Connect with us

Ne arıyorsun?

Argonotlar

Gündem

Bağlar kurmak ve bir arada olmak için: border_less ARTBOOK DAYS

Yedinci edisyonu öncesinde border_less ziyaretçilerine deneyimlerini sorduk.

2019 yılında düzenlemeye başlanan border_less ARTBOOK DAYS, bu yıl 7. kez gerçekleşiyor. 9-11 Mayıs 2025 tarihleri arasında Yapı Kredi Kültür Sanat’ta gerçekleşecek edisyonda, 11 farklı ülkeden 49 katılımcı izleyiciyle buluşacak.

Etkinliğin öncesinde farklı alanlardan border_less ziyaretçilerine şu ana kadarki deneyimlerini, border_less’ın onlar için anlamını, akıllarında yer alan kitapları ve border_less’a dair önerilerini sorduk. 

Hatırlatalım: Argonotlar’ın yıl boyunca yayımladığı özgün içeriklerden bir seçki niteliğindeki Argonotlar Almanak 2024 de border_less ARTBOOK DAYS kapsamında okurlarla buluşuyor.

Ayrıca: “Günü Biriktirmek: Sanat Yayınları ve Arşivin Direnişi” başlığı altında Sanat Dünyamız dergisinin editörü Fisun Yalçınkaya ve Genel Yayın Yönetmenimiz Kültigin Kağan Akbulut 10 Mayıs Cumartesi günü, 15.00’da bir konuşma gerçekleştirecek.

Elif Bereketli 

Border_less ARTBOOK DAYS, benim için yalnızca bir kitap alışverişi etkinliği değil; birlikte olmanın, yan yana durmanın, bağlar kurmanın önemini hatırlatan bir alan. Dijital dünyada ilişkiler sıklıkla yüzeysel kalma riskiyle karşı karşıya gelirken, fiziksel olarak bir araya geldiğimiz her an, insan olma deneyimimizi yeniden anlamlandırıyor. Yayıncılığa gönül vermiş insanların bir araya gelmesi, hem bunu sağlıyor hem de sektörel bilgi değil, deneyim ve ilham paylaşımını mümkün kılıyor. Bugüne dek her edisyona katıldım ve her seferinde keyifle vakit geçirdim ve her seferinde yan yana durabilmenin güzelliğini düşünerek ayrıldım. border_less’in daha fazla bölgeye ulaşmasını, daha fazla insanla buluşmasını çok isterim; bundan keyif alacak İstanbul dışında da pek çok insan olduğuna eminim.

Sibel Emre

border_less’ta geçirdiğim güzel vakitler… Kelimelerle anlatması zor ama hissetmesi çok kolay bir deneyimler yaşadım. Sayfaların arasında dolaşırken, her biri bir başka evrenin kapısını aralayan sanat kitaplarıyla karşılaştım. Farklı ülkelerden, farklı ruhlardan ama aynı heyecanla yaratılmış işler… Hepsi bir aradaydı. Sanatçılarla sohbet etmek, ellerinden çıkmış işleri incelemek, dokunmak… Dijital dünyanın dışında hâlâ ne kadar gerçek ve sıcak bir şeylerin var olduğunu hissetmek tarifsizdi. Biraz ilham, biraz huzur, biraz da heyecanla döndüm eve. Elimde birkaç kitap, içimde sınırları olmayan fikirler. Sanatın ne kadar birleştirici ve özgürleştirici olduğunu bir kez daha hatırlattı bana bu fuar. Ve en güzeli: Yalnız olmadığımı hissettim. Bu yıl yine oradayım. Belki birlikte gideriz?

Ceren Taşkent

border_less ARTBOOK DAYS sanat alanında üretilmiş basılı materyaller etrafında, bizlere son derece ilham verici bir etkileşim alanı sunan ve farklı tür birleştiriciliği üstlenmiş bir organizasyon. Sadece bu coğrafyayla sınırlı kalmaksızın farklı ülkelerden sanatçıların, inisiyatiflerin, kurumların, yayınevlerinin, okur ve sanatseverlerin bir araya geldiği ve her yeni edisyonuna merak içinde, çevremdekileri de peşime takıp koşa koşa gittiğim çok keyifli bir etkinlik!

Çalıştığım kurumda hem sanat hem moda tasarımı alanında projeler yürütüyor olduğumuz için, her iki tarafı da ayrı beslediğini söyleyebilirim. Sanatçılar ile işbirliği içerisinde yaptığımız gömlek tasarımları için her gittiğimde kenara yeni birden çok isim yazmış ve iletişime geçmişimdir. Mesela Vardal Caniş ile yollarımız o şekilde kesişmişti, Ümit bizi bir araya getirdi.

Bugüne dek border_less’tan çok sayıda kitap ve edisyonlu iş almışımdır. 2023 edisyonunda Kraków asıllı BORED WOLVES adında yayınevinden aldığım 2 kitabın 2024 yaz koleksiyonunda etkileri oldu sanırım. Tema çerçevesinde seçtiğim gündelik objeleri, günlük tutar gibi bir pratikle ilerleyerek, daha primitif illüstrasyonlar üreterek koleksiyona dahil etmeme etkileri olmuştur. Hem estetik hem pratik olarak ilham verici oldular yani. Bahsettiğim kitaplar Eleonora Marton’un Bedhead ve Ingo Giezndanner’in Kitchen isimli kitapları.

Verda Tınmaz

border_less ARTBOOK DAYS benim için hem bir keşif hem de her gün ulaşamadığım yayınlara erişim alanı sağlayan biricik bir fuar. Şu ana kadar altı edisyonun üçüne katıldım. İsmen bildiğim ama tanışma fırsatımın olmadığı tasarımcılar, yayıncılar ve sanatçılarla tanışmama vesile oldu. Günümüzde artan baskı maliyetleriyle mücadele halinde sanat kitapları yapmak için çalışan basım evleri, sanatçılar, yayınevleri, fanzinler, tasarımcılar, editörler ve yazarlar için açtıkları bu alanın çok değerli olduğunu düşünüyorum.

Deniz Yıldız

Aslında benim için sadece bir sanat etkinliği değil, bayağı ufuk açıcı bir alan. Etkinlikleri takip etmeyi hep severim ama burada doğrudan sanatçılarla tanışmak, işleri onların ağzından dinlemek, sınırlı edisyon işleri birebir görmek bambaşka bir deneyim. Hem ilham veriyor hem de heyecanlandırıyor. O yüzden gönülden “iyi ki var” dediğim bir etkinlik.

Kaç kere gittim hatırlamıyorum ama neredeyse tüm edisyonlara ve pop-up’lara uğradım. Bazen tek başıma, bazen arkadaşları toplayıp, bazen de aile bireylerini sürükleyip gittim. Hatta bazı yıllar iki gün üst üste gitmişliğim var. Artık benim için ritüel gibi oldu.

Genel vibe benim için çok değerli. Orada tanıştığım sanatçılarla kurduğum diyaloglar ve sonrasında işlerini takip etmeye başlamam çok özel. Partiler de cabası, gerçekten çok keyifli oluyor. Bir de Huo Rf’in edisyonları masal anlatır gibi anlatması… İnsanı üretmeye hatta o işe sahip olmaya teşvik eden bir tarafı da var. Onu da unutamam mesela!

Bence border_less zaten oldukça vizyoner ve her yeni edisyonda kendi sınırlarını zorlayan bir etkinlik ama belki biraz daha atölye, farklı alandan sanatçı sohbeti ya da üreticilere yeni formatlar eklenebilir. Bence bu tip etkinliklerde merak duygusu hep taze kalıyor. İlk göz ağrım Vardal Caniş’in Arabesk Fanzin’i. Caniş’in işleri zaten bambaşka zeki, cesur ve eğlenceli. Son edisyonda ise Çağla Demirbaş’ın media omitted kitabı çok çarpıcıydı; fikir beni baya etkilemişti. Bir de Ecem Yüksel ve Burak Ata’nın Çiko Takas Kartları var onlar da çok eğlenceli. Özetle, border_less benim için sadece bir sanat etkinliği değil, hem kafa açıyor hem de ilhamla çıkmamı sağlıyor.

Türkan Özilhan

Sanırım border_less ARTBOOK DAYS’in üç edisyonunu görme şansım oldu. Her ziyaretimde farklı katılımcıların üretimlerini yan yana görmek bence etkinliğin en ilgi çekici tarafı. Bir öğrencinin yayın projesini ya da Ayşe Erkmen’in kitabını aynı alanda deneyimlemek, bakmak, incelemek anlamlı. Sadece jenerasyonlar arası sanat odaklı kitaplarını değil her sene farklı coğrafyalardan katılımcıların olduğunu görüyorum, etkinliğin bu dinamiğide çok ilgimi çekiyor.

border_less EDITIONS serisinde sanatçılarla daha çok tanışma fırsatı yakaladım, border_less ARTBOOK DAYS programı çok yoğun geçiyor, bu sebeple daha çok yayınları inceleme odaklı geziyorum. border_less’ın gelişmesi daha fazla insana ulaşmasıyla paralellik gösteriyor bence, bu konuda da daha çok desteklenmeli ve daha fazla insana temas etmeli. Huo Rf ve Melek Gençer’den izleyici rakamlarını biliyorum, her sene daha fazla ziyaretçi sayısına ulaşıyorlar. Bu anlamda ev sahipliği yapan kurumlarıda bu sorumluluk için tebrik ederim, çok doğru kolobrasyonlar yapıyorlar.

İlginizi Çekebilir

Eleştiri

Kıraathane İstanbul’da gerçekleşen “Tedbir” sergisi sanatçıların hayatta kalma yöntemlerini irdelerken şeffaflığın toplumsal ilişkilerde ne ölçüde gerçekleşebileceğini sorguluyor.

Eleştiri

Nancy Atakan'ın İMALAT-HANE'de gerçekleşen "Beni Yok Etme" sergisi hafızanın, kimliğin ve varoluşun silinmeye karşı nasıl direnebileceğini sorgulayan bir düşünce biçimi

Söyleşi

Belkıs Balpınar’la, geleneksel kilim dokuma tekniklerinden yola çıkarak geliştirdiği “Dokuma-ma” tekniğini, çağdaş sanatla kurduğu özgün dili ve halının bir sanat nesnesine dönüşümünü konuştuk. "Zamana...

Duyurular

border_less ARTBOOK DAYS’in yedinci edisyonu, bu sene 9–11 Mayıs tarihleri arasında Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık ev sahipliğinde gerçekleşiyor.