Connect with us

Ne arıyorsun?

Argonotlar

Eleştiri

İzmir Kasım – Aralık sergi takvimi

İzmirli sanatseverleri Kasım ve Aralık ayları boyunca grup sergiler, solo sergiler, arşiv ve koleksiyon sergilerinden oluşan birçok sergi bekliyor.

Cemal Demir, Yumurtam Sıcak, 2017, Kâğıt üzerine yağlı boya, 68x51 cm.
İçindeki özlem yalnızca geçmişe değil, biliyorum
30 Ekim – 31 Aralık 2021, Kendine Ait Bir Oda @ Çatı Açık Sanat Alanı ve Galeri

SAHA Derneği tarafından desteklenen Kendine Ait Bir Oda tarafından gerçekleştirilen İçindeki özlem yalnızca geçmişe değil, biliyorum sergisinde 80’lerin başıyla 90’ların başı arasında Dokuz Eylül Üniversitesi’nde sanat eğitimi almış on çağdaş sanatçıyı bir araya getiriyor. Kendine Ait Bir Oda kurucu direktörü Esra Okyay’ın davetiyle sergiye katılan sanatçılar, unutulanlardan geriye kalanlara ve geçmişte kalan hikâyelerin bugüne yansımalarına odaklanıyor. Sergide sanatçılar Sevgi Avcı, Vahap Avşar, Ramazan Bayrakoğlu, Telat Cengiz, Hatice Güleryüz, Leyla Dönmez Suveren, Oktay Şahinler, Esra Şakir, Mürüvvet Türkyılmaz ve Ekrem Yalçındağ yer alıyor.

Serginin yer aldığı Çatı Sanat Alanı ise kültür ve sanat alanında yeni bir dinamik oluşturmak, sanat üretimini ve izleyicisini arttırmak, üreticiler arasında yeni iletişim yöntemleri kurmak amacı ile heykeltıraş Onur Kocaer ve peyzaj mimarı Özay Yerlikaya tarafından İzmir’de kurulan kâr amacı gütmeyen bir organizasyon.

Tepenin Sonundan Sonra / Grup sergisi
30 Ekim – 30 Kasım 2021, Kendine Ait Bir Oda @ Dar Mekan & Darağaç Karargah

Tepenin Sonundan Sonra sergisi, Kendine Ait Bir Oda tarafından düzenlenen İçindeki özlem yalnızca geçmişe değil, biliyorum sergisine paralel olarak, aynı üniversitenin yeni nesil sanatçılarına odaklanıyor. Kuşaklararası diyalog ve deneyim aktarımına vurgu yapan sergi, adını Patti Smith’in çocukluğa, gençliğe, sanata doğru yaptığı zihinsel yolculuklarını anlattığı kitaptan alıyor. Tepenin Sonundan Sonra engebeli yollardan varılacak manzaraya uzanan yaşam anlatılarının kolektif çabayla iyileştiği bir dünya umudunu içinde taşıyor.

Sergide sanatçılar Anıl Emene. Arca Yalçın, Ayşe Yıldırım, Berna Dolmacı, Burak Taşdemir, Buse Atay, Cansu Kuyucu, Deniz Göl, Dilara Özüçelik, Ece Pek, Efe Önal, Emre Evcimen, Gözde Belen. Melike Çetin, Nurdan Topsakal, Oğuz Gököz, Okyanus Çağrı Çamcı, Sanem Gürbulut, Sedat Ayhan, Selen Kalaycı Serhat Erdem, Soner Akbin, Talha Demiral, Tuğçe Temiz, Yekateryna Grygorenko eserleriyle yer alıyor.

Ankara Anlaşması (1921-2021) / Arşiv sergisi
2 Kasım – 31 Aralık 2021, İzmir Fransız Kültür Merkezi

Fransız ve Türk diplomatik arşivlerinden az bilinen belgelere dayanan sergi, sizi 1919’dan 1926’ya Paris ve Anadolu arasında, “Ankara tarihini” yazan metinleri ve insanları (yeniden) keşfetmeye götürüyor. Sergi Türkçe ve Fransızcadır.

Zaman Neyle Ölçülür? / Grup sergisi
23 Ekim – 23 Kasım 2021, Ayzeradant Galeri

2021 Eylül ayında Kemeraltı Antikacılar Çarşısı’nda açılan Ayzeradant Galeri ikinci sergisini gerçekleştiriyor. Farklı nesillerden sanatçılar; Nazan Azeri, Yekateryna Grygorenko, Ali Kanal, Umut Reyhanlı, Ayşe Önel, Genco Gülan, Neda İsmail Atar, Selin Özer, Cemal Şamlı ve Pınar Derin Gençer, Zaman Neyle Ölçülür? sorusu etrafında bir araya geliyor, düşünüyor ve plastik önermeler sunuyor. Küratörlüğünü galerinin kurucusu Nihat Özdal’ın gerçekleştirdiği serginin yola çıktığı sorulardan birkaçı şunlar: Zamanın ölçümü sorununu zaman-ölçer araçlar çözebilir mi? Saat sadece mekanik sanatının parlak bir ürünü müdür? Sadece otomatik bir makine midir, tuhaf bir cihaz mıdır? İzmir Saat Kulesi’ne de göndermeyle, neden büyük şehirlerde meydanlarda saat vardır? Sergide zamanı çağdaş sanatçılar eserleriyle ölçmeyi deniyor.

UR Collective / Nazireler Kitabı
17 Temmuz – 30 Kasım, Çevrimiçi sergi

Monica Papi’nin kurduğu, Urla merkezli, kâr amacı gütmeyen kültür-sanat oluşumu UR Collective, Kültür için Alan desteğiyle “Nazîreler Kitabı” projesini hayata geçiriyor. Günümüzde kaybolmuş Divan şiirindeki geleneksel nazîre formuna çağdaş bir yaklaşımda bulunan proje, nazîre kavramını yapıbozuma uğratıyor ve yeni bir nazîre yapma pratiği öneriyor. Projedeki sanatçılar, nazîrenin ana şiire cevap olarak, benzer uyak, form ve sözcüklerle kurulan bir şiir kaleme alma anlamını aşıp, söz-ses-imaj ve hareket kullanarak nazîreciliğin içerdiği ilham alma-ilham verme, mimesis, esinlenme, etki ve çağrışım gibi kavramların sanatsal alanlardaki izini sürüyor.

Doğaya Dönüş / Grup sergisi
6 – 30 Kasım, Galeri Kırmızı

Galeri Kırmızı’nın düzenlediği ve üç gün süren ağaç heykel çalıştayına katılan genç heykeltraşlar Cem Erkal, Armağan Bilir, Aslı Tunçağ, Eylül Selçuk, Fidan Budak, Mine Göçoğlu, Selin Özer, Yasemin Selvi ve Zeynep Korun’un, ağaçların sunduğu doğal malzemelerden ürettiği heykeller Doğaya Dönüş sergisiyle izleyiciyle buluşuyor. Sergide, heykel medyumu için mütevazi bir malzeme olarak değerlendirilebilecek ağaç dalları, yeni nesil sanatçıların yetenek ve yaratıcılıklarıyla dikkat çekici heykellere dönüşüyor. İster bir ahtapot ya da örümcek formunda ister daha soyut bir ifadede olsun serginin isminin ifade ettiği gibi sanatta doğaya dönüşün küçük bir provasını yapıyor. Doğaya Dönüş sergisi, dünyada kontrol alınamayan yangınların yaşandığı, öte yandan üretimi hem doğaya hem de sanatçıya zararlı polyester malzemeden pop art heykellerin sanat piyasasında altın devrini yaşadığı bu dönemde önemli bir mesaj veriyor.

1İnci Galeri
15 Kasım – 15 Aralık 2021, Konak Pier

Kültür, sanat ve tasarım alanlarındaki aktörleri birleştirmeyi amaçlayan ve ilk pop-up etkinliğini gerçekleştirecek kolektif platform 1İnci Galeri, Konak Pier’de iş insanlarını, genç nesilden girişimci isimleri, sanatçıları ve tasarımcıları bir araya getiriyor. Etkinlik programı, bir ay süresince, her hafta farklı bir sergiyle izleyiciyle sanat eserlerini ve tasarım ürünleri buluşturuyor. Her cuma günü konuşmacıların da yer alacağı program, tasarımcı ve sanatçılarla tanışma fırsatı sunuyor. 1inciGaleri, Salı – Pazar günleri arasında 10.00-22.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacak.

Solo sergiler

Cemal Demir / Arada Burada
28 Ekim – 19 Aralık, Gru Sanat Galerisi
Cemal Demir, “Selo”, 2017, Tuval üzerine yağlı boya, 200×170 cm.

Urla merkezli Gru Sanat Galerisi, Cemal Demir’in Arada Burada adlı solo sergisini ağırlıyor. Sergi, Cemal Demir’in 1993-2019 yılları arasında gerçekleştirdiği soyut ve figüratif çalışmalarından sunduğu derlemeyle retrospektif nitelik taşıyor. 1996’da Hollanda’ya taşınan sanatçı, Utrecht School of Arts’ta dört yıl özgün baskı, resim ve desen eğitimi aldı. Bu tarihten itibaren yirmi yıl boyunca Hollanda’da yaşadı ve 2006’da Türkiye’ye döndü. Arada Burada sergisi de Demir’in hem Hollanda’da hem de Türkiye’de yaşadığı dönemdeki üretimlerini kapsıyor. İzmir Karaburun’daki atölyesinde çalışmalarını sürdüren sanatçının eserleri genel bir bakışla figüratif ve soyut olmak üzere iki ana hat üzerinde konumlanıyor. Arada Burada sergisi, 19 Aralık’a kadar sanatseverleri bekliyor.

Didem Erk / Gökçe Hiçyılmaz / Sinan Kılıç & Serkan Çolak
Kasım ayı boyunca, Balconnection

Apartman balkonlarını özel ve kamusal alanlar arasında geçişken birer sergi alanına dönüştüren Balcony+Connection, yani Balconnection, Kültür için Alan desteğiyle, kasım ayında İzmir’de üç sergi gerçekleştiriyor. Balkonlardan sunulan sanatın izleyicilerle nasıl bağ kurduğunu görmek için Balconnection kasım ayında göç, özgürlük ve yol kavramlarına odaklanan üç ayrı balkon-sergi sunuyor.

Didem Erk: “Ev İmkansız Denen Yerdir”, A.R.T. & M.S. balkonu, Selçuk, İzmir (7-22 Kasım 2021)

“Datça’da çok uzun zamanımı denize bakarak, sadece bakarak geçirirdim. Beni yollara düşüren aslında deniz ve göç hissiydi. Göç illa bir yerden bir yere olmak zorunda değil, zihinsel, ruhsal da olabilir.”

Gökçe Hiçyılmaz: “İmkansız Kaçış”, Birikim Atölyesi işbirliğiyle, BalkonUrla, Urla, İzmir (12-27 Kasım 2021)

“Her an farkına varamadan üzerimize yapışan ne çok şey var. Toplumsal travmalar, sınıfsal ayrışmalar, ideolojiler, bizi içten içe zehirleyen dikenli duygular, geçmiş yaşantılar, zihnimizde dönüp duran huzursuz düşünceler, bedenimize mimlenmiş söylemler ve daha nicesi…”

Sinan Kılıç & Serkan Çolak: Yolda”, Savaşkan Evi balkonu, Konak, İzmir (13-30 Kasım 2021)

“Yaşamak bir nevi yolda olmaktır. Gittiğini bilmeden, yolda olduğunun farkına varmadan gitmek, yaşamak… Her yol yeni sorulara çıkar. Bir yere varmaktan öte, sadece aramak…”

Pınar Çalışkan Güneş / Benlik
20 Kasım – 12 Aralık 2021, Pintura Urla Sanat Galerisi

Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü’nde öğretim üyesi Dr. Pınar Çalışkan Güneş’in Benlik adlı solo sergisi, Pintura Sanat Galerisi’nde gerçekleşiyor. Pınar Çalışkan Güneş’in yaşamındaki deneyimlerden yola çıkarak oluşturduğu Benlik sergisinde, sanatçı seramik ve benlik kavramlarını bir araya getiriyor. Sanatçının ruhsal ve zihinsel deneyimlerini seramik pratiğine aktarması, çamurun insan bedenini andıran doğasıyla birleşiyor.

Ahmet Sel / Moskova İnsanları
6 Kasım – 6 Aralık 2021, Soviet Gallery İzmir

SSCB’nin yıkılışına farklı bir bakışı açısı sunan Moskova İnsanları sergisi, fotoğrafçı Ahmet Sel’in 1990-2000 yılları arasında Moskova’da yaşadığı dönemde çektiği fotoğrafları izleyiciyle buluşturuyor. Ahmet Sel’in portreleri belirsizlik, kaos, yokluk ve geleceğe dair soruları bireyler üzerinden anlatıyor. Sergi daha önce ilk kez 2004 yılında İstanbul’da Beyoğlu’nda Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde gösterilmişti. Ahmet Sel’in çalışmaları ortak belleği konu alan portre ve belgesel alanında yoğunlaşıyor.

Devam Eden Sergiler

Gül Ilgaz / Görüş Mesafesi / Solo sergi
24 Eylül – 28 Kasım 2021, BE Contemporary Art Gallery

Gül Ilgaz’ın, insanların görüş mesafesinin oldukça azaldığı, gerçeğin ya da geleceğin artık açık seçik görünemez olduğu bir ortamda bulunduğuna dikkat çektiği sergisi Görüş Mesafesi, 28 Kasım’a kadar BE Contemporary Art Gallery’de devam ediyor.

Doğa, Bahçeler, Düşler / Koleksiyon sergisi
7 Eylül 2021 – 30 Ocak 2022, Arkas Sanat Merkezi

İnsanın, varlığını sürdürebilmesinin kaynağının doğayla sürekli etkileşiminde ve uyumunda yattığı fikrinden yola çıkan sergi Doğa, Bahçeler, Düşler, Arkas Koleksiyonu’ndaki 16. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan döneme ait doğayı yücelten çalışmalara yer veriyor. Tüm bu seçkide “bahçe”, kimi zaman mitler dünyasının ev sahibi, kimi zaman bir keyif mekânı, kimi zaman bir tarım alanı olarak tasvir ediliyor, bohem veya yapılandırılmış halleriyle izleyiciyle buluşuyor.

Zamana Takılmak
15 Ekim – 18 Aralık 2021, Hayy Açık Alan
Cevdet Erek & Sami Hossini sergi kurulumu sırasında.

Ezgi Yakın küratörlüğünde gerçekleşen ve “mekân” kavramına odaklanan sergide, sanatçılar mekânı fiziki, psikolojik ve politik katmanlarıyla ele alıyor. İç gözlem ve diyalog imkanlarından yararlanan sanatçılar; belirsiz bir zaman aralığında yerin mahremiyeti, müdahil olmakta zorlanılan dış dünyanın gerçekliği, özel ve kamusal alanda aidiyet kurma ve yabancılaşma konularını farklı medyumlardaki çalışmalarda işliyor.

Sergide sanatçılar Cevdet Erek, Şeyma Güzelaydın, Kalender Meşrep (Tuğçe Akay & Ayşegül Doğan), Sevil Tunaboylu, Özge Yağcı, Nalan Yırtmaç’ın video performans, seramik, enstalasyon, resim, ses, kolaj gibi farklı medyumlarla gerçekleştirdikleri işleri ile yer alıyor.

Hiçbir Şey Olmadığında
Sarı Denizaltı Sanat İnisiyatifi, Bergama

Sarı Denizaltı Sanat İnisiyatifi’nin Kültür için Alan tarafından desteklenen güncel sanat projesi Hiçbir Şey Olmadığında, Georges Perec’in “Hiçbir şey olmadığında ne oluyor?” sorusundan yola çıkıyor. Gündelik hayatımızda önemsiz ve değersiz görünen, bizi şaşırtmayı bırakmış şeyleri, aleladeyi, sıradanı sorgulamak üzere gündelik hayatın kendi dinamiği ve ritmi içinde günümüz koşullarında giderek daralan hayatımıza yeniden bakmayı deniyor. Günseli Baki ve Yücel Tunca’nın koordinatörlüğünü yaptığı proje İzmir’den sonra bu defa Bergama’da sergileniyor.

Sergi Bergama’nın Tarihi Osmanlı Arastası’ndan başlayarak Kale Mahallesine uzanan güzergahta 30 Ekim – 15 Kasım 2021 tarihleri arasında üç farklı mekânda izleyicilerle buluşuyor. Sergiler cuma, cumartesi, pazar ve pazartesi 12.30-18.30 saatleri arasında ziyarete açık. Mekânlar ise şöyle: Arasta (Barbaros mah. Pabuççular Arastası sok.No:16 – Bergama, İzmir), Marangozhane (Kınık cad. Kızıl Avlu karşısı. No.43 – Bergama, İzmir) Sarı Denizaltı (Kurtuluş mah. Kınık cad. No:83 – Bergama, İzmir)

Açık çağrı

PARODİ, Disiplinlerarası grup sergisi
Açık Çağrı, Son başvuru tarihi 19 Kasım, Tilki Sanat

Sanat tarihi alanındaki özgün ve orijinal eğitimleriyle öne çıkan Tilki Sanat, Parodi isimli disiplinlerarası grup sergisi için açık çağrı düzenliyor. Sanatçılar, açık çağrıya Parodi kavramı çerçevesinde; ironi, postmodernizm, deformasyon, yeniden işlevlendirme ve bağlam bozma konularındaki eserleriyle başvurabiliyor. Başvuracak eserlerde teknik açıdan sınırlama bulunmuyor; açık çağrıyı resim, heykel, seramik, video art, grafik, fotoğraf, performans, enstalasyon ve kısa film alanlarından bir eserle yanıtlamak mümkün. Açık çağrı için son başvuru tarihi 19 Kasım 2021, sergi açılış tarihi ise 3 Aralık 2021.

Derleyen: Nihan Karahan

İlginizi Çekebilir

Söyleşi

Bilal Yılmaz'la Kütahya'daki son çini atölyesi olan Elhamra'daki araştırma sürecini ve ilk solo sergisini konuştuk.

Duyurular

Tarihçi ve romancı Reşad Ekrem Koçu'nun ömrünü adadığı İstanbul Ansiklopedisi Arşivi açıldı.

Kütüphane

Fotoğraf alanındaki çalışmalarının geniş çevrelerce fark edildiği ve merak uyandırdığı bir dönemde, 32 yaşında aramızdan ayrılan fotoğrafçı Cem Ersavcı'nın anısına yayımlanan monografinin editoryal metni...

Söyleşi

Tokatlıyan Han'da gerçekleşen "Polifonik Bir Bahçe" sergisini, küratörü Eda Yiğit'le konuştuk.