Connect with us

Ne arıyorsun?

Argonotlar

Gündem

İstanbul Ocak sergi rehberi

2022 yılının ilk sergilerini Argonotlar sergi rehberinde bir araya getirdik. Öne çıkanlar, solo ve grup sergilerin yer aldığı rehbere bakarak sergi ziyaretlerinizi planlayabilirsiniz.

Geleceğin Renkleri / Grup Sergisi, Müze Gazhane
ÖNE ÇIKANLAR
Şehzade’nin Sıra Dışı Dünyası: Abdülmecid Efendi / Koleksiyon Sergisi
21 Aralık – 1 Mayıs, Sakıp Sabancı Müzesi
Abdülmecid Efendi, otoportre, 1926.

Sanat ortamına derin izler bırakan, resim, hat, müzik ve edebiyat alanlarında pek çok sanatçının ve kurumun hamiliğini üstlenen, kendisi de önemli bir ressam olan Abdülmecid Efendi’nin sanatı ve yaşamı üzerine kurgulanan sergi, çeşitli koleksiyonlar, özel müze ve galeri koleksiyonlarından 60 tablo ve 300’ü aşkın belgeye yer veriyor. Bu eserler arasında Abdülmecid Efendi’nin hayatının son 20 yılını geçirdiği Fransa’nın Nice şehrindeki Musee Massena Koleksiyonu’ndan 1926 tarihli bir otoportre ile Rochefort’taki Pierre Loti Müze Evi’nden gelen ve Abdülmecid Efendi’nin Loti’ye hediye ettiği orijinal çerçeveli iki resim de bulunuyor.

Suyun Bildikleri / Grup Sergisi
15 Ocak – 26 Şubat, Pilot
Halil Altındere, Siren.

Tsunamiler, dev dalgaların yıkıcı gücü, yükselen su seviyesinden kaynaklı sular altında kalması beklenen şehirler, kuraklık, temiz su sıkıntısı…  İçinde bulunduğumuz dönemin belirsizliklerini ve krizlerini “su” üzerinden okumak isteyen Suyun Bildikleri sergisi, bir gerçeklik ve metafor olarak suyun akışkanlık, uyum sağlama, şekilsizlik özelliklerini tartışmaya dahil etmeye çalışıyor. Sergide Ayçesu Duran, Beyza Dilem Topdal, Can Küçük, Gözde Mimiko Türkkan, Hacer Kıroğlu, Halil Altındere, İrem Tok, İz Öztat&Fatma Belkıs, Kerem Ozan Bayraktar&Aslı Uludağ, Mehmet Ali Uysal, Pınar Öğrenci, Serra Tansel, Uğur Cinel ve Volkan Aslan’ın işleri yer alıyor.

Burak Delier / Tarihin Küçük Odası
06 – 21 Ocak, Karşı Sanat Çalışmaları

Burak Delier’in Tarihin Küçük Odası başlıklı sergisi Festus Okey cinayetine odaklanıyor ve cinayetin gerçekleştiği odaya geri dönmeyi öneriyor. Delier’in Karşı Sanat’ın dönüştürdüğü bir odasında gerçekleşen sergi, cinayet sonrasında bulunan ya da bulunmayan, yakın ve uzak olayların, kişilerin ve nesnelerin rastlantısal ilişkisini araştırıyor. Sergide Festus Okey ile ilgili geçmişte yapılmış kültürel ve sanatsal üretimlere de yer veriliyor.

SOLO SERGİLER

Tayfun Gülnar / Açık Dünya
27 Ocak – 12 Mart, x-ist

Tayfun Gülnar’ın günümüz dünyasından uzakta sakin manzaraları ve dönüşüm içindeki figürlerini bir araya getirdiği Açık Dünya başlıklı sergisi, sanatçının 15. ve 16. yüzyıl Avrupa resminin ölçütleriyle oynadığı bir dizi eserden oluşuyor. Manzara ve iç mekân resimleri üzerinden kurduğu zamanlar arası ilişkiyi izleyiciyle buluşturan Gülnar kapalılık, güvenlik ve denetim kavramlarının birey üzerindeki bedensel ve zihinsel etkilerinden sıyrılmanın yollarını arıyor.

Gökçe İrten / Kişisel Katmanlar
14 Ocak – 27 Şubat, Mixer Proje Odası
Gökçe İrten

Gökçe İrten’in Kişisel Katmanlar başlıklı sergisi, bireyin kendi öz benliği ile bulunduğu yer ve etrafındaki her şeyle olan çok katmanlı ilişkisine odaklanıyor. İrten, toplumsal yapı içinde sıkışmış kimliklerin duygularını anlamaya, kişinin kendini bulma ve yeniden kurgulama süreçlerini anlamlandırmaya odaklanarak sergiyi kurguluyor.

Simon Wachsmuth / Orada Olmak- Varlık ve Yankılanma
22 Aralık – 16 Ocak, NOKS Art Space

Simon Wachsmuth’un dört film çalışmasında yer alan seslerden oluşan sergi, izleyiciyi kısmen eksik olan bir şeyin genel özellikleri üzerinde düşünmeye davet ediyor. 2007-2016 yılları arasında, İran, Türkiye, Güney Kore ve Hindistan’da çekilen filmlerin sadece seslerinin yer aldığı sergide, izleyicinin mekânları ve yerleri duyarak algılaması amaçlanıyor.

Carl Gustaf Emil Mannerheim / Batıdan Doğuya Asya
15 Ocak – 6 Şubat, Yapı Kredi bomontiada

Yapı Kredi bomontiada, Finlandiya Büyükelçiliği ile işbirliği kapsamında 1944 -1946 yılları arasında Finlandiya Cumhurbaşkanı olan askeri lider ve devlet adamı Carl Gustaf Emil Mannerheim’ın fotoğraflarından oluşan bir seçkiye yer veriyor. Seçkide Mannerheim’ın 1906-1908 yılları arasında gizli bir görev için gittiği Orta Asya’dan Çin’e uzanan seyahati boyunca körüklü makineyle çektiği fotoğraflar yer alıyor.

Metin Ünsal / Boşlukta
06 Ocak – 3 Şubat, Galeri Işık Teşvikiye

Metin Ünsal’ın Boşlukta başlıklı sergisi canlılara, özellikle kadına yönelen eril şiddetin ruhlarda yarattığı hasarı odağına alıyor. Kürörlüğünü Rafet Arslan’ın üstlendiği sergi, Hasar ile başlayan ve Bedel adlı sergiyle süren serinin devamı niteliğinde.

Coşkun Sami / Sumerki
07 – 29 Ocak, Istanbul Concept Gallery

Sanatçının son dönem resimlerinin yanı sıra “Eksiklopedi” serisinden bir desen seçkisine de yer veren sergi adını Rus şair Osip Mandelştam’ın 1917 devriminin başlangıcının birinci yıldönümünde yayımlanan “Özgürlüğün Alacakaranlığı” şiirinden ödünç alıyor. Rusça’da alacakaranlık anlamına gelen sumerki kelimesi, şafaktan önceki ışık belirsizliğini de tarif ediyor.

GRUP SERGİLERİ
Hayal Fanusu: Dr. Şükrü Bozluolçay Koleksiyonu / Koleksiyon Sergisi
12 Ocak – 26 Mart, Bozlu Art Project
Nazmi Ziya Güran, Süleymaniye’den Fatih Camii.

Küratörlüğünü Dr. Özlem İnay Erten’in üstlendiği ve Şükrü Bozluolçay’ın 40 yıllık bir zaman dilimini kapsayan koleksiyonundan bir seçkiye yer veren sergi, Türkiye sanatının tarihsel süreçteki gelişimini koleksiyondaki yapıtlar üzerinden kronolojik olarak yansıtmayı amaçlıyor. Sergi, 70’e yakın sanatçının 100’ün üzerinde eserini bir araya getiriyor.

Coulisse / Grup Sergisi
14 Ocak – 27 Şubat, Mixer

Küratörlüğünü Eda Öztürk’ün üstlendiği Coulisse, Zygmunt Bauman’a ait ‘’akışkan modernite’’ kavramının hem sanat alanında hem de toplumsal düzlemdeki yansımalarına odaklanıyor. Betül Aksu, Bilal Yılmazel, Burak Delier, Cerensu Çelik, Dilek Winchester, Ece Eldek, Gökçe Hiçyılmaz, Ömer İpekçi & Francesco Romero & Francesca Gotti ve Tayfun Gülnar’ın çalışmalarını bir araya getiren sergi, insan/insan olmayan hayvan, insan/makine, bilinç/bilinçdışı, kamusal/özel, ve sanat/piyasa gibi düalistik kategorilerin sınırlarının iç içe geçerek akışkanlaştığı alanlardaki yeni ilişkisellik biçimleri üzerine düşünmek için eleştirel bir diyalog yaratmayı amaçlıyor.

Hadi Bana Geçelim / Grup Sergisi
8 – 29 Ocak, KOLİ Art Space
Ahmet Rüstem Ekici

İzleyeni sanatçıların kişisel deneyimlerinden oluşan hikâyelerle örülü bir tahayyül alanına davet eden Hadi Bana Geçelim başlıklı sergide Ahmet Rüstem Ekicı̇, Ateş Alpar, Hakan Sorar ve Mert Çağıl Türkay’ın çalışmaları yer alıyor. İz, temas ve bellek kavramları etrafında dolanan sergi yara izleri, ten  ve hafıza, terminoloji ve kültürel travmalar üzerinden bir beden okuması sunuyor.

Konak Bedenler / Grup Sergisi
17 Aralık – 23 Ocak, Sanatorium

Kerem Ozan Bayraktar, Semâ Bekirović ve Gülşah Mursaloğlu’nun işlerinden oluşan Konak Bedenler, Ulya Soley’in küratörlüğünde beden ve çevresi arasındaki dönüştürücü ilişkiyi ele alıyor. Değişirken ekosistemini de dönüştüren bedenin hem etkilemeye hem de etkilenmeye açık doğasını merkeze alan sergi, 3 boyutlu yazıcıyla basılmış kalpler, şekerden yapılmış bir küre ve patatesten yapılmış biyoplastikler gibi farklı bedenleri ağırlıyor.

Vekaleten / Grup Sergisi
25 Aralık – 19 Şubat, Zilberman Selected

Zilberman’ın Piyalepaşa’daki yeni mekânı Zilberman Selected, kapılarını Vekâleten başlıklı grup sergisiyle açıyor. Carlos Aires, Omar Barquet, Isaac Chong Wai, Didem Erk, Itamar Gov, Fatoş İrwen, Jaffa Lam Laam, Mahen Perera ve Sandra del Pilar’ın çalışmalarından bir seçki izleyiciyle buluşacak serginin küratörlüğünü Naz Kocadere ve T. Melis Golar üstleniyor.

Öteki Hikâyeler / Grup Sergisi
16 Aralık – 7 Şubat,  santralistanbul

Göç ve mültecilik kavramlarına dikkat çekmek amacıyla BİLGİ Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, Denizhan Özer küratörlüğünde hayata geçen Öteki Hikayeler başlıklı sergi, 12 ülkeden 50 sanatçının eserlerini bir araya getiriyor. Sergide Abel Korinsky, Adnan Jetto, Adviye Bal, Ahmet Umur Deniz, Ali Omar, Ali Raşit Karakılıç, Bahadır İşler, Baran Kamiloğlu, Berkan Baycan, Can Memişoğulları, Carol Turner, Corrine Silva, Deniz Pireci, Dilek Toluyağ, Elena Bellantoni, Ercan Ayçiçek, Fehim Güler, Fevzi Karakoç, Gizem Enuysal, Heather Brown, Hiba Aizouq, Iliko Zautashvili, Işıl Gönen, Jack Beattie, Jacque Crenn, Lale Duruiz, Levent Pınarcı, Mahmut Celayir, Martin Wohlwend, Mehdi Farzane, Morteza Khosravi, Mustafa Albayrak, Ömer Serkan Bakır, Özge Günaydın, Özkan Gencer, Paul Dunker Duyvis, Resul Aytemür, Rifaae Ahmad, Saghar Daeiri, Sema Özevin, Serina Tara, Stephan Twist, Tahir Ün, Tolga Boztoprak, Tuğrul Selçuk, Ufuk Uyanık, Yeşim Yıldız Kalaycıoğlu, Yıldız Doyran, Zahit Büyükişleyen ve Zeynep Yazıcı’nın çalışmaları yer alıyor.

Bana Hikâyeni Anlat / Grup Sergisi
10 – 31 Ocak, Şişli sokakları

Paper street Co. imzalı katılımcı sanat projesi Tell Me Your Story, 20 sanatçının çocukluk hatıralarını bir araya getiren kitabın ardından yolculuğuna Bana Hikayeni Anlat sergisiyle devam ediyor. 10 Türkiyeli, 10 İsrailli sanatçının birbirlerinin çocukluk anılarını dinleyerek resmettikleri proje, kamusal alanda Abdi İpekçi Meydanı’ndan başlayan bir rota ile billboardlar aracılığıyla Şişli sokaklarındaki açık hava mecralarında izleyiciyle buluşacak. Sergiye katılan sanatçılar ise şöyle: Ahu Akgün, Aya Talshir, Bora Aşık, Dror Cohen, Ecem Yüksel, Einav Vaisman, Gilad Seliktar, Gökçe İrten, Itzik Rennert, Jennifer İpekel, Keren Katz, Meltem Şahin, Mert Tugen, Michal Bonano, Roni Fahima, Sasha Zilberman, Selin Çınar, SENA, Shahar Kober, Vardal Caniş.

Geleceğin Renkleri / Grup Sergisi
09 Ocak – 5 Şubat, Müze Gazhane

İstanbul Gönüllüleri tarafından hayata geçirilen Geleceğin Renkleri sergisi, Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin mezuniyet eserlerini bir araya getiriyor. İstanbul’da bulunan Güzel Sanatlar Fakültelerinin ilgili bölümlerinden 2019-2020 ve 2020-2021 öğretim yıllarında mezun olmuş öğrencilerin mezuniyet işlerini sanatseverlerle buluşturacak sergi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile hayata geçiyor.

DEVAM EDENLER
Videodaki Manzara / Grup Sergisi
10 Aralık – 28 Şubat, Cocoon

Ali Kazma, Antonio Cosentino, Berat Işık, Delal Eken, Ebru Ceylan, Ergin Çavuşoğlu, Ferhat Özgür ve Hülya Özdemir’in video eserlerini bir araya getiren Videodaki Manzara, Contemporary İstanbul Vakfı’nın Fişekhane’de bulunan sanat alanı Cocoon’da izleyiciyle buluşuyor. Küratörlüğünü Nazlı Pektaş’ın üstlendiği sergide yer alan videolar, manzaranın farklılaşan/dönüşen ve başkalaşan varlığına odaklanıyor.

Başak Bugay / Füg
16 Aralık – 12 Şubat, Zilberman Ana Galeri

Başak Bugay’ın Zilberman’daki ilk kişisel sergisi Füg, sanatçının amnezinin izlerini taşıyan ve kişinin benliğinden ayrılmasını ya da “uçup gitmesini” ifade eden “disosiyatif füg” olgusundan ilham alıyor. Sergide yer alan karışık teknik heykeller ve mürekkep desenler, gerçek sanılan rüyalar gibi arafta, kendi iç dünyalarında asılı kalmış figürleri sahneliyor.

Didem Erk / Mavi Bir Ballad
16 Aralık – 12 Şubat, Zilberman Proje Alanı

Didem Erk’in performatif bir yerleştirmesi olan Mavi Bir Ballad, sanatçının sıklıkla üzerinde durduğu yerinden edilme, mekânsızlık ve zamansızlık, kökler, bellek, dil gibi kavramlara odaklanıyor. Erk, bu meseleleri beş duyuyu ve elementleri kullanarak yerleştirmesine dahil ediyor.

Burak Kabadayı / Sabit Değişiklikler, Dinamik Aralıklar
11 Kasım 2021 – 8 Şubat 2022, AVTO

Burak Kabadayı’nın kişisel sergisi Sabit Değişiklikler, Dinamik Aralıklar başlığıyla hareket ve enerji kavramlarını modifiyeli araç kültüründen örneklerle ele alıyor. Bitiş tarihi 8 Şubat’a kadar uzatılan sergi yerli üretim otomobiller, bu otomobilleri üretim amacının dışında, gösteri odaklı keyfi bir pratik ile kullanan amatör sürücüler, sürüşe etki eden çevresel ve mekanik unsurlar arasındaki kompleks ilişkilerin izini sürüyor.

Resim-Heykel-Fotogrametri / Grup Sergisi
24 Aralık – 28 Ocak, Art On

Ali Dolanbay, Gürsel Soyel, Hüseyin Aksoylu, Koray Tokdemir, Oddviz, Onur Mansız ve Sencer Vardaman’ın işlerinden oluşan bir seçkiye yer veren sergi, görsel bir harmoni oluşturan bilinçli seçimlerle, sergileme kavramını açık ve net bir yaklaşımla sunmayı amaçlıyor.

Aralık ayında açılan birçok sergi halen görülebilir. Aralık takvimimize bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Gündem

Argonotlar ekibi olarak yıl içinde gördüğümüz, dikkatimizi çeken sergilerden bir seçkiyi bir araya getirdik.

Gündem

Argonotlar ekibi olarak yıl boyunca yayınladığımız yazılardan bir seçkiyle karşınızdayız.

Kütüphane

Esra Özdoğan'ın Galeri Nev İstanbul'da gerçekleşen "Makinedeki Hayalet" sergisinin metni Argonotlar Kütüphanesinde.

Söyleşi

Raziye Kubat’la dağ köyüne dönüşünü, romantik imgelerden uzak bir perspektifle, doğanın sertliği ve direnişiyle şekillenen yaratım sürecini konuştuk.