Connect with us

Ne arıyorsun?

Argonotlar

Gündem

Atölyeden sergiye “Çöpler, Kilimler ve Pikseller”

Pınar Akkurt ile gençlere yönelik ileri dönüşüm odaklı atölye programı WOWsers İstanbul kapsamında İKSV ALT KAT’ta gerçekleşiyor, atölyenin çıktılarıysa WOW İstanbul kapsamında sergiye dönüşüyor.

İKSV ALT KAT’ta gerçekleşen WOWsers İstanbul kapsamındaki “Çöpler, Kilimler ve Pikseller” Atölyesinden görüntü.

İKSV Alt Kat tarafından, British Council Türkiye ve WOW Vakfı’nın düzenlediği WOW Dünya Kadınlar Festivali İstanbul’un WOWsers programı kapsamında, Zorlu Holding’in desteğiyle, tasarımcı ve sanatçı Pınar Akkurt ile gençlere yönelik ileri dönüşüm odaklı bir atölye programı gerçekleştiriliyor.

British Council Türkiye ve WOW Vakfı tarafından 19-20 Mart tarihlerinde Müze Gazhane’de gerçekleştireceği WOW Dünya Kadınlar Festivali İstanbul’un, genç kadınların ve kız çocuklarının sanat yoluyla güçlenmesini sağlayan WOWsers programı, bu yıl ilk kez İKSV Alt Kat tarafından gerçekleştiriliyor. Tasarımcı ve sanatçı Pınar Akkurt’un uygulamaya ve ileri dönüşüm prensiplerine dayanarak tasarladığı “Çöpler, Kilimler ve Pikseller” atölyesi, Zorlu Holding’in Toplumsal Cinsiyet Eşitliği yaklaşımı “Eşit Bi’ Hayat” desteğiyle hayata geçiriliyor. Atölye programı, çöplerin nasıl süreçlerden geçtiği, tasarımda motiflerin anlamları, atıkların günlük hayata etkisi ve iş birliğinin gücü gibi alanlara odaklanıyor.

Atölyede üretilen işlerin yer alacağı sergi 19-20 Mart tarihlerinde Müze Gazhane’de gerçekleştirilecek WOW Dünya Kadınlar Festivali İstanbul kapsamında ziyaret edilebilecek.

Atölyenin katılımcıları, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) iş birliği ile WOWsers programına davet edilen 18-21 yaş arasındaki Toplum Gönüllüsü gençlerden oluşuyor. 17 Şubat-18 Mart tarihleri arasında düzenlenen 10 atölyede Pınar Akkurt ile bir araya gelecek katılımcılar, atıklar ve geri/ileri dönüşüm süreçleri hakkında bilgi edinecek, dönüşüm konusunda gözlem yapabilecek, Zorlu Holding tarafından sağlanan atıkları değerlendirerek yeni tasarım fikirleri geliştirecek, bireysel ve grup halinde üretimler yapacaklar. İKSV Alt Kat’ta gerçekleştirilen atölye programı, alan ziyaretleriyle de zenginleştirilecek.

19-20 Mart tarihlerinde Müze Gazhane’de gerçekleştirilecek WOW Dünya Kadınlar Festivali İstanbul kapsamında, atölye süresince üretilen işler sergilenecek ve katılımcı gençler Festival izleyicileriyle bir araya gelerek üretim sürecine dair paylaşımlarda bulunacak.

İKSV Alt Kat

İKSV ALT KAT’ta gerçekleşen WOWsers İstanbul kapsamındaki “Çöpler, Kilimler ve Pikseller” Atölyesinden görüntü.

İKSV Alt Kat; İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) bünyesinde, 2019 yılında Şişhane’deki Nejat Eczacıbaşı Binası’nın en alt katında kurulan bir öğrenme ve etkileşim alanıdır. Başta çocuklar ve gençler olmak üzere, kültür-sanat etkinliklerine erişimi kısıtlı gruplar için İKSV’nin festival ve bienalleriyle iş birliği içinde yıl boyunca ücretsiz kültür-sanat programlarının üretildiği ve bu programlara ev sahipliği yapılan bir mekândır. İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları kapsamında faaliyetlerini sürdüren İKSV Alt Kat, kültür profesyonelleri, sivil toplum çalışanları, sanatçılar, eğitimciler ve izleyicileri bir araya getiren; katılımcı, çoksesli, çok kültürlü, erişilebilir ve esnek bir platform işlevi görür.

British Council

British Council, Birleşik Krallık’ın kültürel ilişkiler ve eğitim fırsatlarından sorumlu uluslararası kuruluşudur. 100’ü aşkın ülkeyle, kültür-sanat, İngilizce, eğitim ve sivil toplum alanlarında çalışmaktadır. Geçen yıl 80 milyondan fazla kişiyle yüz yüze, 791 milyonun üzerinde kişiyle de internet üzerinden, radyo ve TV programlarıyla ve basılı yayınlarla iletişim kurmuştur. 1934 yılında kurulan British Council, Kraliyet Tüzüğü ile tüzel kişilik kazanmış bir hayır kurumu ve bir kamu kuruluşudur.

British Council 2016’dan beri WOW Festivalleri’nin Global Ortağı olarak yer almaktadır.

WOW (Dünyanın Kadınlar Hareketi)

WOW – Women of the World Angela Davis gibi önemli feministlerle işbirlikleri yapıyor.

WOW – Women of the World, Jude Kelly CBE tarafından 2018’de, global WOW Dünya Kadınlar Festivali hareketini hayata geçirmek amacıyla kuruldu. Festival ilk kez Londra’da 2010’da Kelly tarafından, kadın ve kız çocuklarını kutlamak, potansiyellerini kısıtlayan engelleri anlamak için ve karşılaştıkları sorunlara dair farkındalığı artırmak ve bu sorunlara kolektif çözümler geliştirmek amacıyla düzenlendi. WOW bugüne altı kıtada; iki milyondan fazla kadına ulaştı. Haziran 2020’de kadın ve kız çocuklarına odaklanan festival, WOW Global 24 adıyla ilk kez tüm dünyada çevrimiçi düzenlendi, COVID-19’un cinsiyet eşitsizliği üzerindeki etkilerini keşfetmek ve Black Lives Matter hareketini desteklemek amacıyla dünyayı dolaştı.

WOWsers

WOWsers, WOW Foundation tarafından düzenlenen WOW Festival programlarının gençler için eğitim ve kapasite geliştirme programları sunan önemli bir parçasıdır. Alanında uzmanlarla gençleri bir araya getirerek yeni fikirlerle karşılaşmaya imkân sağlayan bir ortamda, gençlerin özgüven ve özsaygılarını geliştirmeleri hedeflenir. Toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığını çalışmalarının temeline alan WOWsers, katılımcıların ihtiyaç duyduğu liderlik becerilerini geliştirmeyi, akran desteğini ve benlik saygısını artırmayı önemserken uzmanların mentorluğuyla yeni ve yaratıcı fikirlere alan açarak gençlerin gelişimine katkı sağlamaktadır.

Zorlu Holding “Eşit Bi’ Hayat”

Zorlu Holding, Akıllı Hayat 2030 sürdürülebilirlik stratejisi kapsamında, çeşitlilik ve kapsayıcılıktan beslenen ve fırsat eşitliğini benimseyen bir kurum kültürünü güçlendirmek, iş dünyası başta olmak üzere toplum genelinde fırsat eşitliğini sağlamaya bir adım daha yaklaşmak üzere liderlik üstleniyor. Eşit Bi’Hayat toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımına paralel, kadınların toplumsal ve ekonomik hayattaki varlığının güçlenmesi, iş gücüne katılım oranının artmasını desteklerken kadın rol model ve liderlerin sayısının artması ve üst yönetimde eşit temsilin sağlanması için de çalışmalar yapıyor. Şiddete maruz kalan kişilerin kendilerini güvenle ifade edebilecekleri bir iş ortamı yaratırken, gerekli destek mekanizmalarını çalışanları ve çocukları için sağlıyor. Cinsiyetçi ve ötekileştiren söylemlerin kullanımına karşı çalışmalar da yapan Zorlu Holding, sivil toplum, akademi ve iş dünyası gibi konunun paydaşlarıyla da bu alanlarda güçlü iş birliklerine zemin açıyor.

Toplum Gönüllüleri Vakfı

2002 yılında kurulan Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG); “Gençlerin öncülüğünde, yetişkinlerin rehberliğinde” diyerek gençlerin kişisel gelişimlerine katkı sağlayan bir vakıftır. Gençlerin toplumsal ve çevresel sorunlara çözüm üretecek potansiyelleri ve enerjileri olduğuna inanan TOG, gençlere sosyal sorumluluk eğitimleri vererek sosyal sorunlara çözüm üreten projeler gerçekleştirmeleri için alan yaratır. Türkiye genelinde Toplum Gönüllüsü gençler her yıl çocuk haklarından kültür sanata, engelli farkındalığından sağlığa, hayvan haklarından sürdürülebilir yaşama kadar birçok temada projeler üreterek sosyal fayda yaratan çalışmalar gerçekleştirirler. Bu çalışmalar, sadece topluma katkı sağlamakla kalmaz, gençlerin sorumluluk sahibi aktif bireyler olmalarını sağlayarak kişisel gelişimlerini de destekler.

Pınar Akkurt

Pınar Akkurt

Pınar Akkurt, ileri dönüşüme odaklanmış bir sanatçı ve tasarımcıdır. Çoğunlukla heykel ve mekan yerleştirmeleri yapar. Çalışmalarında ulaşılması kolay gündelik nesneleri ve çöpe gidecek malzemeleri kullanır. Yeni görsel diller oluşturmaya ve farklı ölçeklerde sürdürülebilir sistemler tasarlamaya çalışır. Hareket ve illüzyon konularını araştırır. Hayatının önemli bir parçası yapmak ve denemek olan Akkurt aynı zamanda, atık malzemelerin farklı kullanımlarını araştıran ve basit örnekleri arşivleyen bir platform olan “İleri Dönüşüm Kütüphanesi”nin kurucusudur ve tasarım öğrencileriyle ileri dönüşümle ilgili araştırma atölyeleri düzenler. Yurtiçi ve dışındaki tasarım okullarıyla, inisiyatiflerde projeler üretmektedir. Sergilere katılmaktadır.

İlginizi Çekebilir

Eleştiri

Gizem Akkoyunoğlu'nun Sanatorium'da gerçekleşen "Kudretin Silüetleri" sergisini Oğuz Karayemiş değerlendirdi.

Eleştiri

LGBTİ+ sanatçıların işlerinden ve kuir üretimlerinden oluşan KIRIK inisiyatifinin hazırladığı gösterim programını İrem Karaaslan ele aldı.

Kütüphane

“Bir Bulut Gibi Belirir Hayaletler Sofra Üstünde” sergisi üzerine sanatçı Kayahan Kaya ve Gözde Mulla’nın yaptığı konuşmanın deşifresi Argonotlar Kütüphanesinde.

Kütüphane

İMALAT-HANE'de 6 Ocak - 6 Nisan 2024 tarihleri ​​arasında yer alan TUNCA'nın "Muhatabı Olmayan Mutfak" sergisinin katalog metni Argonotlar Kütüphanesinde.