Connect with us

Ne arıyorsun?

Argonotlar

Gündem

İstanbul Aralık sergi takvimi

Argonotlar sergi rehberi yılın son ayında da kentin farklı noktalarında açılan, öne çıkan, devam eden solo ve grup sergileri bir araya getiriyor.

İpek Duben’in Efes antik kentindeki Artemis 1 enstalasyonundan bir kare, 1995, Sanatçının izniyle, SALT Beyoğlu.

ÖNE ÇIKANLAR

İpek Duben / Ten, Beden, Ben
9 Aralık – 3 Nisan, SALT Beyoğlu

İpek Duben’in 40 yılı aşan sanat pratiğini yansıtmak üzere hazırlanan en kapsamlı sergisi Ten, Beden, Ben, sanatçının işlerinde sıkça kullandığı kendi beden imgelerinden esinle bu adı taşıyor. Duben’in 1980’lerin başındaki resim ve desenlerinden 2020 tarihli “Angels and Clowns”a [Melekler ve Soytarılar] birçok işini yeniden değerlendiren sergi, erkek şiddetinden toplumsal cinsiyete, yerinden edilme ve göçten tüketim alışkanlıklarına uzanan konuları irdeleyen sanatçının üretimine yeni bir bakış sunuyor.

Murat Morova / Â’mâk-ı Hayal
10 Aralık – 12 Şubat, Galeri Nev İstanbul
Murat Morova, İsimsiz (Âmâk-ı Hayal Serisi), 2021, Kitap sayfaları üzerine karışık malzemeyle müdahale, kaligrafik stencil, buluntu çerçeve, 26 x 61 cm.

Murat  Morova’nın adını Filibeli Ahmed Hilmi’nin “Â’mâk-ı Hayal” başlıklı kitabından alan sergisi, sanatçının 35 yıla varan sanat yolculuğunda içerik ve estetik bağlamında  nasıl ilerlediğine, kendi görsel ikonografisini süreç içinde nasıl oluşturduğuna ve durak noktalarına dair bir değerlendirme sunuyor. Sanatçının birey, toplum ve çevre  ilişkisine dair yolculuğuyla sergiye adını veren kitap arasında, kitabın ana  karakterinin eser boyunca ruh ve kainatın sırrını araması, hayallerinin derinliklerine  doğru yolculuğa çıkarak kendini ve amacını bulmasına dair öznel bir paralellik kuruluyor.

Hatice Kapusuz / Barışa Uçan Kanatlar
&
Emine Kart / Ardakalan
10 Aralık – 25 Aralık, Depo

10 Ekim Derneği ve Gönüllüleri’nin 11. Hangi İnsan Hakları Film Festivali kapsamında 10 Ekim Ankara Katliamı’na dair bir bellek çalışması olarak yürüttükleri etkinliklerden biri de Depo’da gerçekleşecek iki sergi. Barışa Uçan Kanatlar başlıklı sergi, Hatice Kapusuz’un katliamda hayatını kaybeden 104 insanın anısına yaptığı 104 kuş illustrasyonundan oluşuyor. Emine Kart’ın Ardakalan başlıklı sergisi ise 10 Ekim Katliamı’nın 4. yılında hazırladığı aynı adlı fotoğraf kitabının bir parçası olarak mahkeme ve anma fotoğraflarından oluşuyor.

SOLO SERGİLER
Nasan Tur / No Surrender
17 Aralık – 16 Ocak, Dirimart
Nasan Tur, Me and Me, 2021.

Nasan Tur’un Dirimart’taki ikinci kişisel sergisi No Surrender, sanat üretiminde kullandığı yordamların çeşitliliğiyle tanınan sanatçının yeni heykellerini, yerleştirmelerini ve çizimlerini bir araya getiriyor.

Gülin Hayat Topdemir / The Phase
16 Aralık – 22 Ocak, x-ist

Eserlerinde kadın dünyasına dair hikayeleri gerçeküstü bir anlatımla paylaşan Gülin Hayat Topdemir’in The Phase başlıklı sergisi sanatçının tuvalin karşısında güdüsel olarak açığa çıkardığı resimlerden oluşuyor. Sergide yer alan eserlerde kadınların ya da kadın olarak hissedenlerin kozalarından çıkıp benliklerine kavuşma anları resmediliyor.

Rugül Serbest / Kendimin Ormanında
&
Seçil Büyükkan / Kendime Doğru Bir Adım
27 Kasım – 8 Ocak, Mixer

Uzun süredir resmettiği iç mekânlardan tamamen sıyrılarak dış dünyada kendine bir yer arama hikayesine odaklanan Rugül Serbest, Kendimin Ormanında başlıklı sergisinde tuvallerinin yanı sıra desen çalışmalarına da yer veriyor. Bir başkası olmak nasıldır? Doğa olmak nasıldır? Bir bitki gibi hissetmek nasıldır? sorularından yola çıkarak kendisine bir başkasının gözünden yeniden bakabilmeyi arzuluyor.

—-

Seçil Büyükkan’ın Kendime Doğru Bir Adım başlığını taşıyan sergisi çeşitli özgün baskı tekniklerinden hareketle oluşturduğu çalışmalarından oluşuyor. Sanatçı, kutsallık kavramını sorgulama ediminden yola çıkarak bir varlığa, bir nesneye kutsallık yüklenmesi durumunu ağaç metaforu üzerinden ele alarak irdeliyor.

Merve Morkoç / Evet canlı, Hayır değil.
09 Aralık – 15 Ocak, UP Art Project

Merve Morkoç’un resim, heykel, enstalasyon, fotoğraf, video ve performansı içeren çok disiplinli üretim sürecini aktardığı sergisi Evet canlı, Hayır değil., UP Art Project’in ilk sergi projesi olarak Küçük Mustafa Paşa Hamamı’nda izleyiciyle buluşuyor. Sergi, öğrenilmiş ve ezberlenmiş kavramları form ve madde ilişkisi içerisinde sorguluyor.

İpek Yeğinsü / Jamboree
02 – 25 Aralık, Istanbul Concept Gallery
İpek Yeğinsu, Bahçe.

İpek Yeğinsü’nün Jamboree başlığını taşıyan ilk kişisel sergisi sanatçının uzun yıllara yayılan resim, çizim, kolaj ve fotoğraf pratiğinden örneklerle yakın dönem çalışmalarını bir araya getiriyor. “Gürültülü toplantı”,  “kalabalık kutlama”, “cümbüş” gibi anlamlara sahip jamboree kavramı,  hem Yeğinsü’nün sanatında öne çıkan yoğun kargaşa ve dinamizmin yarattığı görsel cümbüşe hem de izleyiciyle sanat üzerinden diyalog kurma ve bir araya  gelme isteğine işaret ediyor. 

Murat Germen – Mehmet Ali Boran / Olay Mahalli
21 Kasım – 21 Ocak, Adas

Şehir ve suç meselesi üzerine odaklanan, şehri bir ‘olay mahalli’ olarak okuyan sergi, Ahmet Ergenç’in küratörlüğünde Murat Germen ve Mehmet Ali Boran’ın işlerini bir araya getiriyor. Germen ve Boran’ın hem kapitalizmin hem de siyasi iktidarın şehir ‘suçlarına’ odaklandıkları işlerine Begüm Çalımlı da ses tasarımıyla eşlik ediyor ve şehirdeki suç unsurlarının işitsel karşılığını yaratıyor.

Bence Magyarlaki / Uranus, Waiting Room
14 Aralık – 22 Ocak, Martch Art Project

Bence Magyarlaki’nin heykel ve ses yerleştirmesi gibi çeşitli unsurlarla birleştirici bir kurgu oluşturmayı hedefleyen Uranus, Waiting Room adlı sergisi, kuir beden politikalara ve hetero-ataerkil, ikili mantık sistemlerinin dışında kalan deneyimlere değiniyor. Sergideki anlatı bireyin derisini, etini, iç organlarını katmanlarına ayırarak dinlenmeye bırakmasına olanak tanıyan fizik yasalarının hakim olduğu ütopik bir apartman dairesini merkezine alarak şekilleniyor. Tıpkı ‘ev’ olarak tanımlanan mekâna varıldığında ayakkabılar ve kıyafetler çıkarıldığı gibi eve gelen kimse, varsayılan davranış ve tavırlardan, cinsiyet gösterilerinden ve kısıtlanmış arzulardan sıyrılıyor.

Mert Diner / Hiding in Thin Air
27 Kasım – 18 Ocak, Yaya
Mert Diner, through the old house window (“a while outside” series), 2016, tuval üzerine yağlı boya,110 x 100 cm.

Yeni sanat platformlarından Viable’ın sabit sanat mekânı Yaya, Mert Diner’in Hiding in Thin Air başlığı altında bir araya getirdiği resimlerine iki bölüm halinde yer veriyor. Diner’in yeni ve eski işlerini yan yana getiren sergiye, küratör Eline Tsvetkova’nın kaleme aldığı yarı-kurgu olan söyleşi eşlik ediyor.

Genco Gülan / Biyolojik Kübizm
23 Kasım – 25 Aralık, Ekavart Gallery
Genco Gülan, Gül ve Gül, 2017.

Genco Gülan Biyolojik Kübizm başlıklı sergisinde 2016 yılından beri ürettiği Picasso referanslı resim, heykel,  çizim, özgün baskı, seramik ve fotoğraflarını izleyiciyle buluşturuyor. Kübistlerin figürü deforme ederken organ sayılarını sabit tutmalarına karşılık, Genco Gülan yapıtlarında insan bedeninin biyolojik olarak dönüşmesinden sonra ortaya çıkabilecek imgeler üzerinden bir yaklaşım sunuyor. 

Gökçen Ataman – Setenay Alpsoy / Tanıdık Cepheler
16 Aralık 2021 – 21 Ocak 2022, Evin Sanat Galerisi

Tanıdık Cepheler sergisi, Setenay Alpsoy’un son zamanlarda daha yoğun ürettiği geniş yüzeyli karakalem desenlerle Gökçen Ataman’ın farklı malzemelerle boyut kazandırdığı  giderek betonlaşan ve çarpıklaşan şehirdeki bina cephelerini bir araya getiriyor. Tezatlıklardan beslenen sergide, iki sanatçının farklı malzemelerden ortak yapıt olarak ürettikleri seri de yer alıyor.

Ünal Bostancı / La Isla Bonita
10 Aralık 2021- 12 Şubat 2022, BAS

Ünal Bostancı’nın kişisel sergisi La Isla Bonita organik ve ilkel şekilleriyle izole bir yaşam alanı. Tanıdık nesneleri çağrıştıran heykellerin birbirine ve mekâna karıştığı bir yerleştirme. Çiğnenmiş kâğıt (papier-mâché) ile üretilen heykeller, mekânın çeşitli yüzeylerini kaplayan basılı malzemeyle olasılık dolu bir bağ kuruyor. Bostancı’nın son dönem çalışmalarını bir araya getiren sergi Cuma ve Cumartesi günleri 13.00–19.00 saatleri arasında gezilebilir.

GRUP SERGİLERİ

Recto – Verso  / Grup Sergisi
18 Aralık – 9 Ocak, C.A.M. Galeri

C.A.M. Galeri’nin önümüzdeki aylarda kişisel sergilerini düzenlenlemeyi planladığı -çoğu yeni temsil etmeye başladığı- sanatçıların eserlerinden oluşan Recto-Verso, bir nevi bir önizleme sergisi. Resim, heykel, fotoğraf gibi farklı medyumların kullanıldığı sergide Tevfik Çelebi, Arda Diben, Sayeh Gauvin, Serdar Kaynak, Seldem Oskay, İsmail Yılmaz ve Serpil Mavi Üstün’ün çalışmaları yer alıyor.

Sessizlik Biçimleri / Grup Sergisi
10 Aralık – 12 Ocak, Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi
Bekir Dindar, The Red serisinden.

Kentin ve kent yaşamının görsel belleğini tutma arzusuyla mevcut koşullar içerisindeki görmezden gelinme, güvensizlik ve korku iklimine karşı direnmek üzere tarihsel arşiv, iz ve ses kavramlarını araştıran Demo Lab. İnisiyatifi’nin sessizlik ile çok seslilik arasındaki mesafeyi sorguladığı sergisinin küratörlüğünü M. Cevahir Akbaş ve Derya Ülker üstleniyor. Sergide Ateş Alpar, Bekir Dindar, Derya Ülker, Dilara Açıkgöz, Edze Ali, Ekin Çekiç, Emirkan Cörüt, Erdem Varol, Cevahir Akbaş, Nazım Serhat Fırat, Nevruz Seyidoğlu, Şener Yılmaz Aslan ve Tolga Akbaş’ın çalışmaları yer alıyor.

Seçilmiş Cehalet: Bilgi ve Bilmek İstemediğimiz Şeyler Üzerine / Grup Sergisi
7 Aralık  – 12 Şubat, Akbank Sanat

Seçilmiş Cehalet: Bilgi ve Bilmek İstemediğimiz Şeyler Üzerine sergisi, Ekmel Ertan’ın küratörlüğünde farklı disiplinlerden isimleri bir araya getiriyor. Morehshin Allahyari, Soheila Golestani, Mary Maggic, Jennifer Lyn Morone, Christoph Wachter & Mathias Jud, Pınar Yoldaş’ın eserlerinin bulunduğu sergiye Tansu Açık, Zeynep Direk, Pascal Gielen, Güven Güzeldere, Anıl K. Jain, Ömer Madra, Renata Salecl ve Ebru Yetişkin de katkıda bulunuyor.

Muğlak / Grup Sergisi
4 Kasım – 24 Aralık, Vision Art Platform

Muğlak başlıklı sergi, Derya Yücel küratörlüğünde Ayşegül Altunok, Sena Başöz, Selim Birsel, Çisil Deniz Delibalta, Ayçesu Duran, Ali Kanal, Gülşah Mursaloğlu, Serkan Özkaya, Ezgi Tok, Deniz Üster, Nil Yalter/Nicole Croiset, Dilek Winchester ve Dream News’ün (Murat Yıldız/Defne Tesal) çalışmalarını bir araya getiriyor. Farklı kuşaklardan disiplinlerarası üretimler gerçekleştiren sanatçıları bir araya getiren sergi, söylemsel sınırlara meydan okuyan üretimlere odaklanıyor.

Kerem Ozan Bayraktar, Semâ Bekirović ve Gülşah Mursaloğlu / Konak Bedenler
17 Aralık 2021 – 23 Ocak 2022, SANATORIUM  

Ulya Soley’in küratörlüğünü üstlendiği sergi, beden ve çevresi arasındaki dönüştürücü ilişkiyi ele alıyor.

Elizabeth Grosz, bedeni, onda ikamet edenler ile başkaları/onu sömürenler arasında bir mücadele sahası olarak tanımlar. Beden hem çevresinden etkilenmeye açıktır hem de çevresini etkileyebilir. Konak Bedenler, 3 boyutlu yazıcıyla basılmış kalpler, şekerden yapılmış bir küre ve patatesten yapılmış biyoplastikler gibi farklı bedenleri ağırlıyor. Bu bedenlerin her biri sürekli dönüşüm halinde: Dijital kod, filamentlerin ısınmasıyla kalp şeklinde heykellere dönüşüyor; şekerden yapılmış bir küre Güneş’in ısısıyla eriyor ve birbirine dikilmiş biyoplastikler ısıyla kırılıp çözünüyor. Sıcaklık değiştikçe bedenler de şekil, form, renk değiştiriyor ve karşılığında çevrelerini dönüştürerek kendilerini barındıran mekânda mikroiklimler yaratıyor. Konak Bedenler, bu gerilimden kaynaklanan sürekli değişim üzerine düşünmek için bir alan sunuyor. 

Gurbette Hasret / Gizem Winter – Ladies on Records
17 Aralık – 31 Aralık, KOLİ Art Space

Gizem Winter ve Ladies on Records’un ortak projesi Gurbette Hasret, Türkiye’den Almanya’ya göç eden kadınların öykülerini müzik aracılığıyla anlatıyor. Proje kapsamında sergiye bir müzik etkinliği de eşlik ediyor.

DEVAM EDENLER

TUNCA / Bedbahtlıklar ve Yeni Hazlar
11 Kasım – 11 Aralık, Galerist
TUNCA, Latif Maharet, 2021.

TUNCA’nın iki buçuk yıla yayılan bir araştırma ve diyalog sürecinin ürünü olan sergisi, sanatçının sahaf veya mezatlardan topladığı efemeralar üzerinden tarihi mekân, olay ve kişilerin izini sürüyor. Serra Yentürk küratörlüğünde hazırlanan serginin çıkış noktasını, sanatçının bir mezatta edindiği 1910’lu yıllarda Georg Gerlach’ın Berlin’deki stüdyosunda çekilmiş fotoğraflarda görülen boksör figürü oluşturuyor. Sabri Mahir adlı bu boksörün fotoğraflarını, uzun yıllardır ana malzemesi olan füzenle kağıt üzerinde büyük ebatlı olarak yeniden üreten sanatçı, izleyicileri bu enigmatik figürü keşfetmeye davet ediyor.

Serhat Kiraz – Hakan Gündüz / An
16 Kasım – 18 Aralık, Maçka Sanat Galerisi

Maçka Sanat Galerisi, beş yıl aranın ardından Rabia Çapa’nın kurumu devrettiği kızı Didem Çapa’nın direktörlüğünde Serhat Kiraz ve Hakan Gündüz’ün Moment/An isimli sergisiyle kapılarını yeniden açtı. Sergi, kavramsal ve deneyimsel zeminde dün, bugün ve yarını, galerideki tarihsel “an” ve “mekân” kapsamında pekiştirerek tartışmaya açıyor.

Kadir Kayserilioğlu / Geçmiş Yabancı Bir Gezegendir
12 Kasım – 4 Ocak, The Pill
Kadir Kayserilioğlu, Geçmiş Yabancı Bir Gezegendir.

Geçmiş Yabancı Bir Gezegendir, Kadir Kayserilioğlu’nun kendi kişisel tarihi ile kapitalizm ve ilerlemecilik ideali üzerinden yazılan makro tarih arasındaki kopukluğu irdelediği orta metraj deneysel filmden oluşuyor. Film sanatçının çocukluğuna dair bir anı ile Elon Musk’ın *Starlink projesi arasındaki imgesel bir benzerlikten yola çıkarak, bilgisayar oyunu gerçekliği ile günlük yaşamdan görüntülerin harmanlandığı bir anlatı kuruyor.

Rabia Uluşanver / Kırılgan Bebek
11 Kasım – 30 Aralık, Simbart Projects Çukurcuma
Rabia Uluşanver, “Düşümler”, 2020, kâğıt üzerine akrilik, 43 x 32,5 cm (çerçeveli)

Rabia Uluşanver’in Kırılgan Bellek adlı ilk kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergide geçmişe dair zihinde yanıp sönen detayları kısıtlanmış görüntülere indirgeyen çalışmalar, oluşan bilinçdışı anları boşluk ve doluluk yönünden inceliyor.

Samuel Laurence Cunnane / Bir göz sana bakar bir göz seni arar
18 Kasım – 18 Aralık, Öktem Aykut

İrlandalı fotoğraf sanatçısı Samuel Laurence Cunnane’in Bir göz sana bakar bir göz seni arar adını taşıyan sergisi, halk arasında ‘göz tembelliği’ olarak bilinen ambliyopiden mustarip insanlar için kullanılan ama aynı zamanda negatif bir anlam içeren bu ifade üzerine düşüncelerinin bir ürünü. Dünyaya hem içeride hem dışarıda konumlanan bir noktadan bakma duygusu, deneyimi herhangi bir anda nirengi yapmak; kesişme ve bulanıklık hisleri; gözlerimizin tanıklık ettiği alandaki kör noktaları hafızadan ve bilincin çeperlerinden doğan sahneler ile üst üste bindirmek…

Malzeme Hakkında / Grup Sergisi
6 Kasım – 18 Aralık, Art On

Malzeme Hakkında isimli karma sergi, Ahmet Çerkez, Burcu Erden, Ahmet Elhan, Erman Özbaşaran, Mithat Şen, Oddviz, Olgu Ülkenciler, Olcay Kuş ve Tansu Kırcı’nın eserlerinden bir seçki içeriyor. Sergi, sanat üretiminde malzemenin fikri taşıyan somut bir araç olarak dönüştürülmesi üzerine odaklanıyor.

İlginizi Çekebilir

Kütüphane

Cansu Yıldıran'ın Hara'da görülebilecek ilk kişisel sergisi "Vargit Çiçekleri"nin sergi metni Argonotlar Kütüphanesinde.

Genel

İKSV yürütücülüğünde gerçekleşen SaDe (Sanatçı Destek Fonu) ilk dönem sanatçılarını tanıyoruz. İz Öztat, Ezgi Tok’un ölçüm, zaman ve bilimsel bilgi etrafında şekillenen pratiğine odaklanıyor.

Eleştiri

Arter'de Selen Ansen küratörlüğünde Ömer Koç Koleksiyonu’ndan seçilen eserlerle oluşturulan Farz Et Ki Sen Yoksun sergisine bir toplayıcının gözünden bakış.

Söyleşi

Bu yıl 6. Mardin Bienali’nde Bor Sanat desteğiyle “INVITED: Müşterek/Unified” sergisine ev sahipliği yapan EXIT Kolektif’ten Mehmet Çimen ve serginin küratörü Ebru Nalan Sülün...