Gündem

İstanbul yaz sergileri listesi

Yaz günlerinin sıcağından kaçıp serin müze ve galeri mekânlarında sanatla buluşabileceğiniz sergileri bir araya getirdik.

ÖNE ÇIKANLAR

Koyun Koyuna / Grup sergisi
18 Mayıs 2022 – 29 Ocak 2023, Arter

Küratörlüğünü Eda Berkmen’in üstlendiği “Koyun Koyuna” başlıklı grup sergisi, uyku temasıyla bağlantılı mahremiyet ve paylaşım, birey ve topluluk, kucaklanma ve kısıtlanma, direniş ve teslimiyet, ilerleme ve tekrar gibi kavramlar etrafında toplanıyor. Sergide; Ahu Akgün, Rasim Aksan, Alaettin Aksoy, Ann Antidote, Yüksel Arslan, Volkan Aslan, Ece Bal, Başak Bugay, Gökhan Deniz, Şükriye Dikmen, Marlene Dumas, Emine Ekinci, Annika Eriksson, İnci Furni, Nazmi Ziya Güran, İhsan Cemal Karaburçak, Gizem Karakaş, Evrim Kavcar, Merve Kılıçer, Eva Kotátková, Jarosław Kozłowski, Can Küçük, Nevhiz, Lara Ögel, Aslı Özdoyuran, İz Öztat, Necla Rüzgar, Pierrick Sorin, Mladen Stilinović, Etem Şahin, Ali Emir Tapan, Defne Tesal, Begüm Yamanlar’ın yapıtları yer alıyor.

Ahmet Doğu İpek / Başımızda Siyahtan Bir Hâle
18 Mayıs 2022 – 29 Ocak 2023, Arter

Ahmet Doğu İpek, “Başımızda Siyahtan Bir Hâle” sergisinden görünüm.

“Başımızda Siyahtan Bir Hâle”, Ahmet Doğu İpek’in 2020–2022 yılları arasında farklı mecraları kullanarak bu sergi bağlamında ürettiği eserleri bir araya getiriyor. Kum fırtınası, yanardağ patlaması, heyelan ve güneş tutulması gibi doğa olaylarından yola çıkan resimler, çizimler, yerleştirmeler ve video eserler, insan ölçeğini aşan görkemli varoluşlarıyla hem büyüleyici hem de ürkütücü bir nitelik üstlenen bu fenomenleri soyut bir dille yorumluyor. Küratörlüğünü Selen Ansen’in üstlendiği sergi, merkezine aldığı fenomenlerin dehşet verici görkemi karşısında yapılacak tek şeyin görünenin seyrine dalmak olduğuna işaret ediyor.

Arter’de aynı zamanda Bill Fontana: İo’nun Yeni Sesi, Locus Solus, OyunBu sergileri de yaz boyunca ziyaret edilmeye devam edilebilecek.

Bilinmeyene Doğru / Koleksiyon sergisi
28 Mayıs – 14 Ağustos, SALT Galata ve SALT Beyoğlu

Varşova Modern Sanat Müzesi’nin video ve film koleksiyonundan bir seçkiden oluşan sergi, 1989 sonrası dünyada sanatın, yerleşik tarihsel ve kültürel anlatıları kırma, başka öznellik ve anlatılara alan açma potansiyeline odaklanıyor. Sergide Diane Severin Nguyen, Nathalie Djurberg, Agnieszka Polska, Jósef Robakowski, Duncan Campbell, Deimantas Narkevičius, Shana Moulton, Jananne Al-Ani, Oleksiy Radinsky, Neil Cummings ve Marysia Lewandowska’nın işleri yer alıyor.

David Hockney / Baharın Gelişi, Normandiya, 2020 
11 Mayıs – 29 Temmuz, Sakıp Sabancı Müzesi

David Hockney, Baharın Gelişi, Normandiya, 2020 sergisinden görünüm.

Sergi, David Hockney’nin Covid-19 salgınının ilk döneminde Normandiya’daki evinde iPad ile yaptığı ve baharın gelişini müjdeleyen 116 resminden oluşuyor. Sergideki iPad resimleri; Hockney’nin meyve ağaçları, çalılar, çiçek bahçeleri, gölet ve nehirler, tarlalar ve uzak tepelere uzanan bir manzarada çalıştığını, baharın her yıl tekrarlanan yolculuğunu her gün gözleyerek, çıplak ağaçlardan tomurcuk ve çiçeklere, yeşil yapraklara kavuşana kadar yakaladığını gösteriyor.

Sergi ziyaretiniz öncesinde David Hockney’nin altmış yıla yayılan sanatına yakından baktığımız yazımıza göz atmak isterseniz: 10 maddede David Hockney

SOLO SERGİLER

Mike Berg / Günler ne içindir – Günler yaşadığımız yerdir. 
27 Mayıs – 8 Temmuz, Galeri Nev İstanbul

Başlığını Philip Larkin’e ait “Günler” adlı şiirin dizelerinden alan sergide, sanatçının metal yerleştirmeleri ve metal duvar işlerinin yanı sıra Line Press Limited’den Ruth Lingen ile işbirliği içinde ürettiği kağıt üzerine bronz baskı eserleri yer alıyor.  

Axel Hütte / Chronostasis
30 Nisan – 28 Ağustos, Borusan Contemporary

Kalabalıklardan arınmış şehirleri ve görkemli manzaraları fotoğraflamasıyla tanınan Alman sanatçı Axel Hütte’nin sergisi, sanatçının Efes, Milet, Perge, Sagalassos, Hierapolis ve Afrodisias’ın da aralarında bulunduğu on dört antik kentte çektiği fotoğraflardan oluşuyor. Serginin küratörlüğünü Hans Irrek üstleniyor.

Melih Çebi / Aralık’ta Çiçekler
27 Mayıs – 27 Haziran, Büyükdere35

Melih Çebi’nin 1Duvar Sergileri kapsamındaki ‘’Aralık’ta Çiçekler’’ başlıklı sergisi kendini bulma, çocukluk anılarının titiz bir geçmişe bakışından ortaya çıkan kimliğini keşfetme ve varoluşsal sorunlar üzerine düşünme eğilimine odaklanıyor.

Erdal Duman / Bu İşte Bir Terslik Var 
17 Mayıs – 2 Ağustos, .artSümer

“Bu İşte Bir Terslik Var” sergisinde hakikat sonrası çağda, toplum tarafından doğru ve gerçek olarak kabul edilen değerleri sorgulayan Erdal Duman, bir metafor olarak karşımıza farklı biçimlerde çıkan terslik kavramına odaklanarak yerküre ve geleceğe dair yeni bir bakış açısı sunuyor. 

Yalçın Gökçebağ / Geçmiş Uzun Sürer
26 Nisan – 23 Temmuz, İş Sanat Kibele Sanat Galerisi

Yalçın Gökçebağ’ın “Geçmiş Uzun Sürer” başlıklı sergisi, sanatçının Anadolu yaşamını, insanını ve doğasını yansıtan  farklı dönemlerine ait resimlerinden oluşuyor. 

Isaac Chong Wai /  Ağlamaya devam edersek, kör olacağız 
17 Mayıs – 30 Temmuz, Zilberman Selected

Isaac Chong Wai, Ağlamaya devam edersek, kör olacağız sergisinden görünüm.

Isaac Chong Wai’nin “Ağlamaya devam edersek, kör olacağız” (If we keep crying, we will go blind) başlıklı sergisinde büyük bir yerleştirme, iki kanallı bir video, bir dizi ipek baskı, ışıklı bir kutu ve bir performans olmak üzere yeni çalışmaları yer alıyor.

Özgür Demirci / Vaatler Antolojisi
14 Mayıs – 19 Haziran, Pilot Galeri

Hafızayı merkeze alan, bireysel ve toplumsal olayların kurgusunu farklı üretim pratikleriyle gerçekleştiren Özgür Demirci’nin son üç yıla yayılan düşünce sürecinin ardından ürettiği video, obje ve yerleştirmeleri bir araya getiriyor.  

Ayşenur Şentürk / Arayış &
Emre Erkmen / A Secret About a Secret
10 Haziran – 30 Temmuz, Mixer

Mixer yazı iki solo sergiyle karşılıyor. Ayşenur Şentürk, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümünden mezun olmasının ardından eğitiminin sınırlarının dışında kendi içinde arayışında olduğu dünyaları ve bu dünyaların varlıklarını bulmak için adım attığı ilk solo sergisi Arayış ve uzun yıllardır sinema sektöründe görüntü yönetmenliği yapan Emre Erkmen’in ilk fotoğraf sergisi A Secret About a Secret Mixer’de.

Can Göknil / Belki Varmış Belki Yokmuş 
17 Mayıs – 25 Haziran, Bozlu Art Project Mongeri Binası

Can Göknil, Geyik Bynuzu Uğuru, Tuval üzerine akrilik, 90 x 90 cm., 2019.

Sanatçının 2018 tarihli retrospektifinden sonra ürettiği son dönem çalışmalarının izleyici ile buluşacağı sergi, kadim kültürlerden bu yana insanların hayal gücüne, inançlarına, gelecek algılarına şekil veren gezegenler ve çeşitli gök cisimlerinin farklı kültürlerde yeni isim ve anlamlar kazanarak devam eden sürekliliğine ve çeşitli mitolojik hikâyelere odaklanıyor.

Evren Erol / Biraz Öncesi 
17 Mayıs – 18 Haziran, Bozlu Art Project Mongeri Binası

Bilge Karasu’nun “Asıl mutluluk bu olsa gerek, ulaşmaya can attığımızın biraz öncesi” cümlesinden yola çıkan sergi, mutluluğu değil, ulaşma sürecini aktarmayı deniyor. 

Hakan Topal / Canlıların Geçici Meclisi 
12 Mayıs – 2 Temmuz,DEPO

Hakan Topal, Canlıların Geçici Meclisi.

Üretim pratiği sanat, teknoloji, hukuk ve eleştirel sorgulamanın kesişiminde yer alan sanatçı, “Canlıların Geçici Meclisi”nde Türkiye’de daha önce gösterilmemiş, birbiriyle ilintili üç projeyi biraraya getiriyor. Roboski aileleri, İkizköy Direnişi ve nesli tükenmekte olan kelaynakları yan yana getiren sergide farklı hak arayışlarına dair bir yerleştirme ve videolar yer alıyor. 

Zeynep Gönen / Tanıdık/Tuhaf
11 Haziran – 4 Temmuz, KOLİ Art Space

Küratörlüğünü Sınır/sız ekibinin üstlendiği, Zeynep Gönen’in İstanbul’daki ilk kişisel sergisi “Tanıdık/Tuhaf”, 11 Haziran – 4 Temmuz 2022 tarihleri arasında, KOLİ Art Space’te izleyiciyle buluşuyor.

Zeynep Gönen, değişken form ve izlerin iç içe geçtiği, ikiliklerin hakim olduğu işleriyle izleyiciye davetkâr bir zemin sunar. Gündelik hayatta görmezden geldiğimiz ya da göz ardı ettiğimiz tanıdık detayları tuhaf yönleriyle ele alır.

Manuel Çıtak / islomania 
12 Mayıs – 2 Temmuz, DEPO

Manuel Çıtak’ın Depo’da gerçekleşecek kişisel sergisi islomania, adını ilk olarak yazar Lawrence Durrell’in Reflections on a Marine Venus (1953) isimli kitabında kullandığı ve bir hastalık olarak tanımladığı “ada sarhoşluğu”ndan alıyor. Çıtak’ın ilk kişisel sergisi olan islomania’daki işleri doğanın el değmemişliği ve azametini gösteren, adanın “dışarı kapanmışlık” hissini kuvvetlendiren genel manzaralar; büyük boşluklarda adeta ölçeği belirleme görevi üstlenmiş insanlar veya başka canlıların doğayı izlediği, “zamanın durduğu” fotoğraflar ve fotoğrafının çekildiğinin farkında olan veya olmayan insanların doğayla tek vücut olduğu daha yakın plan “arınma” fotoğrafları olarak gruplandırmak mümkün. 

Peter Hristoff / Yol 
21 Mayıs- 30 Haziran, C.A.M Galeri

İstanbul doğumlu, New York’da yaşayan görsel sanatçı Peter Hristoff’un eserlerine dair bir gözlem sergisi niteliğinde olan “Yol”, sanatçının 1987 ve 2022 yılları arasında ürettiği işlerini bir araya getiriyor. Sergi, Hristoff’un kimlik ve maneviyat gibi küresel konuları ele alan çizim, baskı resim ve kağıt üzerine resimlerinden oluşuyor. 

Silvia Bener / Yüzeyin Ötesinde: Su 
17 Mayıs – 30 Haziran, Kale Sanat ve Tasarım Merkezi 

Silvia Bener bu ilk kişisel sergisinde, her şeyin özü ve varoluşun kendini görünür kıldığı bir kavram olarak suyu araştırdığı çalışmalarından bir seçki sunuyor. Küratörlüğünü Rana Kelleci’nin üstlendiği sergide Bener, geleneksel ebru sanatından ilhamla su üzerine boyalarla çalıştığı bir teknik uyguluyor.

Tayyibe Benek / Çözülme
13 Mayıs – 25 Haziran, Simbart  Projects

Tayyibe Benek’in sergideki çalışmaları temelde yüzey fikrine dayanıyor ve ifade, yolunu bulduğu kanaldan, sürecin gereksinimi olduğu bir yüzey ile birleşiyor. Baskıdan damlaya, kağıttan kumaşa ve defterlere devam eden bu süreç belli bir mesafeden bakınca hal değişimlerine dönüşüyor. Sergi, içinde devinen ve kendini yeniden ortaya koyan, yüzeyden yüzeye akan, seken, geçen söylemler toplamını oluşturuyor.

GRUP SERGİLERİ

Ve Şimdi İyi Haberler / Koleksiyon sergisi
13 Nisan – 7 Ağustos, Pera Müzesi

Ve Şimdi İyi Haberler: Nobel Koleksiyonu’ndan Eserler sergisinden görünüm.

Annette ve Peter Nobel’in “Basın Sanatı” adını verdikleri koleksiyondan eserlerle oluşturulan Ve Şimdi İyi Haberler sergisi, 18. yüzyıl sonlarında düzenli gazetecilik faaliyetinin oluşması ve 19. yüzyılda resimli dergilerin basılmasından yola çıkarak kitleselleşen iletişim araçları ve sanat arasındaki diyaloğa odaklanıyor. Alberto Giacometti, Aleksandr Rodchenko, Andy Warhol, Andreas Gursky, Bedri Baykam, David Hockney, Dennis Hopper, Elmgreen & Dragset, Henri Cartier-Bresson, Joseph Beuys, Özlem Günyol & Mustafa Kunt, Le Corbusier, Malevich, Man Ray gibi önemli sanatçıların 300’e yakın eserini bir araya getiren serginin küratörlüğünü Christoph Doswald üstleniyor. 19. yüzyıldan günümüze, medya tarihinde son 150 yılın bilim, kültür ve siyasetteki en can alıcı meselelerini gözler önüne seren sergi, geçtiğimiz 20 yılda yaşanan büyük değişimlere ve bu değişimlerin medya sanatındaki etkilerine ilişkin de önemli ipuçları veriyor.

Ölümsüz Yüzler / Koleksiyon sergisi
16 Mayıs 2022 – 27 Kasım, Yapı Kredi Müzesi

Ölümsüz Yüzler sergisinden görünüm.

’Beyoğlu’ndaki Yapı Kredi Kültür Sanat’ın 1. katında bulunan Yapı Kredi Müzesi’nin 30. yılı, Uluslararası Müzeler Günü’ne özel hazırlanan “Ölümsüz Yüzler” sergisiyle kutlanıyor. Uluslararası Müzeler Günü için belirlenen “Müzelerin Gücü” temasından ilham alan sergi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri ve Sadberk Hanım Müzesi koleksiyonlarından seçilen mermer heykeltıraşlık eserleri ile Yapı Kredi Müzesi koleksiyonunda yer alan portre betimli sikkeleri bir araya getiriyor.

Dévoyé / Grup sergisi
10 Mayıs – 14 Haziran, Martch Art Project

Fransızcada “baştan çıkarma” anlamına gelen ve günümüzde siyasallaşan insan bedeninin araçsallığı, haz ve hazzın temel ilkelerini sorgulayan “dévoyé” kavramı etrafında şekillenen sergide Murat Önen, Sonja Yakovleva, Metehan Törer ve Serra Duran’ın işleri yer alıyor. 

Uçuruma Yerleşmek / Grup sergisi
13 Mayıs – 1 Temmuz, Zilberman İstanbul

Cengiz Tekin, Natürmort, Arşivsel pigment baskı, 90 x 130 cm.

Memed Erdener, Erkan Özgen, Sandra del Pilar, Yaşam Şaşmazer, Neriman Polat, Cengiz Tekin, Isaac Chong Wai ve İsmail Yılmaz’ın yapıtlarını bir araya getiren sergi, temsil, kimlik, keder, adalet, dayanışma, isyan ve psikolojik ikilem kavramları etrafında derinleşiyor. Serginin küratörlüğünü Naz Kocadere üstleniyor.

Yine Boya / Grup sergisi
7 Mayıs – 30 Haziran, Pi Artworks

Can Aytekin ve Yasemin Nur tarafından düzenlenen Yine Boya adlı sergiyle, Pi Artworks’ün Londra’da başlattığı galeri-üniversite işbirliği İstanbul’a taşınıyor. Projenin bu ilk sergisinde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi 2020-2021 mezunu 10 genç sanatçının çalışmaları yer alıyor.

Kesişme VII / Grup sergisi
13 Mayıs – 2 Temmuz, x-ist

x-ist’in genç yetenekleri bir araya getirdiği keşif serisi Kesişme’nin yeni edisyonunda Büşra Çeğil, Pelda Aytaş, Sayna Soleimanpour’un sergiye özel hazırladıkları yapıtları yer alıyor. 

Le Voyage / Grup sergisi
11 Mayıs – 30 Haziran, Decollage Art Space

19. yüzyılın önemli Fransız şairlerinden, modernist estetiğin habercisi Charles Baudelaire’in aynı isimli şiirinden ilham alan “Le Voyage” başlıklı sergi, modern Türk resminin usta sanatçılarını bir araya getiriyor. 


Daha fazla Argonotlar içeriği için

İlginizi Çekebilir

Kütüphane

21 Aralık 2024 tarihine kadar Bozlu Art Project Mongeri Binası’nda görülebilecek olan “İçinde Bir Bağ” sergisinin katalog metni Argonotlar Kütüphanesinde.

Kütüphane

Sibel Kırık'ın "Akt-Metabol" isimli kişisel sergisi için Emre Zeytinoğlu'nun kaleme aldığı metin Argonotlar Kütüphanesinde.

Eleştiri

Galerist’te yer alan “Distilled From Scattered Blue” sergisi vesilesiyle mavinin yolculuğu, potansiyeli ve çağrışımları üzerine…

Kütüphane

Mehmet Çeper'in "Derhal" isimli kişisel sergisinin katalog metni Argonotlar Kütüphanesinde.

© 2020

Exit mobile version