Connect with us

Ne arıyorsun?

Argonotlar

Gündem

Yeni sezonda galerilerde neler göreceğiz?

İstanbul’da yeni sezon Bienalin de etkisiyle hızlı başladı. Galerilerde yer alan birbirinden ilgi çekici sergilerden öne çıkanları sizin için derledik.

Solo sergiler, küratörlü grup sergileri ve özel projeler… Eylül ve Ekim ayları hareketli geçiyor. Galerilerin hazırladığı sergilerden öne çıkanları bir araya getirdik. Ayrıca 17. İstanbul Bienali’yle eşzamanlı olarak açılan sergilerin tamamına paralel sergiler listemizden ulaşabilirsiniz. 

Ahu Akgün / Boşluklar
9 Eylül – 15 Ekim, Mixer

“Boşluklar” sergisinde yaşamında iz bırakan insanların, duyguların, mekânların, objelerin ardından zamanla ortaya çıkan ve değişen yas tutma halinin dönüştürdüğü ”şeylere” bakan ve iyileşme sürecini izleyiciyle paylaşan sanatçı, resimlerinde kayıplarının etrafında dolaşarak aslolan öznelerin yerine, onlarla arasında kalan boşlukları, dönüştükleri yeni halleri sunuyor. 

Bir Tutam Zapt Edilemez Karmaşıklık / Grup sergisi
9 Eylül – 12 Kasım, Sanatorium

Gerçeklik ve bilişsel sınırlarımızla doğayı görme biçimlerimiz birlikte düşünüldüğünde, bilimin hayatımıza kattığı karmaşıklığa adanan sergi, Misal Adnan Yıldız küratörlüğünde gerçekleşiyor. Şeylerin veya olayların koşullu doğasındaki karmaşıklığın -özellikle karmaşıklık kavramının- farklı formlarını fark etmek, tanımak ve anlamak üzerine önerilerde bulunuyor. 

Sarmaşık / Grup sergisi
14 Eylül – 1 Aralık, Zilberman

Kavramsal çerçevesinin çıkış noktası Alexís O. van Tlön tarafından kaleme alındığı düşünülen bir el yazmasında “sarmaşık” üzerine geçen bir pasaj olan sergi, bir sarmaşığın eş zamanda ve mekânda var olan çoklu anlatılara, bakış açılarına, varlıklara ve gerçekliklere ayrılan dallarını, esrarengiz ve paradoksal çağrışımlarını takip ediyor. UGalerinin üç mekânına (Zilberman İstanbul, Zilberman-Project Space ve Zilberman Selected) yayılan sergideki işler, mekânsal, zamansal, bölgesel ve zihinsel paylaşımlar aracılığıyla birbirine bağlanıyor. 

Mehmet Sinan Kuran / Hiçbir Yer
8 Eylül – 4 Aralık, Anna Laudel

Çizim, heykel, resim, seramik, ışıklı kutular, camlar, buluntu nesneler, ve yerleştirmeler gibi farklı teknik ve malzemeler kullanarak ürettiği eserlerin yer aldığı seçkide Mehmet Sinan Kuran, Nietzsche’nin çocukluktan yaşlılığa geçişini ele aldığı tasviri tersine çeviriyor. Benjamin Button’ın Tuhaf Hikayesi filmini anımsatan seçkide sanatçı, ziyaretçilere yaşlılıktan çocukluğa doğru giden bir yolda eşlik ediyor.

Gözde İlkin / Emanet Zemin
14 Eylül – 12 Kasım, .artsümer

Gözde İlkin’in bir yandan üç boyuta yayılan, esnetilmiş bir manzara resmi, bir yandan da ses ve hareket için bir sahne olan “Emanet Zemin” sergisinin küratörlüğünü Duygu Demir üstleniyor. Serginin ses tasarımı Berke Can Özcan’a, mekânı aktive eden performansın koreografisi ise Aslı Öztürk’e ait.

Şahin Kaygun / Oblique
8 Eylül – 22 Ekim, Galerist

Oblique (eğik çizgi), Şahin Kaygun’un fotoğraflarında sıklıkla kullandığı, kompozisyona güçlü ve dramatik bir ifade vermesini sağlayan ve çok farklı şekillerde beliren grafik bir öge. Yekhan Pınarlıgil’in küratörlüğünde gerçekleşen aynı adlı sergi, Kaygun’un eserlerindeki oblique kullanımı ve form üzerinden okumalar yapıyor. Sergide farklı dönemler ve seriler üzerinden, Kaygun’un grafik sanatlar eğitiminin etkisindeki özgün ve dramatik dili izleyiciye sunuluyor.

Galerist binasının giriş katında da Serkan Özkaya’nın Gözegöz isimli mekâna özgü yerleştirmesi yer alıyor. 

Cem A. / Pleased to announce…
15 Eylül – 23 Ekim, Versus Art Project

Sanat meme’leri yayınladığı @freeze_magazine adlı Instagram hesabıyla tanınan Cem A. bu sergide günümüzün tek tipleşen sergi metinlerini konu ediniyor. Metinlerin benzerliğinden yakınan sanatçı, “Her sergiye ve sanat eserine uyacak bir jenerik sergi metni yazılabilir mi?” sorusundan yola çıkıyor. Dünyanın farklı köşelerinden topladığı metinleri ve meme’lerini bir araya getirerek farklı coğrafyalardan küratör, eleştirmen ve iletişim danışmanı arkadaşlarını serginin parçası olmaya davet ediyor.

Canan Tolon / Tunnel Vision
9 Eylül – 16 Ekim, Dirimart Pera

Tunnel Vision hem çevresel görüşü önemli ölçüde azaltan tıbbi bir duruma hem de bu resim serisine adını veren anlamıyla yalnızca tek veya sınırlı bir amaç veya bakış açısına odaklanma eğilimine işaret ediyor. Adının da önerdiği gibi, bu seride sanatçı covid sonrası dünyadaki kolektif optik ve davranışsal bozuklukların sonuçlarını ortaya çıkarıyor. Mekânın zeminine yerleştirilen diptikler, dünyanın kendi içine çöktüğü boşluklar etrafında gelişiyor; merkezlerinde yer alan bu girdapsı boşluklar, izleyiciyi içlerine hapsedecek bir dizi tuzak hissi veriyor.

Didem Erbaş / Yeşil Karıncaların Düş Gördüğü Yer
9 Eylül – 29 Ekim, Simbart

Didem Erbaş izini sürdüğü yer, yerleşme, görme, görmenin ölçeklendirilmesi gibi kavramları farklı malzemeler ile işlediği çalışmalarında, Werner Herzog’un filmindeki bir ana odaklanıyor. Sergi, Erbaş’ın son dört senedir çalışmalarını birleştirirken, işlerin kendi aralarında ürettikleri dinamikler ile bir söylem üretme çabasını da yansıtıyor.

Taşlaşmış Rüyalar / Grup sergisi
9 Eylül – 29 Ekim, Galeri Nev İstanbul

Sergi Walter Benjamin’in “tarihin meleği”ne referansla, ilerleme adı altında gerçekleştirilen çeşitli eylemlerin, üretimlerin ve yok etmelerin ardında bıraktığı manzaralara bakıyor. Zamansal olarak İkinci Dünya Savaşı’nın hemen öncesinden imgelerle başlayıp bugüne ait olanlarla sona eriyor. Uzamsal olaraksa, birkaç istisna dışında, batıda Atlantik Okyanusu’nun doğu kıyıları, doğuda Mezopotamya, kuzeyde Rusya, güneyde Akdeniz ile çevreleniyor. Serginin küratörlüğünü Nilüfer Şaşmazer üstleniyor.

Leyla Emadi / Diken Üstünde 
10 Eylül – 25 Ekim, Vision Art Platform

Beş ana bölümde kurgulanan ve Türkiye’de kadın olarak var olabilmeyi ele alan sergi bir travmayı dönüştürmenin adımlarını somutlaştırıyor ve çeşitli üretim biçimlerini bir araya getiren bir dönüşümü izleyicilere sunuyor. Leyla Emadi’nin sıklıkla kullandığı malzeme olan beton, bu serginin de yapı taşlarından olup tekstil, video, karakalem ve yerleştirme gibi tekniklerle  zenginleştiriliyor. 

Ercan Akın / Umutsuz Bekleyiş
27 Eylül – 5 Kasım, Bozlu Art Project 

Ercan Akın’ın 2015 ve 2022 yılları arasında Japonya ve Türkiye’de yaşadığı yolculuk deneyimlerinin duygusal izlerini taşıyan sergi, insani olarak yaşamına tanıklık eden hayali mekânlar ve bu mekânlardaki yalnızlık olgusunun ortaya koyduğu gerilime odaklanıyor. Sergi Bozlu Art Project Mongeri Binası’nda izleyiciyle buluşuyor.

Damla Sari / Son 10 Yılın Çıkmış Soruları
10 Eylül – 11 Ekim, Art On

Damla Sari’nin ilk kişisel sergisinde fotoğraf, video, enstalasyon ve kinetik yerleştirmelerin bir araya geliyor. Küratörlüğünü İlayda Abdik’in yaptığı sergide fiziksel olarak iki boyutun içine sıkışmış bir beden olarak sanatçı ile sessizliklerini bozmuş nesnelerin bedenlerine yerleşmiş ruh formları olarak ikiye ayrılıyor.


Daha fazla Argonotlar içeriği için

İlginizi Çekebilir

Eleştiri

Alman ressam, baskı sanatçısı ve heykeltıraş Baselitz’in eserlerini Akbank Sanat ve SSM’de bir araya getiren “Georg Baselitz: Son On Yıl” sergisi üzerine

Eleştiri

Defne Cemal'in 12 Ekim'e kadar The OG galeride görülebilecek ilk kişisel sergisi yarattığı atmosfer ve akışla günlük bilinç akışımızı kesintiye uğratıyor.

Söyleşi

İki boyutlu bir kesit gibi gözüken videoları, tiyatro sahnesini andıran yerleştirmeleri, zengin sanat pratiği ve alegorik anlatımlarıyla İnci Eviner'in son solo sergisi "Bir Adanın...

Gündem

Kreşendo’nun düzenlediği, Argonotlar olarak medya partnerlerinden olduğumuz İstanbul’un müzik buluşması “Bu Festival Bizim” üçüncü yılında 1-8 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek.