Bülten Arşivi

Güncel Sanat Bülteni #1

Argonotlar Güncel Sanat Bülteni ilk sayısıyla karşınızda. Bu sayıda sezonun öne çıkan sergilerini derledik: Sezonun Yeni Sergileri Neler?

Herkese merhabalar. Uzun süredir bu e-bülteni alamıyorsunuz. Çünkü 2017 yılında Güncel Sanat Bülteni adıyla başlayan yolculuk artık Argonotlar adıyla dört başı mamur bir çevrimiçi platforma dönüştü. E-bültenimiz farklı yazarların katkı koyacağı bir yayın olarak bu sürede altyapı çalışmalarını tamamladı. Ve artık her çarşamba sabah saatlerinde bu e-bülteni almaya devam edeceksiniz. Hepimizin hayatını etkileyen zor bir pandemi süreci geçirdik. Yavaş yavaş atlattığımızı düşünerek bu konuya girmiyorum.Umarım bundan sonraki süreç hepimiz için çok daha mutlu ve sağlıklı geçer. Argonotlar’ı ilerleyen zamanda yavaş yavaş detaylı tanıtacağız. O nedenle şimdi hemen hızlı başlayan yeni sanat sezonuna odaklanalım.

Kurucu Editör: Kültigin Kağan Akbulut

ODAK

Berat Işık, Lâl, 2021

Her ne kadar uzun süre yeni kapanmalar olacak mı, aşılama süreçleri düzgün gidecek mi, sanat kurumları bir yol bulabilecek mi diye gerim gerim gerilsek de nihayet İstanbul sanat sezonu başladı. “Sezon” meselesini çok sevmesem de alışkanlıklar pek kolay değişmiyor.

Argonotlar olarak biz de takip etmesi zor bu yeni sezon için İstanbul sergi takvimi oluşturduk. Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki Dün, Bugün, İstanbul sergisini, Protocinema’nın 10’uncu yılını kutlayan Bir Zamanlar Kavranamayan sergisini, Gurur Birsin’in Mixer’de yer alan Zamanın Enkazı isimli ilk solo sergisini ve Volkan Aslan’ın SALT Galata’da yer alan Sağlıcakla Kal (Ardışık projesinin yeni parçası) sergisini özellikle tavsiye ederim. Siz de İstanbul sergi rehberimizden kendi takviminizi oluşturabilirsiniz. Özellikle beğendiğiniz bir sergi varsa lütfen bu e-postayı cevaplayarak bana da haber edin.

Bu yıl ayrıca 90’ıncı İzmir Enternasyonel Fuarı’nın ve İzmir Kültür Zirvesi’nin de etkisiyle İzmir’de inanılmaz bir sergi hareketliliği var. Yok efendim, “İzmir’de biz sergiye bilmem ne deriz” gibi bir derdiniz yoksa İzmir sergi rehberimize de bekleriz.

ELEŞTİRİ

Neş’e Erdok, Maskeli Kedi, 2020

Neş’e Erdok’un son iki yılda yaptığı resimlerden oluşan sergisi Yapı Kredi bomontiada Galeri’de açıldı, ancak 19 Eylül’de kapandı. Özlem Altunok Argonotlar’a yazdığı eleştirisinde “İçerde ya da dışarda; vapurda, sokakta, doğada ya da evde kabına/tuvale sığmaz figürleri vardır Neş’e Erdok’un. Bu figürler dünyaya sığmıyorlardır aslında. Bazen de içerisi ve dışarısı birbirine karışır, içerisi dışarıya taşar. Erdok’un dar, derinliği az olan mekânları buna yol açar” diye yazdı. Erdok’la üç yıl önce Bozlu Art Project’teki retrospektif sergisi vesilesiyle yaptığım röportaj da Argonotlar Kütüphanesi’nde.

Bergama Tiyatro Festivali’ni bu sene Argonotlar adına Gülin Dede Tekin takip etti. Tekin’in, Çıplak Ayaklar Kumpanyası’nın Taşıdıklarımız oyununa dair değerlendirmesi Argonotlar’da. “Taşıdıklarınızla yüzleşmeye hazır mısınız?” Tekin ayrıca festivalin geneline dair bir değerlendirme yazısı da hazırladı.

Ludovic Bernhardt’ın Sanatorium’daki The Gaming Room sergisinde CIA ajanları, excell tabloları, büyük oyunu görenler, finans piyasalarındaki manipülatörler cirit atıyor. Genç sanat yazarlarından Oğuzhan İzmir’in Art Unlimited’daki sergi değerlendirmesini okuyabilirsiniz.

GÜNDEM

Rahat Hissediyor musun? sergisinden ekran görüntüsü

British Council’in çevrimiçi platformu “Duvarları Olmayan Müze” bu sene beşinci sergisiyle karşımızda. Rahat hissediyor musun? başlıklı sergiyi Erman Ata Uncu küratörler Rita Aktay ve Ritika Biswas’la ve proje yöneticisi Su Başbuğu’yla konuştu. Merak etmeyin, öyle foto-galeri gibi bir çevrimiçi sergi değil. British Council bu işi çok iyi yapıyor, umarım yıllarca devam eder bu proje.

Kadıköy ve çevresine 112 yıl boyunca gaz sağlayan Gazhane 1993’te İstanbul’un doğalgaza geçmesiyle devre dışı kalmış, 94’te de sit alanı ilan edilmişti. Ancak uzun yıllar akıbetinin ne olacağı meçhuldu ve Gazhane Gönüllüleri de mekânın kamusallaşması yönünde çalışmalar yürütüyordu. Nihayet 9 Temmuz 2021 tarihinde bu mekân İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Müze Gazhane isimli bir kültür kurumuna dönüştürülerek açılışı yapıldı. Mekân bu hafta içerisinde içki satılmasıyla yeniden AKP-CHP kutuplaşmasının gündemine oturdu. Ancak meseleyi bu kutuplaştırmanın içine hapsetmemek gerek. Kültür yöneticisi Emre Erbirer “Benim eleştirdiğim temel unsur, İBB’nin stratejiden yoksun, tepeden bakan, kendi iddiasının ve sözünün aksine ‘katılımcı’ ve ‘şeffaf’ olmayan ve ne yazık ki aceleci tavrı” diyerek Argonotlar’dan Fırat Fıstık’a konuştu.

Nilay Örnek’in yazılarını yıllardır takip ediyorum. Birçok kişi gibi benim için de Nasıl Olunur? podcastleri kapanma dönemlerinde kurtarıcım oldu. Örnek aynı zamanda Her Umut Ortak Arar isimli bir çalışma yürütüyor, tarihi apartmanlara ve binalara dair ilgimizi daha da kabartıyor Instagram hesabında. Projenin aynı zamanda web sitesi de yakın zamanda açıldı. bu vesileyle Artfulliving’e çalışmasını anlatmış.

Afgan göçmenlere ve Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesine dair tartışmalar dünya basınında azaldı. Ancak Afganistan’ın kültür mirasının ne olacağı halen meçhul. Uzmanlar Suriye’de gördüğümüzün benzeri bir yağmalamadan endişeli.

Pek sevdiğimiz istanbulberlin çevrimiçi yayını Türkiye ile Almanya arasında imzalanan İşgücü Anlaşmasının 60. yılı olması vesilesiyle #60JahreMusik isimli bir projeyle göçün müzik tarafına odaklanan bir proje başlattı. Gökhan Korkmaz yayının kurucusu Sedef İlgiç’le projenin ayrıntılarını konuştu. Projeye dair söyleşileri ve haberleri istanbulberlin’den takip edebilirsiniz.

İŞBİRLİĞİ

Bella Demhat imzalı Pembe Hayat KuirFest 10. yıl afişi

Dünyadan ve Türkiye’den yüzlerce kuir yaşanmışlığı ve lubunya hallerini bir araya getiren Pembe Hayat KuirFest 10 yaşında. Ankara’daki LGBTİ+ etkinliklerine dair yasağın kalkmasıyla (bu konuda ilgili 2019’daki festival ekibiyle şöyle bir söyleşi yapmıştım) artık hem Ankara’da hem de İstanbul’da gösterimlerine ve etkinliklerine devam eden festivale dair bilgiyi haberimizde bulabilirsiniz. Ayrıca KuirFest’in MUBİ işbirliğiyle gerçekleştirdiği festivalin on yılından yapımların yer aldığı çevrimiçi gösterimler de takip etmeye değer. Buradan bir ay boyunca filmleri ücretsiz olarak izleyebilirsiniz. Argonotlar’ın da basın sponsoru olduğu festivale dair ayrıntılı bilgi ve programın tüm detayları sitemizin Duyurular bölümünde yerini aldı.

İlginizi Çekebilir

Eleştiri

Gizem Akkoyunoğlu'nun Sanatorium'da gerçekleşen "Kudretin Silüetleri" sergisini Oğuz Karayemiş değerlendirdi.

Eleştiri

LGBTİ+ sanatçıların işlerinden ve kuir üretimlerinden oluşan KIRIK inisiyatifinin hazırladığı gösterim programını İrem Karaaslan ele aldı.

Kütüphane

“Bir Bulut Gibi Belirir Hayaletler Sofra Üstünde” sergisi üzerine sanatçı Kayahan Kaya ve Gözde Mulla’nın yaptığı konuşmanın deşifresi Argonotlar Kütüphanesinde.

Kütüphane

İMALAT-HANE'de 6 Ocak - 6 Nisan 2024 tarihleri ​​arasında yer alan TUNCA'nın "Muhatabı Olmayan Mutfak" sergisinin katalog metni Argonotlar Kütüphanesinde.

© 2020