Connect with us

Ne arıyorsun?

Argonotlar

Gündem

İzmir’de yeni sezon

İzmir yeni sezonu yeni sergilerle karşılıyor. Ekim ve Kasım ayında görebileceğiniz İzmir sergilerini derledik.

Şeyda Temel Nalçakan, Octocracy, 2022 (Tilki Sanat)

Sezon açılışında İzmir, hem hava hem de ekonomi açısından sıcak ve zorlu geçmiş bir yaz rehavetinden sonra kendine gelmeye çalışıyor. Eylül ayının büyük bir kısmını yeni sezon hazırlıklarını tamamlayarak geçiren İzmir’de müzeler, bienal, çağdaş sanat galerileri ve sanatçı inisiyatiflerinin belirlenen programlarını sizler için derledik.

Solo sergiler

Gülfem Kessler / VAR/YOK
8 Ekim – 22 Kasım 2022, BE Contemporary Art Gallery

Gülfem Kessler’in yeni solo sergisi VAR/YOK, BE Contemporary’de 8 Ekim’de açılıyor. Sanatçının pandemi döneminde ürettiği çalışmalarından oluşan sergi, insanlığın düşünsel serüveninde önemini yitirmeyen varlık ve yokluk kavramlarının keskin ayrımını ve bütünleşik devinimini farklı veçheler üzerinden ele alıyor. Daha çok siyah ve beyazın baskın olduğu çalışmalarıyla tanınan Gülfem Kessler, varoluş ve yokoluş meseleleriyle hemhal olma halini bu defa renkler üzerinden aktarıyor. 

Borga Kantürk / The book of short distances: en route
8 Ekim – 5 Kasım 2022, COMMENTARIVM

Sanatçı kitaplarına odaklanan Commentarivm, Reading Room Sessions’ın ilkinde, Borga Kantürk’ü Kısa Mesafeler Kitaplığı ile ağırlıyor. Borga Kantürk’ün 2020’de Saha Studio kapsamında oluşturduğu kütüphane, sanatçıya kısa yolculuklarında eşlik etmiş, 120 sayfadan az, birkaç saat süresinde okunabilen 240 kitaptan oluşuyor. Bu kütüphaneye aynı zamanda üç fasikülden oluşan bir kitap eşlik ediyor. İlki “Kısa Mesafeler Kitabı: Seyir Halinde…”, ikincisi “Kısa Mesafeler Kitaplığı: Dizin”, sonuncusu ise sanatçı kitabı “Kısa Mesafeler Kitaplığı: Satırlar”. Borga Kantürk’ün İstanbul’da Arter’de yer alan bu çalışmasını İzmir’de sanatçı eşliğinde keşfetmek için Commentarivm’u ziyaret edebilirsiniz. 

Gülderen Depas / Sıra Dışı Kesişmeler
3 Ekim – 5 Kasım 2022, İzmir Mimarlar Odası

Gülderen Depas, zihinsel olarak yollarının kesiştiğini hissettiği ve düşündüğü “özgür ruhlu sınır tanımayan kadınları” 2012’den bu yana resmediyor; Susan Sontag, Diane Arbus, Louise Bourgeois, Annie Leibovitz… Gülderen Depas’ın Sıra Dışı Kesişmeler adlı solo sergisi İzmir Mimarlar Odası’nda 3 Ekim’de Mimarlık Haftası etkinlikleriyle beraber açıldı ve 5 Kasım’a kadar ziyarete edilebilecek. Serginin tasarımını ise, küratöryal destekle beraber Mimar Nevzat Sayın gerçekleştirmiş bulunuyor. Gülderen Depas’ın aynı zamanda, bu sergideki resimleri içeren, sanat, bilim ve politika alanlarında öncü 100 kadının portresini ve özgün yazılarını içeren kitabı “Mona Lisa ve Sınır Tanımayan Kadınlar”, 2022’de Simurg Art Yayınları tarafından yayımlanmıştı. Bu güçlü kadınlarla göz göze gelmek ve ressamın yaşadığı gibi zihinsel bir bağ kurmak için iyi bir fırsat! 

Genco Gülan / Magnesia Projeleri 
1 Ekim 2022’den itibaren bir sene süreyle, Magnesia Antik Kenti, Aydın

Genco Gülan’ın, Magnesia Antik Kenti’nde kazı ekibinin davetiyle gerçekleştirdiği eserleri 1 Ekim 2022’den itibaren, bir seneye yayılacak bir programla izleyiciyle buluşuyor. Genco Gülan, proje kapsamında Magnesia Antik Kenti’nde Artemis ve Zeus tapınaklarında birer yerleştirme ve kamusal müdahale gerçekleştirdi. Gülan’ın bu tapınaklarda sergileyeceği yapıtları “Kalem Aşısı” ve “Gözyaşı Seramikleri” başlıklarını taşıyor. Gülan’ın projesinin temsiliyetini ise BE Contemporary Art Gallery üstleniyor. Sergi açılışı, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Görkem Kökdemir’in Magnesia Antik Kenti ile ilgili son çalışmalarını anlattığı konuşma ve Borusan Holding sponsorluğunda caz sanatçısı Sibel Köse konseri ile gerçekleşti. 

Lalehan Uysal / Kurda, Kuşa, Aşa ve Göze
23 Eylül – 17 Ekim 2022, Ayzeradant Urla @ Köstem Zeytinyağı Müzesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin organize ettiği 91. İzmir Enternasyonal Fuarı ve Terra Madre Anadolu 2022 kapsamında, Lalehan Uysal’ın “Kurda, Kuşa, Aşa ve Göze” adlı sergisi 2 – 18 Eylül 2022 tarihleri arasında Kültürpark Atlas Pavyonu’nda ziyaret edilmişti. 

Sergi, bu defa küratörü Nihat Özdal tarafından Ayzeradant Galeri’nin, Köstem Zeytinyağı Müzesi içerisinde bulunan Urla’daki mekânına taşınıyor ve 23 Eylül – 17 Ekim 2022 tarihleri arasında izleyiciyle buluşuyor olacak. “Kurda, Kuşa, Aşa ve Göze” sergisinde, Lalehan Uysal “makrografik” olarak tanımladığı fotoğraflarıyla, farkedilebilmeleri için tohumların çeşitliliğine ve zengin doğal güzelliklerine odaklanıyor. 

Beyza Durhan / VIZZ
26 Eylül – 26 Ekim 2022, Ayzeradant Galeri @ Kemeraltı Antikacılar Çarşısı

İklim krizi nedeni ile popülasyonlarında ciddi bir azalma yaşanan arılar, Beyza Durhan’ın eserlerinde gündeme alınıyor. Dünyanın küresel ısınma karşısında gerekli önlemler alınmazsa 2100 senesinde yaşanmaz hale geleceği tartışılıyor, arıların yok oluşu ise bu sonun başlangıcı olacak…

Grup sergileri

Günseli Baki & Yücel Tunca / Fabrika – Mekânın Hafızası, Hafızanın Mekânı
21 Ekim – 13 Kasım 2022, Odeon Pergamon Kültür Sanat Alanı

Sarı Denizaltı Sanat İnisiyatifi’nden Günseli Baki ve Yücel Tunca’nın, modernleşme sürecinde kasabalı kimliğinden sıyrılıp, kentlileşme yoluna giren Bergama’da derin izler bırakan Sümerbank Bergama Tekstil Fabrikası’nı kent sosyolojisi, ekonomisi ve kültürü ekseninde, toplumsal bellek, endüstriyel miras ve emeğin miras hakkı kavramları üzerinden inceleyen “Fabrika – Mekânın Hafızası, Hafızanın Mekânı” transdisipliner proje sergisi sezonun öne çıkan ve önemli sergilerinden biri. Sergi Mekânın Hafızası, Hafızanın Mekânı ve Gelecek Tahayyülleri bölümlerinden oluşuyor. Kültür İçin Alan tarafından desteklenen projeye, aynı zamanda Rastminus Tasarım Kolektifi’nden iki mimari tasarım, Gazhane Çevre Gönüllüleri’nin destekleriyle hazırlanan çevrimiçi seminer dizisi, paneller, hafıza yürüyüşleri, canlı kütüphane performanslarının yanı sıra FABRİKA projesinin kitabı eşlik ediyor.

 

ROTASYON / Darağaç 
30 Eylül – 23 Ekim 2022, Umurbey Mahallesi

Darağaç kolektifi bu yıl mahallede The Urban Arts kolektifi ile iş birliği yapıyor. İki kolektifin beraber hazırladığı programda, multidisipliner birçok farklı kolektif mahalleye misafir edilecek. “Rotasyon” başlığıyla 30 Eylül – 23 Ekim arasında yedinci kez çağdaş sanatı Umurbey Mahallesi’nin sokaklarına ve farklı mekanlarına taşıyacak serginin bu edisyonunda, yurtiçinden ve yurtdışından yaklaşık 100 sanatçı yer alıyor. Şehir dışından gelip görmeye değer bir etkinlik, kaçırmayın!

Paris Havası 
28 Eylül 2022 – 12 Şubat 2023, Arkas Sanat Merkezi 

Arkas Sanat Merkezi sezonu “L’air de Paris – Paris Havası” adlı grup sergisiyle açıyor. Küratörlüğünü Dr. Necmi Sönmez’in gerçekleştirdiği sergide, 1945 – 1968 yılları arasında Paris ile yolu kesişmiş olan Türk Çağdaş Sanatı’nın temsilcilerinin eserleri yer alıyor. Sergi resim, heykel, seramik, fotoğraf ve çizimlerle beraber tarihsel belgelerle Türkiye’den sanatçıların sanatın başkentinde deneyimledikleri özgürleştirici dinamikleri gösteriyor.  

Sergide yer alan sanatçılar: Léopold Lévy, Fikret Mualla ve Hale Asaf öncüler olarak; Fahrelnissa Zeid, Zeki Faik İzer, Nurullah Berk, Hakkı Anlı, Sabri Berkel, Füreya Koral, Abidin Dino, Hulusi Mercan, Selim Turan, Cihat Burak, Adnan Varınca, Şükriye Dikmen, Avni Arbaş, İlhan Koman, Leyla Gamsız, Lütfi Özkök, Neşet Günal, Nejad Devrim, Mübin Orhon, Nedim Günsür, Tiraje Dikmen, Adnan Çoker, Turan Erol, Kuzgun Acar, Semiramis Zorlu, Albert Bitran, Oktay Günday, Ferit İşcan, Erdal Alantar, Remzi Raşa, Güneş Karabuda, Yüksel Arslan, Müzehher Bilen Pasin.

7. Genç Sanat Günleri
17 Eylül – 31 Ekim 2022, Kırmızı Sanat Galerisi Urla

Ulaşılabilir sanat anlayışı ile hareket eden çağdaş sanat galerisi Galeri Kırmızı, Urla İçmeler’de yer alan mekânında sanatı tanıtmaya ve yaygınlaştırmaya devam ediyor. Galeri, 2015 yılından bu yana her yıl Genç Sanat Günleri adlı grup sergisini düzenliyor. Etkinliğin bu yılki 7. edisyonunda 23 genç sanatçının resim, heykel, seramik, cam, grafik ve geleneksel sanatlar dallarındaki eserlerinden oluşan bir seçki bir araya geliyor.

Sergide yer alan isimler: İrem Yeşil, Kaan Karagözcük, Melis Korkmaz, Melis Yentüz, Michelle Shega, Muhammed Aksoy, Sude İleri, Suna Paşaoğlu, Şeyda Temel, Tanya Hazhala, Tilbe Şendoğan, Yeşim Siyahkara, Anıl Emene, Azra Danış, Burak Erim, Buse Tınmaz, Çilem Akyıldız, Eda İlbeyci, Ege Viter, Filiz Sır, Gürkan Çay, Hande Kafalı ve İlayda Gülseven. 

Yaşamsal – İyi Tasarım 7 
4-15 Ekim 2022, Kültürpark Atlas Pavyonu

İnsan ve doğa ilişkisine odaklanan sergilerin sayısı artıyor, bunlardan biri de 7. kez düzenlenen İyi Tasarım günleri. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentte tasarım kültürünü yaygınlaştırmaya yönelik yürüttüğü ve Akdeniz Akademisi tarafından gerçekleştirilen kapsamlı bir kamusal programdan oluşan etkinlik, tasarımla ilgili kurum ve kişileri yedinci kez bir araya getirecek. Bu sene “Yaşamsal” başlığını seçen tasarım günleri, antroposen çağında insanın doğanın mekanizmalarına verdiği zararlardan -iklim krizi, orman yangınları, deniz salyaları, virüsler, seller, gelecek su krizi- yola çıkıyor ve tasarımın onarıcı ve yenileyici güçlerinin çözüme nasıl katkıda bulunabileceğini, özellikle sorumluluk odaklı ve eko-feminist bir perspektiften düşünüyor.

Zenofobi
17 Eylül – 15 Ekim 2022, Çatı Sanat Alanı

Ali Kanal küratörlüğünde gerçekleşen sergi, zenofobinin “yabancı olarak görülen kişiye duyulan endişe, korku, nefret ve tiksinti” tanımını daha geniş bir perspektiften ele alıyor. Zenofobiyi, birey ve toplum ölçeğinde “öteki” olarak algılanan her şeyi kapsayacak şekilde, genç sanatçıların çalışmaları üzerinden düşünen sergi, aynı zamanda Ali Kanal’ın ilk küratörlük deneyimi. 

Sergide yer alan isimler ise şöyle: Anıl Kaan Yatar, Canavar, Cansu Yıldıran, Gizem Konyar, Hamza Kırbaş, Mert Çakır, Rami Alhajali, Ozan Alp Hiçyılmaz, Yekateryna Grygorenko, Watfaa Wahb.

DeForm
24 Eylül – 22 Ekim 2022, Tilki Sanat

Tilki Sanat, dokuzuncu sergisinde deformasyon kavramına odaklanıyor. Adorno’nun “İnsanın doğaya karşı baskısı ortadan kalktığında, çirkinlik diye bir kavram kalmaz” ifadesinden yola çıkan sergi; deformasyonu kültürün icadı, doğaya yabancılaşma, güzellik-çirkinlik, normal ve anormal gibi kavramlara değinerek bastırılmış olana geri dönüş ve kültürün hegemonik dayatmasından bir kaçış olarak ele alıyor.  

Sergide 18 genç sanatçının, resim, heykel, fotoğraf, seramik, dijital kolaj, performans, kısa film ve enstalasyon olmak üzere, biçim bozulmasını toplumsal yaşam, beden algısı ve güncel kültürel problemler üzerinden okuyan 35 çalışması yer alıyor. Sergi aynı zamanda Tilki Sanat’ın Kemeraltı Antikacılar Çarşısı’ndaki yeni mekânındaki açılış sergisi. 

Sergide yer alan isimler: Ahmet Dağdelen, Ayşe Avcı, Ayşe Önel, Başak Tükenmez, Burcu Nur Cengiz, Burcu Vurgel, Eliyifizi, Ezgi Türker, Furkan Yümsel, Kurtuluş Özgen, Melek Anqi Kocasinan, Merve Köklü, Nurcan Kır, Öznur Şahinkaya, Pınar Soytürk, Şeyda Temel Nalçakan, Vera Andrukhova Tosun, Yağmur Kaya

Şeyda Temel Nalçakan, Octocracy, 2022

Döngü
24 Eylül – 13 Kasım 2022, Gru Art Gallery 

İnsanın doğa üzerinde koşulsuz egemenliğini kurduğu sandığı durumun aslında bir yenilgi olduğu fikrinden yola çıkan sergide, insan – doğa ilişkisinin çoklu yönlerini farklı bakış açılarıyla ele alan sekiz genç sanatçının çalışmaları yer alıyor. 

Sergide yer alan sanatçılar: Ahmet Duru, Berna Dolmacı, Emre Celali, Maze Sürer, Mert Acar, Nazım Arslan, Mehmet Can Özer ve Nursun Hafızoğlu.

Mahal Aura 2022 İzmir Sergisi
13 – 20 Ekim 2022, Hayy Open Space

Gezgin ve çoklu disiplinli Mahal Aura Sanat İnisiyatifi, mekânların “aurasının”, sanatın üretim süreçlerine nasıl etki ettiğine dikkat çekmek isteyen projeler gerçekleştiriyor. Mahal Aura, önemli mikro-kültürel hafıza mekânlarına dönüşmüş yerel zanaat atölyelerini, farklı disiplinlerden gelen sanatçılara geçmiş ve güncel arasında bütüncül bir bakışla üretim alanı olarak sunuyor. Mahal Aura, projesini ilk olarak 28 Eylül – 4 Ekim 2022 arasında Antakya’da gerçekleştirdi. Antakya’da Hatay Akademi Orkestra ortaklığında, Edip Bağdatlı’nın demir, Ali Altun’un ise ahşap atölyelerini farklı disiplinlerden gelen sanatçılara üretim alanı olarak sundu. İzmirli, İstanbullu ve Hataylı görsel sanatçıların, müzisyenlerin, performans sanatçılarının buluştuğu projede, sanatçıların birbirleriyle, kentle ve ustaların atölyeleriyle etkileşim halinde ortaya koyduğu üretimleri 4 Eylül 2022’de Hatay El Sanatları Müzesi’nde bir sergi ve konser ile sunuldu. Bu projenin çıktıları 13 – 20 Ekim’de İzmir’de Hayy Open Space’te sergilenecek. 

Projede yer alan sanatçılar: Abdo Düzgün, Ali Uğur, Anıl Deniz, Aslıhan Güçlü, Berna Dolmacı, Didem Koban, Ezgi Fırıncıoğulları, Hanife Buğurcu, İlyas Hayta, Sanem Tufan, Volkan İncüvez, Zekiye Buğurcu. 

Chronic Liminality
15-16 Ekim ve 22 Ekim 2022, K2 Performans İzmir ve diğer şehirler*

Açık Stüdyo koordinasyonunda, yaratıcı araştırma projesi olarak yürütülen “Chronic Liminality”, proje çıktılarını “What Now So Far” adlı belgesel performans ve “Finansal Dayanım 101: Sivil Toplumun Finansmanı, Kâr Amaçsız Projelerin Ekonomisi ve Kültür İşlerinin Sürdürülebilirliği” başlıklı atölye ile paylaşıyor. “Chronic Liminality” Kültür için Alan, MitOst, Bosch Alumni Network ve K2 Güncel Sanat Merkezi tarafından destekleniyor.

Finansal Dayanım 101 – Atölye
“Sivil Toplumun Finansmanı, Kâr Amaçsız Projelerin Ekonomisi ve Kültür İşlerinin Sürdürülebilirliği”
15 Ekim Cumartesi – 16 Ekim Pazar 15.00-18.00, K2 Performans, İzmir

Chronic Liminality programının parçası olarak tasarlanmış bu atölye çalışmasında, sivil toplumun finansmanı ve ekonomik sürdürülebilirliğe yönelik güncel yaklaşımlar ele alınıyor. Atölyede fon erişimi, kitlesel fonlama yöntemleri ve dijital araçlar üzerinden direkt finansman olmak üzere üç ana başlığa odaklanılacak ve katılımcıları farklı fonlama ve finansman imkânları hakkında bilgilendirecek. Etkinlik, Türkiye ve yakın coğrafyadaki sivil toplum kuruluşları ve sosyal etki odaklı girişimlerle birlikte 9 yıllık çalışma tecrübesine sahip, kent araştırmacısı ve kültürel inovasyon yöneticisi Onur Atay tarafından yürütülecektir.  

“What Now So Far” – Performans
22 Ekim Cumartesi, 20.30, K2 Performans, İzmir

Gerçeğin tiyatrosuna dair güncel bir örnek olarak değerlendirilebilecek performansta, Fatih Gençkal, Metehan Kayan, Sarp Keskiner ve Şafak Ersözlü kişisel deneyim ve bellekleri üzerinden Türkiye sanat alanına bakıyor. İçerik ve biçim açısından belgesel ve sunum performansı arasında yer alan gösterim “Sanat üretimi, bireylerin kişisel çabalarıyla şekillenirken, nasıl sürdürülebilir? Bu sırada, birey düzeyinde nasıl bir iç gerçek şekillenir? Küresel politikalarla şekillenen kültür ortamında, yerel düzeyde nasıl deneyimler gelişir ve bu deneyimlerin etkileri birey düzeyinde nasıl dönüşümlere yol açar?” gibi sorulardan yola çıkıyor. 

Diğer şehirler: 22 Ekim Cumartesi, 20.30, K2 Performans, İzmir

24 Ekim Pazartesi, 20.30, Mordem Sanat Merkezi, Diyarbakır

25 Ekim Salı, 20.30, Destek Tasarım Akademisi, Ayvalık

28 Ekim Cuma, 20.30, Purespace, İstanbul

29 Ekim Cumartesi, 20.30, Kargart, İstanbul

Derleyen: Nihan Karahan

İlginizi Çekebilir

Kütüphane

Argonotlar'da yayınladığımız "Ne İlyas Ne Cemşit" sergisiyle ilgili eleştiri yazısına Işıl Eğrikavuk'un Medium platformunda yayınladığı cevap metni Argonotlar Kütüphanesinde.

Söyleşi

Yunus Emre Erdoğan'la kavramsal ve bilimsel arayışlarla kurgulanmış manevi bir birikimi de gözler önüne seren "Nefes Almak" sergisi üzerine.

Söyleşi

Tarihi ve sınırları belirsiz bir antik kent olan Permessus'un alt katmanlarına ulaşmak için daha fazla “eşelemek” istediğimiz konuları Betül Aksu’ya sorduk.

Kütüphane

İstanbul’un toplumsal tarihinin hemen her döneminde gündelik yaşamın önemli bir parçası olan sokak köpeklerinin, dini, siyasi ve sosyolojik dönüşümlerle değişen serüveninin peşine düşen serginin...