Connect with us

Ne arıyorsun?

Argonotlar

Gündem

WOW İstanbul hakkında merak ettiğiniz her şey

Bu yıl ilk kez fiziksel olarak gerçekleşecek WOW Dünya Kadınlar Festivali İstanbul 19-20 Mart tarihlerinde ücretsiz olarak Müze Gazhane’de gerçekleşecek.

Bu yıl WOW – Dünya Kadınlar Vakfı ve British Council ortaklığında ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) desteği ile 19-20 Mart tarihlerinde gerçekleştirilecek WOW Dünya Kadınlar Festivali İstanbul’un program detayları belli oldu. Kültür sanat alanını sivil toplumla bir araya getiren festival, İstanbul’un Kadıköy yer alan kültür mirası ve yeni yaşam alanı Müze Gazhane’de ilk kez fiziksel katılıma açık olacak.

WOW-Dünya Kadınlar Festivali kadınları destekleyerek, kadınların karşılaştığı güçlükleri ve daha eşit bir dünya için ürettikleri çözümleri görünür kılmayı hedefliyor.

Biz de Argonotlar olarak WOW ile yaptığımız işbirliği neticesinde festivalin detaylarını, özel söyleşi ve içeriklerle festival izleyicisiyle buluşturuyoruz. Tüm içeriklerimize bu sayfa üzerinden göz atabilirsiniz.

WOW İstanbul

Festivalde öne çıkan etkinlikler ve yenilikler

20 Mart Pazar günkü kapanış paneli, kültür-sanat alanının eşitlikçi bir yaklaşımla nasıl yeniden kurgulanabileceğine odaklanacak. Moderatörlüğünü gazeteci Duygu Demirdağ’ın üstleneceği panelde; Türkiye’den Prof. Dr. Itır Erhart ve Oyuncular Sendikası’ndan Ece Dizdar ile Birleşik Krallık’tan araştırmacı ve eğitmen Vick Bain konuşmacı olarak yer alacak. İKSV’nin kültür-sanat dünyasında toplumsal cinsiyet eşitliğini ele alan ve Nisan ayında yayımlanacak onuncu raporunun bulguları ışığında kurgulan panelde, konunun farklı boyutları masaya yatırılacak. Festival katılımcıları bu ilham verici sohbetle, yaratıcı kadınların değişimi yönlendirme gücü ve kültür-sanat alanının eşitlikçi bir yaklaşımla geleceğe nasıl taşınacağı üzerine birlikte düşünme imkânı bulacak.

WOW İstanbul Festivali açılış konserinde heyecan verici sanatsal bir iş birliğine ev sahipliği yapacak. Elif Cemal ve EFG Londra Jazz Festivali’nden Pelin Opçin küratörlüğünde Birleşik Krallık ve Türkiye’den müzisyenlerle hayata geçirilen WOW İstanbul Kolektif, festivalin ilk gününde hafızalardan silinmeyecek bir performansla İstanbul ile buluşmaya hazırlanıyor.

Pozitif organizasyonuyla gerçekleşen WOW İstanbul Festivali, Erişilebilir Her Şey danışmanlığında herkes için daha erişilebilir olma hedefini de sürdürüyor. Festival boyunca, simultane Türkçe işaret dili çevirisi ve simultane Türkçe, İngilizce sesli çeviri yapılacak. 


Esra Aysun sorularımızı yanıtladı

Birbirimizden öğreneceğimiz çok şey var

Festival katılımcılarımıza önerim, festivali hep beraber açıp kapattığımız panel ve konserlerde muhakkak olmaları. Festivalin tüm coşkusu bu hep birlikte konuşup tartışıp müziğe eşlik edeceğimiz bölümlerde hissedilecek. Birbirinden farklı STK’larla tanışacakları Sivil Alan bölümünde vakit geçirmeleri, mümkünse fiziksel aktivitelere katılarak bisiklete binmeyi ya da hip hop dansı yapmayı öğrenmeleri:) Festivalin diğer konuşma bölümlerinin hepsi ayrı özel. Bu arada hem WOWsers İstanbul hem de ‘Eşitlik OYUNDA Let’s WoW’ sergilerimizi de gezerek üniversite öğrencilerinin toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine katıldıkları farklı atölye çalışmalarının sonuçlarını da görebilirler.

Büyük Fikirler, Kısalar ve 5Harfli Sesler, gerçekten seçmek zor olacak… Ve müzik! Tüm konserler Birleşik Krallık ve Türkiye’den birbirinden yetenekli sanatçıları ağırlayacak. Kapanış konserini ise Kardeş Türküler ekibinin davetiyle bir araya gelecek müzisyenlerden ve de atölye çalışmalarından çıkacak seyirci korosu ile yapıyoruz, açıkçası dans etmek için sabırsızlanıyorum.


WOW Dünya Kadınlar Festivali tarihine bir yolculuk

2010

İlk WOW Festivali 

Festival ilk kez Londra’da
2010’da Jude Kelly tarafından, sanat yönetmeni görevinde bulunduğu Southbank Centre’da, kadın
ve kız çocuklarını kutlamak, potansiyellerini kısıtlayan engelleri anlamak ve karşılaştıkları sorunlara dair farkındalığı artırarak bu sorunlara kolektif çözümler
geliştirmek amacıyla düzenlendi.

Her yıl Mart ayında!

6 kıtada, 2 milyondan fazla kadın!

WOW bugüne dek aralarında Avustralya, Brezilya, Çin, Mısır, Finlandiya, Nepal, Nijerya,
Pakistan, Sri Lanka, Somali, İngiltere ve Amerika gibi ülkelerin yer aldığı altı kıtada; iki milyondan fazla kadına ulaştı.

2015

Kadınların Eşitliği Partisi kuruldu

Festivalin yarattığı etkinin en ilginç örneklerinden biri Sandi Toksvig ve Catherine Mayer Kadınların Eşitliği Partisi (The Women’s Equality Party)’in kurulması oldu.
2 Mart 2015’te Mayer, Londra’daki Southbank Center’da Dünya Kadınları (WOW) Festivali kapsamında düzenlenen siyasette kadınlar üzerine bir tartışma sırasında bir Kadın Eşitliği Partisi kurulmasını önerdi.


Atölyeden sergiye:
“Çöpler, Kilimler ve Pikseller”

Pınar Akkurt ile gençlere yönelik ileri dönüşüm odaklı atölye programı WOWsers İstanbul kapsamında İKSV ALT KAT’ta gerçekleşiyor, atölyenin çıktılarıysa WOW İstanbul kapsamında sergiye dönüşüyor.

Sergi 19-20 Mart tarihlerinde tüm etkinlikleri ücretsiz ve herkesin katılımına açık olarak gerçekleşecek WOW İstanbul festivali boyunca ziyarete açık olacak. Bu hafta sonu saat 11:00-17:00 saatleri arasında Müze Gazhane içinde yer alan İklim Müzesi’ni ziyaret ederek hem sergiyi görebilir hem de atölye katılımcılarıyla üretim süreçlerine dair sohbet edebilirsiniz.


WOW İstanbul katılımcılarını tanıyalım

Festival boyunca açık olacak, WOW İstanbul’un kapsayıcılığı ve çeşitliliğini yansıtan Sivil Alan bölümüne festival daveti ile dahil olacak sivil toplum kuruluşları yer alacakları stantlarda hem ürünlerini paylaşabilecek hem de aktivitelerini tanıtabilecekler.

Sivil Alan’da yer alacak ve bazıları atölyeler de düzenleyecek kurum, kolektif ve yayınlardan Hrant Dink Vakfı’nın KARDES Projesi Koordinatörü Atom Şaşakal, border_less kurucuları Melek Gençer & Huo Rf, SEVKAR Vakfı, Göçmen Kadınlar projesi tasarım ve uygulama yöneticisi Şafak Şule Kemancı, Erişilebilir Her Şey Sanat Danışmanı sanatçı Eser Epözdemir, Kaos GL Editörü Karikatürist Aslı Alpar, Paper Street co.’dan İpek Özbay ve Umami Kitap’tan Büşra Mutlu’yla festivalde bizi neler beklediğini konuştuk.

Wow İstanbul’da 5Harfli Sesler

WOW İstanbul kapsamında 19 Mart Pazar günü 13:00-15:00 saatleri arasında gerçekleşecek etkinliğin hem 5Harfli Sesler’ini tanıyoruz hem de etkinliğin moderatörü Bahar Kılınç’tan detayları dinliyoruz.

Etkinlikte konuşmacılar Birgül Oğuz, Ahu Öztürk, Canan Balan, Seçil Epik ve Dılşa Ritsa Eşli yer alırken etkinliğin moderasyonunu ise 5Harfliler ekibinden Bahar Kılınç üstlenecek.

WOW İstanbul Kolektif konseri 19 Mart Cumartesi günü 17.30’da Müze Gazhane’nin Büyük Sahnesinde!


Dünya Kadınları Festivali İstanbul, ikinci yılını Türkiye ve Birleşik Krallık’tan yedi olağanüstü müzisyenin müzikal işbirliğiyle kutluyor. WOW İstanbul Kolektif konseri 19 Mart Cumartesi günü 17.30’da Müze Gazhane’nin Büyük Sahnesinde.

‘WOW İstanbul Kolektif’, iki genç ve dinamik besteci ve icracı tarafından bir araya getirildi; İstanbul’dan yetenekli şarkıcı-şarkı yazarı Deniz Taşar ve Londra’dan harika saksafoncu Camilla George birlikte çalışarak kadınlardan oluşan bu güçlü topluluğu oluşturdu. 

Elif Cemal (İstanbul) ve Pelin Opçin (Londra) tarafından koordine edilen WOW İstanbul Kolektif’te yer alan müzisyenler Flo Moore, Meriç Dönük, Romarna Campbell, Sarah Tandy ve Yasemin Özler.

Orijinal eserler ve tanıdık ezgilerden Afrika-Karayip ritimlerine ve Türk folk şarkılarına kadar iki coğrafya ve ötesinden özenle seçilmiş parçaların yeni düzenlemelerini ve zengin bir repertuvarı seslendirecek, yetenekli müzisyenlerden oluşan bu eşsiz topluluk karşısında büyülenmeye hazır olun.

İlginizi Çekebilir

Söyleşi

Yelta Köm, Depo’da gerçekleşen “Üç Kapı” sergisini kamusal programı düzenleyenlerden Başak Ertür’le konuşarak ele aldı.

Kütüphane

Sanat Dünyamız Film Günleri’nin ikincisi bu yıl “Bir de Buradan Bak” başlığı altında 24-27 Ocak Tarihleri arasında gerçekleşecek. Bu vesileyle Senem Aytaç'ın Sanat Dünyamız...

Kütüphane

“Sakin Topraklar” sergisi vesilesiyle küratör Yasemin Ülgen ve direktör Esra Eldem’le Eldem Sanat Alanı’nın danışmanı Melike Bayık’ın gerçekleştirdiği söyleşi Argonotlar Kütüphanesinde.

Gündem

Bor Sanat konuşmalarının son oturumunda Türkiye’nin kültür-sanat ortamındaki eleştiri kültürü ve üslubu, geçmişten günümüze bir perspektifle ele alındı.