Connect with us

Ne arıyorsun?

Argonotlar

Gündem

İstanbul Şubat sergi rehberi

Bu ay İstanbul’un sergi gündemi oldukça yoğun. Pek çoğu ücretsiz olarak gezilebilecek 30’dan fazla sergi sanatseverleri bekliyor.

Anselm Reyle, Heavy sergisinden görünüm, Dirimart.

ÖNE ÇIKANLAR

Vahap Avşar / Müdahaleler
19 Şubat – 26 Mart, Yapı Kredi bomontiada

Vahap Avşar, eski ve yeni işlerinden oluşan Müdahaleler başlıklı sergiyle Yapı Kredi bomontiada’ya konuk oluyor. Sergi, Avşar’ın resim, fotoğraf, video, hazır-nesne ve yerleştirmelerini içeriyor.

Selim Süme / TRANSİT
10 Şubat – 19 Mart, Versus Art Project

Selim Süme,TRANSİT başlıklı sergisisinde fotoğraf çalışmalarıyla günlük ve sıradan olanı merkezine alıyor. Rastlantı ve kurgu arasındaki opak alanda salınan sergi, gündelik olanın estetize ve(ya) dramatize edilmesini araştırıyor.

Aykan Safoğlu / Teneffüs
15 Şubat – 24 Nisan, SALT Galata
Aykan Safoğlu’nun Hundsstern steigt ab [Sirius alçalıyor] (2020) videosundan bir kare
Sanatçı ve The Pill (İstanbul) izniyle

SALT Galata’daki Ardışık serisi Aykan Safoğlu’nunTeneffüs sergisiyle devam ediyor. Teneffüs, sanatçının ekonomi bilim dalından ödünç aldığı sermaye, varlık ve borçluluk kavramlarının sanatçının kişisel tarihindeki karşılıklarına odaklanıyor. Sergi, sanatçının yeni işlerine ek olarak Berlin Bienali için sipariş edilen 2020 tarihli Hundsstern steigt ab /Sirius alçalıyor videosu ile Null-Defizit (in Ablehnung) /Sıfır Açık (İnkâr) enstalasyonunun Türkiye’deki ilk gösterimine ev sahipliği yapıyor.

Kazı İzleri / Grup Sergisi
4- 25 Şubat, Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı

Kazı İzleri başlıklı sergi Orta Anadolu’nun bilinen en eski köyü, 10 bin 500 yıllık tarihe sahip Aşıklı Höyük üzerinden beş ülkeden 13 sanatçının işleri aracılığıyla sanat ve arkeoloji arasında bir diyalog kurmaya girişiyor. Fırat Arapoğlu ve Gary Sangster küratörlüğünde hazırlanan sergide çalışmaları yer alan sanatçılar arasında Özgül Arslan, Eva Bosch, Şahin Domin, Ahmet Rüstem Ekici, Leyla Emadi, Stephen Farthing, Murat Germen, Osman Nuri İyem, Blanca Moreno, Dillwyn Smith, Hakan Sorar, Anita Taylor ve Emre Zeytinoğlu bulunuyor.

OyunBu / Koleksiyon Sergisi
17 Şubat 2022 – 9 Nisan 2023, Arter
George Maciunas, Flux Pinpon, 1976, Yerleştirme görüntüsü: Starter, Arter, 2010
Fotoğraf: Murat Germen

Küratörlüğünü Emre Baykal’ın üstlendiği grup sergisi, Arter Koleksiyonu’ndan seçilen yapıtları çocukluk ve oyun kavramları etrafında bir araya getiriyor. Sergi, sanatın hem oyun kurucu hem oyun bozucu niteliklerini birlikte ele alarak oyunun özgürleştiriciliğini, gerçekliği askıya alışı ve yeniden kurgulayışındaki kural tanımazlığını, gündelik olanın dışına taşma ve tamamen kendine ait bir düzen ve anlam üretme şekillerini araştırmayı hedefliyor.

Haftalık güncellenen sergi rehberiniz Argonotlar Ajanda’yı ziyaret etmeyi unutmayın!

SOLO SERGİLER

Félix-Antoine Morin / Asemic Sound Mappings
19 Şubat – 10 Mart, Karşı Sanat Çalışmaları

Félix-Antoine Morin’in Türkiye’deki ilk kişisel sergisi Asemic Sound Mappings, Melis Bektaş küratörlüğünde Karşı Sanat Çalışmaları’nda izleyiciyle buluşuyor. Grafik notasyona benzeyen ve mevcut müzikal formları tasvir eden farklı mimarilerden ve çeşitli ses manzaralarının eşsiz hareketinden ilham alan alan sanatçı,bu sergide müzikal ve resimsel duyarlılıklarını aynı anda ifade ederek, boşlukta hareket eden, ritmi yüzeye taşıyan katmanlı resimlere yer veriyor.

Özlem Şimşek / Neriman Hanım
10 Şubat – 10 Mart, Vision Art Platform

Peyami Safa’nın Fatih-Harbiye romanında Doğu-Batı eksenli kültürel gerilimleri temsil eden, modernleşme krizi yaşayan bir ülkenin sembolü olarak yarattığı karakteri Neriman Hanım’ın peşine düşen Özlem Şimşek, geleneksel değerleri seçen Neriman Hanım’ı edilgen rolünden kendi hikayesini yazan avnagard bir sanatçıya dönüştürüyor. Serginin küratörlüğünü ise Ezgi Bakçay üstleniyor.

Pınar Marul / Köpek Islığı
9 Şubat – 12 Mart, 5533

Pınar Marul, Köpek Islığı başlıklı sergisinde organizmalarda “anomaliler” olarak ortaya çıkan, garip büyüme ve gelişme durumlarının büyüleyici taraflarıyla ilgileniyor. Sergi, canlıların alışılmadık görünümleri yüzünden kolayca göze çarptığı, çevreyle uyumunun zayıfladığı anlardan güç alıyor: Uyarıcı madde etkisinde ağını ören bir örümcek, hormonal değişim sonucu farklı dokuda ve biçimlerde boynuzlar geliştiren bir geyik, bir taşın deliklerinde ilerlemenin yolunu arayan mantarlar; her biri yapıtların inşasına nüfuz ediyor, uzuvlar ve uzantılar halinde mekâna yayılıyor.

Tayfun Gülnar / Açık Dünya
29 Ocak – 12 Mart, x-ist

Tayfun Gülnar’ın günümüz dünyasından uzakta sakin manzaraları ve dönüşüm içindeki figürlerini bir araya getirdiği Açık Dünya başlıklı sergisi, sanatçının 15. ve 16. yüzyıl Avrupa resminin ölçütleriyle oynadığı bir dizi eserden oluşuyor. Manzara ve iç mekân resimleri üzerinden kurduğu zamanlar arası ilişkiyi izleyiciyle buluşturan Gülnar kapalılık, güvenlik ve denetim kavramlarının birey üzerindeki bedensel ve zihinsel etkilerinden sıyrılmanın yollarını arıyor.

Harumi Nakashima / ufufu: a dozen of gloomy inners
29 Ocak – 5 Mart, Martch Art Project

Adını Harumi Nakashima’nın, belirttiği sesi fonetik olarak taklit ederek ortaya çıkmış bir kelime olan ve “kıkırdama” anlamına gelen ufufu isimli seramik heykel serisinden alan sergide, yeniden yapılandırılmış, yeniden bir araya gelmiş, yeniden tanımlanmış “varlıklar” yer alıyor. Sanatçının beden ve benlik arasındaki yüzleşmesini ve içgörüsünü betimleyen bu heykeller, “içerideki bene bir bakış” deyiminin fiziksel birer tasviri olarak aktarılıyor.

Christiane Peschek / OASIS
4 Şubat – 13 Mart, Sanatorium

Fizikselliğin maksimum düzeyde bilinçle birleştirildiği, maddi ve dijital arasında hareket eden hem fiziksel hem de sanal bir alan yaratmaya çalışan Christiane Peschek, Türkiye’deki ilk kişisel sergisi OASIS’te Roma banyolarından Japon onsenlerine, Fin saunalarına ve Orta Avrupa’daki kaplıcalara ve hamamlara kadar dünyanın tüm kültürlerindeki banyo geleneğinden ilham alıyor.

Kazım Şimşek / Moral
10 Şubat – 27 Mart, Evliyagil Dolapdere

Kazım Şimşek, Moral isimli sergisinde tuval ve kağıt üzerine mürekkep, yağlı boya ve akrilik gibi çeşitli malzeme ve tekniklerde ürettiği son dönem işleriyle beraber kendi pratiğinde uzun zamandır odaklandığı sınıf meselesine dair bir bakış sunuyor.

Emre Celali / Prytaneion
3 Şubat – 12 Mart, Labirent Sanat

Emre Celali’nin Prytaneion başlıklı sergisi, insanın doğayı kendine göre şekillendirmesini ve doğanın yapay olana karşı dönüşümünü mesele ediniyor. Sanatçı bu dönüşüm ve tahakküm kurma sürecinin başlangıcı olarak da ateşi merkeze koyuyor.

Özlem Tuna / Geriye Dönüp Baktığımda
8 Şubat – 11 Mart, Kale Tasarım ve Sanat Merkezi

Özlem Tuna’nın tasarım yolculuğunu kaleme aldığı kitabı “Geriye Dönüp Baktığımda”dan hareketle hazırladığı aynı adı taşıyan sergisi, bir tasarımcının dünyasını yansıtıyor.

Sergi, Tuna’nın tasarım yolculuğunun baş aktörleri hamur, çamur ve metal ekseninde şekilleniyor.

Göz Hizası / Mert Diner & Olcay Kuş
2 Şubat – 19 Mart, ART ON

Mert Diner ve Olcay Kuş’un şehrin duvarlarından yola çıkarak kurguladıkları Göz Hizası adlı sergi bir araya gelebilmeyi, gelememeyi ve bunun etrafındaki olasılıkları araştırıyor.

Lal Batman / Exposé
10 Şubat – 27 Mart, Anna Laudel Galeri

Lal Batman, Exposé başlıklı sergisinde teşhircilik ve röntgenciliğin çağdaş versiyonlarına odaklanarak kendimizi ve birbirimizi nasıl yansıttığımızın izini sürüyor. Küratörlüğünü Ebru Yetişkin’in üstlendiği sergi, sanatsal araştırma ve ifadenin sosyal medya platformları aracılığıyla sosyo-kültürel değişime nasıl yansıyabildiğini ortaya koyuyor.

Hülya Sedetmen / Uyanış
5 – 20 Şubat, Kalamış Galeri Binyıl

Hülya Sedetmen’in bu ilk kişisel sergisinde son iki yılda ürettiği tuval üzerine akrilik çalışmalar yer alıyor.

Banu Anka / Öteki
3 – 26 Şubat, PİLEVNELİ Project Dolapdere

Banu Anka, “ötekinin” arzunun nesnesi olması düşüncesinden yola çıkarak ürettiği çalışmalarına yer verdiği sergide, nesnesel ilişkilerin ötesinde var olan yükseliş ve yok oluş duygusundan besleniyor. Anka’nın “ötekini” ve kendisini resmettiği portreler, özne ve subje arasında istemsiz oluşan güç ve zevk duygularına değiniyor.

Gülen Eren / Ayaklarımın Altındaki Toprak
5-26 Şubat, Koli Art Space

Küratörlüğünü M. Wenda Koyuncu’nun üstlendiği Ayaklarımın Altındaki Toprak başlıklı sergi, Gülen Eren’in son yıllardaki üretimlerinden oluşuyor. Eril tahakküm dünyasında bütünsel bir beden ve benlik inşasının imkânsızlığını görünür kılan sergi; tesadüfi, olağan, gelip geçici gibi görünen birtakım psikolojik fenomenlerin ruhta ve bedende katılaşan imgelerini ortaya çıkarıyor.

GRUP SERGİLERİ

Gerçekte Olmayan Şeylerin Zihinsel Tahayyülleri / Grup Sergisi
8 Şubat – 12 Mart, Summart Sanat Merkezi

Gerçekte Olmayan Şeylerin Zihinsel Tahayyülleri sergisi Nergis Abıyeva ve Uras Kızıl’ın küratörlüğünde Ahmet Aydın Atmaca, Seçil Büyükkan, Ece Cangüden, Metin Çelik, Yüksel Dal, Irmak Dönmez, Uğur Güler, Gökçe Hiçyılmaz, Behçet Safa, Eda Sütunç ve Özlem Şahiner’in eserlerini bir araya getiriyor. Sergi, gerçekle gerçek olmayan arasındaki hudutta, gerçek olmayana, yani “şimdi ve burada” deneyimlemediğimiz için gerçek olmadığı kabul edilen spekülatif gerçekliğe yakın üretimleri odağına alıyor.

True Love Leaves No Traces / Grup Sergisi
8 Şubat – 19 Mart, Galerist

Küratörlüğünü Burcu Fikretoğlu’nun üstlendiği True Love Leaves No Traces başlıklı grup sergisi, adını Leonard Cohen’in bir şiirinden alıyor. Konukseverlik kavramını izinsiz ve beklenmeden geleni koşulsuzca, beraberinde getirdiği risklerle, bırakacağı izlerle kabul etmenin yollarını araştıran sergide Silva Bingaz, Claire Denis, Alfredo Jaar, Ismene King, Ariana Papademetropoulos, Necla Rüzgar, Anri Sala, Kiki Smith, Stefania Strouza, Hale Tenger ve Kostis Velonis’in işleri yer alıyor.

Muhtelif İstanbul / Arşiv Sergisi
4 Ocak – 30 Haziran, Ara Güler Müzesi

Adını Ara Güler’in arşivinde çeşitli konular için kullandığı “muhtelif” temasından alan sergi, Güler’in kadrajından fotoğraflarla ziyaretçileri İstanbul yolculuğuna çıkarıyor. Sergide, Ara Güler’in 58 farklı siyah beyaz İstanbul fotoğrafı, İstanbul slayt kutuları, Güler Apartmanı’ndan arşiv kutuları, Leica fotoğraf makinası ile 1950 ve 1960’lı yıllara ait kontak baskı örnekleri yer alıyor.

Farazi / Grup Sergisi
10 Şubat – 10 Mart, Taksim Sanat

Taksim Metro İstasyonu girişinde yer alan Taksim Sanat, Farazi başlıklı grup sergisine ev sahipliği yapıyor. Bahar Oskay Artam, Bengisu Bayrak, Beyza Boynudelik, Eda Emirdağ, Fırat Engin, Fırat Neziroğlu, Kerem Topuz, Maartiz, Melike Kılıç, Merve Dündar, Onur Fendoğlu, Pemra Aksoy, Saliha Yılmaz, Sevim Özyurt, Şevval Konyalı, Tolga Turan, Tuğçe Aytürk, Yeşim Us’ un eserlerinin yer aldığı serginin küratörlüğünü Meriç Aktaş Ateş üstleniyor.

AS IF IT COULDN’T / Grup Sergisi
2 – 26 Şubat, The Pill

The Pill, galerinin kuruluşunun 6. yılını Soufiane Ababri, Raphaël Barontini, Mireille Blanc, Pablo Dávila, Berke Doğanoğlu, Merve Denizci, Elif Erkan, Louis Gary, Leylâ Gediz, İrem Günaydın, Fırat İtmeç, Kadir Kayserilioğlu, Eva Nielsen, Lux Miranda, Daniel Otero Torres, Theo Pinto, Aykan Safoğlu, Elsa Sahal, Ugo Schiavi, Apolonia Sokol, Marion Verboom’un yeni işlerine yer verdiği AS IF IT COULDN’T başlıklı grup sergisiyle kutluyor. Değişken bir çağda kırılganlığı kutlayan sergi, Lawrence Weiner’in bir eserinden ilham alıyor.

Teksin Özgüz Anısına Koleksiyonundan Bir Seçki / Koleksiyon Sergisi
3 – 28 Şubat, Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi

Mine Sanat Galerisi’nin kurucusu Mine Gülener’in organize ettiği Teksin Özgüz Anısına Koleksiyonundan Bir Seçkiadını taşıyan sergi, Teksin Sanat Galerisi kurucusu Teksin Özgüz’ün, 20 yıllık sanat galericiliği süresince oluşturduğu sanat koleksiyonundan bir seçkiyi izleyiciyle buluşturuyor.

Aşk’la / Grup Sergisi
12 Şubat – 12 Mart, Ekavart Galeri

Ekavart Galeri, Aşk’la başlığı altında Ardan Özmenoğlu, Ahmet Rüstem Ekici, Ali Emre Doğramacı, Çağdaş Erçelik, Fırat Engin, Genco Gülan, Gül Ilgaz, Hakan Sorar, Haydar Akdağ, Leyla Emadi, Melike Kılıç, Sesil Beatris Kalaycıyan, Şirin Melek ve Özge Tan’ın eserlerine yer verdiği grup sergisine ev sahipliği yapıyor.

DEVAM EDENLER
Cem Sonel / Bir ve Sıfır İki Eder
13 Ocak – 27 Şubat, Anna Laudel Galeri

Cem Sonel, dijital tabanlı seri işleri ve graffitileri dahil olmak üzere farklı tekniklerde üretilmiş işlerine yer verdiğiBir ve Sıfır İki Eder başlıklı sergide “0” rakamının felsefede mevcut olmama durumu, mutlak anlamda yokluk ve hiçlik anlamına gelen “göreli hiçlik” konuları üzerinde duruyor.

Mahmut Celayir / Peykerun
18 Ocak – 16 Nisan, İş Sanat Kibele Sanat Galerisi

İş Sanat Kibele Sanat Galerisi’ndeki Peykerun başlıklı sergi, Mahmut Celayir’in 1970’lerden günümüze uzanan doğa manzarası üstüne temellenmiş yapıt üretiminin önemli bir kesitini sunuyor.

Seniha Ünay & Aytuğ Aykut / Faunaya Ağıt
13 Ocak – 19 Şubat, Simbart Projects

Faunaya Ağıt, insan merkezciliği, hayvanlarla ilişkimiz üzerinden sorguluyor; egemen ve buyurgan özne olarak insanla, insan bakış açısından ele alınan hayvanın ilişkisi üzerine eğiliyor. Bu bağlamda hayvan türlerini yeryüzünde belirli bir yaşam alanına göre sınıflandıran faunaya dönüp bakarken ağıt niteliğinde bir gerçekliği izleyici ile buluşturuyor.

Anselm Reyle / Heavy
28 Ocak – 20 Şubat, Dirimart

Çalışmalarını Berlin’de sürdüren Alman sanatçı Anselm Reyle’nin Heavy başlıklı sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi büyük seramik nesneler, tuvale gerili çuval üzerine soyut resimler, folyo resimler ve kıvrılmış metal parçaların öbeklendiği, renkli neon ışıklarla parlak bir gösteri sunan “Scrap Metal” serisinden resimlerden oluşuyor.

Yavuz Tanyeli / Eşek
29 Ocak – 27 Şubat, C.A.M Galeri

Yavuz Tanyeli’nin 1980’li yıllarda eserlerine dahil olmaya başlayan eşek imgesini doğaya dair yansımaları eşliğinde, lekeci bir yaklaşımla oluşturduğu yeni serisi C.A.M Galeri’de izleyiciyle buluşuyor.

İlginizi Çekebilir

Söyleşi

Civan Özkanoğlu ile .artSümer'de gerçekleşen ilk kişisel sergisi "Hepimiz Biliyoruz"u konuştuk.

Duyurular

Argonotlar Almanak 2024'ün basılı olarak yayımlanması için başlattığımız destek kampanyasının detayları bağlantıda!

Söyleşi

Uluslararası Sinop Bienali’nin yaratıcı sürecinin merkezinde yer alan Hal kolektif’le, şehirle kurduğu bağlar ve katılımcı bir yaklaşımla gerçekleştirdiği projeler üzerine konuştuk.

Söyleşi

Diclekent’teki yeni mekânları vesilesiyle Merkezkaç Sanat Kolektifi’nden Uğur Orhan’la konuştuk.