Connect with us

Ne arıyorsun?

Argonotlar

Bülten Arşivi

Güncel Sanat Bülteni #6

Etel Adnan’ın ardından + OUT Collective ve dünyadan LGBTİ+ sanatçılar + Ayın sergi takvimleri

Argonotlar ekibinden herkese merhaba. Bir haftalık aranın ardından tekrar birlikteyiz. Bu hafta ODAK bölümümüze uluslararası çevrimiçi sergi platformu Vortic’le yaptığımız işbirliğini aldık. Hayatını kaybeden Etel Adnan’ı iki yazıyla andık. İstanbul, Ankara ve İzmir’deki Kasım-Aralık sergi takvimlerini de bültenin sonunda bulabilirsiniz. Dostlarınıza haber edip sergi gezisi planlarınızı hazırlamayı unutmayın. 

Odak

Vortic, galeri ve kurumların dijital sergiler yapabilmeleri için kurulmuş bir platform. Ancak sadece işin teknik kısımlarını halletmek değil, aynı zamanda bir ağ oluşturmak gibi dertleri de var. Tate, David Zwirner, White Cube gibi kurumlarla işbirlikleri geliştiriyor. 

Dünyadaki LGBTİ+ kuruluşlarını desteklemek amacıyla hareket eden OUT Collective de Vortic’in çalışmalarından biri. Eylül ayında gerçekleştirilmesi planlanan ancak pandemi nedeniyle iptal edilen Londra Pride etkinliklerine paralel olarak OUT Collective de sergilerini çevrimiçi ortamda gerçekleştirdi. OUT Collective’in çalışmalarına bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Bu kapsamda Vortic bizi işbirliğine davet etti. Argonotlar’dan Furkan Öztekin, Şili’den yayın yapan Artishock yazarı Alejandra Villasmil ve Birleşik Krallık’tan Kit Edwards kolektifte yer alan üçer sergiyi değerlendirdiler. 

Furkan Öztekin, Berke Yazıcıoğlu, Miguel Ángel Rojas ve Patrick Angus’un işlerini haz ve beden üzerinden ele aldı. 

Kit Edwards, Ros4 Luz ve Erinç Seymen’in çalışmalarını ve Victoria Miro seçkisini değerlendirdi. 

Alejandra Villasmil de Alair Gomes, Hudinilson Jr., Miguel Ángel Cárdenas ve Nilbar Güreş’in çalışmalarını yazdı. 

Yazıların İngilizce versiyonlarına da bağlantıdan ulaşabilirsiniz. 

Eleştiri

Eran Sabaner, çoğunlukla AIDS salgını ve sanat bağlamında değerlendirilen Félix González-Torres’in sanatını Marksist bir bakışla ele aldı

Komet’in Dirimart’taki “”Resim Sergisi”ni Uras Kızıl Hürriyet Kitap Sanat’a değerlendirdi. 

Ali Taptık, Orhan Cem Çetin’in 1995-2000 yılları arasında çıkardığı 14 kitaplık Karakutu Cep Fotoğraf Albümleri setini Manifold’a değerlendirdi. Böyle bir seri olduğunu ben de bilmiyordum. Fotoğraf kitaplarına meraklı olanlar yazıya göz atmalı.

Selman Akıl günümüzdeki sergileme pratiklerini ele alan iki bölümlük yazı kaleme aldı. Güncel popüler sergilerle ilgili tartışmalar için önemli bir katkı oldu bu yazılar. Birinci ve ikinci bölümler bağlantıda.

Gündem

Çok kültürlü, çok dilli sanatıyla hepimize heyecan veren Etel Adnan’ı 96 yaşında kaybettik. Yakın zamanda Adnan’ın çalışmalarını Pera Müzesi’ndeki İmkânsız Eve Dönüş sergisinde görmüştük. Nergis Abıyeva Argonotlar’daki sergi değerlendirmesinde şunları yazmıştı. “Bence Etel’in çok kültürlü, çok dilli yaşamı sanatçı kimliğini de şekillendiren bir olgu: Çocukken Rum annesinden öğrendiği Yunanca, babasından öğrendiği Arapça, ebeveynlerinin ortak dili olan Türkçe, doğduğu Lübnan’da ana dili gibi öğrendiği Fransızca, erken yaşta öğrendiği İngilizce, Etel’in her üretim alanına yeni bir dil hissiyle yaklaştığını duyumsatıyor.” Serginin küratörü Serhan Ada’nın K24’teki portre yazısına da göz atabilirsiniz

Instagram hesabımızdan görmüş olabilirsiniz. İstanbulİzmir ve Ankara’daki sergilere dair aylık takvimler hazırlıyoruz. Bize ulaşan bütün sergileri takvimize eklemeye çalışıyoruz. Sergi gezilerinize eşlik etmeniz için minik bir rehber niteliğinde. 

Argonotlar destekçilerinden Media4Democracy’e öykümüzü anlattık. İzlemek isterseniz Youtube kanallarından ulaşabilirsiniz. 

İlginizi Çekebilir

Söyleşi

Yelta Köm, Depo’da gerçekleşen “Üç Kapı” sergisini kamusal programı düzenleyenlerden Başak Ertür’le konuşarak ele aldı.

Kütüphane

Sanat Dünyamız Film Günleri’nin ikincisi bu yıl “Bir de Buradan Bak” başlığı altında 24-27 Ocak Tarihleri arasında gerçekleşecek. Bu vesileyle Senem Aytaç'ın Sanat Dünyamız...

Kütüphane

“Sakin Topraklar” sergisi vesilesiyle küratör Yasemin Ülgen ve direktör Esra Eldem’le Eldem Sanat Alanı’nın danışmanı Melike Bayık’ın gerçekleştirdiği söyleşi Argonotlar Kütüphanesinde.

Gündem

Bor Sanat konuşmalarının son oturumunda Türkiye’nin kültür-sanat ortamındaki eleştiri kültürü ve üslubu, geçmişten günümüze bir perspektifle ele alındı.