Connect with us

Ne arıyorsun?

Argonotlar

Eleştiri

Ankara Kasım – Aralık sergi takvimi

Ankaralı sanatseverler için Kasım ve Aralık ayları boyunca ziyaret edilebilecek sergileri bir araya getirdik. Ankara’nın en bilindik sanat mekânları ve yeni açılan alanlar takvimimizde.

İzleyen Yüzler sergi görünümü.

Öne Çıkanlar

Büyücü ve Bahçe / Grup Sergisi
11 Eylül – 31 Aralık, Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi

Büyü ve sanat diyalektiği üzerinden kurgulanan serginin küratörlüğünü Can Akgümüş yapıyor. Karışımlar, sözcükler, hareketler, semboller gibi alt başlıklar ile açımlanan sergi, sanatçı ve büyücü arasında güncel köprüler kurabilme yöntemlerini araştırıyor. On üç çağdaş sanatçının eserleri ile beraber çok katmanlı bir okuma sunan sergi Aralık sonuna kadar Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesinde görülebilir.

Sergide sanatçılar Ahu Akgün, Anıl Saldıran, Can Pekdemir, Ebru Sargın, Erinç Seymen, Erol Eskici, Gökhun Baltacı, Kazım Şimşek, Nadide Akdeniz, Nermin Kura, Sibel Horada, Tayfun Gülnar, TUNCA eserleriyle yer alıyor.

Işıl Kurmuş Aleksandrov / #ObjectsOfAffection
16 Ekim – 19 Aralık, Goethe-Institut Ankara (Galeri Vitrin)

Goethe-Institut Ankara’nın yeni sanat mekânı Galeri Vitrin, Işıl Kurmuş Aleksandrov’un #ObjectsOfAffection başlığı altında hazırladığı ve Burçak Yakıcı’nın küratörlüğünü gerçekleştirdiği sergiye ev sahipliği yapıyor. Işıl Kurmuş Aleksandrov’un mekâna özgü olarak ürettiği “Objects of Affection” başlıklı yerleştirmesi, iş ve eğitim sisteminin kurallarına, bu bağlamda bizi çevreleyen nesnelere ilişkin alışkanlıklarımıza ve bu nesnelerin üzerimizde bıraktığı izlere bir eleştiri getirerek izleyiciyi başka bir açıdan bakmaya davet ediyor. Sergide yer alan işler, ilhamını sanatçının yaşamından ve bu süreçteki deneysel çalışmalarından alıyor. Işıl Kurmuş’un tekstil, baskı, kolaj gibi çeşitli doğaçlama tekniklerle oluşturduğu mekâna özgü yerleştirmesi 19 Aralık’a kadar Galeri Vitrin’de görülebilir.

Bir Dosta Mektup – Türkiye’de Lito Günleri / Grup Sergisi
05-28 Kasım, Ka Atölye

Dou Print Studio’nun birincisini düzenlediği Türkiye’de Lito Günleri Kasım ayı boyunca Ankara’yı hareketlendiriyor. Litografi ve baskı kültürü etrafında dönecek olan etkinlik, sergi, panel, sanatçı konuşmaları ve konuk sanatçı atölyesi aracılığıyla izleyici ile buluşuyor. Yurtiçi ve yurtdışından 10 sanatçının yer aldığı serginin devamında Erişilebilir Sanat ve Baskı Kültürü başlıklı panel duyurusu var. Bununla birlikte üretimlerin yapıldığı litografi atölyesi Dou Print Studio’da gerçekleşecek olan konuk sanatçı atölyesini ziyaret etmek mümkün.

Sergide sanatçılar Anne Kari Qdegard, Aslı Işıksal, Burçak Bingöl, Deniz Gül,  Fırat Güner, Furkan Öztekin, Gökhun Baltacı, Gözde İlkin, Hayri Şengün, Sinan Logie yer alıyor. Panelistler ise Engin Esen (moderatör), Bengü Gün, Eda Kehale Argün, Mehmet Şakir Kış, Ozan Bilginer, Sinan Demirtaş, Zeynep Kış. Sergi kapsamında konuk sanatçı Olivia Christen da bir atölye gerçekleştiriyor.

Solo Sergiler
Furkan Öztekin / En Hassas Yerde
13 Kasım –  8 Aralık, Siyah Beyaz Galeri / Özel Şeyler

Adını Amerikalı queer şair Tim Dlugos’un “Second Anniversary” isimli şiirinden alan En Hassas Yerde sergisi, Furkan Öztekin’in Ankara Queer Sanat Programı kapsamında ürettiği işleri bir araya getiriyor. Öztekin, ana malzeme olarak kâğıt kullandığı üretimlerinde, aradalık, belirsizlik ve okunaksızlık gibi kavramların queer potansiyellerini sorguluyor. Geçmişi yeniden örgütlemenin bir metodu olarak beliren bu kavramlar, sergide farklı formlar üzerinden direniş biçimine dönüşüyor. Sergide yer alan Yakın İttifaklar (2021) serisi, Nicholas de Villiers’in Kuir Opaklık kavramına dair görsel denemelerden oluşuyor. Parafin, silikon ve şeffaf yapıştırıcı, imgeyle aramıza yarı opak bir duvar örüyor. Öztekin’in Ankara Queer Sanat Programı süresince tuttuğu Günlük (2021), konuk evindeki üretimlerine eşlik eden bir mecra olarak beliriyor.

Sıtkı Kösemen / Dönüşümler
22 Ekim – 20 Kasım, Siyah Beyaz Galeri
Sıtkı Kösemen, İsimsiz, 1974, 95×133 cm.

Fotoğraf sanatçısı ve mimar Sıtkı Kösemen’in Dönüşümler sergisi, 1973-1989 yılları arasında Bodrum’da çektiği fotoğraflardan oluşuyor. Kentin bileşenlerine tanıklık ettiği fotoğrafların yer aldığı serginin küratörlüğünü Bihter Sabanoğlu yapıyor. Geçmiş ile bugünü buluşturan fotoğraflar, günlük olarak tanımlanabilir. Bodrum özelinde, kentin bileşenleri hakkında bir arşiv de oluşturan sergi, sanatçının bireysel hafızasına da referans veriyor.

Özlem Tekdemir / Yeraltından Notlar
09 Kasım –  20 Kasım, İklim Sanat Projesi

Sergi, adını Dostoyevski’nin Yeraltından Notlar kitabından alıyor. Karanlık varoluş durumlarıyla baş etme arayışının imgelerle yansıtılmış hali olan sergi, yaşamın dayanılmaz katı gerçekliğinden kaçış için yaratılan kurgusal görüntüler, masallar ve öykülerden referanslar taşıyor. Serginin ruhuyla bağlantılı bir mekân olan İklim Sanat, gerçekle kurgu arasına sıkışmış olan benliğin, masallarda saklanacak yerler arayarak sırtını dünyaya, yüzünü masala dönüşünün öykülerini izlemeye davet ediyor.

Sadık Arslan / Beyaz Gölgeler
02-16 Kasım, Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi Abidin Dino Sergi Salonu

Bir performans projesi sergisi olan Beyaz Gölgeler, yaşanmakta olan bir trajediye farkındalık yaratma amacı taşıyor. Sergi İran’a sınırı olan Van’ın Çaldıran ilçesinde yaşanmış trajik göçmen ölümlerine dikkat çekiyor. Çaldıran, Asya’dan gelen düzensiz göçün Türkiye’deki ilk durak noktalarından biri. Çoğunlukla Avrupa ülkelerine yeni bir yaşam için gitmeye çalışan göçmenlerin takip ettiği güzergâhlardan sadece biri. Sınırdan kış aylarında yürüyerek geçmeye çalışan göçmenler, Çaldıran’ın sert iklimine hazırlıksız yakalanır. Kış koşullarına uygun kıyafetlere sahip olmadıklarından, Çaldıran’da donarak hayatlarını kaybederler. Bedenleri ise ancak bahar aylarında karların erimesiyle ortaya çıkar.

Özge Yalacak / Organik İlişkiler Ağı
24 Ekim – 31 Aralık, Müze Evliyagil Art Oda
Özge Yalacak, Organik İlişkiler Ağı sergisinden görünüm.

ArtOda, her yıl yapılan Alfa açık çağrısı ile Ankara’da güzel sanatlar okumakta olan ya da mezun olmuş genç sanatçılara ilk kişisel sergilerini yapmaları için ayrılmış bir mekân. Bu yıl dördüncüsü gerçekleşen çağrıda jüri tarafından belirlenmiş olan isim Özge Yalacak’ın Organik İlişkiler Ağı isimli ilk kişisel sergisini yıl sonuna kadar görmek mümkün.

Sanatçı, bu ilk solo sergisinde pandemi sürecindeki gündelik yaşamıyla ortaklık ve yeni bağlantılar kurduğu mekânlara odaklanıyor. Bu mekânları paylaştığı insanlar ile sanatçı ve katılımcı gözünden ortak bir deneyim ve işbirliği yolları arıyor. Üretimindeki farklı malzeme ve sergileme biçimlerini sanat pratiğine yansıtan sanatçı, gündelik hayat ile kesiştiği noktaları yeniden sorguluyor.

Murat Germen / Feyezan
11 Haziran – 15 Aralık, Fikret Otyam Sanat Merkezi
Murat Germen, Feyezan sergisinden görünüm. Fotoğraf. Murat Germen.

Sanatçının, üç farklı medyumda işlerini bir arada sunacağı sergide “Başka Tas Başka Hamam”, “Düşünce Heykelleri” ve “Beraberlik Manzaraları” adlı serilere ve bir video işine yer veriliyor. İçinden geçtiğimiz pandemi süresince deneyimlediğimiz ‘şimdiki zamanın’ bireyler üzerindeki çelişkili etkilerini sorgulayan bu seriler hem farklı bir görselliğin kapılarını aralıyor, hem de günümüzün politik manzaraları karşısında sanatçının sözünü sakınmadan geliştirdiği reflekslerini içeriyor. İzleyicileri alışılagelmiş bir fotoğraf sergisinden farklı olarak Kerem Piker tarafından, fotoğrafı bir mekânın kurucu öğesi yapma sorgusuyla hazırlanmış bir sergi tasarımı karşılıyor. Küratörlüğünü Necmi Sönmez’in üstlendiği Feyezan, Germen’in günümüz insanının gerçeklik algısını yorumladığı işleri bir arada sunuyor.

Rezzan Gümgüm / Kenarda Hazinelerim Var
27 Ekim-13 Kasım, Tosca Art&Design

Bir proje sergisi olan Kenarda Hazinelerim Var, Dikmen Vadisi’nde yapılan yürüyüşler aracılığıyla, arkeoloji bilimi metodolojisini ödünç alıyor. Bu çalışma insan aktivitelerine ait materyallerin toplanarak kayıt altına alındığı ve kontrolsüz alanın bitkilerini inceleyen bir atölye sergisi sunuyor. Ankara’nın merkezinde yer alan Dikmen Vadisi’nin yakın geçmişiyle ilişkili, katılımcıların kendi anılarını harekete geçirecek bir takım nesne ve görsel notları bir araya getiriyor. Mekânın ve zamanın özgün gözlemleriyle izleyicileri buluşturan sergi, izleyicisini planlanacak yürüyüşlere katılmaya davet ediyor.

Grup Sergileri

İzleyen Yüzler / Koleksiyon Sergisi
19 Haziran – 31 Aralık, Müze Evliyagil

Küratörlüğünü Can Akgümüş’ün yaptığı İzleyen Yüzler sergisi, Evliyagil koleksiyonundan ve dışarıdan davet edilen sanatçılar ile oluşturulmuş bir sergi. Otuz sekiz sanatçının üretimlerinin yer aldığı sergi, 1950 yılından bu yana koleksiyona dahil edilmiş sanatçılar ve eserleri arasından portre sanatına odaklanıyor. Evliyagil evlerinden dönüştürülmüş olan müzedeki kimi sergileme biçimleri de koleksiyonun yer aldığı, yine aynı mimariye sahip evdeki sergilemeye sadık kalınarak yapılmış durumda.

Sergide sanatçılar Abidin Dino, Ali Elmacı, Anıl Saldıran, Asya Tok, Bedri Baykam, Burcu Perçin, Burhan Doğançay, Çınar Eslek, Eda Gecikmez, Ercan Akın, Erdal İnci, Ergin İnan, Ezgi Ecem Okşin, Fethi Arda, Feyhaman Duran,Gözde İlkin, Gülsün Karamustafa, Gülşah Bayraktar, Güneş Terkol, Haluk Akakçe, Hakan Gürsoytrak, Hayati Misman, İbrahim Balaban, İnci Eviner, Kemal Önsoy, Levent Morgök, Mustafa Karasu, Necla Rüzgar, Rasin Arsebük, Roland Topor, Selim Cebeci, SENA, Semiha Berksoy, Tunca Subaşı, Ümmühan Yörük, Valerio Adami, Yüksel Arslan’ın eserleri yer alıyor.

Derleyen: Gözde Mulla

İlginizi Çekebilir

Duyurular

Yazarlarımızın telif ücretlerini karşılamak için başlattığımız Telif Kumbarası kampanyamızı okurlarımıza sunarız.

Eleştiri

Alman ressam, baskı sanatçısı ve heykeltıraş Baselitz’in eserlerini Akbank Sanat ve SSM’de bir araya getiren “Georg Baselitz: Son On Yıl” sergisi üzerine

Eleştiri

Defne Cemal'in 12 Ekim'e kadar The OG galeride görülebilecek ilk kişisel sergisi yarattığı atmosfer ve akışla günlük bilinç akışımızı kesintiye uğratıyor.

Kütüphane

13 Eylül - 19 Ekim 2024 tarihleri arasında Gülden Bostancı Galeri'de görülebilecek Mustafa Boğa'nın "Yerinden Edilmiş Hatıralar" başlıklı solo sergisinin sergi metni Argonotlar Kütüphanesinde.