Connect with us

Ne arıyorsun?

Argonotlar

Bülten Arşivi

2022 yılında beklediğimiz sergiler

Argonotlar Güncel Sanat Bülteni’nin bu özel sayısında 2022 yılında beklediğimiz sergileri derledik.

Paula Rego, Pera Müzesi

Argonotlar ekibi adına herkese merhaba. Argonotlar Güncel Sanat Bülteni’nin bu özel sayısında 2022 yılında İstanbul’da görebileceğimiz sergileri bir araya getirdim. (Bazılarına kişisel notlarımı düştüm.) Umarım yeni yıl herkes için sağlıklı ve mutlu geçer. Argonotlar olarak yıl boyunca güncel sergileri ve sanat tartışmalarını takip etmeye devam edeceğiz.

Pera Müzesi

İstanbul’dan Bizans’a: Yeniden Keşfin Yolları, 1800–1955 ve İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm?: Popüler Kültürde Bizans sergilerini 6 Mart’a kadar ağırlayacak olan Pera Müzesi, yılın ikinci çeyreğinde Nobel Koleksiyonu’ndan bir seçkiyi sunacak. 

17 Eylül-20 Kasım tarihleri arasında 17. İstanbul Bienali’nin ana sergilerinden birine ev sahipliği yapacak olan müze, 2022 yılına Portekiz’in efsanevi sanatçısı, 2021’de Tate Britain’daki sergisiyle sanat çevrelerinde geniş ilgi uyandıran ressam Paula Rego’nun Türkiye’deki ilk kapsamlı sergisi ve İstanbul odaklı bir fotoğraf sergisi ile veda edecek.

  • Geçen seneki Etel Adnan sergisinden sonra Pera Müzesi sanat tarihine damga vuran kadın sanatçıların retrospektiflerine devam ediyor. Paulo Rego’nun sergisinin ilgi çekeceğine eminim.

Arter

Yeni yılda Arter’de ilk olarak Emre Baykal’ın küratörlüğünde, Arter Koleksiyonu’ndan seçilen yapıtları çocukluk ve oyun kavramları etrafında bir araya getiren OyunBu başlıklı grup sergisi izleyiciyle buluşacak. 2022 baharında Melih Fereli küratörlüğünde, kurumun Bill Fontana’ya özel sipariş ederek Arter Koleksiyonu’na kattığı İo’nun Yeni Sesi adlı bir ses/video yerleştirmesinin dünya prömiyeri gerçekleştirilecek. 

Doğa kavramı etrafında kurgulanan Locus Solus başlıklı grup sergisinin ve Ahmet Doğu İpek’in Arter’deki sergi mekânı için ürettiği yerleştirmelerinin yanı sıra çizim ve resimlerine de yer veren kişisel sergisinin küratörlüğünü Selen Ansen üstlenecek. Arter’in, koleksiyon dışından yapıtları uyku teması etrafında bir araya getiren grup sergisi ise Eda Berkmen küratörlüğünde gerçekleşecek. 

  • Ahmet Doğu İpek’in 2017 yılında Galata Rum Okulu’nda açtığı Günler sergisi beni çok heyecanlandırmıştı. O dönem Gazete Duvar’a şöyle bir yazı yazmıştım. Arter’in bu yılki sergileri arasında en merak ettiğim de İpek’in sergisi.

SALT 

SALT Beyoğlu’nda İpek Duben’in kapsamlı sergisi Ten, Beden, Ben başlıklı sergisi 3 Nisan’a dek sürecek. SALT Galata’daki Ardışık serisi ise 15 Şubat – 24 Nisan arasında Aykan Safoğlu’nun Teneffüs sergisiyle devam ediyor. 

SALT’ta sonbaharda Sahnede 90’lar sergisi yer alacak. 80’lerin ikinci yarısından itibaren, özellikle de 90’larda modern dans, alternatif tiyatro ve güncel sanata yeni bir ifade alanı sağlayan performans sanatına odaklanan sergi, geçmişten seçili performansların yeniden icra edilerek arşiv malzemeleri aracılığıyla bugüne taşınmasını amaçlıyor. 

Sahnede 90’lar sergisinden, SALT
  • Türkiye’de bir yandan performans sanatına yönelik ilgi artıyor. Bir yandan da sosyal medya bir performans alanına dönüştü. İnsanlar dertlerini “icra ederek” aktarıyor. SALT’ın Sahnede 90’lar sergisi performans sanatına olan ilgiyi artıracaktır.

Yapı Kredi Kültür Sanat

Yapı Kredi Kültür Sanat’ta 10 Mart -15 Mayıs tarihleri arasında açılacak Hatırlama Arzusu: Hristoff Aile Arşivi başlıklı sergide, Balkan Savaşları sonucunda İstanbul’a yerleşen Bulgar asıllı bir ailenin tarihi, göç hikâyesi aile arşivinde yer alan fotoğraflar, kartpostallar, efemera ve mektuplar üzerinden ele alınacak. Ailenin üç kuşak sanatçı üyelerinin İstanbul’da yaptıkları resimler ve baskılar, İstanbul’da yaşadıkları yıllarda arkadaşları olan Hayri Çizel, Şerif Renkgörür, Ali Sami Boyar, İbrahim Çallı, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Aliye Berger gibi sanatçıların eserlerinden örneklerle birlikte görülebilecek.

Galeri Nev İstanbul

Galeri Nev İstanbul, 25 Şubat – 2 Nisan tarihleri arasında Ani Çelik Arevyan’ın erken dönem fotoğraflarını yeniden yorumladığı işleri ve ilk kez gerçekleştireceği bir enstalasyonun yer alacağı Şeffaf Kabuk başlıklı sergisine ev sahipliği yapacak. Nisan ayı ortasında birçok galerinin katılımıyla gerçekleşecek SENKRON etkinliğine Nermin Er’in sergisiyle dahil olacak galeri, Mayıs – Haziran aralığında ise Mike Berg’in kişisel sergisine yer verecek. 

Dirimart

Dirimart 28 Ocak – 20 Şubat tarihleri arasında çalışmalarını Berlin’de sürdüren Alman sanatçı Anselm Reyle’nin Heavy başlıklı sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi büyük seramik nesneler, tuvale gerili çuval üzerine soyut resimler, folyo resimler ve kıvrılmış metal parçaların öbeklendiği, renkli neon ışıklarla parlak bir gösteri sunan Scrap Metal serisinden resimlerden oluşuyor.

Gerçekleştirdiği projelerde herhangi bir formun tekrarını gözetmeyen Ayşe Erkmen, 23 Şubat-27 Mart tarihleri arasında izleyiciyle buluşacak Israr başlıklı sergisinde bu tavrını değiştirerek Dirimart’taki ilk sergisi Kıpraşım için ürettiği formlardan hareketle galeri mekânında yeni bir düzenleme önerecek.

İranlı sanatçı Şirin Neşat’ın Land of Dreams serisinden fotoğraflar ve aynı adı taşıyan 2021 tarihli filmi 31 Mart – 30 Nisan tarihlerinde sergilenecek. Dirimart’ın temsiliyetini üstlendiği sanatçılar arasına Eylül 2021’de dahil olan Seçkin Pirim’in galerideki ilk solo sergisi 10 Mayıs – 5 Haziran tarihleri arasında izleyiciyle buluşacak. Anissa Touati & Marc Olivier küratörlüğündeki grup sergisi ise 8 Haziran – 3 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek. 

Mixer

Mİxer’in her yıl sırasıyla fotoğraf ve videoya odaklanan sergi serisi Lens, Mart ayında Cemre Yeşil küratörlüğünde Planlar Değişti isimli sergi ile gerçekleşecek. Genç kuşağın sanatsal üretimindeki özgünlük arayışını ve fotoğraf işlerinin önceki kuşaklara kıyasla değişimini mercek altına alacak sergi Cansu Yıldıran, Ali Beşikçi, Anı Ekin Özdemir, Bade Turgut, Çağla Demirbaş, Bora Şekerci, Melike Koçak, Kıvılcım Güngörün, Bartu Özdişçi, İrem Ardity, Ekin Çekiç ve Berk Kır’ın çalışmalarını bir araya getirecek. 

Printed sergi serisinin yedincisi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Gravür Atölyesi’nin tarihi ve bugün işleyen yapısı üzerinden gravür baskısını derinlemesine inceleyecek ve farklı kuşaklardan çok sayıda sanatçının çalışmalarını izleyiciye sunacak. 

Mixer, Nisan ayında SENKRON kapsamında Ekmel Ertan ve Ozan Atalan’ın birlikte gerçekleştirecekleri bir video sergisini, Haziran ayında ise Emre Erkmen’in farklı coğrafyalarda çektiği fotoğraflardan oluşan sergisini izleyiciyle buluşturacak. 

Zilberman Galeri

Alpin Arda Bağcık’ın sağlık üzerine kurgulanan komplo teorileri üzerine yoğunlaştığı sergisi 24 Şubat – 30 Nisan tarihleri arasında Zilberman’ın Mısır Apartmanı’ndaki sergi alanında izleyiciyle buluşacak. Zeynep Kayan’ın aynı tarihlerde Mısır Apartmanı 2. Kat’ta yer alacak sergisi ise Zilberman Berlin’deki solo sergisinden bir seçki olacak. 

Pilot

Galeri Mart ayında Hacer Kıroğlu ve Egemen Tuncer’in bağlamını sanatçı olma hali üzerinden kurguladıkları bir duo sergiye ev sahipliği yapacak. Sanatçıların mekanlarla, kurumlarla ilişkilerini, güncel sanat sergilerinin çeşitli dinamiklerini inceleyen sergi, sanat üretme pratiklerini bu ilişkiler üzerinden ele alacak.  

Mayıs ayında açılacak Özgür Demirci’nin Vaatler Antolojisi başlıklı solo sergisi ise siyasi partilerin ve kişilerin vermiş olduğu sözler üzerinden ilerleyen uzun bir tarih aralığını kapsayan içeriğe odaklanıyor.

Sanatorium

SANATORIUM, Christiane Peschek’in OASIS başlıklı, Türkiye’deki ilk kişisel sergisine 4 Şubat – 13 Mart tarihleri arasında ev sahipliği yapacak. Fizikselliğin maksimum düzeyde bilinçle birleştirildiği, maddi ve dijital arasında hareket eden hem fiziksel hem de sanal bir alan yaratmaya çalışan sanatçı, bu sergide Roma banyolarından Japon onsenlerine, Fin saunalarına ve Orta Avrupa’daki kaplıcalara ve hamamlara kadar dünyanın tüm kültürlerindeki banyo geleneğinden ilham alıyor. 

Evliyagil Dolapdere

Kazım Şimşek’in Moral başlıklı sergisi 10 Şubat – 27 Mart tarihlerinde, Metehan Törer ve Ozan Ölmez’in kişisel sergileri 2 Nisan – 15 Mayıs tarihlerinde, Ümmühan Yörük’ün sergisi ise 28 Mayıs – 17 Temmuz tarihleri arasında izleyiciyle buluşacak. 

Art On İstanbul

Art On’da 2 Şubat – 19 Mart arası Mert Diner ve Olcay Kuş’un şehrin duvarlarından yola çıkarak kurguladıkları Göz Hizası adlı sergi yer alacak. Ülgen Semerci’nin solo sergisi ise bahar aylarında izleyiciyle buluşacak. 

İlginizi Çekebilir

Gündem

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kültür alanındaki beş yıllık politika, strateji ve çalışmalarını, açılan müzeler ve düzenlenen etkinlikler aracılığıyla Emre Erbirer kapsamlı olarak ele aldı.

Duyurular

Galeri Siyah Beyaz, 40. yıldönümüne özel düzenlediği “Siyah Daha da Beyaz” isimli pop-up sergiyle 35 sanatçıyı bir araya getiriyor.

Gündem

Şair ve yazar Mayra Santos-Febres'in Afro-Boricua sanatı üzerine Protodispatch yazı dizisi kapsamında hazırladığı yazının Türkçesi Argonotlar'da.

Eleştiri

Sena Başöz'ün bir yıl arayla açılan "Kaçınılmaz Koreografi" ve "İyileşme Olasılıkları" sergilerini değerlendirdik.