WOW İstanbul Festivali’nin İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları iş birliğiyle düzenlenen Kapanış Paneli, kültür-sanat alanının eşitlikçi bir yaklaşımla nasıl yeniden kurgulanabileceğine odaklanacak. Gazeteci Duygu Demirdağ moderatörlüğündeki panel, Birleşik Krallık’tan Vick Bain, Türkiye’den Prof. Dr. Itır Erhart ve Oyuncular Sendikası’ndan Ece Dizdar’ı ağırlayacak. Kapanış paneli 20 Mart Pazar günü 15.30’da Müze Gazhane Büyük Sahne’da.
Yaratıcı alanda eşitliği neden şimdi konuşuyoruz, nasıl ilerleyeceğiz ve neler yapacağız? Kapanış paneline yaklaşırken sözü İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları Direktörü Özlem Ece’ye bıraktık.
Ne istiyoruz?
“Yaratıcı Alanda Eşitlik”
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Kültür Politikaları Çalışmaları kapsamında WOW İstanbul Festivali’nde British Council işbirliğiyle düzenlediğimiz kapanış panelinde, “Yaratıcı Alanda Eşitlik” konusunu odağa alıyor ve kültür-sanat dünyasının eşitlikçi bir yaklaşımla nasıl yeniden kurgulanabileceğini tartışmaya açıyoruz.
İki günlük festival maratonunun son gününde Gazeteci Duygu Demirdağ moderatörlüğünde gerçekleştirilecek panelde, yaratıcı kadınların değişimi yönlendirme gücünün akademik alana, sivil topluma ve sanat dünyasına nasıl etki ettiğini alanın aktörlerinden dinleyeceğiz.
WOW İstanbul katılımcıları, Türkiye’den Prof. Dr. Itır Erhart ve Oyuncular Sendikası’ndan Ece Dizdar ile Birleşik Krallık’tan Vick Bain’in konuşmacı olarak yer alacağı bu ilham verici sohbette, yaratıcı sektörlerin eşitlikçi ve kapsayıcı bir yaklaşımla geleceğe nasıl taşınacağı üzerine düşünme imkânı bulacak.
Neden şimdi?
İKSV 10. Kültür Politikaları Çalışmaları Raporu: “Kültür-Sanat Dünyasında Toplumsal Cinsiyet”
Yaratıcı sektörlerde toplumsal cinsiyet eşitliği pek çok ülkede önemli bir araştırma konusu. Türkiye’de de bu alanda veriye dayalı çalışmalara duyulan ihtiyacı karşılamak üzere, İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları departmanı olarak gelecek ay yayınlayacağımız 10. kültür politikaları raporumuzda, kültür-sanat dünyasında toplumsal cinsiyet eşitliği konusuna odaklandık.
İKSV’nin 50. yılını kutladığı bir dönemde, İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Itır Erhart tarafından hazırlanan rapor, Türkiye’de yaratıcı sektörlerin nasıl daha eşit, demokratik ve kapsayıcı hale gelebileceğini tartışıyor.
GfK araştırma şirketi işbirliği ve British Council Türkiye’nin desteğiyle İstanbul’da yaratıcı sektörlerde çalışan kadınlarla yürüttüğümüz kapsamlı bir saha araştırmasının ardından hazırladığımız raporun bulguları, ilk kez WOW İstanbul’da dile getirilecek.
Dünya çapında, kız çocukları ve kadınları güçlendirmek, potansiyellerini gerçekleştirmek üzere onlara cesaret vermek için hayata geçirilen bu anlamlı etkinlikte, konuyu kültür politikaları perspektifi ile gündeme taşımayı çok önemsiyoruz.
Nasıl mümkün?
Raporun, tüm verileri ve önerileri doğrultusunda kültür-sanat sektöründe toplumsal cinsiyet eşitliğinin gelişimi için aşağıdaki konulara aracılık etmesini hedefliyoruz:
- Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin görünürlüğünün artırılması,
- Kadınların istihdamını artırmaya yönelik mentorluk ve eğitim programlarının hayata geçirilmesi,
- Yeni kaynakların geliştirilmesi ve finansmana erişim imkânlarının artırılması,
- Alanın paydaşları arasında kapsayıcı ve sürdürülebilir iletişim mekanizmalarının oluşturulması,
- Yeni strateji ve politikaların geliştirilmesi için yerel yönetimler ile alanda faal olan STK’lar ve sanat dünyası arasındaki diyaloğun güçlendirilmesi.
Ne zaman?
20 Mart 2022, Pazar, saat 15.30. Kayıt için bağlantıya erişebilirsiniz.
Nerede?
İstanbul’un kültür mirası ve yeni yaşam alanı Müze Gazhane Büyük Sahne’de.
Kim?
İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları
İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları departmanı, bireylerin kültürel yaşama erişme, katılma ve katkı sağlama hakkını odağa alan bir yaklaşımla araştırmalar yürütüyor ve vakfın tüm faaliyetlerini veriye dayanan çalışmalarla destekliyor. Yayınladığı raporları ve politika metinlerini kültür-sanat aktörleri arasında tartışmaya açıyor, İKSV’nin üç yıllık stratejik planlarını oluşturuyor, İKSV Alt Kat’ta çocuklar ve gençlerin yanı sıra dezavantajlı gruplara yönelik yaratıcı etkinlik programları sunuyor ve İKSV’de farklı birimlerin bir arada yürüttüğü uluslararası projelerin stratejik planla uyumlu olması için koordinasyon sağlıyor. Son yıllarda kültür yönetimi alanında etkin bir tartışma ortamı yaratmak adına, ulusal ve uluslararası kurumların işbirliği ile eğitim programları, konferanslar ve atölyeler düzenlemeye devam ediyor.
Avrupa Birliği bünyesinde kültür politikaları alanında rol oynayan birçok kurum ve kuruluşla işbirlikleri yürüten İKSV, 28. Dönem Genel Kurul Üyesi olarak yer aldığı UNESCO Türkiye Millî Komisyonu ve 2019 yılında kuruluşundan bu yana dahil olduğu ICCRA (International Cultural Relations Research Alliance) gibi ağlarda kültür politikaları alanındaki çalışmalarını uluslararası ölçeğe taşıyor.
Özlem Ece, 2010 yılından bu yana İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nda (İKSV) Kültür Politikaları Çalışmaları Direktörü olarak görev yapıyor. Halen kültür politikaları ve yönetimi üzerine projeler hazırlamaya ve yayınlar tasarlamaya devam eden Ece, aynı zamanda WOW İstanbul Festivali Danışma Kurulu’nda yer alıyor.
İKSV’nin Kültür Politikaları Çalışmaları kapsamında Ece’nin Direktörlüğünde hazırlanan yayınlar arasında; İstanbul’da Kamusal Alanda Sanat Uygulamaları İçin Öneriler (2011), İKSV Ekonomik Etki Araştırması (2012), Uluslararası Güncel Sanat Bienallerinin Finansmanı (2013), Türkiye’de Sanat Eğitimini (Yeniden) Düşünmek (2014), Yerel Yönetimler İçin Kültürel Planlama (2016), Kültür-Sanatta Katılımcı Yaklaşımlar (2017), Birlikte Yaşamak: Kültürel Çoğulculuğu Sanat Yoluyla Geliştirmek (2018) ve Erken Çocukluktan Gençliğe: Sanatla Büyümek (2019), Ekolojik Dönüşüm İçin Kültür ve Sanat (2021) başlıklı raporlar bulunuyor.