Connect with us

Ne arıyorsun?

Argonotlar

Duyurular

Sümerbank’ın 90 yıllık hafızası: Hafıza Konuşmaları ikinci kez Beykoz Kundura’da

Kundura Hafıza, Sümerbak’ın 90. yılına özel panel serisi Hafıza Konuşmaları’nın ikincisini 23 Mart’ta gerçekleştiriyor.

Beykoz Kundura’nın arşiv ve araştırma merkezi Kundura Hafıza tarafından Sümerbank’ın 90. yılına özel hazırlanan panel serisi Hafıza Konuşmaları, 23 Mart’ta tarih tutkunlarını buluşturacak. 1933 yılında kurulan ve Cumhuriyet tarihinin önemli simgelerinden birine dönüşen Sümerbank’ın mottolarından “Her Şeyi Daha İyi Başaracağız” sloganıyla yola çıkan panel serisi, Cumhuriyet’in ilk yıllarında yürütülen kurumsallaşma ve fabrikalaşma faaliyetlerine, erken dönem emekçilerinin hayat hikâyelerine ve yerli üretim çalışmalarına odaklanıyor.

2015’te kurulan Kundura Hafıza’nın geçen yıl başlattığı ve Cumhuriyet’in 100. yıldönümü kutlamalarına da eşlik eden seri bu kez, “Sosyal Hayat”, “Kadın Emeği” ve “İktisat” başlıklarında gerçekleşecek

Saat 10:30’da rehber eşliğinde yapılacak sergi turuyla başlayacak program; Arzu Öztürkmen, Gül Köksal, Serkan Tuna, Tuba Demirci, Asena Günal, Yaşar Tolga Cora, Gülhan Balsoy, Pınar Karababa, Hakan Yılmaz, İlhan Tekeli, Aslıhan Aykaç ve Yusuf Doğan Çetinkaya gibi alanında uzman isimleri Beykoz Kundura’da buluşturacak.

Sınırlı sayıda katılıma açık olacak etkinlik için rezervasyonunuzu beykozkundura.com adresinden ücretsiz yaptırabilirsiniz.

Sümerbank’ta sosyal hayat, kadın ve iktisat 

Program, saat 11:30’da Kundura Sinema’da devam edecek ve S. Buse Yıldırım’ın Kundura Hafıza adına yapacağı Açılış Konuşması ile oturumlar başlayacak. 

Prof. Dr. Arzu Öztürkmen’in moderatörlüğünde gerçekleşecek “Sosyal Hayat” başlıklı oturumun konuşmacıları, Doç. Dr. Gül Köksal, Prof. Dr. Serkan Tuna ve Dr. Tuba Demirci olacak ve Sümerbank’ın sosyal politikalardaki misyonu ve işçilerin yanı sıra Beykoz bölgesinin sosyal yaşamındaki yerini konuşacaklar.

Dr. Asena Günal’ın moderatörlüğünü yapacağı “Kadın Emeği” başlıklı oturumda ise, Dr. Yaşar Tolga Cora, Prof. Dr. Gülhan Balsoy ve Dr. Pınar Karababa konuşmacı olacak ve Osmanlı İmparatorluğu’nun son zamanları ve erken Cumhuriyet döneminde çalışma yaşamında kadınların görünürlüğü konuşulacak. 

Programın son oturumu “İktisat” konulu olacak ve Prof. Dr. Hakan Yılmaz’ın moderatörlüğünde gerçekleşecek. Prof. Dr. İlhan Tekeli, Prof. Dr. Aslıhan Aykaç ve Doç. Dr. Yusuf Doğan Çetinkaya’nın konuşmacısı olacağı oturum, Türkiye’nin iktisat politikaları içinde Sümerbank’ın ve Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası’nın yeri tartışmaya açılacak.

“Kundura’nın Hafızası”na sergi turu da var

Aynı gün ayrıca saat 10:30’da, Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma’nın düzenlediği “Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya” adlı sergi, arşiv sorumlusu eşliğinde gezilebilecek.

İlki geçen yıl 28 Ekim’de gerçekleşen ve Cumhuriyet’in 100. yıldönümü kutlamalarına da eşlik eden Hafıza Konuşmaları, erken Cumhuriyet dönemi iktisadi çalışmaları, devlet kurumları ve fabrikaları, emek tarihi, yerli üretim çalışmaları gibi konuları, alanında uzman isimlerle tartışmaya açmak ve 90 yıllık hafızayı bugünden okumak amacıyla başlatıldı.

Beykoz Kundura’nın hafızası

Beykoz Kundura’nın tarihiyle dinamik bir ilişki kurabilmek ve bu miras alanının kültürel ve sosyal hayatını yeniden zenginleştirmek amacıyla çalışmalar yürüten Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma’nın yolculuğu 2015’te sözlü tarih çalışmalarıyla başladı. 2021 yılında dernek statüsü aldı ve aynı yıl ilk çalışması “Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya” adlı kalıcı sergi oldu. 2022’de başlattığı sanatçı programı Vardiya ile, sanatçılara arşivini açan Kundura Hafıza, Fabrika’dan ilhamla yarattığı çocuk atölyeleriyle de gelecek nesle tarih bilincini kazandırmaya devam ediyor. Bu kültür mirasının korunmasına yönelik, farklı disiplin ve yöntemleri kullanarak yaratıcı alanlar geliştiren Kundura Hafıza, sanatçı ve araştırmacılara yönelik programlar düzenlemeye ve 200’e yakın söyleşi, 1000’den fazla fotoğraf ve yüzlerce belge, ambalaj kâğıdı, gazete kupüründen oluşan arşivini de güncelleyerek geliştirmeye devam ediyor.


HAFIZA KONUŞMALARI II

SÜMERBANK: 90 YIL EMEĞİN İZİNDE

Tarih: 23 Mart 2024, Cumartesi

Saat: 10:30 – 19:30

Ücretsiz Randevu: beykozkundura.com

10:30 – 11:30: Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya Sergisi – Sergi Turu

Oturum – Sosyal Hayat

11:30 – 11:50 S. Buse Yıldırım – Kundura Hafıza Açılış Konuşması

11:50 – 12:10 Prof. Dr. Arzu Öztürkmen – Moderatör & Açılış Konuşması

12:10 – 12:30 Doç. Dr. Gül Köksal – Bir Fabrikanın Hafızasını Okuma: Beykoz Kundura Örneği 

12:30 – 12:50 Prof. Dr. Serkan Tuna – Sümerbank’ın Sosyal Politakalarda Üstlendiği Misyon

12:50 – 13:10 Dr. Tuba Demirci – Türkiye’de Kadın Emeği Tarihini Kör Noktası Olarak Kreş 

Oturum – Kadın Emeği

14:30 – 14:50 Dr. Asena Günal – Moderatör & Açılış Konuşması

14:50 – 15:10 Dr. Yaşar Tolga Cora – Osmanlı İmparatorluğu’nun Son Döneminde Kadın Emeği

15:10 – 15:30 Prof. Dr. Gülhan Balsoy – Erken Cumhuriyette Çalışma Yaşamında Kadınlar

15:30 – 15:50 Dr. Pınar Karababa – ‘İğne ile Kuyu Kazmak’ ile ‘Beden Ölse bile Yaşamak’ arasında: Kadın Emeğini Hereke Halısı’na Yerleştirmek

Oturum – İktisat

16:30 – 16:50 Prof. Dr. Hakan Yılmaz – Moderatör & Açılış Konuşması

16:50 – 17:10 Prof. Dr. İlhan Tekeli – 1929 Dünya Ekonomik Krizi Sonrası Türkiye’nin İktisat Politikası, Sümerbank’ın ve Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası’nın Bu Politikalardaki Yeri

17:10 – 17:30 Prof. Dr. Aslıhan Aykaç – Türk Dokumacılık Endüstrisi ve Sümerbank

17:30 – 18:50 Doç. Dr. Yusuf Doğan Çetinkaya – Türkiye’de İşçi Sınıfının Oluşumu ve Geç Osmanlı – Erken Cumhuriyet Dönemi Emek Tarihçiliği

Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya

Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet’i kapsayan zengin bir geçmişe sahip Sümerbank Deri ve Kundura Fabrikası’nın üretim tarihine başka bir perspektiften bakmaya davet eden sergi; fabrikadan kalan makineler, belgeler ve eski çalışanların ve ailelerinin bağışladığı nesnelerin yanı sıra, 2015’ten beri sürdürülen sözlü tarih görüşmelerini bir araya getirerek, etkileyici yapıların hafızasını canlı tutuyor.

Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma: 2015’te başlayan ve sözlü tarih anlatılarının yanı sıra yaptığı araştırmalarla genişleyen Kundura Hafıza Arşivi’nin yaratıcıları tarafından kurulan Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma; Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet’i kapsayan zengin bir geçmişe sahip Sümerbank Deri ve Kundura Sanayi Müessesesi’nin bir kültür mirası olarak korunmasına yönelik, farklı disiplin ve yöntemleri kullanarak yaratıcı alanlar açmayı amaçlıyor. Sergi, atölye ve yayın çalışmaları için zengin bir kaynak oluşturan dernek, araştırmacılara ve sanatçılara yönelik destek programları da sunacak. Beykoz Kundura’nın tarihiyle daha dinamik bir ilişki kurabilmeyi ve bu miras alanının kültürel ve sosyal hayatını yeniden zenginleştirmeye yönelik çalışmalar yapmayı hedefleyen Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma; 200’e yakın sözlü tarih, 20.000’e yakın arşiv koleksiyonunu güncelleyerek geliştirmeye devam ediyor. beykozkundura.com/kundura-hafiza

İlginizi Çekebilir

Söyleşi

Raziye Kubat’la dağ köyüne dönüşünü, romantik imgelerden uzak bir perspektifle, doğanın sertliği ve direnişiyle şekillenen yaratım sürecini konuştuk.

Kütüphane

Sanat Dünyamız dergisinin "Sanat Tarihi Nasıl Yazılır?" temalı Eylül/Ekim 2024 tarihli sayısında yayımlanan Sezin Romi'nin yazısı Argonotlar Kütüphanesinde.

Söyleşi

Civan Özkanoğlu ile .artSümer'de gerçekleşen ilk kişisel sergisi "Hepimiz Biliyoruz"u konuştuk.

Duyurular

Argonotlar Almanak 2024'ün basılı olarak yayımlanması için başlattığımız destek kampanyasının detayları bağlantıda!