Nihayet bahar geldi ve yaz kapıda! Sergiler, festivaller, konserler ve çeşitli etkinliklerle kültür ve sanat sezonu da hareketlenmeye başladı. Argonotlar ekibi olarak baharın gelişini kutlamak için bir seçki hazırladık. Tarihleri şimdiden takviminize kaydetmeyi unutmayın!
Sergiler
- Art On, iki karma sergi ile baharı karşılıyor
Art On, 18 Mayıs- 5 Haziran tarihleri arasında “Spring Selection” sergisiyle baharı karşılarken ardından 8 Haziran- 20 Temmuz tarihleri arasında “Crossroads” isimli sergisiyle yazın da ziyaretçilerini ağırlayacak.
- Anna Laudel İstanbul
Anna Laudel İstanbul, Tuğçe Diri’nin “Taşların Ardında: An ve Arşiv” sergisiyle baharı karşılıyor. Sergi, tarih boyunca defalarca yıkılmış, yeniden inşa edilmiş, farklı amaçlar için kullanılmış ve müdahale edilmiş mekanların izini sürerek, kaybolan kültürel mirası hafızalarda canlandırma görevini de üstlenirken şehrin belleğinin tekrara dayanan, ritüelistik formlarıyla ziyaretçilere çağdaş sanatın zengin bir yorumunu sunuyor.
- Martch Art Project iki solo sergiyle baharı selamlıyor
Martch, Pera lokasyonunda Meltem Sarıkaya’nın “İki Dudağın Dediği Olur” başlıklı solo sergisi 18 Mayıs’a dek devam ediyor. Sergi, sanatçının iyilik ve doğruluk anlayışını tayin eden iktidar sahiplerinin ataerkil toplumun yararına tanım ve algılarını ters yüz eden tuval çalışmaları ve yerleştirmelerden oluşuyor.
Piyalepaşa lokasyonunda ise Cenk Düzyol’un “Karamsarlara Müjde” başlığını taşıyan solo sergisi 25 Mayıs’a kadar ziyarete açık olacak. Sergi, Cenk Düzyol’ un sanat pratiğinin, zamanda sürekli olarak farklılaşarak, değişime uğrayıp günümüze kadar ulaşan, farklı tecrübelerle şekillendirdiği, bilindik hikayelerini şahsına münhasır bir üslupla ele aldığı resimlerine odaklanır.
- MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi
Vuslat’ın “Emanet” adlı sergisi, Ebru Yetişkin küratörlüğünde, 22 Mayıs – 30 Haziran 2024 tarihleri arasında MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi Beş Kubbe Salonu’nda izleyiciyle buluşuyor. Güven, bağlılık, ihtimam gösterme, sözüne sadakat ve koruyuculuğun değerini ifade eden “emanet” kavramının birçok tezahürünü keşfetmeye davet eden sergi Vuslat’ın heykel, resim, şiir, ses ve enstalasyonlarını kapsıyor.
- Decollage Art Space
Fotoğraf sanatçısı Oktay Demirkesen ve heykeltıraş Nihat Arıkan’ın, suyun hareketini ve dönüşümünü, kendi disiplinleri aracılığıyla yorumladığı “An’da Asılı Kalan” sergisi, 25 Mayıs tarihine dek ziyarete açık. Sergi, su damlasının her sıçrayışta farklı bir forma bürünmesini, hem fotoğraflarla hem de heykellerle gözler önüne seriyor.
- Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi
Nalan Yırtmaç ve İlhan Sayın’ın “Darmadağın” sergisinde iki sanatçının birbiriyle konuşan işleri iki farklı salonda gerçekleşiyor. Sergi, İlhan Sayın’ın fiziksel ve ruhsal dağılmaya, parçalara ayrılmaya dair denemeleri – ve bu parçaların tekrar bir araya gelme imkânları üzerine işleri ile Nalan Yırtmaç’ın pandemi günlerinden bugüne birikmiş suluboyaları, kamusal alanlarda yapılmış manzaraları ve portrelerini bir araya getiriyor. “Darmadağın” sergisi 3 Mayıs-7 Haziran tarihleri arasında Pazar hariç her gün Kıraathane’de 11:00-19:00 saatleri arasında gezilebilir.
- Pera Müzesi
Pera Müzesi’nin yeni sergisi “Ters Yüz PƎRⱯ” 23 Mayıs- 18 Ağustos arasında ziyarete açık olacak. 26 Ekim 2023’te açılan “Tam Yerinden” sergisi ise 18 Ağustos’a kadar devam edecek.
- The Pill Galeri’de iki kişisel sergi bizi bekliyor
8 Mayıs- 14 Haziran tarihleri arasında Mireille Blanc’in “Far From The Picture” isimli sergisi bizi selamlarken, 27 Haziran- 27 Temmuz tarihleri arasında Thiago Hattnher’ın ilk solo sergisi gerçekleşecek.
- Merdiven Art Space, bir karma sergi ile karşımızda
Merdiven Art Space, Neriman Polat’ın küratörlüğünde Hilal Balcı, Doğa Çal ve Defne Parman’ı bir araya getiren “Parça Parça” isimli sergiyle baharı karşılayacak. Sergi 7 Mayıs – 8 Haziran tarihleri arasında görülebilecek.
- Salt 2025’e de göz kırpıyor
2050+ tasarım stüdyosunun “Havaya Dair” enstalasyonu Salt Beyoğlu’ndaki Forum alanında; sanatçı Itziar Barrio’nun “Öyleyse En Başa Dönelim” sergisi Salt Galata’da sunulacak. Salt Beyoğlu’nun dördüncü katındaki Kış Bahçesi’nde ise Haziran 2024’ten Mart 2025’e Özcan Ertek, Fulya Uçanok, Ömer Sarıgedik, Zeynep Hatipoğlu ve Passepartout Duo’nun ses enstalasyonları yer alacak.
- Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı, baharı kişisel sergiyle karşılıyor
Burcu Ünlü’nün “Yansımalar” adlı ilk kişisel sergisi 7-21 Mayıs tarihleri arasında ziyarete açık olacak.
- Dirimart, iki kişisel sergiyle baharı karşılıyor.
Dirimart Dolapdere, 3 Mayıs–2 Haziran tarihleri arasında II. Dünya Savaşı sonrası Paris’te yükselen soyut sanat akımının önemli temsilcileri arasında yer alan Albert Bitran’ın ilk kişisel sergisine ev sahipliği yapacak. Sanatçının 1956–2013 yılları arasında ürettiği eserlerin bir seçkisi niteliğindeki “Gölge Topraklar Gök Topraklar” başlıklı sergi, izleyicileri sanatçının şiirsel evreninde bir yolculuğa çıkaracak.
Dirimart Pera’da ise 7 Mayıs-14 Haziran arasında yaşamını ve çalışmalarını Paris’te sürdüren sanatçı Jennifer İpekel’in “Kökler Üç Hür El” isimli ikinci kişisel sergisini görebileceğiz.
- Ferda Art Platform
Dilek Yaman’ın “Rüyalarda Buluşuruz” isimli kişisel sergisi 14 Mayıs – 5 Haziran tarihleri arasında ziyarete açık olacak.
- SANATORIUM iki sergi ile baharı karşılıyor
26 Nisan- 1 Haziran tarihleri arasında ziyaret edebileceğimiz, Zeyno Pekünlü’nün “Bütün Ahları” isimli kişisel sergisiyle baharı selamlarken, 7 Haziran – 14 Temmuz tarihleri arasında ise Leman Sevda Darıcıoğlu, Ndayé Kouagon ve Elif Saydam’ın işlerinden oluşan, Melih Aydemir küratörlüğündeki “A Crack We Sprout Through” başlıklı grup sergisine ev sahipliği yapıyor.
- Yapı Kredi Müzesi, Müzeler Gününü kutlayarak baharı selamlıyor
Yapı Kredi Müzesi, her yıl 18 Mayıs’ta kutlanan Uluslararası Müzeler Günü’nü bu sene Gölge Oyunu koleksiyonundaki gerçek üstü tasvirleri ziyaretçilerle buluşturarak kutluyor. Resimle düşünen ve tutkuyla resim yapan 28 sanatçının son beş senedeki çalışmalarını içeren “Bugünü Resmetmek” isimli sergisi ise farklı kuşakları ve eğilimleri bir araya getiriyor. “Bugünü Resmetmek” sergisi, 17 Mayıs – 11 Ağustos 2024 tarihleri arasında Yapı Kredi Galeri’de ziyaret edilebilir.
- Versus Art Project kişisel bir sergiyle bahar sezonunu açıyor
8 Mayıs -14 Haziran tarihleri arasında Huo Rf’nin solo sergisini Versus’ta görebileceğiz. Aynı zamanda sergi paralelinde bir dizi etkinlik de gerçekleşecek. “Huo Rf Share Club” etkinliği Fisun Yalçınkaya’nın ev sahipliğinde 18 Mayıs’ta gerçekleşecek. İkinci etkinlik ise “Huo Rf Book Club” adıyla Merve Akar Akgün’ün ev sahipliğinde 25 Mayıs’ta gerçekleşecek.
- Depo İstanbul kişisel bir sergiyle baharı karşılıyor
Balca Ergener’in “Endişeli Kalbim” isimli sergisi 2 Mayıs – 13 Temmuz tarihleri arasında Depo İstanbul’da olacak. “Endişeli Kalbim”, kesintisiz devam eden yıkım ve inşa döngüleri ile göç ve değişen ekolojilerin tanımladığı bir dünyada geçicilik ve yerleşiklik arasında süregelen harekete odaklanıyor.
- YUNT yaz ayında da ziyaretçilerini bekliyor
Mike Berg’ün “Buraya Nasıl Geldik?” başlıklı sergisi 25 Mayıs – 25 Ağustos tarihleri arasında YUNT’ta görülebilecek. Sergide sanatçının sergi için özel üretilen “Piramit” isimli heykelinin yanı sıra sanat pratiğinden farklı örnekler yer alacak. Sergi kapsamında ayrıca Berg’ün bir heykeli dış mekanda izleyiciyle buluşacak.
- Millî Reasürans Sanat Galerisi’nden yeni sergisi
Hasan Deniz tarafından hazırlanan “Hakiki Hikâyeler” başlıklı sergi, 30 Nisan Salı gününden itibaren Millî Reasürans Sanat Galerisi’nde seyirciyle buluşuyor. Hasan Deniz, 2014 yılında Millî Reasürans Sanat Galerisi’nde açtığı “Alte Liebe” isimli ilk sergisinin ardından 10 yıl sonra “Hakiki Hikâyeler” ile izleyenlerin karşısına çıkıyor. “Hakiki Hikâyeler”, fotografik göstergeleri ve teknikleri kullanarak bir yönüyle kurmaca diğer yönüyle ise tamamen “gerçek” bir yaşamın, kişisel hikâyelerin izlerini taşıyor. Aslında oldukça bilinçli bir seçkiyi açık bir zihinle oluşturulmuş bulanık bir ilişkisellik içinde izleyiciye sunan sergi tüm bunları sahici bir tesadüfilik izlenimi içinde tutuyor. Fotoğraf, Hasan Deniz’in gerçeklik ve hakikat arasında kurduğu ilişkinin hem aracısı hem de işbirlikçisi.
- Arter’de dört sergi birden
Dünyanın önde gelen fotoğraf ve sürdürülebilirlik ödülü Prix Pictet’nin 10. edisyonu olan “Prix Pictet Human”, Victoria & Albert Museum’daki ilk sergilenişinden sonra Arter ev sahipliğinde 27 Temmuz’a kadar İstanbul’da.
Şakir Gökçebağ’ın sıradan nesneleri ve tanıdık görüntüleri biçimsel manipülasyonlar yoluyla sıradışı hâle getirme yöntemlerine toplu bir bakış sunan sergi, sanatçının farklı zaman aralıklarında ürettiği yerleştirme, heykel ve fotoğraflarını Arter’deki galeri mekânı için yeniden boyutlandırıp yorumladığı biçimiyle bir araya getiriyor.
Johanna Gustafsson Fürst ile Dilek Winchester’ın bireysel üretimlerini bir araya getiren “GLOSSOLALALA”, iki sanatçının farklı mecraları kullanarak farklı yerlerde ürettikleri eserleri karşılaşma ve müzakere yollarıyla aynı zeminde buluşturuyor. Sergi 4 Ağustos tarihine dek ziyarete açık.
Arter’deki ilk özel koleksiyon sergisi “Farz Et Ki Sen Yoksun”, sergilenen eser ve nesnelerin çeşitliliği kadar, kapsadığı mecralar ve ilişki kurduğu temalar bakımından da geniş bir yelpazeye yayılıyor. Ömer Hayyam’ın Rubailer’inde yer alan bir dizeden esinle isimlendirilen ve farklı dönemlerde üretilmiş 600’ün üzerinde sanat yapıtı, işlevsel nesne, nadide eser, mobilya ve kitaptan oluşan sergi, bir koleksiyonun yan yana getirmeler aracılığıyla doğurabileceği bağları keşfetmeye davet ediyor. Sergi 29 Aralık’a kadar ziyarete açık.
- Zilberman Selected
Adını T. S. Eliot’ın Dört Kuartet şiirinin bir dizesinden ödünç alan “Ev Başladığın Yerdir” başlıklı sergi, ev ve hikâye anlatıcılığı kavramlarına bellek, kimlik ve ev içinde filizlenen kişisel ve kolektif tarihlerin ilişkisi üzerinden odaklanıyor. Hera Büyüktaşcıyan, Guido Casaretto ve Lucia Tallová’nın yapıtlarını bir araya getiren serginin küratörlüğünü Nazlı Yayla üstleniyor. Sergi 20 Temmuz tarihine dek ziyarete açık. Bu sergiden sonra ise 24 Temmuz- 30 Ağustos tarihleri arasında “Genç Yeni Farklı ’24” sergisi ziyarete açık olacak.
- Zilberman İstanbul
Zeynep Kayan’ın Rijksakademie misafir sanatçı programı sürecinde ürettiği son dönem işlerini bir araya getiren “sandalye ile ikinci kez” isimli sergi 11 Mayıs’a kadar devam ederken, Erinç Seymen’in kişisel sergisi “Kīpuka” ise 18 Mayıs- 2 Ağustos tarihleri arasında ziyarete açık olacak.
- .artSümer
Deniz Üster’in “Terra Nullius: Yerçekiminin Hasadı” isimli sergisi 18 Mayıs tarihine dek ziyarete açık. İnşaat sektöründe kullanılan malzemeleri geleneksel el sanatları yöntemleriyle birleştirerek özel teknikler geliştiren sanatçı, galerideki bu ilk sergisinde heykellerinde kullanmak amacıyla belirli bir hafızaya sahip bazı özel nesnelerin peşine düşüyor. Ayın yörüngesinde tomurcuklanan bir fidanın yapraklarından Nasa’nın Mars jeolojisine yakınlığı sebebiyle numune olarak örneklediği dünya taşlarına kadar uzanan bu nesneler katmanlanarak sanatçının öykülemesine eklemleniyor.
- Meşher “Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar” sergisini uzattı.
Ömer Koç Koleksiyonu’nda yer alan çeşitli nadide eserlerden oluşan sergi, İstanbul’un Osmanlı payitahtı olduğu, 15. yüzyıldan 20. yüzyılın ilk çeyreğine uzanan bir zaman dilimini kapsıyor. Şehrin zengin bir görsel kaydı niteliğindeki sergide geniş açılı İstanbul manzaralarını gösteren tablolardan gravürlere, nadir kitaplardan albümlere, panoramik fotoğraflardan Yadigâr-ı İstanbul objelerine 100’ün üzerinde eser yer alıyor. Sergi 29 Eylül’e kadar görülebilir.
- Quick Art Space, baharı bir solo sergiyle karşılıyor.
Kaan Kemal Öner’in “Gökyüzünün Karnında(n)” başlıklı ilk solo sergisi Uras Kızıl
küratörlüğünde 11 Mayıs – 28 Haziran tarihleri arasında Quick Art Space’te gerçekleşiyor. Serginin temelini Öner’in Kamboçya, Tayland, İzlanda, Güney Afrika, Normandiya, Mazı Köyü gibi farklı yerlerde çektiği süreçsel fotoğraflar oluşturuyor. Sanatçının 7 yıllık üretiminden bir seçki, ilk kez kapsamlı bir şekilde “Gökyüzünün Karnında(n)” sergisinde izleyiciyle buluşuyor.
- Summart Sanat Merkezi
Onur Kaymak’ın kişisel sergisi “Gölgemdeki Anı(t)lar” sanatçının son dönemde ürettiği çalışmaları bir araya getirirken, kendi bedensel ve zihinsel etkileşimi üzerinden nesneler ve mekanlara odaklanıyor. Sergi 31 Mayıs tarihine dek ziyarete açık.
- Adas
Jochen Proehl’ün üç ana sanatsal çalışma alanını kapsayan bir serinin, üçüncü sergisi olarak hayata geçen “SKINS FROM LINES”, sanatçının desenlerindeki büyük formlu çizimleri, duygusal zenginliğini ve yaratıcılığını sanat yoluyla bize aktarıyor. Şehirdeki günlük hayatta zar zor fark edilen ve göze çarpmayan şekillerin bile sanatı için bir başlangıç olabildiğini aktaran sanatçı için bu başlangıç noktası her zaman çocukluk ve gençlik yıllarını geçirdiği ve tekrar yaşamakta olduğu İstanbul. Sergi 8 Mayıs – 30 Haziran tarihleri arasında ziyarete açık.
Her hafta güncellenen Argonotlar Ajanda’dan güncel sergi takvimlerini takip edebilirsiniz.
Konuşmalar ve etkinlikler
Yazar Karin Karakaşlı ve Kıraathane’nin misafir yazarı, yazar-film yapımcısı ve Baldwin ile Sohbetler küratörü Heather Marks, Baldwin’in 100. doğum günü kutlamaları kapsamında James Baldwin’in usta işi romanı Bir Başka Ülke’yi konuşacak.
Ahmet Soykarcı’nın kolaylaştırıcılığını üstlendiği, Yeşim Başaran ve Yunus Emre Demir’in konuşmacı olarak yer alacağı ve SPoD (Sosyal Politika Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği) ile ortaklaşa yapılacak bu buluşmada, İstanbul’da gerçekleştirilen Onur Yürüyüşlerine dair hafızamızı tazeleyeceğiz. LGBTİ+ hareketi bu yürüyüşlerin kendine özgü niteliklerini, dertlerini ve ayırt edici özelliklerini nasıl inşa etti? Neler hatırlıyoruz? Örgütlenme pratiklerimizde neler değişti? Neler hissettik? Yürüyüşlerin ve örgütlenme biçimlerinin tarihselliğini, dönüşümünü, duygularını ve yaratıcı yollarını tartışmaya açtığımız etkinlikte geçmişten günümüze uzanan mücadele rotasını merakla takip edeceğiz.
Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın yeni sergisi “Bugünü Resmetmek” 17 Mayıs-11 Ağustos 2024 tarihleri arasında İstanbul’daki Yapı Kredi Galeri’de izleyicilerle buluşuyor. Resimle düşünen ve tutkuyla resim yapan 28 sanatçının son beş senedeki çalışmalarını içeren, farklı kuşakları ve eğilimleri bir araya getiren serginin küratörlüğünü Didem Yazıcı ve Burcu Çimen üstlendi. Güncel resmin konularındaki yaklaşımlara ve resmetme biçimlerine olduğu kadar günümüzün toplumsal atmosferine ve sosyopolitik tabloya vurgu yapan sergi çerçevesinde 18 Mayıs 2024 Cumartesi günü tüm gün (12:00 -18:00 arasında) bir panel düzenlenecek. Serginin bu iki temel vurgusunun çağrıştırdığı meselelerin altı oturumda ele alınacağı panele sergi sanatçıları konuşmacı olarak katılacaklar. Konuşmacılar; seçilen başlıkları kendi resim pratikleri, ilgi alanları ve toplumsal olanla ilişkilenme biçimlerinden yola çıkarak tartışacaklar. Etkinlikte sanatçı Leylâ Gediz performatif bir okuma sergileyecek.
Borusan Contemporary’nin güncel sergileri paralelinde düzenlediği konuşma serisi 27 Nisan’da başladı. “Yarınları Duymak” başlıklı seride, geçici sergi Mat Collishaw: Aritmi ve koleksiyon sergisi Dijital Mitolojiler’in ortaya koyduğu düşünsel bağlam, farklı disiplinlerden bilim insanları, akademisyenler ve uzmanların bakış açılarıyla tartışılacak. Seri kapsamında, çocuklar için tasarlanan performatif bir sohbet etkinliği de gerçekleşecek.
Aritmi sergi konuşmaları II: Deniz Dinozorunun Sırrı, 18 Mayıs Cumartesi, 14:00-15:00, Yürütücü: Ecem Kodak
Aritmi sergi konuşmaları IV, 8 Haziran 2024, 14:00-16:00, Moderatör: Sinan Eren Erk, Konuşmacılar: Doç. Dr. Ebru Yetişkin, Ekmel Ertan
- SPACE’24
Mimarlık, iç mimarlık ve tasarım dünyasındaki marka ve meslek insanlarını bir araya getiren iletişim şirketi ve dijital platform DAC tarafından düzenlenen SPACE’24, 7-8 Mayıs tarihlerinde Zorlu PSM Sky Lounge’da gerçekleşecek. Yaratıcı disiplinler için bir buluşma mekânı sunan SPACE’24, tasarımın farklı alanlarında öne çıkan, özgün isimlerin söyleşilerini katılımcılarla buluşturacak. Trendleri belirleyen yerel ve global markalar ile Türk tasarımcıların markalarının da yer alacağı organizasyon ayrıca “in SPACE’24 Mekânlar Seçkisi” başlıklı özel bir sergiye de ev sahipliği yapacak.
Konserler
Farklı dillerden ve müzikal janrlardan orijinal şarkıları sahneye taşıyan Benim Şehrim Benim Sesim müzisyenleri, Selin Sümbültepe ve Feryal Öney ile birlikte dinleyicilerini bambaşka şehirlerden şarkılarla keyifli bir yolculuğa çıkarmak için 20 Mayıs Pazartesi günü Babylon’da!
90’lı yıllardan beri sözü ve müziğiyle önce Beyoğlu sokaklarına kendi sahnesini kuran şehir ozanları topluluğu Siya Siyabend, 8 Mayıs Çarşamba Babylon sahnesinde.
KüçükÇiftlik Park, güzel günleri müjdeleyen festivali “Yüzdeyüz Müzik Sunar: İstanbul’da Bahar” ile İstanbulluları bu yıl da baharı tüm renkleriyle doyasıya yaşamaya davet ediyor! 11 Mayıs Cumartesi günü gerçekleşecek festivalde, sahnede Acid Pauli, Lalalar, Ayyuka, Kabus Kerim ve Discolog yer alacak.
Türkiye’nin başarılı genç kuşak sanatçılarından besteci Zeynep Gedizlioğlu, orkestra şefi Nisan Ak ve Çin asıllı Amerikalı piyanist Zhang Zuo, müzikseverler tarafından daha yaygın bilinen adı ile Zee Zee’yi buluşturan bu konserde, Gedizlioğlu’nun Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın siparişi üzerine bestelediği eserinin dünya prömiyeri yapılacak. Konser 9 Mayıs Perşembe akşamı saat 20.00’de Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde gerçekleşecek.
Ünlü fransız elektro ikilisi The Blaze, 5 yıl aradan sonra canlı performansı ile 18 Mayıs 2024’de epifoni deneyimiyle Küçükçiftlik Park’a geliyor.
mor ve ötesi yılın ilk senfonik konseri ile 8 Haziran tarihinde Maximum Uniq Açıkhava’da. mor ve ötesi’nin, Şef Orçun Orçunsel yönetimindeki Avrasya Filarmoni Orkestrası ve Şef Masis Aram Gözbek yönetimindeki MAGMA Filarmoni Korosu eşliğinde gerçekleşecek yılın ilk senfonik konseri saat 21:00’de başlayacak.
Kendi jenerasyonunun ve müzik tarihinin; en yenilikçi ve etkili gruplarından Massive Attack, BKM ve Pozitif organizasyonuyla 23 Temmuz’da Bonus Parkorman’da!
İngiliz alternatif rock grubu Placebo, Blind Festival kapsamında, 4 Ağustos 2024’te KüçükÇiftlik Park’ta dinleyicilerle buluşacak.
Festivaller
İstanbul Caz Festivali, 3-18 Temmuz tarihleri arasında 31. kez kapılarını açmaya hazırlanıyor. Festival bu yıl, 40’a yakın konserle usta isimlerden yeni keşiflere 200’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı ağırlayacak. 16 gün boyunca festivalin konuğu olacak isimler arasında cazı yeniden büyük kalabalıklarla buluşturan iki Grammy ödüllü Gregory Porter; rock’n roll’un çok yönlü ve romantik prensi Chris Isaak; zamansız ve yenilikçi müziğiyle yaşayan en büyük saksofonculardan Joshua Redman; İngiltere’nin dünyaya kazandırdığı başarılı kadın müzisyenlerden YolanDa Brown; ilk kez Türkiye’deki sevenleriyle buluşacak, R&B, soul ve indie’nin genç ve tutkulu şairi Arlo Parks; Avrupa’nın merak uyandırıcı ve dinamik caz piyanistlerinden Baptiste Trotignon ve Kornél Fekete-Kovács yönetimindeki Avrupa’nın iddialı orkestralarından Modern Art Orchestra yer alıyor. Festivalin gelenekselleşen etkinlikleri bu yıl da devam ediyor. Müzikseverlerin Kadıköy’de adım adım iyi müziğin peşinde dolaşacağı +1’li Gece Gezmesi’nin bu yılki konukları arasında Hollanda’dan Thomas Azier ve Baby’s Berserk, Türkiye’den Gevende ve Korhan Futacı gibi sevilen isimler yer alıyor. Caz Vapuru, müzikseverleri Boğaz’ın seslerine cazı karıştıran, neşeli bir pazar gününe çağıracak. Festivalin müziği şehrin dört bir köşesine yaydığı ve her yaştan izleyiciye hitap eden ücretsiz Parklarda Caz konserleri bu yıl da İstanbul’un parklarını festival alanına çevirecek.
52. İstanbul Müzik Festivali, 21 Mayıs-12 Haziran tarihleri arasında müzikseverlere klasik müziğin yıldızlarıyla dolu bir program sunmaya hazırlanıyor. Festival, İstanbul’un en özel konser mekânlarında gerçekleştirilecek 25 konserde dünyanın dört bir yanından seçkin orkestraları ve önemli solistleri ağırlayacak. Festivalde Budapeşte Festival Orkestrası’ndan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’na, Festival Strings Lucerne’den Tekfen Filarmoni Orkestrası’na önemli toplulukların yanı sıra çağımızın en iyi piyanistlerinden kabul edilen Maria João Pires, “klasik müziğin pop starı” olarak tanımlanan Khatia Buniatishvili, Franz Liszt Oda Orkestrası’nın sanat direktörlüğünü yürüten viyolonselci István Várdai, piyano virtüözümüz Gülsin Onay, Romantik dönem repertuvarının önde gelen yorumcularından Francesco Piemontesi, bol ödüllü viyolonselci Edgar Moreau gibi yıldız solistlerin aralarında olduğu 60’ın üzerinde sanatçı izleyicilerle buluşacak. 52. İstanbul Müzik Festivali, 21 Mayıs’ta Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonu’nda, sadece Türkiye’de değil dünyada da ilgiyle takip edilen genç piyanist İlyun Bürkev ve ünlü şef Cem Mansur’un İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nı yöneteceği konserle açılacak. Konser öncesi Cem Mansur’a İstanbul Müzik Festivali Onur Ödülü takdim edilecek.
Salon’un yaz enerjisiyle birleşen Gezgin Salon Festivali bu yıl, 29- 30 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek. Cumartesi Stavroz (Live) ile tempo iyiden iyiye yükselirken, Pazar Parcels ve La Femme Bonus Parkorman’ı bir açık hava diskosuna çevirecek.
Performanslar ve Film Gösterimleri
Kundura Sinema’nın dünyadan yaratıcı belgeselleri buluşturan film programı Belgesel Film Kuşağı’nın 2024 seçkisi, Mayıs ve Haziran’da Pazar günleri Kundura Sinema’da sizi bekliyor. İsrail’den Gürcistan’a, Letonya’dan Katar’a uzanan geniş bir coğrafyadan toplam 6 filmin gösterileceği seçki, evrensel insan deneyimi ile kişisel insanlık hafızasını sorgulayan filmleri buluşturuyor. Madeleine Gavin’in Kuzey Kore’deki diktatörlükten kaçmayı başarmış aktivist ev mültecilerle görüştüğü ve geçen yıl Sundance Film Festivali’nden Seyirci Ödülü ile taçlandırılan ürpertici belgeseli “Ütopya Ötesi” (Beyond Utopia), Hassan Fazili’nin 2019’da uluslararası alanda büyük ses getiren ve Sundance, Berlin, Selanik film festivallerinden ödüllü sarsıcı biyografik filmi “Gece Yarısı Yolcuları” (Midnight Traveler) ve dünya şampiyonu ballroom dansçısı Pierre Dulaine’in Yahudi ve Filistinli İsrailli çocuklarla yaşadıklarını neşe ve tutkuyla perdeye taşıyan “Yafa’da Dans” (Dancing in Jaffa) ve Alon Schwarz’ın İsrail tarihinin sorgulanmayan karanlık bir dönemini açığa çıkaran DocAviv ödüllü belgeseli “Tantura”nın da aralarında olduğu filmler, 5 Mayıs- 2 Haziran tarihleri arasında her Pazar Kundura Sinema’da.
Belgesel tiyatronun öncülerinden Berlin merkezli Rimini Protokoll’den “Namevcut Konferans” (Conference Of The Absent), geçen yıl gördüğü ilgi üzerine Mayıs’ta yeniden Kundura Sahne’ye geliyor. Seyirciyi iklim krizi endişesinin tartışılacağı bir konferansın konuşmacılarına dönüştürecek performans, her gösteride yeni keşiflere ve hislere alanlar açan benzersiz bir deneyim sunacak. Konuşmacıların karbon ayak izini azaltmak adına fiziksel olarak bulunmadığı bu konferansta, Midilli Adası’ndan bir mülteci, uzaya uçuşa hazırlanan bir astronot ve savaş suçlularını temsil eden bir avukatın da aralarında olduğu alanında uzman dokuz kişi, Kundura Sahne’de seyirciler tarafından temsil edilecek ve canlandırılacak. Venedik Mimarlık Bienali’nin yanı sıra, Brüksel, Lizbon, Lüksemburg, Madrid, Paris ve Roma gibi birçok Avrupa başkentinde sahnelenen performansı, Helgard Haug, Stefan Kaegi ile Daniel Wetzel birlikte tasarladı, yazdı ve yönetti. Tiyatronun tüm performatif araçlarını kullanarak şaşırtıcı ve eğlenceli bir deneyim yaşatacak “Namevcut Konferans”, 11, 12, 18 ve 19 Mayıs tarihlerinde saat 17:00’de Kundura Sahne’de deneyimlenebilecek.
Ferit Edgü’nün 1964’te er-öğretmen olarak görev aldığı Hakkâri’nin Pirkanis köyündeki deneyimini düşsel bir kurguyla anlattığı 1977 basımı romanı O, Onat Kutlar tarafından romanın ruhuna uygun biçimde senaryolaştırılıp 1982’de Erden Kıral tarafından beyazperdeye uyarlanmış fakat doğunun yoksulluğunu, devletin zafiyetini gösterdiği gerekçesiyle uzun yıllar yasaklı kalmıştır. Türkiye’de ancak 1987’de gösterime girebilen film 1983’te Berlin Uluslararası Film Festivali’nde dört ödül kazanır. Müziği Timur Selçuk’a ait filmin şiirsel görüntüleri Kenan Ormanlar’a aittir.
Film, kendine ve çevresine yabancılaşmış kentli bir aydının hem mecburen hem isteyerek sürgün geldiği; yolu, elektriği olmayan köyde kendi dünyasına tamamen yabancı bir toplum ve kültürle, yokluk ve yoksullukla karşılaşmasını, bu sarsıcı karşılaşmanın kendi kimlik arayışına, varoluş meselesine yansımasını anlatır. “Kendini ararken başkalarını bulur”.
Filmi, 9 Mayıs, 6 Haziran ve 21 Haziran tarihlerinde saat 20.00’de Sinematek/Sinema Evi’nde izleyebilirsiniz.
Sinematek/Sinema Evi, 7 Mayıs- 23 Haziran tarihleri arasında Sergey Parajanov filmlerine ev sahipliği yapıyor.
Fotoğraf: Eric Baudelaire
İsmini Emad Burnat ve Guy Davidi’nin 5 Broken Cameras [Beş Kırık Kamera] filminden alan “Kırık Kameralar” gösterim programında, Filistin’de geçmişten bugüne yaşanan kayıplara bakan on film yer alıyor. Kurgu ile belgeselin sınırlarını genişleten filmlerden oluşan seçki, sömürgeci tahakküm pratiklerinin toplumsal, politik ve ekolojik katmanlarını irdeliyor. 4-27 Nisan tarihlerinde Salt Beyoğlu’ndaki Açık Sinema’da gerçekleşen gösterimlerin ardından seçkisinde yer alan tüm filmler 5 Mayıs Pazar gece yarısına kadar saltonline.org’da çevrimiçi olarak erişime açık olacak.
Pera Film, dünyanın önde gelen film mirası kuruluşlarından DFF – Deutsches Filminstitut & Filmmuseum iş birliğiyle gerçekleştirdiği “her şey film” programı 15 Mayıs – 1 Haziran 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek. Pera Film, Uluslararası Müzeler Günü’ne özel, DFF ile gerçekleştirdiği yeni iş birliği aracılığıyla kurumlar arası kültürel alışverişin ve sinema mirasının önemini vurguluyor. Almanya’nın Frankfurt şehrinde yer alan ve kökleri 1949 yılına dayanan DFF sunduğu müze, sinema, film arşivi, festivaller, dijital platformlar, araştırma ve dijitalleştirme projeleri ve eğitim programları aracılığıyla film kültürünü koruma ve dünyayla paylaşma misyonunu taşıyor. Film arşivinde Almanya sinemasının klasikleri ve çağdaş örneklerinin yanı sıra dünya sinemasının önemli eserlerini de barındıran enstitü, sinema tarihine ışık tutan belgesellerden deneysel filmlere, klasiklerden yenilikçi yapıtlara uzanan geniş bir koleksiyona sahip.
Başka şehirlere bakalım
Türkiye’den ve farklı coğrafyalardan birçok müzisyenin katılımıyla, geniş bir müzikal yelpazeden farklı türlerin ve ritimlerin bir araya geldiği Cappadox müzik programı; günün ilk ışıklarıyla başlayacak. Kapadokya’nın farklı mekanları ve etkileyici atmosferine özgü performanslar; Kızıl Vadi’de gerçekleşecek Gün Doğumu Konseri’yle başlayıp mağaradan dönüştürülen Müze Argos’un samimi odasında heyecan veren seslerle devam edecek. Vadi yamacında yer alan Argos Vadi Crystal Sahnesi’ndeki gün batımı buluşmalarından sonra Çiftlik Ev +1 Sahnesi akşamın ilk konserine ev sahipliği yapacak. Perili Ozanlar Vadisi’nin sihirli ve psikedelik atmosferindeki Volkswagen Sahnesi’nde gerçekleşecek konserler ve DJ performanslarıyla sonlanacak müzik programı; Cappadoxluları renkli, katmanlı ve dinamik bir sonik yolculuğa çıkarıyor. Geride bıraktığı edisyonlarında sergi ve programları Uçhisar, Avanos, Orta Hisar, Göreme ve Çavuşin’de gerçekleşen Cappadox’un merkezi Uçhisar oldu. Uçhisar çevresinde birbirine yürüme mesafesindeki mekanlarda ve vadilerde gerçekleşecek çok-disiplinli festival ve sanat programıyla Cappadox, Fulya Erdemci’nin eşsiz küratöryal vizyonuyla biçimlenmiş sanat programının geçmiş edisyonlarının birikimiyle ve onun çok kıymetli hatırasıyla Kapadokya’yı yeniden duyumsamaya davet ediyor. Cappadoxlular her sene olduğu gibi; müzik, çağdaş sanat, gastronomi, açık hava programlarından ve diğer etkinliklerden tercih ettiklerini seçerek kendi programlarını oluşturabilecek. Cappadox 23-26 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
6. Mardin Bienali 10 Mayıs- 10 Haziran 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek. Küratörlüğünü Ali Akay’ın üstlendiği bienal “Daha Uzaklara” başlığı altında günümüzde yaşamakta olduğumuz tüm sanatsal, siyasi ve sosyolojik sorunların ötesine nasıl geçebileceğimiz hakkında sorular soruyor. Bu yıl itibariyle Mardin Bienali’nin de uzun soluklu destekçileri arasında Hitay Vakfı da konumlanıyor. 2019 yılında Emin Hitay tarafından kurulan vakıf, eğitim, kültür ve sanat alanında; sanat üretimi, yayın, eğitim ve burs, sanatçıların yaşamı ve üretimi konusunda sürdürülebilirlik katkılarıyla biliniyor.
Antonio Cosentino’nun “Öğleden Sonra” adlı kişisel sergisi, 18 Mayıs’ta İMALAT-HANE’de açılıyor. Sanatçı, çalışma sürecinde sergiyi bir maceraya dönüştüren çağrışımlara ve anlık etkilere açık bir yol izliyor. İMALAT-HANE’nin yeni üretim desteğiyle, Cosentino’nun heykel, enstalasyon, tuval ve desen çalışmalarının yer alacağı sergiyi, 17 Ağustos’a kadar Bursa’da görebilirsiniz.
Orhan Taylan’ın büyük kısmını 2013 yılında yaptığı Gezi Resimleri ile DİSK’le beraber çalıştığı dönemden afişleri, fotoğrafları, çizimleri ve yazılarını buluşturan sergi; aile arşivi yanında DİSK ve SALT arşivinden bir seçkiyi de Bursa’ya taşıyor. 1 Mayıs kutlamalarının simge afişlerinin yaratıcısı Orhan Taylan, onsuz gerçekleşen ilk 1 Mayıs’ta saygıyla anılıyor. Figüratif üslubuyla Türk resim sanatında önemli bir konum edinen sanatçının üretimlerine farklı perspektiflerden mercek tutan “Orhan Taylan Sokağın Direniş Hafızası”, 28 Temmuz’a dek Nâzım Hikmet Kültürevi ve Meteor I Balat Kültürevi’nde görülebilecek.
Dünyayla kurulan ilişkilere dair tarifleri yeniden ele alan, araştırma ve programlarını Dilşad Aladağ’ın üstlendiği “Mahsul Vakaları”, işbirlikleri ve bir aradalıklara dayalı bir sergi ve kamu programı olarak, 27 Nisan’da İzmir’de yer alan Bayetav Sanat’ta açıldı. “Mahsul Vakaları”, Çukurova’da başlayan ve İzmir’de devam eden, Anadolu’nun Akdeniz kıyılarındaki kırsal modernleşme sürecinin çevresel, kültürel ve toplumsal mahsullerini araştıran “Mahsul Projesi”nin bir uzantısı. 2022 yazından bu yana süren, coğrafya gezileri, arşiv ziyaretleri, görüşmeler ve kayıtlarla beslenen araştırma, eş zamanlı olarak genişleyen çevrimiçi bir arşiv denemesi de sunuyor. İzmir ayağı BAYETAV Bir Arada Yaşarız Destek Programı kapsamında desteklenen “Mahsul Projesi”, ekolojiyi türler arası ilişkilerle kenetlenen çok katmanlı ve devingen bir ağ olarak ele alıyor. “Mahsul Vakaları” ile bugünün devinimlerini coğrafyadan hikâyelerle hatırlayarak, yeniden seslendirerek ve türler arası birliktelikler hayal ederek düşünmeyi öneriyor. Sergi, 22 Eylül 2024 tarihine dek Bayetav Sanat’ta ziyaret edilebilir.
Kadın sinemacıların emeğini görünür kılmak adına 26 yıldır düzenlenen Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, 27. yılında sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Bu yıl 9-16 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek festival, Türkiye’de ve Dünyada direnen, ilham veren ve dayanışma gösteren kadınların hikâyelerini Ankara seyircisiyle buluşturmaya hazırlanıyor. Festivalin bu yılki teması ise “Daha Fazlası, Daha Azı Değil: Sen Uçuşu Hatırla”.
- Ankara: Galeri Siyah Beyaz
40. yıl sezonunun son sanatçı ikilisi Ali Kotan, Murathan Özbek, “Bunu Siz Yaptınız” isimli sergide bir yıl boyunca birbirine hem yakın hem uzak olan Ankara ve İstanbul gibi iki farklı şehirde sürdürdükleri bir araya gelme pratiğine dair deneyimlerini izleyici ile buluşturuyor. Sergi, geleneksel malzemeyle diyaloğu son derece kuvvetli olan Ali Kotan ile fotoğraf ve AI gibi çağdaş malzemeyle diyalog kuran Murathan Özbek’i fotoğraf ve resmin iki yüzyıldır süren ilişkisi üzerinden bir araya getiriyor. Sergi 1 Haziran’a kadar ziyarete açık.
- Eskişehir: Ye’r Community
Ye’r Community, toplumsal konuları sansür kavramını merkeze alarak işleyen VALLUS Sergi ile 27 Nisan- 16 Mayıs tarihleri arasında Eskişehir Havacılık Müzesi II. Hangar’da izleyicilerle buluşuyor.
Bozcaada Caz Festivali, bu yıl doğanın en gizemli bağlantılarından ilham alıyor. 6-7-8 Eylül 2024 tarihleri arasında, adanın harekete geçiren dokusunda, müzikle sınırlı kalmayan bir yolculuğa çıkarıyor.
- Eskişehir: OMM – Odunpazarı Modern Müze Film günleri
OMM – Odunpazarı Modern Müze, Institut Français ve Goethe Institut işbirliği
ile sinemaseverleri Fransız ve Alman sinemasının etkileyici filmlerini
deneyimlemeye davet ediyor. Özenle hazırlanan film seçkisi Türkçe altyazılı
olarak 24 Nisan – 22 Haziran tarihleri arasında OMM Sinema takipçileriyle
buluşuyor.