Connect with us

Ne arıyorsun?

Argonotlar

Gündem

İzmir Ocak – Şubat sergi rehberi

İzmirli sanatseverler 2022 yılına Fahrelnissa Zeid ve İbrahim Çallı gibi sanat tarihimizin önemli isimleriyle beraber güncel sanat sergileriyle de buluşarak başlıyor.

Fahrelnissa Zeid, Portreler sergisinden görünüm. Dirimart, İstinyepark İzmir.
Solo Sergiler
Fahrelnissa Zeid / Portreler
10 Aralık 2021 – 30 Ocak 2022, Dirimart Sanat Galerisi, İstinyepark AVM

İstanbul merkezli sanat galerisi Dirimart, Ressam Fahrelnissa Zeid’in (1901-1991) gençliğinde başladığı ve hayatının son döneminde ağırlık verdiği portrelerinden bir seçkiyi İzmir’de İstinyepark’ta İzmirli sanatseverlerle buluşturuyor.

Sergide ziyaretçiler Fahrelnissa Zeid’in seksen yıl boyunca tuttuğu eskiz defterlerinde, ailesini, yakın dostlarını ve öğrencilerini tasvir ettiği portrelerin yanı sıra, 1960-72 yılları arası ve 1975 sonrası olarak iki dönemine ait portreleri görebiliyor. Bu birinci dönemdeki portreleri psikolojik araştırma niteliğinde, ikinci yani Amman’a taşındıktan sonraki dönemde gerçekleştirdiği portreler ise form, renk ve detaya önem veren bir üsluba sahiptir. Fahrelnissa Zeid’in portrelerinde öne çıkan stilizasyon, jenerik yüz hatları, büyük gözler ve üç boyutluluğu yok sayış aslında onun portreyi bir biçim olarak değil, “üç karakterli bir tiyatro” olarak değerlendirmesinden kaynaklanır. Zeid’e göre portre, bir model, bir ressam ve ressamın çıkaracağı üçüncü bir karakterden oluşur ve ressam bu üçüncü karaktere modelin ifadesinin ötesindeki hayatı hissederek ulaşır…

Eti Behar / QUINNS
18 Aralık 2021 – 10 Şubat 2022, BE Contemporary Art Gallery

Kadın bedeni, doğurganlık, ana tanrıça Kibele ve ikonlaşma kavramları üzerine çalışan heykel sanatçısı Eti Behar’ın 2004’ten bu yana gerçekleştirdiği çalışmalarından seçkiler sunan retrospektif niteliğindeki QUINNS başlıklı sergi BE Contemporary’de gerçekleşiyor. Eti Behar’ın daire arketipinin öne çıktığı heykellerinde, son dönemde ikonlaşmaya, cinsiyeti, bedeni ve estetiği aşmaya yönelik bir eğilim gözlemleniyor.

Nursun Hafızoğlu / Yersiz Yurtsuz
25 Aralık 2021 – 6 Şubat 2022, Gru Sanat Galerisi
Nursun Hafızoğlu, Yersiz Yurtsuz 2, 2018, Tuval üzerine karışık teknik, 70 x 90 cm.

Nursun Hafızoğlu, şehir ve doğayı bir arada gösteren çok katmanlı çalışmalarında, doğaya yapılan tahribatı şehir imgelerinde işliyor. Sanatçının tuval üzerine karışık teknikle ürettiği resimlerindeki gündelik şehir yaşamdan görüntülere, hayvan imgeleri ve bitki soyutlamaları eşlik ediyor. İnsanın doğaya yabancılaşmasını eleştiren sergi, ekosistem ve sürdürülebilir kentler üzerinde düşünmeye davet ediyor.

Serap Tok / Ve Günler Yürümeye Başladı
22 Ocak 2022 – 11 Şubat 2022,  Kendine Ait Bir Oda @ Karantina
Serap Tok, Ve Günler Yürümeye Başladı, Kendine Ait Bir Oda @ Karantina

Serap Tok’un “Düşler”, “Görünmez Kentler” ve “Toz” serilerinden resim ve yerleştirmelerinden bir seçkinin yanı sıra pandemi döneminde ürettiği çalışmalar, Burak Dikilitaş küratörlüğünde ve Kendine Ait Bir Oda’nın desteğiyle Karantina’da sergilenecek. Ve Günler Yürümeye Başladı sergisi, ismini masalsı gerçekçi akımdan yazar Eduardo Galeano’nun aynı adlı kitabından alıyor ve şehirdeki yürüyüşlerin oluşturduğu kentsel imgenin Serap Tok’un zihnindeki yansımalarını anlatıyor.

İbrahim Çallı Türk Resminin Bohem ve Asi Fırçası
23 Kasım 2021 – 17 Nisan 2022, Folkart Gallery
İbrahim Çallı

İzmir şehir siluetinin tartışmalı figürü Folkart kulelerinde yer alan galeri, kapsamlı bir İbrahim Çallı sergisine evsahipliği yapıyor. Sanatçının seksen eserini bir arada görme imkanı sunan sergi, beş yıllık bir hazırlık sürecinin sonucunda ortaya çıkmış. İbrahim Çallı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Ticaret Odası, Yapı Kredi Bankası, Türkiye İş Bankası, Ziraat Bankası başta olmak üzere birçok kurumsal ve özel koleksiyonda bulunan eserlerini bir araya getiren sergi, sanatseverlere sanatçının peyzaj, natürmort, portre türlerindeki yapıtlarını ve ünlü Mevleviler serisini görme fırsatı da tanıyor.

Buse Mutan / Geçicilik
12 Ocak – 2 Şubat 2022, Pakistan Pavyonu, Kültürpark Konak

Buse Mutan’ın “geçicilik” kavramını esas alan solo sergisi; doğada üretilmiş olanın, doğadan gelenin tekrar doğaya verilmesi gerektiğini savunan ve bu nedenle kalıcı obje yaratma fikrini reddeden doğa sanatı uygulamalarını keşfetme imkanı sunuyor.

Grup Sergileri
Escape – Dijital Kültürlerin Merkezine Yolculuk
22 Kasım 2021 – 22 Ocak 2022, İzmir Fransız Kültür Merkezi

Dijital dünyaya eleştirel bir bakış sunmayı vaadeden sergi; sanatçılar, siber aktivistler, yönetmenler ve kreatifler aracılığıyla dijital kültürlere genel bir bakış sunuyor. Sergi aynı zamanda xLab Yaşar Üniversitesi’nden Daniele Savasta ve dijital sanatçı Benjamin Gaulon öncülüğünde gerçekleşen Refunct Media Atölyesi süresince katılımcıların oluşturduğu elektronik atıklardan (e-waste) elde edilmiş kolektif bir enstalasyona da yer veriyor.

Deri
12 Şubat – 10 Nisan 2022, Ayzeradant Galeri Kemeraltı
&
Su Altındaki Hafıza
6 Aralık 2021 – 6 Şubat 2022, Ayzeradant Galeri Kemeraltı

Kemeraltı Antikacılar Çarşısı’nda yer alan Ayzeradant Galeri, 12 Şubat tarihinden itibaren Deri adlı sergiye ev sahipliği yapıyor. Daha önce Kıbrıs’ta Art Rooms Galeri’de gerçekleşen Skin Project isimli serginin yeni sanatçıların dahil olduğu bu versiyonu, Ayzeradant Galeri işbirliğinde İzmirli sanatseverlerle buluşuyor. Serginin küratörüğünü Oya Silbery ve Nihat Özdal üstlenirken eserleri sergilenecek sanatçıların isimleri ise şöyle; Oya Akın, Ali Azhari, Dyena Huynh, Vasiliki Andreou, Nur Aydın Evrensel, Melike Çetin, Nadide Acar, Selen Kalaycı, Gülden Ataman, Öznur Şahinkaya ve Giray Karahasan.

Su Altındaki Hafıza

Ayzeradant Galeri’nin bir diğer sergisi Su Altındaki Hafıza ise 6 Şubat’a kadar devam ediyor. Kültür İçin Alan tarafından desteklenen sergi, 2000 yılında Birecik Barajı’nın suları altında kalan Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde kaybolan hafızaya dikkat çekmeyi amaçlıyor. Sergi Ali Ethem Keskin, Bedri Sincar, Yavuz Pilevneli, Tunç Emre Karakoyunlu ve Mehmet Öztabak’ın su altı fotoğraflarını içeriyor.

5. İzmir Uluslararası Mizah Festivali Sergileri
Abdülcanbaz
17 Aralık 2021 – 24 Şubat 2022, Adnan Saygun Sanat Merkezi Alt Galeri

Milliyet gazetesinde 1957 yılında doğan ünlü çizgi roman kahramanı Abdülcanbaz İzmirli sanatseverlerle buluşuyor. Yaratıcısı Turhan Selçuk, Abdülcanbaz’ı şöyle tarif etmiş; “Abdülcanbaz halktan bir kişidir. Değerlerini, cevherlerini yitirmemiş bir kişi… İyiden, doğrudan, halktan, haktan yana olduğu için güçlüdür. ‘Bizim insanımız’dır o.” Milliyet’in o dönemki genel yayın yönetmeni Abdi İpekçi tarafından başlatılmış ve 20 yılı aşkın bir süre devam etmiş, kendine münhasır keskin çizgisiyle akılda kalmış Abdülcanbaz’ı ve çizgi romandaki diğer karakterleri keşfetmek isterseniz bu küçük ama keyifli sergiyi kaçırmayın.

Karikatürümüzün Popüler Kahramanları
17 Aralık 2021 – 24 Şubat 2022, Adnan Saygun Sanat Merkezi Giriş Batı Galeri

5. İzmir Uluslararası Mizah Festivali kapsamında gerçekleşen bir diğer etkinlik ise Karikatürümüzün Popüler Kahramanları. Serginin küratörlüğü Turgut Çeviker’e ait. Yarattıkları meşhur karakterlerden birkaç kare karikatürü ve kısa biyografilerini bulabileceğiniz sergide yer alan, hem geçmişten hem günümüzden karikatüristler ise şöyle: Ramiz Gökçe, Cemal Nadir Güler, Altan Erbulak, Oğuz Aral, Tan Oral, İsmail Gülgeç, Salih Memecan, Haslet Soyöz, Behiç Pek, Piyale Madra, Can Barslan, Mehmet Çağçağ, Tuncay Akgün, Tayyar Özkan, Ramize Erer, Kemal Gökhan Gürses, Kaan Ertem, Erdil Yaşaroğlu, Feyhan Güver, Kemal Urgenç ve Güneri İçoğlu.

Geçit
25 Aralık 2021 – 24 Ocak 2022, Pintura Urla Sanat Galerisi

2019 Haziran ayında faaliyete geçen Pintura Urla Sanat Galerisi, süreli sergi, sergilere bağlı sanat atölyeleri ve sanatçı sohbetleri düzenliyor. Galeri, “Geçit” isimli güncel sergisinde sanatta ulaşılabilirliği hedefliyor. Sergide yer alan sanatçıların isimleri ise şöyle: Belgin Akbaba, Çetin Erokay, Feriha Dağlı, Gönül Sönmez Yıldırım, Gül Diri, Hanieh Mouhebati, Hatica Kılıçarslan, İsmail Zafer Burucu, Mehmet Aslışen, Nadide Acar Karaca, Özlen Yücelmiş, Rıfat Koçak, Temel Köseler ve Yasemin Bayık.

Akademisyen Sanatçılar
5 Ocak – 24 Ocak 2022, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi

Akademisyen Sanatçılar sergisi; Aydın Adnan Menderes, Dokuz Eylül, Ege, İzmir Demokrasi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitelerinin Güzel Sanatlar Eğitimi ve Güzel Sanatlar Fakülteleri Resim, Baskıresim, Grafik, Fotoğraf, Geleneksel Türk Sanatları, Heykel ve Seramik Bölümlerinden kırk akademisyen sanatçının eserlerini bir araya getiriyor. Ege Bölgesi’nde akademik sanat üretimini sergilemeyi amaçlayan sergi, akademide neler olup bittiğine dair fikir veriyor. 

Urla Sanat Rotası

Urla’da geçtiğimiz senelerde başlayan hareketlenmeyi daha iyi tanıtabilmek için, Urla’da konumlanan altı kültür sanat konumu Urla Sanat Rotası’nı oluşturdu. Rotada, BE Contemporary Art Gallery, Klazomenai Antik Kenti, Gru Sanat Galerisi, Atölye Kırmızı, Mimas Sanat Evi ve Köstem Zeytinyağı Müzesi yer alıyor. Urla Sanat Rotası’na katılan ziyaretçiler, rotadaki durakları her bir mekanda yarım saatlik rehber anlatımıyla deneyimleyebiliyor. Rota, Urla’da açılan yeni galeriler aracılığıyla çağdaş sanat alanında gerçekleşen hareketliliği, bölgenin MÖ 4000’e uzanan arkeolojik katmanları ve de gastronomik mirasıyla beraber keşfetmeyi sağlıyor. Rota programına katılmak için önceden rezervasyon yaptırmak gerekiyor.

Devam edenler
Doğa, Bahçeler, Düşler / Koleksiyon sergisi
7 Eylül 2021 – 30 Ocak 2022, Arkas Sanat Merkezi

İnsanın, varlığını sürdürebilmesinin kaynağının doğayla sürekli etkileşiminde ve uyumunda yattığı fikrinden yola çıkan sergi Doğa, Bahçeler, Düşler, Arkas Koleksiyonu’ndaki 16. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan döneme ait doğayı yücelten çalışmalara yer veriyor.

UR Collective / Nazireler Kitabı
Taun Günü, The Plague Day, Çevrimiçi sergi

Monica Papi’nin kurduğu, Urla merkezli, kâr amacı gütmeyen kültür-sanat oluşumu UR Collective’in Kültür için Alan desteğiyle gerçekleşen “Nazîreler Kitabı” projesi devam ediyor. Nazireler Kitabı’nın 9. çevrimiçi sergisi Taun Günü, Ahmet Oktay’ın sesinden “Belirsiz Okunmayan Geçmiş” ve Monica Papi’nin Oktay’ın şiirine naziresi “Çok Başka Yerde Buluyor İnsan Evini” şiirleri çevrimiçi olarak yayında.

Derleyen: Nihan Karahan

İlginizi Çekebilir

Duyurular

Lübnanlı tiyatro yönetmeni, oyuncu, görsel sanatçı ve oyun yazarı Rabih Mroué, "Bir Bulutla Yol Almak" ve "Bana Sigarayı Bıraktır" performanslarıyla Beykoz Kundura'da.

Kütüphane

“Bir Bulut Gibi Belirir Hayaletler Sofra Üstünde” sergisi üzerine sanatçı Kayahan Kaya ve Gözde Mulla’nın yaptığı konuşmanın deşifresi Argonotlar Kütüphanesinde.

Kütüphane

İMALAT-HANE'de 6 Ocak - 6 Nisan 2024 tarihleri ​​arasında yer alan TUNCA'nın "Muhatabı Olmayan Mutfak" sergisinin katalog metni Argonotlar Kütüphanesinde.

Söyleşi

İrem Tok ile “Karanlıkla Buluşmak” üzerinden yakın dönem işlerini, insansız hikâyelerini, kültür-doğa-insan üçgenini ve SAHA Studio’daki çalışmalarını konuştuk.