitli grup sergilerinde fotoğrafları yer aldı. Kültür sanat alanında çalışmaya bağış programlarında başladı. 2020 yılına kadar pek çok festivalde ve çeşitli kurumlarda çalıştı. 2020 yılından bu yana yaratıcısı olduğu Üretim Kaydı podcast ve yayının devam ettiriyor. Çeşitli disiplinlerde üretenlerin üretim süreçlerinin peşine düşüyor, bunun üzerine konuşuyor ve yazıyor.

Bu kocaman dünyada “Geçen Gün”

Esra Oskay

Sanatçı ve akademisyen Esra Oskay Edinburgh Üniversitesi, Çizim ve Resim bölümünde doktorasını tamamladığından beri Ankara’da yaşıyor ve üretiyor. Merkez dışı üretime ve düşünceye odaklanan kar amacı gütmeyen süreli bir yayın olan Çapak Yazı-Çizi dergisinde editörlük ve çevirmenlik yapıyor, sergi yazıları yazıyor. Görünürün sınırları, güncel sanat pratiğinde belgelemenin alternatif yöntemleri, estetik bir iktidar stratejisi olarak erişilebilirlik ve şeffaflık üzerine çalışıyor.

Canlılığın sınırında bir manzara inşa etmek: Seniha Ünay’ın atölyesinden Düzce’ye bakmak

Esra Şenoğlu

2000 İstanbul doğumlu Esra Şenoğlu, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sanat ve Kültür Yönetimi bölümünde son sınıf öğrencisi. Çeşitli sergilerde rehberlik ve metin yazarlığı deneyimlerimin yanı sıra Aralık 2022- Ocak 2023 tarihleri arasında bianet’te stajyer olarak çalıştı. 2023 Şubat ayından itibaren Argonotlar'da stajyer olarak çalışmaya başlayan Şenoğlu, kültür, sanat ve arkeoloji üzerine içerikler üretiyor.

Gaziantep’te depremin yaralarını sanatla sarmak

Evren Savcı

Yale Üniversitesi Kadın, Toplumsal Cinsiyet ve Cinsellik Çalışmaları Programı’nda Yardımcı Doçent olarak çalışıyor. 2021’de Duke Üniversitesi Yayınevi tarafından yayınlanan Queer in Translation: Sexual Politics under Neoliberal Islam (Queer Tercüme: Neoliberal İslami Düzende Cinsel Politikalar) isimli kitabı Türkiye’de AKP rejimi dönemindeki LGBTI+ ve cinsel politikaları analiz ediyor.

Ilgın Seymen’in işsiz nesneleri

Özgün Eylül İşcen

Özgün Eylül İşcen sanat pratikleriyle ilgilenen bir medya teorisyenidir. Duke Üniversitesi’nde Bilişimsel Medya, Sanat, ve Kültür bölümünde doktorasını tamamladı. Ortadoğu’da sanatsal üretim ve toplumsal haraketlerde yeşeren karşı-fütürizmler üzerine çalışmaktadır. Akademik çalışmalarına ICI Berlin Institute for Critical Inquiry’de devam ediyor.

Gülden yumruğun politik ihtimalleri üzerine

Ezgi Cemre Er

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Sanat ve Kültür Yönetimi son sınıf öğrencisi. Kültür politikaları ve savunuculuk başta olmak üzere; çağdaş sanat, ekoloji, toplumsal cinsiyet eşitliği, aktivizm ve bunların kesişimleriyle ilgileniyor. Mezun olduktan sonra kültür politikaları alanında akademide kalmayı ve aynı zamanda araştırmacı gazeteci/yazar olarak yayınlar yapmaya devam etmeyi hedefliyor. Kültür Gündemi isimli haftalık kültür-sanat gelişmelerini derlediği bir e-bülten projesi yürütüyor.

AIDS aktivizmi ve sanat: 80’lerde salgının seyrini değiştiren üç sanatçı

Ezgi Yurteri

Ezgi Yurteri (Ankara, 1992), ekonomi lisansının ardından küratöryel çalışmalar üzerine yüksek lisansını tamamladı. 2019-2020 yıllarında Çanakkale merkezli sub inisiyatifinde kolaylaştırıcı olarak yer aldı. Art Unlimited, Exhibist gibi çeşitli yayınlarda yazıları yayımlandı. Everest Yayınları ve çeşitli kültür-sanat kurumlarında serbest editörlük yapıyor. Çalışmaları sanat pratikleri bağlamında yerel ekosistemler ve sosyal ilişki çevrimleri olarak alternatif ekonomiler etrafında şekillenmeye devam ediyor.

Akışkan ekolojiler: Kerem Ozan Bayraktar’la Strands üzerine

Ferdi Çetin

1988 yılında doğdu. İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Aynı bölümde Gertrude Stein’ın oyunları üzerine yaptığı akademik çalışmasıyla yüksek lisans eğitimini tamamladı. Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü’nde Heiner Goebbels’in oyunlarında ‘namevcudiyet estetiği’ üzerine yaptığı akademik çalışmasıyla doktora eğitimini tamamladı. 2011 yılında Minâ Urgan Ödülü’nün sahibi oldu. Evimizi Böyle Yaktım isimli ilk öykü kitabı 2018 yılında Yapı Kredi Yayınları tarafından yayınlandı. Metnini ve konseptini oluşturduğu Terk Edilmiş Kıyılar // Negatif Fotoğraflar 2020 yılında 24. İstanbul Tiyatro Festivali’nde prömiyer yaptı. Yazarlık çalışmalarının yanında oyun çevirileri yapmaktadır.

Konuşmacısı olmayan bir konferansa katılmaya hazır mısınız?

Fırat Yusuf Yılmaz

1997 İstanbul doğumlu bağımsız küratör ve sanat yazarı. 2016-2020 yılları arasında Sonra Sanat Kolektifi bünyesinde çeşitli seminer dizileri, sanatçı konaklama programları ve sergiler düzenledi. 2020-2021 yılları arasında Dirimart’ta çalıştı. 2021-2023 yılları arasında ise İnci Eviner’in stüdyo yöneticisi ve asistanı olarak görev aldı. FreyaALT (Container with Hole, Kyohei Fujio) ve 5533 (Yana doğru atılan bir adımın / arsızca // çoğaltımı) başta olmak üzere bağımsız oluşumlarda sergiler yaptı. 2023’te Garp Sessions kapsamında Veri Açlığı: Web Meta/bolizmaları ve Veri Sindirimi isimli uzun vadeli sanatsal araştırmasını sundu. Erken dönem Net sanatına, meme çalışmalarına, alternatif sanat gösterim formatlarına ve sanat inisiyatiflerinin örgütlenme biçimlerine odaklanan yazılar ve küratoryel projeler üretmekte.

Teşekkürler fakat aradığınız sekans başka bir kalede

Firdevs Ev

Yazar, çevirmen, iletişim uzmanı. Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu.  Yazdığı ve çevirdiği öykülerin yanı sıra kurduğu Kırtıpil, Metin Deneyleri Alanı gibi bağımsız platformlarla edebiyat çalışmalarını sürdürdü. Kültür sanat, yayıncılık ve iletişim alanlarında çalıştı. İlk öykü kitabı Tavana Bak 2022’de İthaki Yayınları tarafından yayımlandı. İletişim alanında çalışıyor, yazmaya ve çeviriler yapmaya devam ediyor.

Aras Seddigh’in kolonisi ve boşluğun bereketi üzerine

Fisun Yalçınkaya

İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü mezunu. 2009-2013 yılları arasında Sabah gazetesi kültür sanat servisinde çalıştı. 2013-2019 yılları arasında Milliyet gazetesi kültür sanat servisinde çalıştı ve Milliyet Sanat dergisi için plastik sanatlar editörlüğünü üstlendi. Bu görevleri sırasında yazıları çok sayıda yayında yer aldı. Halen Kadir Has Üniversitesi Tasarım Yüksek Lisans Programı'nda öğrenimine devam etmektedir. 2019’dan bu yana Yapı Kredi Yayınları'nda görev almakta ve Sanat Dünyamız dergisinin editörlüğünü üstlenmektedir.

“Sanat faydacı olmayan bir oyun alanı, biz de oyunbozanlarız”

Fulya Baran

Boğaziçi Üniversitesi İşletme lisans, Bilgi Üniversitesi Kültür Yönetimi yüksek lisans mezunu. Kültür kurumlarında iletişim alanında çalıştı. Gazete Duvar, Hürriyet Kitap Sanat, İstanbul Art News ve Argonotlar’da yazıları yayımlandı. Güncel olarak Argonotlar’ın üyelik editörü. İstanbul Kent Konseyi ve Dünya Mirası Adalar Girişimi gönüllüsü. 2021 Ocak itibariyle başlattığı, kültürel miras alanında farkındalık üzerine bir sosyal girişim projesi olan Kültürel Miras ve Kent başlıklı haftalık bir bülten yayımlıyor.

‘İyi’ katılım: Aktif sivil toplum, destekçi kamu, çok disiplinlilik

Furkan Öztekin

Furkan Öztekin (d. 1993) Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. Koloni (Abud Efendi Konağı), Pozitif Alan (Operation Room) ve Dört Mevsimlik Mayıs (Mixer) ve Dahili/Harici (Simbart Projects) gibi çeşitli sergilere katıldı. Öztekin, mekân olgusunu sessizlik, boşluk, zaman, sınır ve ritim ekseninde yeniden ele alıyor.

Sena Başöz’ün sanat pratiğine dair notlar: “Kaçınılmaz Koreografi” ve “İyileşme Olasılıkları”

Gizem Gedik

Gizem Gedik (İstanbul, 1990), Sanat Tarihi lisansını Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde, Küratörlük ve Sanat Eleştirisi alanındaki yüksek lisansını The University of Edinburgh’da tamamladı. Yazıları 2015’ten itibaren süreli yayınlarda yayınlanıyor, ayrıca sergi ve sanatçı katalogları için metinler üretiyor. 2018’den bu yana Galeri Nev İstanbul bünyesinde çalışan Gedik, küratöryel ve editöryal çalışmalarını hem kurum bünyesinde hem de bağımsız olarak sürdürüyor.

Sıradaki Şarkı

Gözde Mulla

Gözde Mulla (Akşehir, 1986) Sanat alanında araştırıyor, yazıyor ve üretiyor. Hacettepe Üniversitesi Resim Bölümü’nde başladığı lisans eğitimini aynı bölümde devam ettiği Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlik programları ile tamamladı. Yaşamındaki yer değişikliklerinin etkisiyle birlikte “ev” kavramı etrafında dolaştığı tezini 2019 yılının sıcak bir Haziran gününde Ankara’daki evinde düzenlediği sergi ile noktaladı. Kültür-sanat alanı ile ilgili yazdığı değerlendirme, eleştiri, inceleme yazıları ve akademik makaleleri çeşitli basılı ve dijital dergilerde yer aldı. Mekân, boşluk, eşik kavramları çerçevesinde ele aldığı çalışmalarına ve güncel sanat etrafında gezindiği yazılarına herhangi bir değişikliğe kadar Ankara’da devam ediyor.

Bir manzara olarak artakalanın ütopyasını yaratmak

Gülçin Aksoy

1965 İstanbulda yaşıyor ve çalışıyor 1990 ların başından itibaren aktif sanat üretimine devam eden Gülçin Aksoy, bireysel üretiminin yanında, kollektif olarak da bir çok sanatsal eylem içersinde yer aldı. 2019 yılında Shulamit Bruchtein’in küratörlüğünü yaptığı ‘Çarşamba Topluluğu’ Artam Galeride gerçekleşen sergide yer aldı. Aynı yıl Pasajist te ‘Hareketli Metin/Yüksek Sanat Kurulu’ adlı kişisel sergiyi gerçekleştirdi. ‘Gidişimiz Muhteşem Olacak’ adlı bina sergisinin katılımcı ve sergi planlayıcılarından biriydi. 2018 yılında DAAD sanatçı ve akademisyen bursu ile Berlin ‘de bulundu. 2018 yılında Rum Okulunda, ‘Koro’ adlı kişisel sergisini, 2017 yılında yılında Zilberman Galeri de ‘A’ adlı ve Perşembe Pazarı nda ‘Sevdiğim Aile mezarlığı’ adlı eş zamanlı iki kişisel sergi gerçekleştirdi. 2014 yılında Depo’da gerçekleştirdiği kişisel sergisi ‘Duble Hikaye’ ise, sanatçının yaşamına dair kurgusal düzenlemeler içermekteydi. Ilk kişisel sergisini 1991 yılında gerçekleştirdi. 1990 yılından beri Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim Bölümü Öğretim üyesi olarak çalışmakta, ‘Halı Atölyesi’ni yürütmekte olan sanatçı, sanatsal üretimini eğitimci kimliğinden ayırmadan, birlikte öğrenmek ve üretmek üzerine konumluyor. Bu süreci içeren, öğrencileri ile birlikte gerçekleştirdiği projelerinden biri ‘Öğrenme süreci’,(Learning Project ) ise İtalya nın Boozen kentinde yer alan ‘Academiae Youth Art Bienale’ de sergilendi. Halı Atölyesi sürecinin bir parçası olan Atılkunst kollektifi ise birlikte üretim modellerinden biriydi. Katıldığı diğer sanat etkinliklerinden kimileri; ‘Mobilising Memory,’ Viyana, 4. Çanakkale Bienali, ‘Trading Station’ Liverpool , 1. Klohausen Bienalİ Münih, ‘City Scale’ Münih- İstanbul, ‘I. Istanbul yaya sergileri,’, ‘60 yıl 60 sanatçı’ gibi sergiler, kendisinin de sergi kurucu ekibinde olduğu ‘Yerli Malı’, Aileye Mahsustur’, ‘Yurttan Sesler’ gibi sergiler örnek verilebilir. Daha fazla bilgi : gulcinaksoy.info

Halının altında ‘ben ve başkası’ var

Gül İçel

Galatasaray Üniversitesi sosyoloji bölümünden mezun oldu. Üniversite’nin Queer Çalışmalar Kulübü’nde ve bağımsız queer örgütlenmelerde yer aldı. 2019 yılında Pera Müzesi’nde Kamusal Programlar Asistanı olarak çalıştı. Şu an SALT’ta Programlar Asistanı olarak çalışıyor.

Ayça Damgacı ve Tümay Göktepe ile Patrida filmi üzerine

Gülin Dede Tekin

Mimar, tiyatro eleştirmeni ve radyo programcısı. Tiyatro üzerine yazar, çizer, konuşur. 2005 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. Üniversite sürecinde tiyatro kulübünde yer aldı. 2010 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimari Tasarım bölümünde tamamladığı ‘Heterotopik Bir Mekân Olarak Tiyatro Sahnesi; Uyumsuz Tiyatro’ başlıklı tezinde teatral mekânın gelişimini ve Samuel Beckett’ın Godot’u Beklerken, Harold Pinter’in Git Gel Dolap ve Jean Jenet’in Balkon oyunlarını heterotopik mekân bağlamında inceledi. Aynı yıl kişisel blogunda izlediği oyunlarla ilgili eleştiriler yazmaya başladı. Yazıları 2012’den bu yana Bantmag, Time Out İstanbul, K24, Milliyet Sanat, Hürriyet, İBB Yayınları gibi çeşitli yayın, platform ve kitapta yayınlandı. 2015 yılında Açık Radyo’da başladığı “Tezahür” isimli radyo programında tiyatronun yerel veya politik, maddi ya da manevi sorunlarını, az görünür ekiplerini, festivallerini ön plana çıkarmaya çabalıyor. “Çizikli Tiyatro” hesabında izlediği oyunları çiziyor, “Oyun Çıkışı” projesinde ekip arkadaşlarıyla beraber oyun ekipleriyle söyleşiler gerçekleştiriyor. 2004 yılından bu yana aralıksız olarak mimarlık yapmaya da devam etmektedir.

“Geçen Gün” bir oyun izledim

Gurur Birsin

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümünden 2016’da mezun oldu. 2019’da aynı kurumda yüksek lisans programını tamamladı. 2021’de “Olimpos Sergileri / Peyzaj” sergisinde yer aldı. “Zamanın Enkazı” başlıklı ilk kişisel sergisini Mixer Galeri’de gerçekleştirdi. Çalışmalarını İstanbul’daki atölyesinde sürdürmektedir.

Tekirdağ’ın hafızasına yoldaş sanat mekânı

Halil Yıldırır

Halil Yıldırır, 1990 yılında Ankara'da doğdu. Türkiye’deki çeşitli üniversitelerde İstatistik, Fotoğraf, Resim, Sosyoloji lisans bölümleriyle, Sanat Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde, Çekya’da da Fotoğraf Yüksek Lisans bölümünde öğrenim görmüş ve Sanat Yönetimi yüksek lisans öğrenimini "Labour Conditions of Contemporary Artist in Turkey" başlıklı teziyle tamamlamıştır. Şu anda Resim bölümünde doktora öğrenimine devam etmektedir. 2016 yılından bu yana sanat galerilerinde program ve proje koordinatörlüğü, sosyal medya ve web sitesi editörlüğü, basın ve medya ilişkileri yönetimi ve galeri direktörlüğü gibi çeşitli pozisyonlarda görev almıştır. Galerilerle veya sanat kurumlarıyla proje/sergi bazlı çalışmalarını sürdürmeye devam etmekte ve küratöryal danışmanlık yapmaktadır. 2016 yılından itibaren çeşitli basılı ve çevrimiçi yayınlarda sanat yazıları, söyleşileri ve sergi değerlendirmeleri yayınlanmaktadır.

Hava durumu değil, iklim değişiyor!

Hediye Eroğlu

1982, Mersin doğumlu. Gazetecilik mesleğine 2000 yılında yerel gazetede başladı. Mersin ve İstanbul'da hem ulusal, hem de yerelde gazete, televizyon ve radyolarda çeşitli kademelerde görev yaptı. Halen Mersin'de günlük olarak yayınlanan Haberci Gazetesi'nin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü olarak çalışmalarını sürdürüyor. Aynı zamanda Türkiye Gazeteciler Sendikası Mersin İl Temsilcisi.

Mersin’in kültür ve sanat mekânları: “Yeniden yapabiliriz!”

Himali Singh Soin

Himali Singh Soin, metin, performans ve hareketli görüntü üzerine çalışan sanatçı. İnsan ve insan dışı yaşam arasındaki doğrusal olmayan dolaşıklıkları ortaya çıkaran spekülatif kozmolojiler oluşturmak için doğal çevreden metaforlar kullanıyor. Şiirsel metodolojisi, bilimselden sezgisel, yerli ve simyasal süreçlere kadar sayısız bilme yöntemini araştırıyor. Soin, Chicago Sanat Enstitüsü'nde performans sergiledi; Serpentine Galerileri (Londra); Dhaka Art Summit (Dakka) Somerset House (Londra) HKW (Berlin)'de projeleriyle yer aldı. Hindistan Sanat Vakfı Ödülü'nü ve Frieze Sanatçı Ödülü'nü kazandı.

Yarı saydamlık üzerine

İbrahim Cansızoğlu

Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı bölümünden mezun oldu. London Film Academy’de eğitim gördü. İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültelerinde film, görsel teori, görsel kültür ve güncel sanat üzerine dersler verdi. 2012 -2015 yılları arasında Galeri Nev İstanbul’da çalıştı. Protocinema Yükselen Küratör Serisi kapsamında ve bağımsız projelerde küratörlük görevi üstlendi.

KRİSTALLER: Zaman Zaman üzerine bir deneme

İlker Cihan Biner

1984 İskenderun doğumlu. Doğu Akdeniz Üniversitesi Hukuk Faküktesi mezunu. Floransa ve Roma’da Giorgio Agamben ve Antonio Negri’nin estetik ve politika üzerine atölyelerine katıldı. Agos, Bianet, Vogue Türkiye, k24, Gazete Duvar, İstanbul Art News'da kültür-sanat yazıları kaleme aldı. Art Unlimited'ta ve Artı Gerçek'te güncel sanat, edebiyat, politika, popüler kültür üzerine yazmaya devam ederken çeşitli sanat platformlarında sanatçı konuşmaları, sergi turları, sanat atölyeleri de yapmaktadır. AICA (Association Internationale des Critiques d'Art / Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği) üyesidir.

Felaket kıskacında örgütlenme, anlatı ve sanatın imkânları üzerine

İlker Hepkaner

İlker Hepkaner, Velvele.net edebiyat editörü. Güncel sanat ve popüler kültür üzerine yazıları daha önce Sanat Dünyamız, KaosGL Dergi, 5 Harfliler, The Markaz Review, The Revealer ve Mangal Media gibi yerlerde yayınlandı. 2019'dan beri Sezgin İnceel'le Yine Yeni Yeniden 90'lar podcastini hazırlayıp sunuyor.

Sanatla hayatın sınırı ortadan kalkarken: Sahnede 90’lar

İpek Yeğinsü

İpek Yeğinsü, 1981 yılında İstanbul’da doğdu. I.M.I. Özel İtalyan Lisesi, Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Lisans (2004) ve Anadolu Medeniyetleri ve Kültürel Miras Yönetimi Yüksek Lisans (2007) bölümlerinden mezun oldu. 2007-2013 yılları arasında Borusan Holding ve Borusan Kültür Sanat bünyesinde Borusan Sanat Koleksiyonu direktörlüğü, ArtCenter atölye programı yöneticiliği ve Müzik Evi sergi koordinatörlüğü görevlerini üstlendi; Borusan Contemporary’nin kurucu ekibinde yer aldı. 2013’ten bu yana farklı sanat kurumlarında yürüttüğü çalışmaların yanı sıra kariyerine bağımsız küratör ve yazar olarak devam eden Yeğinsü, aralarında Bilsart, Anna Laudel, Labirent Sanat, Galeri Bu ve Kare Sanat’ın da bulunduğu birçok kurumda sergiler gerçekleştirdi. Medya Sanatları alanında uzmanlaşan Yeğinsü, Doktora derecesini 2021’de Özyeğin Üniversitesi Tasarım, Teknoloji ve Toplum programından aldı ve 2020’den bu yana Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde dersler veriyor. Kendi sanat pratiğini ise fotoğraf, resim ve multimedya enstalasyon alanlarında sürdürüyor.

Arayüz: Yoğunluk’tan bir iç-dış alegorisi

İz Öztat

İz Öztat (d. 1981, İstanbul), İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor. Pratiği, araştırdığı konuların belirlediği farklı mecralara yayılır. Bireysel ve kolektif süreçleri kapsayan pratiğinde; bastırılmış geçmişin bugüne musallat oluşuna, resmi anlatıların kurmacanın olanaklarıyla sorgulanmasına, suyun özgür akabilmesi için verilen mücadelelere, sanatçının inşasında eğitimin etkilerine ve güç ilişkilerinin rızaya dayalı müzakeresine odaklanır. 2010 yılından beri, kendisine bir hayalet, alter ego ve tarihi bir figür olarak gözüken Zişan (1894-1970) ile zamana aykırı bir işbirliği içinde çalışıyor. Akademik makaleleri, denemeleri ve kurmaca metinleri farklı mecralarda yayımlandı. Amman, Berlin, Erivan, İstanbul, Londra, Madrid, Meksiko, Oslo ve Paris'te misafir sanatçı programlarına katıldı. Seçili sergileri arasında Krital Berraklığı, Pera Müzesi (2020-2021); Askıda (kişisel sergi), Pi Artworks İstanbul (2019); Tamawuj, Sharjah Biennial 13 (2017); Sorulara cevap vermeyi tercih ediyorum (kişisel sergi), Maçka Sanat Galerisi (2016); Tuzlu Su: Düşünce Biçimleri Üzerine Bir Teori, 14. İstanbul Bienali (2015); Conducted in Depth and Projected at Length (kişisel sergi), Heidelberger Kunstverein (2014); Üçgen, kare ve daireyle uğraşmıyorum (kişisel sergi), Maçka Sanat Galerisi (2012) ve İkinci Sergi, Arter (2010) bulunmaktadır.

Belkıs Hanım ile Onur Efendi sergisi üzerine söyleşi

Jordan Deal

ROSEKILLJUPITER olarak da bilinen Jordan Deal, şu anda ikamet ettiği Philadelphia'da doğmuş Amerikalı bir sanatçı. Araştırma uygulamaları, görünmeyen güçler ile sosyo-politik güç yapılarının somutlaşmaları arasında bir kanal olarak performansı, sesi ve görüntüyü kullanır. Doğuştan gelen şiddeti dolaşan Batılı baskın mantık ve ahlaki *kodlarla*, komşu bir varlığın sınırsız zamansız kopuşuyla temaslarını keşfeder. KAOS GÜCÜ, yıkıcı eylemleri ve yıkıcı binaları cisimleşmeler ve karanlığın kalıntıları olarak çağrıştıran bir ara-dış form, doğaçlama, kutlama, ritim, düzensizlik, yerel ve günlük konuşma ve mitolojiyle yorumlar. Topladığı saha kayıtları, video/film belgeleri, haritalama ve gerçek zamanlı mitolojik fabrikasyon akışlarını kullanarak Deal, diyalektiği ve sınırları, yaratıcı yıkım olarak karanlığı, DEVLET ve yetkili paradigmaları, atalardan kalma/ölü olmayan bilgileri ve dille kesişen sistemleri yerel topluluklarla ve coğrafyayla ilişkilendirerek keşfediyor. Geçen yaz Deal, ilk albümü ve performans çalışmaları GOGO UNDERWORLD için Amerika Birleşik Devletleri'ni gezdi ve Atlanta, Georgia'da sahne aldı; New Orleans, Los Angeles; San Francisco, CA; Brooklyn, New York; ve Philadelphia ve yakın zamanda New York'taki Amant Foundation'da 2022 bursiyeriydi. Titled House Review İlkbahar 2021 sayısı ve Grizzly Grizzly: In Dialogue gibi yayınlanmış baskılara dahil edildi.

Potansiyeli Sömürgeleştirdik

Kenya (Robinson)

Kenya (Robinson), Florida Gainesville merkezli sanatçı. Toplumsal cinsiyet, ırk ve erişilebilirlik gibi konuları ayrıcalıklı olmak ve tüketim üzerinden ele alan sanatçı çeşitli görsel-işitsel unsurları ve canlı performansı birleştiren çalışmalarıyla izleyicisinin cinsiyet, ırk ve sömürü hiyerarşisindeki yerini yeniden değerlendirmesine de yardımcı olmayı amaçlıyor. (Robinson) 2018'de Orlando Sanat Müzesi tarafından sunulan Florida Çağdaş Sanat Ödülü'nü kazandı. Heykel çalışmaları Pioneer Works, Museum of Contemporary African Diasporan Arts, the Brooklyn Academy of Music, The Flaten Museum at St. Olaf College ve 60 Wall Street Gallery of Deutsche Bank'ta sergilendi.

Siyah bir su canlısı

Kerem Ozan Bayraktar

Kerem Ozan Bayraktar İstanbul'da yaşayan bir sanatçıdır. Sanatçı çok parçalı ve dağıtık ifade biçimleriyle sistemler arası ilişkilere, onların sınırlarına ve tarihselliklerine vurgu yapan çalışmalar üretir. Son dönemde sokak bitkileri, istilacı gemiler, jeneratif imgeler, oyuncak robotlar gibi farklı ölçek ve niteklerdeki nesnelerle yerleştirmeler ve araştırmalar gerçekleştirmiştir. BAK, Fellowship for Situated Practice, 2022; SAHA Studio, Istanbul, 2020; Berlin Senatosu Misafir Sanatçı Programı, ZK/U, Berlin, 2019 ve İstanbul Bienali Çalışma ve Araştırma Programı, İstanbul, 2019 katılan Bayraktar, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü’nde Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlik eğitimini tamamlamıştır. Marmara Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Doç. Bayraktar’ın son yayınları Yer Ruhları, 2021 ve Dünyaların Haritaları, 2021 isimli kitaplardır.

Yapay zekâ elektrikli koyun düşler mi?

Kevser Güler

Kevser Güler’in araştırmaları sanat yapıtlarının ve sergilerin varlık koşullarını ve olanaklarını düşünmeye odaklanıyor. 2020’de Yapı Kredi Kültür Sanat’ta Sergiler Direktörlüğünü üstlenen Güler, 2014-2019 yılları arasında Arter’in koleksiyonu üzerine araştırma yaptı, 2007-2014 yılları arasında İstanbul Bienali’nde çalıştı. Kevser Güler’in son dönemde küratöryal sorumluluklar üstlendiği sergi ve projelerin bazıları: Kulis: Bir Tiyatro Belleği, Hagop Ayvaz, Yapı Kredi Kültür Sanat, İstanbul, 2020-2021; Meydan, Deniz Gül, Yapı Kredi Kültür Sanat, İstanbul, 2020; Milat, Lale Müldür, Yapı Kredi Kültür Sanat, İstanbul, 2020; Gökcisimleri Üzerine, Arter, İstanbul, 2020-21; Anadolu Kültür Araştırma ve Üretim Projesi: ԱԱ / FF / GG (Ապագայի Ապագա / The Future of Future / Geleceğin Geleceği), İstanbul, Erivan, Lizbon, 2020.

Daireler çizerek sürekli uçuyorlardı

Kültigin Kağan Akbulut

Kültigin Kağan Akbulut Boğaziçi Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler okudu. Uzun yıllar Gazete Duvar, Sanat Dünyamız başta olmak üzere birçok yayına katkı koydu. Susma Platformu'nda editör olarak çalıştı. Kurucu yayın yönetmeni olarak Argonotlar'da çalışmalarına devam ediyor.

Üçüncü yılında WOW İstanbul yeni rotasına giriyor

Larissa Araz

Larissa Araz (d. 1990, İstanbul) 2010 yılında New York Üniversitesi’nde Steinhardt Medya, İletişim ve Kültür Bölümü’nde başladığı lisans eğitimini 2014 yılında Koç Üniversitesi Medya ve Görsel Sanatlar, Sosyoloji Bölümü’nde tamamladı. Araz,toplumsal hafızaya dahil edilen veya edilmeyen tarih, kimlik, anı veya aidiyete dair konuları kişisel bir yaklaşımla inceliyor. Yurtiçi ve yurtdışında birçok sergiye ve atölyeye katılan sanatçı, 2019-2020 yılları arasında Saha Studio’nun misafir sanatçı programına katılmış, 2020-2021 arasında ise Ekin Can Göksoy ile kurdukları palimsest kolektifi ile Arter Araştırma Programında yer almıştır. 2021 yılında Prince Claus Seed ödülünü kazanmıştır. 2023 yılında ise WHW Akademija’ya seçilmiştir. Aynı zamanda, Nisan 2018’de kurulan Poşe sanatçı inisiyatifinin kurucusu ve yürütücüsüdür.

Annelik, sanat emekçiliği ve arasında sıkışan her şey

Leman Sevda Darıcıoğlu

Leman S. Darıcıoğlu (d. 1985, İzmir – Berlin & İstanbul) temel olarak performans sanatı alanında çalışan bir sanatçıdır. Uzun süreli canlı performanslar gerçekleştiren Darıcıoğlu aynı zamanda kamusal müdahaleler, video ve enstalasyonlar üretir. Performanslarında insan bedeninin fiziksel ve duygusal sınırları ve limitlerini araştıran sanatçı işlerinde egemen politik ve toplumsal kavramlar ve normlara değinir. www.lemandaricioglu.com

İstanbul’da LGBTİ+ Karşıtı Miting: Nefret Araca Dönüştüğünde

Luiza Moroz

2018'den beri Ukrayna Kültür ve Bilgi Politikası Bakanlığı'nda yaratıcı endüstrilere odaklanan bir politika analisti. Bakanlıkta çalışırken, yaratıcı endüstriler kavramının hükümet gündemine getirilmesine yardımcı oldu, Ukrayna'da bu sektör için istatistiksel çerçeve ve yıllık bakanlar düzeyinde Yaratıcı Ukrayna Forumu'nu organize etti. İlgi alanları arasında kültür felsefesi, yaratıcı endüstrilerin kurumsal kapasitesi, yaratıcı endüstrilerde uluslararası işbirliği ve kültürel analitik bulunmaktadır. Şu anda, mesleki eğitiminin bir parçası olarak College of Europe'da Avrupa Disiplinlerarası Çalışmalar alanında yüksek lisans programına devam etmektedir. LinkedIn'de Luiza'ya ulaşabilirsiniz. https://www.linkedin.com/in/luiza-moroz/

Savaş sırasında Ukrayna yaratıcı endüstrileri: Direncin gücü

Mehmet Mahsum Oral

Kürtçe diliyle yazılmış ve kısa öykülerden oluşan (Ava yayınları- Qûtê Salê) kitabının ve Türkçe yazılmış (Everest Yayınları-Barbarlarla Beklerken") anlatı kitabının yazarıdır. Aynı zamanda 2016 yılından beri Mardin'de çağdaş sanat alanında faaliyetlerini yürüten Mişar Art inisiyatifinin kurucularından biridir.

Suat Öğüt sergisinde elinden tutulan bakışın dolaşması

Matt Hanson

Matt A Hanson is a freelance journalist and art writer based in Istanbul, where he contributes to Artnet News, Tablet Magazine, Words Without Borders, Al-Monitor, forthcoming for the Jewish Review of Books and many others. He is an editor of books and catalogues for Arter, Dirimart, Pera Museum, Koç Unversity Press and Yapı Kredi Publications.

Reflections of a foreign art writer in Turkey

Mayra Santos-Febres

Mayra Santos-Febres, Porto Riko Üniversitesi için Yaratıcı Yazarlık Programını oluşturmuş ve The Word/ Festival de la Palabra'ı (2010-2009) kurmuş ve yönetmiştir. Şu anda, Mayra Santos-Febres, Porto Riko Üniversitesi'nin Afro Diaspora ve Irk Çalışmaları Programının geliştirilmesinin baş araştırmacısıdır ve akademik çeşitlilik için Mellon Vakfı hibesiyle ödüllendirilmiştir. Kısa öykü yayınları arasında Pez de vidrio y otros cuentos (1998), El cuerpo correcto (2004) ve Mujeres violentas (2023) yer almaktadır. Ayrıca, Sirena Selena vestida de pena (2001), Cualquier miércoles soy tuya (2002), Fe en disfraz (2009), Nuestra Señora de la noche (2006) ve La amante de Gardel (2015) adlı romanları ve Tratado de Medicina Natural para Hombres Melancólicos (2011) ve Sobre piel y papel (2009) adlı deneme kitaplarını yayınlamıştır. Edebi çalışmaları Fransızca, İngilizce, İtalyanca, Rumence, Korece, Portekizce ve İzlandaca'ya çevrilmiştir.

Black Lives Matter’ın ardından Porto Riko’da bütünleşmeci ırkçılık ve güncel sanat

Mel Chin

Mel Chin, Houston, Teksas'ta doğdu ve çok disiplinli, işbirliğine dayalı ekip çalışması gerektiren işleri ve karmaşık fikirleri geliştirmek için bilimi estetik bir bileşen olarak kullanan çalışmaları da dahil olmak üzere sanatındaki geniş yaklaşım yelpazesiyle tanınıyor. Topraktan zehirli, ağır metalleri çıkarmak için bitkilerin kullanılmasını sağlayan "yeşil ıslah" alanında öncü olan Revival Field'ı (1990) yarattı ve hayata geçirdi. 1995-1998 yılları arasında, Amerikan prime-time televizyonunda yürütülen bir kamusal sanat projesi olan Name of the Place adlı programı üreten GALA Komitesi kolektifini kurdu. Chin, devam etmekte olan PBS Series Art of the 21st Century'nin ilk yılında yer alan sanatçılardan biridir. 2017'de filmi 9-11/9-11, Şili'de Pedro Sienna Animasyon Ödülü'nü kazandı. Devam etmekte olan Fundred Projesi, sanat yapımı yoluyla çocukluk çağında kurşun zehirlenmesini ele alıyor. 2018'de New York'ta, Times Meydanı'nda yer alan Unmoored ve Wake isimli işleriyle yükselen suların geleceğine dair görsel bir portal yarattı ve Queens Museum tarafından 2018'in en iyi sanat sergisi seçildi.

Silahlar ve viryonlar: Mel Chin’in “Görüyorum (…Enfeksiyonun asi mekaniğini)” performansı

Melih Aydemir

Melih Aydemir (1993), Istanbul’da yaşayan sanat çalışanı. 2017-2020 senelerinde Protocinema ile beraber çalışan Aydemir, Çanakkale menşeli sub sanatçı inisiyatifinin ekibinde yer alıyor ve SANATORIUM’da tam zamanlı olarak çalışmaya devam ediyor. Çoğunlukla çevrim içi olarak devam eden araştırmalarını kimlik akışkanlığı, ırkçılık karşıtı çalışmalar ve post-internet gibi konularda sürdürüyor.

Gözetleme altında örülen aşk emeği ve Dünyanın Ağırlığı

Esra Melike Çuluk

1997, İstanbul doğumlu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Sanat Tarihi bölümünü bitirdi. Ardından Baksı Kültür Sanat Vakfı ve Arter başta olmak üzere çeşitli kültür sanat kurumlarına editoryal ve proje koordinasyonu gibi alanlarda katkılar sundu. Şu an Millî Reasürans Sanat Galerisi’nde sergi ekibinde çalışmaya devam etmektedir.

Şeylerin mevcudiyeti üzerine: Maharetli Şeyler

Melike Saba Akım

Melike Saba Akım tiyatro akademisyeni, eleştirmen, dramaturg. Logostan Kurtulmak / 20. Yüzyıl Tiyatrosunda Karşı-Anlatı isimli kitabın yazarı. 2019 yılında Noyan Ayturan ile birlikte tiyatro kuramı ve eleştirisi üzerine bir Youtube kanalı olan hausbühne’yi kurdu. Art Unlimited, TEB Oyun, Hürriyet Kitap-Sanat, Argonotlar Sanat Portalı gibi mecralarda tiyatro üzerine yazmaya devam ediyor.

Apokalipsten ekokalipse: İklim kıyametinin eşiğinde nasıl bir dramaturji?

Mertcan Karakuş

ODTÜ, Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümünden mezun oldu. İç mimari ve mobilya tasarımı alanlarında çalıştı. Kurumsal hayatın çıkışsızlığına uyanınca drag queen ve dj olarak eğlence dünyasına adım attı. İstanbul'dan göç dalgasına kapılıp, soluğu güneybatıda aldı. Bar görevlisi olarak çalıştı. Turizmden de ağzının payını aldıktan sonra Ankara'ya, aile evine taşındı. Velvele.net başta olmak üzere, Siyasihaber.org, Popbilim gibi çeşitli mecralarda yazıları ve çevirileri yayımlandı.

Türkiye’de drag performans sanatı ve sorunları

Metin Akdemir

Metin Akdemir; yönetmen ve sanatçıdır. Yönetmenliğini yaptığı kısa filmleri Ben Geldim Gidiyorum (2011) ve Küpeli (2013) ulusal ve uluslararası festivallerden ödüller aldı. Filmleri IDFA, Saraybosna Film Festivali, Jihlava Film Festivali gibi pek çok festivalde gösterildi. 2012’den itibaren LGBTQ+ temalı güncel sanat sergilerinde organizasyon komitesinde görev aldı. Türkiye sinemasında queer arzunun sansürünü ele alan Hayalimdeki Sahneler (2020) adlı belgesel çalışmasını tamamladı. Ulusal ve uluslararası ondan fazla film festivalinde gösterilen film bir yıl MUBI'de yayınlandı. Bantmag, Filmlovers, Altyazı gibi dergilere bağımsız yazar olarak içerikler üretmeye devam ediyor ve Sınırsız” isimli queerfeminist sanatçıların yer aldığı sergilerde küratörlük yapıyor.

Ayvalık’ta queer sanat için bir mekân: gri alan

Murat Alat

1983 İstanbul doğumlu yazar. Orta öğrenimini Galatasaray Lisesi’nde gördü. İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde Halka İlişkiler Bölümünden lisans, Sinema Televizyon Bölümünden yan lisans ile mezun oldu. Yüksek Lisansını aynı üniversitenin Kültürel incelemeler Bölümü’nde tamamladı.

Bu senin arzun

Naz Kocadere

Naz Kocadere, bağımsız küratör ve yazar olarak çalışıyor. Yakın zamanda Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi'nde “Su Akar Dilini Bulur” (2022), De Appel Amsterdam'da matbu sergi “This may or may not be a true story or a lesson in resistance” (2021) ve Amsterdam’da PuntWG’de “Avant Gardener” (2020) sergilerinin küratörlüğünü üstlendi. Amsterdam merkezli sanat kurumu De Appel'in düzenlediği Küratöryel Program'ın 2019-2020 edisyonuna SAHA Derneği’nin desteğiyle katıldı. Naz, Asociación de Arte Útil platformunun ortaklığıyla SALT (2018), Öktem&Aykut (2014-2016) ve 13. İstanbul Bienali’nin (2013) sergi ve araştırma programlarının ekiplerinde görev aldı. Lisans eğitimini görsel iletişim tasarımında tamamladıktan sonra Naz, 2016'da yüksek lisans derecesini İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Kültür Yönetimi Yüksek Lisans Programından aldı. Yazıları Sanat Dünyamız, Art Unlimited, Borusan Contemporary Blog, SALT Online Blog ve Milliyet Sanat gibi matbu ve dijital kanallarda yayınlandı. https://cargocollective.com/nazkocadere

Uçuruma Yerleşmek

Nazlı Pektaş

(1975, Edremit) Sanat Tarihçisi, eleştirmen. Lisans eğitimini Mimar Sinan Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nde (1998), Yüksek Lisansını Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik-Cam bölümünde (2008), Sanatta yeterliğini ise Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümünde (2013) tamamlamıştır. Halen Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde öğretim görevlisi olarak dersler veren Pektaş, Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde de öğretim görevlisi olarak dersler vermiştir. Pektaş’ın Türkiye’de sanata ve kültüre emeği geçen isimlerle yaptığı söyleşilerden oluşan, “Bellek / Emek “isimli kitabı 2017 yılında Yapı Kredi Yayınları (YKY) tarafından yayımlanmıştır. Pektaş, İş bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlanan “Bir Seyyahın Resimli Güncesi Muhsin Kut” (2017) isimli kitabın yazarıdır. Pektaş’ın yazıları farklı kitaplarda yayımlanmaya devam etmektedir. 2018 yılında Corpus Yayınları tarafından yayımlanan, İmgenin Zamanı: Sanat, Hafıza, Direniş isimli kitapta “Yeryüzü Çoğalırken Ölmek” başlıklı bir yazısı bulunmaktadır. Yapı Kredi Yayınları Cogito dizisinden çıkan “Cinsiyeti Yazmak” (2016) isimli kitapta “Ana Mendieta’nın İzleri” başlıklı bir yazısı yayımlanmıştır. Ayrıca Doruk Yayınları tarafından yayımlanan, Belgesel / Kısa Film / Video Sanatı (2018) isimli kitapta “Hakikati Alt Etmek: Rezan Yeşilbaş, Cengiz Tekin ve Ferhat Özgür'ün Yapıtlarında Hayat, Oyun ve Mana” isimli bir yazsısı yer almıştır. Nazlı Pektaş farklı sergilerin küratörlüğünü yapmayı sürdürmektedir. Pektaş’ın küratörlüğünü yaptığı sergilerden bazıları şöyledir: Bilsart’da 2021 Şubat ayında açılan na/mütenahi hürriyet sergisi, Yapı Kredi Kültür Sanat’ta, 2018’de açılan “İntihal mi?/ Hal mi?” başlıklı grup sergisi ve 2017 yılında Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Müzesi ve Sanat Galerisi’nde açılan "A4” başlıklı grup sergisi. AICA Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği üyesi Pektaş’ın, ulusal ve uluslararası akademik yayınlarda, makaleleri yayımlanmıştır. Sanat tarihçisi/eleştirmen Nazlı Pektaş’ın yazıları; Sanat Dünyamız (YKY), Art Unlimited, gibi sanat dergilerinde, Artful Living adlı portalda, Argonotlar Güncel Sanat Platformu’nda, Gazete Oksijen’de Cumhuriyet Gazetesi’nde ve çeşitli sergi kataloglarında yayımlanmış ve yayımlanmaya devam etmektedir. Nazlı Pektaş çeşitli kültür ve sanat kurumlarında seminerler vermekte, konuşma dizileri düzenlemektedir.

Çukurova’da güncel sanat için bir alan: KUN Art Space

Nergis Abıyeva

Nergis Abıyeva (1991), İstanbul’da yaşayan sanat tarihçisi, sanat eleştirmeni, küratör. İTÜ Sanat Tarihi Programı’nda doktora yapan Abıyeva’nın makaleleri 2015 yılından itibaren süreli yayınlarda ve kitaplarda yayımlanmaktadır. Yazar 2017 yılından itibaren AICA üyesidir ve 2019 yılı itibariyle modern ve çağdaş sanat üzerine seminer programları ve bağımsız dersler yürütmektedir.

Yeni dışavurumculuk ve ötesi

Nermin Saybaşılı

Nermin Saybaşılı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü'nde öğretim üyesidir. Saybaşılı, Londra Üniversitesi Goldsmiths College’ın Görsel Kültürler Bölümü’nden doktora derecesini aldı. Eylül 2015-Haziran 2016 akademik döneminde, Fulbright bursu ile gittiği Columbia Üniversitesi’nin School of Arts bünyesinde çalışmalarını sürdürdü. Araştırma alanı; güncel sanat ve eleştirel kuram bağlamında görünürlüğün rejiminde görünürlükler/görünmezlikler sorunsalları, yerleştirme ve video çalışmalarında sesin (insansesi, dil olmayan diğer sesler ve müzik) kullanımı, mobilite ve karşı-coğrafyalar, şebeke-kültürde kentsel mekan ve göçtür. Saybaşılı’nın Sınırlar ve Hayaletler: Görsel Kültürde Göç Hareketleri (Metis, 2011); Sanat Sahada: Görsel Kültür Çalışmalarında Etnografik Bilgi (Metis, 2017) ve Mıknatıs-Ses: Rezonans ve Sanatın Politikası (Metis, 2020) başlıklı üç kitabı bulunmaktadır.

ATLAS-ÇOCUK/LUK: Gülsün Karamustafa’nın çalışmalarında sanat ile hatıra(t)

Nesli Gül Durukan

Küratör, araştırmacı, sanat yazarı ve Amsterdam merkezli NonSpace’in kurucu ortağı, Nesli Gül Durukan (PhD) şu anda Mondriaan Fonds ve NIT tarafından finanse edilen uzun soluklu projesi "'The Impact of Contemporary Artists, who moved from Turkey, on Dutch Art Ecosystem" (Türkiye'den Taşınan Çağdaş Sanatçıların Hollanda Sanat Ekosistemine Etkisi) üzerinde küratör ve araştırmacı olarak çalışıyor. Güncel akademik ve küratöryel araştırma alanları, çağdaş sanatta arşiv, hafıza ve sanatsal kimlik/miras, sanat tarihinde kültürlerarasılık, kurumsal dönüşümler bağlamında sergileme pratikleri ve çağdaş müzecilikte etkileşim konularını içerir. Kültür ve sanat alanında çeşitli projeler geliştirmenin ve katkı sunmanın yanı sıra Amsterdam Üniversitesi Amsterdam School for Heritage, Memory and Material Culture'da Doktorası kapsamında misafir araştırmacı, YTÜ Sanat Yönetimi (Lisans)/Müzecilik (MA) bölümlerinde akademisyen ve İstanbul SALT Galata'da FotoGalatasaray projesinde çalıştı. Gül Durukan, Türkiye, Hollanda ve İran'da Point Counter Point (Space Debris) ve Hidden Screenplays (Sazmanab) gibi kritik konuları gündeme getiren ve bunlarla sınırlı olmayan bir takım sergilerin küratörlüğünü de yaptı. Makaleleri, çeşitli konferans bildiri kitapları dışında, Archives and Records, Metropolis M, Framer Framed, Sanat Dünyamız ve RH+ Art Magazine gibi hem akademik hem de güncel sanat dergilerinde yayımlandı. Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Birliği (AICA), Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) ve Platform Beeldende Kunst (Platform BK) üyesidir.

Arşivden belgeye, belgeden sanat pratiğine

Nilgün Yüksel

1999 yılında Ege Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun oldu. MSGSÜ’de Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat alanında yüksek lisansın yaptı.Tombak, Genç Sanat, Türkiye’de Sanat, rh+sanart dergilerinde yazı işleri ve editörlük görevlerinde bulundu. Tombak dergisinde Osmanlıca metin çevirisi yaptı. Türkiye’de sanat ve rh+sanart dergilerinde güncel sergiler üzerine düzenli eleştiriler yazdı. Sanat ve diğer disiplinler, müze ve sanatsal oluşumlar üzerine özel dosyalar hazırladı. Plastik sanatlar alanında jüri üyelikleri ve danışmanlık yaptı. Sanatçılar üzerine monografik kitaplar kaleme aldı. İstanbul Aydın Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde sanat sosyolojisi, sanat tarihi ve günümüz sanatı üzerine dersler verdi. 2019 yılından bu yana Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak görev yapmaktadır. Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi’nde Prof. Dr. Rıfat Şahiner danışmanlığında doktora tez çalışmalarını yürütmekte, çeşitli kurum ve kuruluşlarda ve eğitim destekli sosyal sorumluluk projeleri çerçevesinde seminerler vermekte, danışmanlık, küratörlük yapmakta, eleştirmenliğe ve yazmaya devam etmektedir. AICA (Uluslar Arası Sanat Eleştirmenleri Derneği) Türkiye Şubesi üyesidir.

Kaftanlar

Oğuz Karayemiş

Lisans ve doktora derecelerini Ege Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden aldı. 2022-2023 öğretim yılında Aydın Üniversitesi Sanat ve Kültür Yönetimi Bölümü’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak çalıştı. Ayrıca farklı üniversitelerde ve sanat kurumlarında çok sayıda ders ve seminer verdi konuşma yaptı. Çeşitli sanatçıların sergileri için sergi ve katalog metinleri kaleme aldı. Art Unlimited dergisinde “Maddenin Halleri” isimli köşesinde düzenli yazmaya devam ediyor. Çalışmaları daha ziyade ekoloji, ekonomi, yeni metafizik ve semiyotik gibi alanlara odaklanan yazar, bu alanlardaki problemlerden hareketle matbu ve dijital mecralarda yayınlanan felsefe, sanat ve politika yazıları yazıyor.

Sanayiden Manzaralar: Kesişimler, ayrışmalar, komşuluklar

Okan Şahin

Okan Şahin, 1984, İstanbul. Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi bölümünden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edebiyat Fakültesi, Sanat Tarihi Bölümünde yüksek lisans derecesini “Anlam Gelişimi Açısından Çağdaş Sanatta Kare Formu” tez çalışmasıyla; ardından aynı bölümde “Çağdaş Sanatta Siyaha Bakmak: Görme İhtiyacı-Anlamlandırma Sorunu” başlıklı teziyle doktorasını tamamladı. Çalışma ve düşün alanları arasında Çağdaş Sanat pratikleri ve teorileri, sanat-temsil ilişkisi, Batı Sanatı'nda tematik unsurlar, görsel anlam-sanat ilişkisi yer alıyor.

Anestezik Farkındalık: Uyanmanın hallerine dair

Oktay Orhun

Sanat Tarihi anabilim dalında doktora adayı; sinema, mimarlık ve sanat tarihçisi olarak 10 yılı aşkın zamandır süreli yayınlara eleştiri yazıları yazıyor. Serbest şekilde eğitmen, yazar ve editör olarak çalışıyor. Akademi ve yayıncılık dışında kültür-sanat sahasında stratejik planlama ve proje yönetim süreçleriyle ilgileniyor.

“Aritmi”: Perili Köşk’te iklim krizi

Onur Atay

ODTÜ Mimarlık Bölümü lisans ve Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü yüksek lisans mezunu. 2013’ten itibaren belediye, sivil toplum işbirlikleri ve sosyal fayda odaklı projelerle ilgilenmeye başladı. Ulusal ve uluslarası ölçekte, sivil toplum hedefli işler ve sektörel kalkınma projelerinde, yönetici ve danışman olarak yer aldı. Katılımcı mimarlık ve kamusal yaratıcılık merkezli projeler ve atölye çalışmaları yürüttü; halihazırdaki işlerini kurucu ortağı olduğu kent kooperatifi oluşumu Urban.koop’la 2020'den beri sürdürüyor.

Muğlak kavramların kamusal alanları: Yerel yönetim ve kültür sanat mekânları

Onur Eylül Kara

ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde başladığı yükseköğrenimini yüksek lisans ve doktora yaparak tamamladı. Siyaset bilimi, sosyoloji, felsefe ve edebiyat alanında makaleler yayınladı, çeviriler yaptı. Yapabileceğimizi Yapmak - Minör Siyaset ve Türkiye Örneği başlıklı kitabın yazarı, Ulus Baker’i Okumak isiminli kitabın da editörüdür. Bir süre, çeşitli üniversitelerde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Şimdilerde felsefe, sanat ve sosyal bilim alanlarında online grup çalışmaları yürütüyor. Daha fazla bilgi için instagram hesabını (@onureylulkara) ya da websitesini (www.onureylulkara.com) ziyaret edebilirsiniz.

Bir dışarısı yokken

Ozan Özkan

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Sanat Tarihi lisans eğitimini tamamladı. Öğrencilik yıllarından itibaren çeşitli kültür sanat kurumlarında çalıştı. 2021 yılından bu yana hazırlayıp sunduğu Yakın Bakış adlı podcast yayınına ve bağımsız içerik üreticiliğine devam ediyor.

Meçhul kıyılarda: Yaprak Akıncı ile “Minus” üzerine

Ozan Ünlükoç

Sanat tarihi ve sinema eğitimleri aldı, Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği yönetim kurulunda bulunan Ünlükoç Baki Koşar Festivalinin kurucularından ve yürütücülerindendir. Kara Pembe Karşı Sanat Kolektifi ve Sınır/sız sergilerinde yer almakta ve Argonotlar’da çalışmaya devam etmektedir.

Queer arkeoloji ve birlikte üretmenin değeri

Özge Ersoy

Özge Ersoy, küratör ve sanat yazarı. Hong Kong merkezli sanat kurumu Asia Art Archive’da Kıdemli Küratör olarak görev alıyor. Yazıları Curating Under Pressure: International Perspectives on Negotiating Conflict and Upholding Integrity (Routledge, 2020) ve The Constituent Museum (L’Internationale ve Valiz, 2018) gibi kitaplarda yayımlandı. Yüksek lisans eğitimini Bard College’da yer alan Küratöryel Çalışmalar Merkezi’nde tamamlayan Ersoy sanatçı merkezli çevrimiçi yayın inisiyatifi m-est.org’un editörleri arasında yer alıyor.

“Aldım Verdim Ben Seni Yendim”, Türkiye’de Sanatsal İfade Özgürlüğü Bağlamında Sanatçı, Küratör ve Kurum İlişkileri

Özge Yağcı

Özge Yağcı (1983, Antalya) 2006 yılında ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir Planlama Bölümünden mezun oldu. Lisans eğitimi süresince güzel sanatlardan farklı dersler alarak bu alana ilgi duymaya başladı. 2013 yılında Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Seramik Anasanat Dalında yüksek lisans eğitimini, 2022 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Sanat ve Tasarım Anasanat Dalında sanatta yeterlik eğitimini tamamladı. Yurtiçinde ve yurtdışında pek çok sergiye katıldı. Eserleri özel ve kurumsal koleksiyonlarda yer aldı. Kurucusu olduğu Kıyı Project’te küratoryal çalışmalarda bulundu. Çalışmalarını Antalya’daki atölyesinde yürütmekte ve yereldeki kolektiflere, sanatçılara yazınsal olarak destek vermektedir. Yazıları Unlimited, Sanatatak, Argonotlar gibi farklı platformlarda yer almıştır.

Doğada ölüm yok mu gerçekten? Fulya Çetin ile son sergisi üzerine

Özlem Altunok

Özlem Altunok İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Sanat Tarihi okudu. Uzun yıllar Cumhuriyet gazetesi Kültür Servisi'nde çalıştı. İstanbul Art News'te yayın yönetmeni, Susma Platformu'nda proje koordinatörü olarak görev aldı. Mesele, RH+, Art Unlimited, Sanat Dünyamız'ın da aralarında bulunduğu yayınlarda yazıları yayımlandı.

“Sihirli sözcük örgütlenmek”

Saliha Yavuz

Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Sanat Yönetimi Programından mezun oldu. 2011-2022 tarihleri arasında Taner Ceylan Studio yöneticisi ve Olimpos Sergileri proje yöneticisi olarak çalıştı. Sanatçı hakları, belgeleri, inisiyatifler ve kolektifler, Türkiye'de sanat alanındaki örgütlenmeler, sanat emekçilerinin hakları üzerine araştırıyor, seminerler veriyor. 2005’ten bu yana kültür sanat alanında Türkiye’den ve Türkiye dışından kurumlar, kişiler ve kar amacı gütmeyen yapılarla proje yönetimi, koordinasyonu, içerik yönetimi, iletişim ve küratörlük bağlamında kültür yöneticisi olarak çalışıyor, danışmanlık veriyor. 2018 yılında kurulan İzmir'deki Hayy Açık Alan kurucu ortağı, ARD Collection Arşiv ve Projeler Koordinatörü, Omuz Dayanışma ve Paylaşım Ağı ile Sanatla Dayanışma Platformu gönüllü kolaylaştırıcılarından biridir. AICA Türkiye üyesidir.

Non Plus Ultra’ya doğru

Seda Niğbolu

Seda Niğbolu (1982, İstanbul) İstanbul Üniversitesi’nde sosyoloji bölümünü bitirmesinin ardından sanat etkinliği yönetimi ve müzik gazeteciliği alanlarında çalıştı. 2008 yılında taşındığı Berlin’de Kültür Gazeteciliği alanında yüksek lisans eğitimini tamamladığından bu yana Almanya ve Türkiye kökenli yayınlar için çağdaş sanat, dans, sirk ve sosyokültürel konular hakkında yazılar yazıyor, radyo ve podcast içerikleri üretiyor. Bunların yanı sıra çevirmen ve yazı terapisti olarak çalışıyor, DJ’lik yapıyor, tarot kartları okuyor ve kadınlar için kurulmuş bir öz savunma ekibinin üyesi.

Boşlukla karşılaşabilme cesareti

Seda Yıldız

Hamburg ve İstanbul merkezli bağımsız küratör ve yazar Seda Yıldız’ın pratiği görsel sanatlar, tasarım, müzik, edebiyat, sinema ve aktivizm gibi disiplinler arası düşünceden ilham alır. Katılımcı, işbirliğine dayalı ve daha geniş bir kitleye ulaşmayı hedefleyen süreç odaklı, açık ve deneysel projelere odaklanır. Yıldız, Škart sanatçı kolektifinin 1990'dan günümüze disiplinlerarası sanat pratiğini belgelemeyi ve paylaşmayı amaçlayan “Building Human Relations Through Art” kitabının editörü ve eş yazarıdır. https://yildizseda.com

Sanatın komşusu kim?

Selen Özata

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezuniyetinin ardından beş sene boyunca uluslararası şirketlerde finans uzmanı olarak çalıştı. 2018 yılında Roma’da sanat ve kültür yönetimi yüksek lisansını tamamladı. Bu dönemde irili ufaklı bir çok uluslararası projede görev aldı; TedXRoma ve Global Shapers Roma bunlardan bazıları. 2019 yılında Peggy Guggenheim Müzesi’nde çalışmak üzere Venedik’e taşındı. Hemen ardından, bienallerin anası kabul edilen Venedik Bienali’nde çalışmaya başladı ve halen burada İngilizce, İtalyanca ve Türkçe dillerinde rehberliğe devam ediyor.

Pencereler, içerisi ve dışarısı: Arkas Koleksiyonu’ndan bir seçki

Serdar Soydan

1980, İstanbul doğumlu. Sinema-TV ve ardından Türk Dili ve Edebiyatı eğitimi aldı. Editörlük, senaryo yazarlığı yaptı, yapıyor. Gazete ve dergi koleksiyonlarını tarayarak pek çok konuda belli bir birikime sahip oldu. Nahid Sırrı Örik, Suat Derviş, Peyami Safa, Bilge Karasu ve Mahmut Yesari başta olmak üzere pek çok yazarın külliyatına önemli katkılar sundu. Araştırma yazıları K24, Kitap-lık, Sanat Kritik gibi mecralarda yayınlanıyor.

İstanbul’un ve çocukların Reşad Ekrem’i

Sevilay Nur Saraçlar

Sevilay Nur Saraçlar Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik bölümünde eğitimine devam ediyor. Lisans eğitiminin 3. akademik yılını Portekiz, Lizbon Politeknik Üniversitesinde tamamladı. Üniversite yaşamı boyunca Toplum gönüllüleri vakfında gönüllü faaliyetleri, Üniversitenin uygulama gazetesi olan AKİL haber ajansında muhabirlik gibi çeşitli alanlarda çalıştı. En nihayetinde kendisini gerçekten heyecanlandıran konunun güncel sanat alanında içerik üretmek olduğuna karar verdi.

Blok zinciri, NFT ve sanata etkileri

Sezin Romi

Sezin Romi, SALT’ın Kütüphane ve Arşiv Yönetmenidir. SALT Araştırma’daki kütüphane çalışmalarının yanı sıra sanat arşivlerinin araştırma ve erişime açılması için gerekli süreçleri yürütmektedir. SALT’ın Türkiye sanat araştırmaları kapsamında gerçekleştirdiği çeşitli projelerde çalışan Romi, bu projelerin araştırma ve görselleştirmesinde yer aldı: O zamanlar konuşuyorduk (2012-2013), İngiltere’den Sevgilerle, İsmail Saray (2014-2015), İdealist Mektep, Üretken Atölye (2018-2019), Resim ve Heykel Müzeleri Derneği Tarihi (2022). Aralarında O zamanlar konuşuyorduk (2013), İpek Duben Yazı ve Söyleşileri 1978-2010 (2016) ile Mütevazı Bir Miras - Nilgün Özayten Kitabı‘nın(2013) bulunduğu e-yayınları yayıma hazırlayan Romi, İsmail Saray (2018) kitabının eş editörüdür.

Çağına tanıklık eden bir belge

Sinan Göknur

Sinan Goknur LGBTI+ harekete LambdaIstanbul gönüllüsü olarak katıldı. ABD’de Minneapolis Art on Wheels sanatçı kolektifinde gerilla sanat faaliyetlerinde bulundu. Duke Üniversitesi’nde Bilişimsel Medya, Sanat, ve Kültür bölümünde doktorasını tamamladı. Akademik ve sanatsal faaliyetlerine Harvard Üniversitesi’nde Sanat, Film, ve Görsel Çalışmalar bölümünde araştırma görevlisi olarak devam etmektedir.

Queer direniş, sokak ve ütopya

Sinan Zeyyat Hatipoğlu

2013 senesinden beri müzayede, galeri ve müze olmak üzere farklı kurumlarda yer aldı. 2016-2021 seneleri arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Televizyon Haberciliği ve Programcılığı & Sanat ve Kültür Yönetimi çift anadal programını sürdürmekte. Bilgi Üniversitesi Güncel Sanat Kulübü’nün kurucusu olup, aktif olarak İstanbul Bilgi Üniversitesi Mezunlar Derneğis Kültür ve Sanat Kurulu başkanı olarak görev almakta.

Yeni diller ve özgürlük alanları için bir aradalık

Süreyyya Evren

1991’den beri yayımlanan çalışmaları edebiyat, çağdaş sanat ve siyaset teorisi üzerinde yoğunlaştı. Yayımlanmış çok sayıda romanı, öykü kitabı, şiir kitabı, denemeleri, derlemeleri, incelemeleri ve çocuk kitapları var. Denemelerini Aranan Kitap: Sanat ve Siyaset Yazıları (2007; 2. baskı 2016), Buluntu Kitap: Edebiyat ve Gündelik Hayat Üzerine Denemeler (2017), Kırılgan Kitap: Güncel Sanat Üzerine Yazılar (2019) ve Dokunan Kitap: Edebiyat ve Gündelik Hayat Üzerine (2019) başlıklı ciltlerde topladı. Framework, İstanbul Art News, Kunstforum, Milliyet Sanat, Sanat Dünyamız, Springerin ve Third Text gibi sanat dergilerinin de aralarında olduğu pek çok mecrada sanat eleştirileri yayımladı. Burak Delier’in Freedom Has No Script (Londra: Iniva, 2014) ve Serhat Kiraz’ın Analemma sergisi için (İstanbul: Milli Reasürans Sanat Galerisi, 2017) katalog metinleri kaleme aldı, 11. ve 13. İstanbul Bienallerinin kitaplarına birer metinle katkıda bulundu, 14. İstanbul Bienali’nin tüm yayınlarının editörlüğünü üstlendi. Şener Özmen’in Filtresiz (2016) başlıklı Arter’de gerçekleşen solo sergisinin küratörlüğünü, Zihnini Kilitle (2004) adlı sox 36 ve Apartman Projesi’nde gerçekleşen Berlin-İstanbul sergisinin küratörlüğünü (Stephan Kurr ile birlikte) ve P Grubu çerçevesinde gerçekleştirilen Go Get Them Tiger! (2013, Viyana) başlıklı bir grup sergisinin küratörlüğünü (Burak Delier ile birlikte) yürüttü. Postanarşizm ve Güncel Sanat (Kasım-Aralık 2012) başlıklı Sanat Dünyamız özel sayısını ve İktidar, Konsensus ve Sanatın Cevapları, Finlandiya Güncel Sanatı Örneği (Haziran 2005) başlıklı Art-ist özel sayısını (Sezgin Boynik ile birlikte) hazırladı. Osman Hamdi Bey'den Picasso'ya Çocuklar için Sanat (2015) adlı çocuklar için sanat kitabını Zaman Makinesi ile Bir Gezinti: Çocuklar İçin İstanbul Bienalleri (Bige Örer ile birlikte, 2015) izledi. Art-ist yayınları sanatçı kitapları dizisinin editörlüğünü üstlendi. Türkiye güncel sanatı üzerine kapsamlı derlemeler olan Kullanma Kılavuzu, Türkiye’de Güncel Sanat 1986-2006 (2007), 101 Yapıt, Türkiye Güncel Sanatı'nın Kırk Yılı (2011) ve Kullanma Kılavuzu 2.0, Türkiye’de Güncel Sanat 1975-2015 (2015) ile Çocuklar İçin Türkiye Güncel Sanatı (2013) kitaplarını Halil Altındere ile birlikte hazırladı. Halil Altındere üzerine Kayıplar Ülkesiyle Dans (2008) adlı monografi çalışması İstiklal Serüveni sergi dizisi kapsamında yayımlandı. Domates, Biber, Patlıcan: Bir Etkinliğin Külliyatı (2018), Olimpos Sergileri 1: Portre (2019) ve Olimpos Sergileri II: Peyzaj (2021) başlıklı yayınların editörlüğünü ve Amsterdam’da düzenlenen uluslararası edebiyat festivali Read My World’ün Türkçe edebiyata odaklanan 6. edisyonunun küratörlüğünü (Aylime Aslı Demir ile birlikte, 2018) üstlendi. Avangard sanat ile radikal siyasetin ilişkilerini de incelediği doktorasını siyaset bilimi alanında İngiltere’de Loughborough Üniversitesi’nde tamamladı (bu çalışma daha sonra kitaplaştı: Anarşizmler, Anarşizmin Geçmişi ve Tarihleri, İletişim, 2013). Kaçınılmaz, Karaşın, Art-ist, Siyahî, Anarchist Developments in Cultural Studies, Sıcak Nal, Duvar ve Natama dergilerini çıkaran ekipler içinde yer aldı. SPOT, İstanbul Modern, Kültür Üniversitesi, Hayat Bilgisi, Kadıköy Moda Sahnesi, Küçükçekmece Belediyesi dahil pek çok kurumda modern sanat, sanat sosyolojisi ve güncel sanat üzerine seminerler verdi. Arter’de Ocak 2016’da editör olarak başladığı görevine Yayınlar ve İçerik Koordinatörü olarak devam ediyor.

Çember’e göre Serhat Kiraz: Kadim arzular ve itiraf edilen formlar

Tuğçe Kaprol

2016 yılı Özyeğin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunuyum. Yeditepe üniversitesi sanat yönetimi ile eğitimime devam ettim. Dirimart’ta iki yıl süren satış görevimin ardından Contemporary Istanbul’da Özel Projeler Koordinatörlüğü yaptım, Collectors’ Stories sergisinin devamında 45 farklı koleksiyoncunun yapıtlarının sergilendiği Recent Acquisitions sergisinin koordinatörlüğünü üstlendim ve İstanbul Modern’de Genç Modern Program Yöneticiliği görevinde bulundum. Harvard Business Review başta olmak üzere, Bloomberg Businessweek, ben Garanti Private Banking Masterpiece, Istanbul Art News ve Artful Living gibi yayınlarda 2014’ten beri makalelerim yayınlanıyor.

2023’te dünya sanat piyasası

Tuğçe Yılmaz

Gazeteci. 1991, Ankara doğumlu. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümü mezunu. bianet, K24, 5Harfliler, Gazete Karınca ve 1+1 Forum gibi mecralarda yazı, söyleşi ve haberleri yayımlanıyor. bianet’te yayımlanan “1 Mayıs 1977 Kayıplarını Yakınları Anlatıyor/ 1 Mayıs 1977 ve cezasızlık” dosyasında araştırmacı, muhabir ve yazar olarak yer aldı. 5Harfliler’de yayımlanan “İstanbul Sözleşmesi” dosyasının editörü.

“Bu nakış nakış işlediği resimle” Orhan Taylan’a veda

Uğurcan Kaçmaz

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden mezun oldu. Sanat felsefesi alanındaki yüksek lisansını Van'da sürdürmektedir. Psikanalitik estetik, bellek, mekan-beden, yaratma ve yaratıcılık konuları üzerine çalışmakta ve çeşitli yayınları bulunmaktadır.

Orada bir sanat var taşrada

Uğur Ugan

İstanbul'da doğdu. Gazetecilik eğitiminin ardından habercilik ile başlayan profesyonel kariyeri görsel, işitsel ve dijital medyada editörlük, kültür sanat muhabirliği, web editörlüğü olarak devam etti. Ardından yine kültür-sanat organizasyonları, yayıncılık dünyası, üniversiteler arası işbirliği, doğa, iklim ve çevre temalı etkinliklere basın danışmanlığı ve proje yöneticiliği gibi hizmetler sundu. Halen çeşitli dergi, gazete ve mecralara editörlük ve içerik üreticiliği yapmaya devam ediyor.

ALİKEV’in Genç Sanatçı Fonu bu kez “Tanıklık” Sundu

Uğur Yüksel

1978, Nazilli doğumlu. Ankara Üniversitesi’nin Tiyatro Bölümü’nde Tiyatro Tarihi ve Teorisi okudu. Uçan Haber ve Kaos GL dergilerinin editörlüğünü yaptı. Yazıları ve söyleşileri Radikal, Birgün, Cumhuriyet, Hürriyet, Taraf, Altyazı, Sinema, İstanbul Art News, ArtDog İstanbul gibi gazete ve dergilerde yayımlandı. Antalya, Ankara, Uçan Süpürge, Gezici gibi birçok ulusal festivalin ve uluslararası sanat fuarı Artinternational’ın basın iletişimini yürüttü. 2011-2018 yıllarında !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nin basın ve marka iletişimini yaptı ve program ekibinde çalıştı. Eylül 2015’te zu PR’ı kurdu ve “Tereddüt” (Yeşim Ustaoğlu, 2016), “Taş” (Orhan Eskiköy, 2016), “Hayaletler” (Azra Deniz Okyay, 2020), “Maddenin Halleri” (Deniz Tortum, 2020), “Seni Buldum Ya!” (Reha Erdem, 2021), “Zuhal” (Nazlı Elif Durlu, 2021), “Ela ile Hilmi ve Ali”nin (Ziya Demirel, 2022) de aralarında olduğu birçok filmin iletişimini yürüttü. Temsilini sürdürdüğü yönetmenler arasında, Yeşim Ustaoğlu, Reha Erdem, Deniz Tortum, Can Merdan Doğan ve Nehir Tuna bulunmakta. 2021’den beri Beykoz Kundura’nın kültür ve sanat iletişimini yürüten Yüksel, İstanbul’da yaşıyor.

Elif Rongen-Kaynakçı ile söyleşi: Filmler nasıl arşivlenir?

Ulya Soley

Ulya Soley Pera Müzesi'nde çalışıyor. Central Saint Martins'in Kültür, Eleştiri ve Küratörlük yüksek lisans programını tamamladı. Lisans eğitimini McGill Üniversitesi’nde Sanat Tarihi ve Psikoloji dallarında gerçekleştirdi. Yakın zamanda Pera Müzesi’nde “Zevk Meselesi” ve 601 Artspace New York'ta "Bu durumda nasıl giyinmeli?" sergilerinin küratörlüğünü üstlendi. Yazıları art agenda, Manifold, callingmag, Argonotlar, The Believer Logger, Art unlimited, K24 ve borderless gibi mecralarda yayımlandı. https://ulyasoley.com

Kulaç sergisinden ilhamla bir yüzücü güncesi

Uras Kızıl

İstanbul merkezli sanat tarihçi, eleştirmen ve araştırmacıdır. Kızıl, 2015 tarihinde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden dereceyle mezun oldu. 2014 yılında Erasmus programıyla Berlin Freie Universität’ta eğitim gördü. Dönüşünde 19. Yüzyıl Resminde Romantik Düşünce ve Romantizm adlı lisans tezini yazdı. 2018 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünden Romantizm’in 20. Yüzyıl Sanatına Etkileri başlıklı teziyle mezun oldu. Yüksek lisans tezi İTÜ BAP tarafından desteklendi. Kızıl, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde doktora çalışmalarına devam etmektedir. 2018-2020 tarihleri arasında Galeri Nev İstanbul’un arşiv sorumlusu olarak çalışan Kızıl’ın makaleleri 2015 tarihinden itibaren Sanat Dünyamız başta olmak üzere Borusan Blog, e-skop, Manifold, Argonotlar, K24 gibi süreli yayınlarda, sergi kataloglarında ve kitaplarda yayımlanmaktadır. AICA Türkiye üyesi olan Kızıl, İstanbul Üniversitesi Sanat Yönetimi bölümünde ders verdi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde ders vermeye devam etmektedir.

Baktığımız Şeylerle Gördüğümüz Şeyler Arasında Bir Fark Yoktur: Görünen Selçuk Demirel’dir.

Yıldız Öztürk

Sosyoloji ve Sanat Yönetimi lisans ve yüksek lisans eğitiminin ardından “Türkiye Tarihinde Sergileme Politikaları ve Küratörlük Mesleği: Beral Madra Örneği” başlıklı teziyle Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi doktora programını tamamladı. Çeşitli üniversitelerde ders verdi, atölye çalışmalarına katıldı. Eleştirel müzecilik, sergileme politikaları, küratörlük, kültüre erişim ve güvencesizlik konuları üzerine düşünüyor ve yazıyor.

Sergileme politikalarında feminist küratoryal metotlar

Zeynep Nur Ayanoğlu

Zeynep Nur Ayanoğlu mütercim tercüman, kültür girişimcisi ve iletişim danışmanı. “Karantina Belleği” ve “Kâğıttan Hayata” podcast serilerinin yanı sıra, artivizm çalışmaları kapsamında, Boğaziçi Üniversitesi kayyım rektör protestolarında yer alan öğrencilerle “NedeNedeNedeN” başlıklı bir podcast serisi çekmiş, Zilberman Gallery’nin podcast serisi “Podium Zilberman”ı iki sezon boyunca (2020-2022) hazırlayıp sunmuştur. ADAS İstanbul’un desteğiyle, bağımsız sahnelerde sergilenen çağdaş tiyatro oyunlarını yönetmen ve oyuncularıyla ele aldıkları “İki Arada” isimli YouTube programının yaratıcılarındandır. 5harfliler için sanat söyleşileri yapar. On İkinci Ev, Türkland ve Fotoroman Kralı tiyatro oyunlarının iletişim danışmanlığını yürütür. Sanatçılara yurt içi ve yurt dışı kurumsal ve kişisel ilişkilerinde ve metin üretimi konusunda danışmanlık verir. Ulusal ve uluslararası kültür sanat etkinliklerine katılır; iletişim danışmanlığı verdiği sanatçıların da katılımını sağlamak üzere fonlara başvurur ve fon sürecini yönetir. 2010’da Boğaziçi Üniversitesi Çeviribilim bölümünden sosyal bilimler metinleri çevirisi alanında uzmanlaşarak mezun olduktan sonra, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Siyaset Çalışmaları’nda yüksek lisansını tamamlamıştır. Max Planck Enstitüsü Sosyokültürel Çeşitlilik Departmanı’nda araştırma görevlisi olarak çalışmıştır. Sanat galerileri için kataloglar çevirmekte, metin yazarlığı ve editörlük yapmaktadır. Çevirdiği kitaplar ve diğer işler için: linktr.ee/ayankizi

En özel iç dünyayla en genel toplumsal dünya arasında