Connect with us

Ne arıyorsun?

Argonotlar

Gündem

Wow İstanbul’da 5Harfli Sesler

WOW İstanbul kapsamında 19 Mart Pazar günü 13:00-15:00 saatleri arasında gerçekleşecek etkinliğin hem 5Harfli Sesler’ini tanıyoruz hem de etkinliğin moderatörü Bahar Kılınç’tan detayları dinliyoruz.

WOW Dünya Kadınlar Festivallerinin en önemli özelliklerinden biri de gerçekleştiği ülkelere özel işbirliklerine imza atması. WOW İstanbul’un 19-20 Mart’ta ücretsiz olarak gerçekleşecek etkinlikleri arasında en dikkat çekici olanlardan biri de kürasyonunu bağımsız medya kuruluşu 5Harfliler’in üstlendiği ‘5Harfli Sesler’ bölümü. Kadın gündeminin peşinde, bağımsız bir internet sitesi olan 5Harfliler 2012 yazından beri feminist sesi çoğaltmaya devam ediyor.

Pazar günü 13:00-15:00 saatleri arasında gerçekleşecek etkinlikte 5Harfli yazarlar “hepinizi feminist sesleri paylaşıp çoğaltmaya bekliyoruz” çağrısıyla izleyicilerle buluşacak. Herkese açık olan etkinliğe katılmak için kayıt formunu doldurarak kaydolmanız yeterli.

Etkinlikte konuşmacılar Birgül Oğuz, Ahu Öztürk, Canan Balan, Seçil Epik ve Dılşa Ritsa Eşli yer alırken etkinliğin moderasyonunu ise 5Harfliler ekibinden Bahar Kılınç üstlenecek.

Fasulyenin Bildiği, Hah ve İstasyon kitaplarının yazarı Birgül Oğuz “Hayalgücü, Sınırlar ve Sınırdışı” başlıklı konuşmasında feminist yazarlık ve okurluk deneyimi üzerinden kurmacanın imkânlarında gezinen bir konuşma yapcak. İlk uzun metrajlı filmi Toz Bezi‘nin yapımını 2015 yılında gerçekleştiren Ahu Öztürk ise “Yazma Utancı” başlıklı konuşmasında bir kadın olarak yazmanın, yazma utancının, bu utancı aşmanın yolları üzerine kendi deneyimlerinden yola çıkan bir konuşma gerçekleştirecek. Feminist sinema araştırmacısı ve İstanbul Rumeli Üniversitesi Radyo-TV ve Sinema Bölüm Başkanı Canan Balan erken sinema, feminist sinema tarihi, sinemada toplumsal cinsiyet teorileri ve film felsefesi alanlarında araştırma ve yayınlar yapıyor. Balan “Feminist sinema seyirciliği” başlıklı konuşmasında  konuşmasında “filmler kimin için yapılır”, “feminist sinema izleyicisi kimdir?” gibi sorular üzerinden sinema tarihine izleyiciler üzerinden bir yaklaşım sunacak. Kuir-feminist yayınevi Umami Kitap’ın kurucularından Seçil Epik ve yayınevinin ilk kitabı Yakut Orman’ın çevirmeni Dılşa Ritsa Eşli ise “Kuir ve Feminist Yayıncılığın İmkânları” başlıklı konuşmalarında hem yayıncılığın sektörel yönünü, kuir-feminist kitap okurunu ve temsilin gücünü hem de feminist bir çevirmenin çeviri sürecini konuşacaklar. Eşli, Yakut Orman romanının çevirisinde kullanmayı tercih ettiği lubunca kelimeler üzerinden de çevirmen-yayıncı ilişkisinin imkânlarını değerlendirecek. Etkinliğin son konuşmacısı Evrim Hikmet Öğüt, doktora eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Müzikte İleri Araştırmalar Merkezi (MIAM) Etnomüzikoloji Bölümü’nde tamamladı. 2015-2019 yıllarında İstanbul’da Suriyeli müzisyenlerin müzik pratiklerine odaklandı. Suriyeli müzisyenlerle yaptığı video röportaj serisine soundsbeyondtheborder.org adresinden erişilebilir. Öğüt “Kadınlar Müzik Üretiminin Neresinde?” başlıklı konuşmasında kadınların müzikle kurdukları ilişkinin özgün boyutlarına odaklanacak.

Pazar günü gerçekleşecek konuşmaları sabırsızlıkla beklerken etkinliğin açılışını ve moderasyonunu üstlenen Bahar Kılınç Boğaziçi Üniversitesi Felsefe bölümünden mezun oldu, Emek ve Adalet Platformu ile Kadına Şiddete Karşı Müslümanlar İnisiyatifi’nde aktif rol aldı. Şimdilerde 5Harfliler’de editörlük yapıyor ve 5Harfliler tarafından düzenlenen Kurmacadışı Yaratıcı Yazarlık Atölyelerinin koordinatörlüğünü yürütüyor.Kılınç’la 5Harfliler ve WOW işbirliklerini, konuşmacı seçimlerinde nasıl bir yol izlediklerini ve festivalden kendisinin de katılmayı sabırsızlıkla beklediği etkinlikleri konuştuk.

Öncelikle seni ve 5Harfliler sitesini tanıyabilir miyiz?

İki yıldır 5Harfliler üyesiyim. 5Harfliler, kadının gündemine dahil olabilecek konu çeşitliliğini, kadınların deneyimlediği ve ilgi duyduğu her şey olarak tanımlamakta. Yayına başladığı 2012’den bu yana kendi meşruiyetini sorgulatmayan, meşruiyetini erkeklere, patriyarkaya, devlete ya da herhangi bir muktedire açıklama ihtiyacı duymayan, kadınlarla bilinç yükseltme ilişkisi kurmayan, kadınların sonsuz meraklarını, soru ve tartışmalarını, cin fikirlerini sayfalarına taşıyan feminist bir yayın.

WOW ile yaptığınız işbirliğiyle 5Harfli Sesler etkinliğini nasıl kurguladınız? Bu isimleri bir araya getirirken nelere odaklandınız?

Bu WOW ile yaptığımız ilk işbirliği değil, geçen sene de bir kurmacadışı yazarlık atölyesi düzenlemiştik festival kapsamında. Bu sene WOW Istanbul ekibi bize böyle bir etkinlik teklifiyle geldiğinde oldukça heyecanlandık. Yıllardır yazılarını beğenerek sitemize taşıdığımız yazarların seslerini duymak çok güzel olacaktı. Okuyucularımızın da bundan oldukça keyif alacağını düşündük. Yüzlerce yazar içerisinden seçim yapmak zor oldu. 5Harfliler’den beş yazar şeklinde bir sınırlama çizdiğimizde kimi seçsek aklımız bir ötekinde kalacaktı ama yine de elimizden geldiğince çok yönlü bir seçki yapmaya çalıştık. “Tadımlık” diyebileceğimiz bir seçki oldu bu. Etkinlik duyurusunda da dediğimiz gibi, “Hepinizi feminist sesleri paylaşıp çoğaltmaya bekliyoruz.”

Geçen sene WOW Istanbul kapsamında bir kurmaca dışı yaratıcı yazarlık atölyesi düzenlemiştiniz. Bu atölyenin nasıl geçtiğinden ve çıktılarından biraz bahsedebilir misin?

Yıllardır yazmanın imkanları ve zorlukları üzerine konuşmak, bunu yazarken deneyimlemek, yazarlarımızla bu konu üzerine konuşmak bize böyle bir atölyeyi nasıl tasarlayabileceğimzle ilgili epey fikir vermişti. Atölyede feminist yayıncılık üzerine konuştuk. Bir yazıya başlamak, yazarken duyularımızla ilişkilenmek ve yazıyı tasarlamak üzerine giriş yapabildiğimiz bir çalışma oldu. Atölye katılımcılarımızın bazıları ilerleyen süreçte bizimle yazılarını paylaşarak aramıza yazar olarak katıldılar.

Bu yılki WOW ekinliğinde seni en çok heyecanlandıran ve katılmayı düşündüğün etkinlikler hangileri?

Suhaiymah Manzoor-Khan’ın Büyük Sahne’de gösterilecek şiir okumasını dört gözle bekliyorum. Büyük Fikirler ve WOW Kısalar da seyirci olmayı planladığım etkinliklerden. Açıkçası festival programı oldukça ilgi çekici. Şeker dükkanı gibi, insan hangisine katılacağını şaşırıyor.

İlginizi Çekebilir

Kütüphane

21 Aralık 2024 tarihine kadar Bozlu Art Project Mongeri Binası’nda görülebilecek olan “İçinde Bir Bağ” sergisinin katalog metni Argonotlar Kütüphanesinde.

Kütüphane

Sibel Kırık'ın "Akt-Metabol" isimli kişisel sergisi için Emre Zeytinoğlu'nun kaleme aldığı metin Argonotlar Kütüphanesinde.

Kütüphane

Mehmet Çeper'in "Derhal" isimli kişisel sergisinin katalog metni Argonotlar Kütüphanesinde.

Duyurular

Kreşendo'nun düzenlediği "Bu Festival Bizim," 1-8 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen birbirinden renkli konser, atölye ve konuşmalarla şehrin nabzını mutluluğun ritmiyle attırdı.